Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Цигулка за деца


Елеонора

Recommended Posts

Здравейте!

Наскоро дъщеря ми изяви желание да се занимава с музика и въпреки че никога не е пипала цигулка пожела да се учи да свири. Сега търся учител и ще се радвам на препоръки. Тя е на 6 години.

В семейството ни само баба й е свирила като малка на цигулка, а аз само на сън. :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

здравей, Елеонора! мисля, че е много хубаво това! малки цигулки или цигулки за малките продават във всеки музикален магазин. препоръчвам ти (ако си от София) този до музикалната академия - Камертон се казва магазинът, улицата е "Русалка" и е пряката преди консерваторията, като се тръгне откъм бул. "мадрид". когато купувате цигулката вземете и детенцето с вас, т.к. тя ще свири на нея. трябва да си подберете и лък, както и възглавничка. те всички са много любезни и ще ви помогнат. а пък т.к. аз си вземах скоро възглавничка (т.е. паяче) видях, че има едни за нещо като 16 лв много идейни, но не знам дали ще стнат за нея. във всеки случай за начало може и да и ушиете една. успех! ако ви трябва лютиер или учител - пишете!

Линк към коментар
Share on other sites

тъжно ми е, че тази тема така пустее, затова - нека да :3d_031:,:3d_018:,:3d_010: и :3d_052:!

искам да ви разкажа за Георг Хених - лютиер, обучавал в по-миналия век група българи, които - възможно- са дали начало на българската лютиерска школа.

за майстор Георг има спомени българинът Виктор Пасков, който макар и да не ми е сред любимите автори е оставил нещо наистина ценно с неговата "балада за Георг Хених". струва си четенето!

майстор Хених е направил първата цигулка на В.Пасков, която е била осминка. за тогавашното време това е било рядкост, а и да се направи инструмент с толкова малки размери, който да има добър тембър е доста трудно. все още се водят спорове върху това дали начинаещите трябва да свирят на качествен инструмент, или , напротив, посредственият,немного "украсен" инструмент им дава за начало повече. при всичко това трябва да се има предвид, че в 99% начинаещите са деца, чийто изначален слух трябва да се запази, за да се развива в пълнота. родителите от своя страна нямат склонност да предоствят на детето си добър(скъп) инструмент, който ще им "умалее" скоро. въпросът наистина е сложен...

пасажите, с майстор Георг, описани в книгата са ми любими, въпреки, че като цяло звученето е мрачно и носталгично.

желая ви приятно четене!

Редактирано от Злинчо
Линк към коментар
Share on other sites

вижте това дрбосъче:каприче

направо ми разтапя сърцето, сериозно, концентрирано :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

Моя малък син също свири от ноемви месец.Това е вълшебство  и магия от звуци, а  в нашия град имаме училище по изкуства.Толкова е вълнуващо и забавно, че има и 5 годишни деца да учат солфеж и да свирят. 

Линк към коментар
Share on other sites

поздрави, PavletA! успех! може заедно да изгледате следващият концерт на Аделаида

(между другото, майка ми е невероятен човек, но когато поисках да свиря на цигулка ме възпря-започнах със пиано, сега сама си уча цигулката. при всички случаи е имало защо да е така. все пак си спомням един ранен епизод от моя живот, който ми е много забавен: в книжарницата веднъж видях ноти - не знам какви и досега, само си спомням, че имаше нарисувана цигулка върху корицата. казах - мамо, виж! а тя - за какво са ти - ти не свириш на цигулка!? :3d_146:. сега се смее като и припомням.)

Мир вам!

Линк към коментар
Share on other sites

Много интересно, че се занимаваш с изработка на цигулки.Може ли да издадеш някаква информация за материала например.Нашата цигулка е четвъртинка, защото е за малко дете, сменяли се през 2 години, защото детето расте, ръчичката расте и трябва вече половинка.Интересен е и факта, че всяка цигулка има уникален звук и трябва да хармонира на темперамента на детето.За сега не усещам такава особеност на звука на  нашата.Гледах някога, че при изработката на такъв инструмент се ползва индикатор- така, че точността да е до 0,001 от мм.Цигулката ни е  изработена от икономист, любител дърводелец  и цигулар от бряст, черница, но е хубава.Всичко е божа работа, не съм и сънувала, че сина ми ще свири, но крушката не пада по- далече от крушата, баща ми е музикант.  

Линк към коментар
Share on other sites

Мила ,PawletA! аз всъщност не правя инструменти, но имам разчертана една виола, както и технологична карта. това последното май по-скоро е дърводелски термин. аз самата като ученичка посещавах кръжок по дърворезба, в който се събирахме много деца и правехме големи пана. учителят ни ги разчертаваше и ги сглобяваше и ни помагаше в по-трудоемката част. така, че и аз като теб не съм правила досега инструменти, но знае ли се - може и да направя. но на сегашния етап има неща, които малко ме стряскат - в хубавите цигулки има много животински суровини, които не съм много сигурна дали искам да знам как са получени. още много има да научавам.

а сега нещо любимо

http://www.youtube.c...feature=related

ето така говори цигулката.

Редактирано от Злинчо
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Благодаря,Викчо! пусни нещо твое любимо,цигулково,ако имаш!

много се зарадвах, че писа! човек се поизчерпва, нали знаеш!

Поздрав за теб с тези приятни ритми

Както и за всички любители на ирландското!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

ето една прекрасна цигулка - Ицхак Перлман

http://www.youtube.c...h?v=ScSCILXXLnM

а този запис е от неговото юношество

http://www.youtube.c...feature=related

на 4-5год възраст е прекарал полиомиелит, затова и свири седнал.

Редактирано от Злинчо
Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте, мили приятели!

Благодаря за темата!

http://www.youtube.c...h?v=iVpZCMMHksU

http://www.youtube.c...h?v=mqKTn4ieDMw

Линк към коментар
Share on other sites

Ал! много Благодаря!какъв щтрих, на мен лично ми изглежда много интригуващ увличащ... детето е истинска дарба! по цял ден гледам нейните клипчета. исках да публикувам любимата си кампанела, но мисля,че вече ужасно ще се повторя, а и скерцо-тарантелата на Виенявски май съм я публикувала някъде, затова реших да постна това

да, прекрасна, прекрасна!

Линк към коментар
Share on other sites

Злинчо, сърдечно благодаря!

Още една прекрасна цигулка - Лукьян Гагалаян:

Пятилетний ростовский скрипач Лукьян Гагалаян победил в международном конкурсе в Италии

http://www.rg.ru/201...kyan-anons.html

Видео:

http://www.newstube....27yan-gagalayan

(или http://www.vesti.ru/...=349832&cid=549)

Линк към коментар
Share on other sites

Злинчо, чудни изпълнения си подбрала, направо невероятна виртуозност, перфектен професионализъм.Видях и за таланта на пет годишен цигулар, всичко е дар свисше.Наскоро гледах за уменията на друго пет годишно дете англоговорящо- беше пианист.Ех, Бог им дава талант, но тия деца имат ли хубаво детство, не ги ли ограбват тези умения.Имат ли щастливи детски игри.Добре е да се развиват тези заложби постепенно и на детето да му носи удоволствие свиренето.

Линк към коментар
Share on other sites

 Здравейте, много се зарадвах на тази тема, все по- малко са хората в България, които подтикват децата си да се занимават с музика:) Аз самата съм на 24 год. и свиря на цигулка от 6- годишна, в момента съм помощник- концертмайстор на Софийска опера и балет. Имам огромно желание да преподавам на деца, така че ако някой иска да ориентира детето си към музиката, нека се свърже с мен в този форум:)

Линк към коментар
Share on other sites

:feel happy:marry !

Много сме ти благодарни за инициативата! Радвам се , че ни откри!

:sorcerer:

Линк към коментар
Share on other sites

Цигулката е инструмент изискващ музикални заложби,вроден талант,добър музикален слух. Не всеки го има.Така поне твърди мои близък познат които свири доста добре на този инструмент.

Редактирано от petia.s.i
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...