Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Багира

Лечебни свойства на плодове и зеленчуци

Recommended Posts

През последния месец се убедих експериментално в чудесните свойства на черната ряпа. От агенция "ЕЖК" (една жена каза) майка ми узна за лековит метод за преборване на високо кръвно налягане.Вечер една черна ряпа се срязва на две, издълбава се, вътрешността и се запълва със захар. Стои така през нощта. На сутринта събрания сок се изпива. Така се прави 10 дни. После се почива 2 месеца. Може да се повтори.

Оказа се, че сокчето веднага оказа влияние както върху кръвното налягане, така и върху общото и физическо и умствено състояние. Не стана като нова, но стана чувствително по- добре. Състоянието и много и хареса, обаче, сега не мога да я убедя, че оригиналната рецепта е само за 10 дни.

Та :

1. Интересува ме мнението и на други, срещали се с черната ряпа, за какво и как са я използвали

2. Има ли рискове от продължителното използване на черната ряпа?

3. Разбира се, ще се радвам, ако темата стане източник на знания за справяне и с други проблеми, или и за използване чудодейните качества на други плодове и зеленчуци

Редактирано от Багира

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

същата рецепта, но с мед

При Димков е посочена за чистене на холестеролови и пигментни камъни в жлъчката и черния дроб. :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Черна ряпа (Raphanus sativus L.)

144-199x300.jpgСиноними. Няма.

Разпространение. Из цялата страна. Отглежда се като зеленчуково растение.

Използваема част. Сокът от пресен корен.

Химичен състав. Гликозиди, етерично масло с фитонцидни свойства, витамини, минерални вещества, ферменти, пектини и др.

Действие. Жлъчегонно и отхрачващо. Черната ряпа подобрява отделянето на жлъчен сок. Влияе укрепващо на чернодробните клетки и ги предпазва от токсичното действие на вредни вещества. Възбужда секрецията на чревната лигавица и усилва перисталтиката, което води до очистителен ефект. Сокът от черната ряпа действа омекчаващо на дихателните пътища и улеснява отхрачването. Облекчава храносмилането и спомага за изгонване на газовете от червата. Подпомага зарастването на счупени кости.

Приложение. При жлъчнокаменна болест, хроничен хепатит, панкреатити, лениви черва, храносмилателни разстройства, пясък в бъбреците и пикочния мехур, бронхит, счупвания на кости, невралгии.

Начин на употреба. Изстискан сок от ряпа в количество около 50 мл се консумира 1 път дневно преди ядене в продължение на 10 дни, смесен с мед.

Изт.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Сега е сезонът на тиквите.:)

Попаднах на този хубав материал за лечебните свойства на тиквата.

Лечение с тиква

Cucurbita_pepo_2.jpg В тиквата има много калий, който подобрява сърдечния ритъм и усилва отделянето на урина. Това я прави ценно средство срещу бъбречни и сърдечно-съдови заболявания. Поради слабата киселинност и нежната целулоза тя е полезна при гастрит и колит, като има и леко слабително действие. Голямото количество пектин също помага срещу колит, а понеже пектинът изхвърля холестерола от организма - помага и срещу атеросклероза. Високо е съдържанието на витамини -С, групата В и бета каротин. Тиквите - кратунки надминават дори морковите по съдържание на бета-каротин. Добре е да се избират тикви с оранжева месеста част, в тях има повече бета-каротин. Заболявания на бъбреците, черния дроб и жлъчката се лекуват с прясно изцеден сок от сурова тиква. Тиквена отвара помага срещу безсъние и неспокоен сън. А каша от прясно настъргана тиква лекува изгаряния и някои екземи. Опитайте лечението с тиква, сега е сезонът!

С КАША ОТ ТИКВА И МЕД СРЕЩУ НЕВРОЗА

Взема се половин килограм тиква, обелва се от кората и се смила с месомелачка. Получената каша се смесва със 100 грама мед и добре се разбърква. С тази смес се намазва долната част на шията под гръкляна и встрани от него. Покрива се с парче хасе и така се лежи половин час. После се измива с хладка вода. Този компрес се прави сутрин и вечер в продължение на 10 дни. Почива се 3 дни и се повтаря.

СРЕЩУ СТРЕС С ТИКВА, ЛИМОНИ И МЕД

Нарязва се месо от сурова тиква и се пуска в сокоизстисквачка. Трябва да се получи 1 винена чаша сок. Към него се добавят сокът от 2 лимона, 2 супени лъжици мед и гореща вода до 1 пълна водна чаша. Сместа се изпива на малки глътки. Тя доставя на организма калий, бета каротин, витамин С и захари, с които организмът преодолява нервното изтощение от стреса.

СРЕЩУ ЕКЗЕМА С ТИКВА ВЪТРЕШНО И ВЪНШНО

Всеки ден се пие сок от сурова тиква не по-малко от 1 винена чаша 2 пъти дневно половин час преди хранене. А на болното място се слага ситно нарязана и смляна на каша вътрешност от тиква. Завива се с хартия, завързва се и се оставя да пренощува. Сутринта мястото се изчиства с топла влажна кърпа. Процедурата се повтаря докато под струпея се образува нормална кожа и той падне.

ПАК СРЕЩУ ЕКЗЕМА СЪС СУРОВА ТИКВА

От месото на сурова тиква се вземат 200 - 300 грама, прекарват се на месомелачка и се оставят да престоят 2 часа в хладилник. С кашата се мажат засегнатите от екземата места, превързват се леко и така пренощуват. На сутринта местата се изтриват в влажна топла кърпа. Лечението продължава най-малко 10 дни.

С ТИКВЕНО МАСЛО СРЕЩУ ДОБРОКАЧЕСТВЕНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПРОСТАТАТА

В домашни условия можете да си приготвите тиквено масло, но работата е доста трудоемка. Затова ви препоръчваме да си го вземете от пазара или магазин за хранителни стоки /не навсякъде го има/. Пие се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно след хранене. Подобрение при уринирането /намаляват ставанията нощем/ се констатира още в края на първата седмица, но лечението трябва да продължава непрестанно!

С ТИКВЕНО СЕМЕ СРЕЩУ ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ПРОСТАТАТА

Вземат се семената от една тиква, опичат се и се обелват. Добавя им се 100 милилитра зехтин. Разбиват се с миксер. Сместа се държи на хладно в затворен съд. От нея се взема по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди хранене. Лечението продължава поне 1 месец докато изчезнат неприятните признаци на тежест и затруднения при уринирането. Добре е да се повтори.

СРЕЩУ ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ И НАДНОРМЕНО ТЕГЛО

Правят се 2 пъти седмично разтоварващи дни като през целия ден се консумира само печена или варена тиква общо към половин килограм. Ниската калоричност на тиквата (около 17 калории в 100 грама) я прави отлично диетично средство при наднормено тегло и високо ниво на холестерола.

СУРОВА ТИКВА И СОДА БИКАРБОНАТ СРЕЩУ ИЗГАРЯНЕ

Разрязва се тиква, отстранява се кората, вземат се 200 -300 грама от месото и се прекарват през месомелачка. Добавят се 2 супени лъжици сода бикарбонат и се размесват. С получената каша се покрива изгореното място и се превързва леко с парче плат. Стои така 2 - 3 часа, след което се сменя с ново. Помага дори след като са се образували мехури.

С ТИКВА И МЕД СРЕЩУ КОЛИТ, БЪБРЕЧНИ И ЧЕРНОДРОБНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

При бъбречни колики от пясъци и камъни, както и срещу колит, трябва да се яде на ден поне по половин килограм варена тиква. Може да се подслажда с мед, ако болният не е диабетик. Диета с консумиране през целия ден само на варена тиква - общо около 1 килограм - се препоръчва при холецистит и цироза на черния дроб. Количеството варена тиква се разпределя на 5 порции по 200 грама, които се изяждат през 2 - 3 часа. Може да се подправя със счукани орехи.

СОК ОТ ТИКВА СРЕЩУ ХРОНИЧЕН ГАСТРИТ, КОЛИТ И ЦИРОЗА

Взема се половин килограм обелена и нарязана на дребно тиква и се прекарва през сокоизстиквачка. Понеже тиквата е сух плод, се добавя по малко вода. Трябва да се получи 1 винена чаша вок. Към него се добавя 1 чаена лъжичка мед. Изпива се на гладно, половин час преди закуска.

Лечението продължава поне няколко седмици.

СРЕЩУ БЕЗСЪНИЕ И НЕСПОКОЕН СЪН

Сварява се половин килограм тиква в повече вода - така, че след сваряването да остане поне 1 винена чаша отвара. Тази отвара се изпива вечер половин час преди лягане.

СРЕЩУ ОТСЛАБЕНО ЗРЕНИЕ С ЛИМОНОВ СОК

Половин килограм обелена и нарязана тиква се прекарва през сокоизстиквачка като се добавя по малко вода. Към сока се добавя сокът от 1 лимон. Сместа се пие сутрин на гладно. А останалата каша от тиквата се сварява и се изяжда през деня.

Изт.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

През това време на годината на пазара греят оранжевите плодове на райската ябълка.

Тя е изключителна полезен плод,но за съжаление у нас не е много популярна.

Ето една чудесна статия за лечебните свойства на райската ябълка:

Райска ябълка

011.jpg

Полезни свойства

Плодовете на райската ябълка са много богати на витамини и минерали: ретинол, витамини С и Р, калий, желязо, фосфор, калций, магнезий. Също така, те са източник и на антиоксиданти, въглехидрати, органични киселини, протеини, дъбилни вещества и целулоза (тя е дори повече, отколкото в така ценени от всички ябълки!)

Този богат състав на полезни вещества прави райската ябълка един истински извор на здраве. Много диетолози я препоръчват на хора, страдащи от заболявания на храносмилателната система, тъй като тя е богата и на пектинови вещества. От наличието на монозахариди пък могат да се възползват тези от вас, които искат да засилят сърдечно-съдовата си система. За диабетиците, обаче, райската ябълка е противопоказна.

Райската ябълка е полезна и за тези от вас, които имат проблеми с образуването на камъни в бъбреците – тя предотвратява образуването им. Консумацията и подобрява състоянието на органите, благодарение на витамините С и Р и предотвратява образуването на злокачествени тумори (витамин А). Голяма е ползата от нея и за хората, имащи проблеми с щитовидната жлеза, защото съдържа много йод.

Райската ябълка има антимикробни свойства. Тя е полезна и в борбата с редица бактерии, което например, позволява използването и при лечението на настинки. Така че, ако ви притеснява кашлица, подгответе си топла гаргара от сока на един плод райска ябълка и 3-4 с.л. вода.

Райската ябълка е изключително полезна и за красотата на вашата кожа. Ако имате разширени пори и акне, правете си маска от месестата част на плода и 1 яйчен жълтък. Дръжте маската в продължение на 10-15 минути, след което я отмийте с топла вода.

За да е ползата от райската ябълка максимална…

За да получите пълноценен заряд жизненост и полезни вещества, е достатъчно да консумирате един-два плода райска ябълка на ден. Избирайте само добре узрели плодове, защото в противен случай, те няма да са достатъчно сладки на вкус, а месестата им част ще е по-скоро суха.

Ако сте решили да съхранявате райската ябълка, е най-добре да замразите плодове, тъй като обвивката им е много чувствителна и плодовете се нараняват много лесно. А това влошава състояние им много бързо и води до загуба на полезните им свойства. Замразените плодове, обаче, става по-тръпчив. Тази тръпчивост можете да отстраните, като пуснете плодовете в топла вода за един ден.

Изт.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Две много интересни публикации за лечебните свойства на нара:

http://www.lechitel....r.php?s=3&b=246

http://agrosaveti.co...va-na-nara.html

Редактирано от Пламъче

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Домати против остеопороза!

Две чаши доматен сок на ден укрепват костите и предпазват от остеопороза, установиха канадски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Това вероятно се дължи на съдържащия се в доматите антиокисдант ликопен. Вече беше доказано, че той предпазва от рак на простатата и от сърдечносъдови болести. Учени от университета на Торонто накарали 60 жени да изключат всякакви продукти с домати от храната си за два месеца.Това довело до значително увеличаване на нивата на N-телопептид в кръвта им. Този химикал се освобождава при разграждането на костта.

След това давали в продължение на четири месеца на жените обикновен доматен сок, доматен сок, обогатен с ликопен, ликопен на капсули или плацебо. Това значително намалило съдържанието на N-телопептид в кръвта на жените, пиещи сок или капсули.

Обикновеният сок, който се продава в супермаркетите, е не по-лош за целта от обогатения с ликопен, твърдят учените. Необходимата доза доматен сок за укрепване на костите е две чаши на ден с 15 мг ликопен.

Изт.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×