Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Основни принципи на хомеопатията


Елия

Recommended Posts

Преди 200 години немския учен Самуел Ханеман полага основите на Хомеопатията като терапевтичен метод, но нейните принципи датират от времето на Хипократ. Именно той написва първите постулати в медицината : ”подобното лекува подобно”; ”противоположното лекува противоположно”. Наследниците му развиват само втория постулат, основа на съвременната алопатия. И като че ли по-важния закон остава в забрава.

Хомеопатията е натурален терапевтичен метод, базиращ се на принципа: субстанция, която води до заболяване в здрав индивид, може също така и да излекува болен със същите симптоми. Ето и един пример, всеки знае когато реже лук очите му се насълзяват, парят, от носа потича воднист секрет. Хомеопатичния препарат Allium cepa /направен от кромид лук/ се дава именно при лечение на симптоми на настинка или сенна хрема със същата характеристика.

Хомеопатията разглежда симптомите на болеста като начин на организма да се справи с етиологичния причинител и да доведе системата отново в равновесие. Това е строго индивидуален начин за всеки един от нас. Хора с еднакви заболявания много рядко се нуждаят от едно и също хомеопатично лекарство именно поради индивидуалната реакция на всеки към заболяването.

Стресовия фактор може да бъде всяко едно нещо чуждо за организма и към него се реагира строго индивидуално. Реакцията произтича от трите нива – физическо, емоционално и умствено. Физиката най-общо казано е отражение на нашия вътрешен мир. Например кожата. Кожата е най-големият орган в човешкото тяло.Тя е огледало на емоционалния ни свят.Тя е като платно на картина, в/у което всяка емоция оставя своя отпечатък.

Целта на хомеопатята е да установи етиологичната причина на страданието и да приведе системата отново в равновесно състояние.

Действието на хомеопатичните лекарства се базират на законите на квантовата физика. Най-общо мога да ви обясня така. Когато човек е здрав, а под това се разбира здраве на трите нива -физика /тяло без заболявания/; емиционално /ч-во на радост, щастие, благодат и спокойствие/ ; умствено /бистър, креативен ум/; тоталното електромагнитно поле /сбор от елм.полета на всяка една клетка/ има определени константи - като амплитуда ;дължина;честота на вълната.В резултат на въздеиствие на отрицателен стресов фактор /настинка,смърт на близък,любовно разочерование,проблеми в работата...и т.н/първоначалното стабилно състояние се променя и изпада в така наречената хаотична динамика/като топките в кълбото на тото 2/.В този етап организма се стреми да достигне ново/не здраво;а ново/състояние на равновесие,за да продължи да съществува.Ако виталната енергия не е достатъчна и прага на поносимост на организма към стресовия фактор е нисък следва смърт.Т.е по законите на квантовата физика-системата се доближава до еквилибриума. Достигнал новото равновестно състояние организма изявява симптоми-физически и/или емоционални и/или умствени ,които характеризират новото стабилно състояние. Пример:дете/здраво до момента/-начално стабилно състояние; настива-стресов фактов;резултата е бронхит-ново стабилно състояние;започва лечение с антибиотици-стресов фактор;следва хаотична динамика и изява на ново стабилно състояние-екзема;лечение с кортикостероиди-нов стресов фактор;следва ново състояние на хаотична динамика и ново стабилно състояние-астма...и т.н Тези действия се описват схематично с фрактали. И така от действието на отрицателния стресов фактор константите на електромагнитното поле се променят. От физиката знаете, че когато две вълни с еднакви характеристики се срещнат първоначално има наслагване с поледващо взаимоунищожаване. Това е и действието на хомеопатично лекарство - внася се електромагнитно поле подобно на електромагнитното поле на организма. В началото има усилване на болестните симптоми в резултат от наслагването на вълните с последващо излекуване.

При алопатията се разглеждат нозологии, а не организма като цяло. Има ме болен черен дроб;колит;стомах...и т.н...а не болен организъм. Целта е да се отсранят симптомите сами посебе си, като се потиснат - ако имате главоболие-аналгин да намали болката. А защо имате главоболие не е ясно, коя е причината още по-малко, a и никой не се интересува от това. 10 човека с главоболие ще се лекуват все по един и същи начин без да се отчете индивидуалноста и коя е причината за главоболието при всеки един от тях. При един може да е в резултат от дълко стоене върху книгите по време на сесия, продължителен стрес на работното място, всяка смяна на температурата да предизква тази болка, в резултат на загуба на любим човек, потискан дълго време гняв... много..хиляди причини... но алопатично лечението е едно... В хомеопатията това са картини на хиляди лекарства. Казвам картини, защото хомеопатичното лекарство е тип човек с неговата физика, емоция и психика в даден момент. При потискане на симптомите в алопатията и при спиране на употребата на даден медикамент симптомите се възвръщат. Това лечение ли е или просто една палиация? А да не говорим какви промени настъпвам в организма от самите лекарства, които взаимодействуват с молекулите на организма и променят естествените биоритми и химически взаимодействия и водят до усложняване допълнително на състоянието и намаляване на виталитета.

Човека е като кромид лук. Последната промяна в състоянието са на външните люспи на лука. Това са най ярките симптоми, които хомеопата анализира и след хомеопатично лечение изчезват. Следва изява на по предни състояния, по-вътрешните люспи...те се анализират..лекуват ..и изчезват. Така докато се стигне до сърцевината. А какво е тя?

Когато яйцеклетката и сперматозоида се слеят, в този момент освен цялата генетична информация се предава и състоянието на партньорите в момента, състоянието стабилизирало се през последните няколко години също. Следва развитие на плода в майката. Всяко нещо което се случва с нея по време на бременноста се отразява върху детето. Така се формират корените - предразположености на реакция на физическо, емоционално и умствено ниво. Детето се ражда с тези корени. В течение на живота му влиянието на различните отрицателни или положителни стресови фактори динамично променят неговото състояние. Т.е човек се ражда с неговите корени определящи вродения му миазъм - начина на реагиране; характерни индивидуални особености - неговото конституционално лекарство; и при среща със стресови фактори наслагва върху тази база нови и нови лезионни слоеве - различни ситуационни картини на хомеопатични лекарства /люспите на лука/.

Администраторска бележка: Нека в тази тема съберем информация за основните положения и принципи в хомеопатията.

Това не е тема за обсъждане, а само за събиране на информация!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 years later...

Какво е хомеопатия?

Хомеопатията е алтернативна терапевтична система, основана на природният закон за лечението - "подобното се лекува с подобно". Този закон е открит от Самуел Ханеман през 1796 и е доказван експериментално и клинично в продължение на 200 години. Хомеопатията е революционна, природна медицинска наука. Тя е нежна и ефективна медицинска система. Използваните в хомеопатията лекарства се приготвят от естествени субстанции по прецизни стандартизирани методи и действат чрез стимулиране на собствената лечеба сила на организма.

Защо хомеопатията да бъде предпочетеният избор на терапия?

Хомеопатията е научна, логична, безопасна, бърза и изключително ефективна терапевтична система. Тя предлага дългосрочно или перманентно излекуване на повечето болести. Тя е изключително рационална система, що се отнася до концепциите й за здраве, болест и лечение. Хомеопатията не лекува повърхностно, само отстранявайки симптома, а лекува човека отвътре /*класическата хомеопатия-б.пр/. Несъмненно хомеопатията е медицината на бъдещето.

Хомеопатията - холистична медицина

Концепцията за болест в хомеопатията е, че тя представлява общо разстройство на тялото и съзнанието. Причината за заболяването не е в отделния орган, а в нарушаване функцията на целия организъм. Нарушение в жизнената сила на организма е причина за болестта. Затова хомеопатията не предписва отделни лекарства за различните "болежки" в различните части на тялото, а едно лекарство, което да покрива конкретното нарушение на жизнената сила на този конкретен човек /*отново става дума за класическата хомеопатия/. Хомеопатията третира човека като цяло, а не само болестта. Медицинската философия все повече се убеждава в тезата, че простото третиране на органи и симптоми може да помогне само временно и всъщност лечебната способност на самото тяло трябва да бъде повишена. Хомеопатията има холистичен, тотален и индивидуалистичен подход.

Хомеопатията - магията на минималната доза

Хомеопатията има уникален подход към приготвянето на лекарствата. В готовата си форма те съдържат само динамичната лечеба сила на изходната субстанция, без да съдържат дори молекула от нея.Чрез специален метод, наречен "потенциране", са приготвени повече от 2500-те хомеопатични лекарства от растителни, животински, минерални, химически и други продукти. Поради отсъствието на химически агенти в тях, хомеопатичните лекарства са абсолютно нетоксични и безвредни и предизвикват сигурно и безопасно излекуване. Те са динамични /*енергийни/ агенти, които лекуват чрез промяна на енергийния статус на органзима.

Хомеопатията не е само последна надежда

За да има най-добри резултати от хомеопатичната наука, трябва да се обръщаме към хомеопат в ранните стадии на заболяването. Поради невежество и липса на информация за ефективността на хомеопатията за всякакви видове заболявания - от настинка до рак, много пациенти се обръщат към хомеопат късно, когато болестният процес е напреднал толкова, че хомеопатията не може да предложи много при заболявания, които биха били лечими в по-ранен стадий. Хомеопатичното лечение, предложено навреме, може да бъде благословия за боледуващото човечество.

...

Хомеопатиятa - завършена медицинска система

Хомеопатията не е ограничена до определени заболявания, а е универсално приложима към всяка болест. Време е хората да бъдат информирани за ползите от хомеопатичното лечение за различни често срещани заболявания. Хомеопатията трябва да бъде достъпна за нуждаещите се, тъй като може да помогне в 90% от заболяванията, които съществуват днес.

Вижте цялата статия: Въведение в хомеопатията

Линк към коментар
Share on other sites

:thumbsup2: И ето няколко интересни линка за любознателните,

със сърдечна благодарност към мамите,

които са допринесли за събирането на тази ценна информация: :thumbsup2:

http://www.abchomeopathy.com/

http://www.homeopath...b/english.shtml

http://homeopathia.hit.bg

http://www.helios-homeopharm.hit.bg

http://www.bghomeopathy.org

http://www.homeopathyfor.us/

:3d_109::3d_103::3d_109:

Редактирано от Alexander
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Що е хомеопатия?

Произхода на думата “Хомеопатия” е гръцки: Homoios – подобен; pathos – страдание и отразява основният й принцип: ПОДОБНОТО СЕ ЛЕКУВА С ПОДОБНО (Similia similibus curantur). Веществото, от което е създадено хомеопатичното лекарство, дадено в по-големи дози на здрав организъм, предизвиква подобни симптоми като на болния човек.

Принципи на хомеопатията:

Това, което отличава хомеопатията от алопатията е ясната формулировка на принципи и закони, по които се извършва и с които се съобразява лечението и които са в съзвучие с природните.

- Първият основен принцип, който лежи в основата на хомеопатичното лечение, е този на ПОДОБИЕТО

- Вторият гласи, че винаги се дава САМО ЕДНО ЛЕКАРСТВО на принципа на подобието според тоталността от характерни симптоми.Това означава, че след прегледа се назначава например само ПУЛСАТИЛА ЗОС и докато се приема и не се установи ефектът й не се вземат никакви други хомеопатични лекарства. Едновременното даване на няколко хомеопатични лекарства (или на комбинирани препарати) практикувано от някои „хомеопати" - например сутрин БЕЛАДО-НА, на обед - ПИРОГЕН, а вечер - МЕРКУРИУС, не е съобразено с „доказването" на лекарствата и начина на действието им. Това обърква реакциите на организма на лекувания, а в същото време и лекуващия.

- Третият принцип се отнася до МИНИМАЛНАТА ДОЗА. Лекарството се дава във възможно най-малкото

количество и не се повтаря, докато не се е изчерпал ефектът от първата доза.

- Четвъртият принцип представлява ЗАКОНА НА ХЕРИНГ. Законът на Херинг описва посоките, в които симптомите се предвижват и изчезват в процеса на лечение на хроничните заболявания, а именно:

- отгоре надолу: например при лечението на човек с кожно заболяване обривите започват да изчезват от главата към краката.

- отвътре навън и от по-важните към по-маловажните органи -например изчезват силно изразени симптоми от страна на стомаха и червата, а се явява кожен обрив, който по-късно също изчезва или пък изчезват сериозни сърдечни и ставни оплаквания, а се появява за крат¬ко време разстройство, което също преминава скоро.

- в процеса на лечение често за часове или дни се връщат стари оплаквания, в обратен ред на тяхното появяване във времето преди вземане на лекарството, след което изчезват. Това показва, че те не са били наистина излекувани в миналото, а само потиснати. Например, скоро след приемането на лекарството може да се появи обрив, който пациентът е имал преди две години, и който е бил мазан с различни препарати и „излекуван". Няколко дни след като изчезне обрива, може да се появи за няколко часа главоболие, от каквото човекът е страдал дълго преди четири години и т.н. В хомеопатията това проявяване за кратко време на различни оплаквания, които човекът е имал преди месеци или години се нарича „лечебна криза".

(При прилагането на комбинирани препарати или на няколко хомеопатични лекарства едновременно, Законът на Херинг не се проявява).

В класическата хомеопатия НЯМА лекарства за болест.Има лекарства за човека страдащ от тази болест с неговите специфични симптоми, модалности (от какво и кога се подобрява и влошава страданието), причини за проблема, съпътстващи симптоми и т.н. За една и съща диагноза на трима души може да бъде предписано различно лекарство и то да свърши работа.

За това при някакъв проблем се обръщайте към хомеопат

Хомеопатичните лекарства

Широко използваните разреждания са стотичните. Те се отбелязват така: СН. Какво означават те: имаме вещество, от което ще приготвим хомеопатично лекарство. Разтваряме го в спиртно-воден разтвор, като по този начин получаваме тинктура-майка. Вземаме от тази тинктура една част и я добавяме към 99 такива части нов спиртно-воден разтвор. Така получаваме 1СН разреждане (едно стотично разреждане). От това разреждане вземаме една част и я добавяме към 99 такива части нов спиртно-воден разтвор. Така получаваме 2СН разреждане – получаваме 2СН. И така продължаваме докато стигнем 5СН, 9СН, 15СН, 30СН – това са най-често използваните разреждания в практиката.

Използват се също така и десетичен метод: отбелязва се D. При него всички последователни разреждания се правят едно към девет.

Високите разреждания над 200СН се обозначават с М. Например 1000СН=1М и т.н. Ако продължим с разрежданията можем да достигнем до хилядократни и милионни степени на разреждане.

Доказано е, че след около 15СН в хомеопатичното лекарство вече не съществува и една молекула от веществото, използвано за приготвяне на първоначалната тинктура-майка, т.е. в него не съществува никакъв материален носител на изходното вещество.

Тук е необходимо да направим разлика между лекарствата в алопатичната медицина, в които се цели точно обратното: ефектът на лекарството е доза-зависим, т.е. колкото повече химическо вещество има в лекарството - толкова то е по-силно и с по-категоричен ефект. Докато в Хомеопатията колкото по-голяма е степента на разреждането, толкова по-дълбок ефект има хомеопатичният медикамент.

Хомеопатично предписание

За да се назначи хомеопатично лечение е абсолютно задължително да се осъществи лична среща между хомеопата и болния. Това произтича от факта, че хомеопатично предписание и назначаване на необходимия медикамент е строго индивидуално. Не съществува хомеопатично лекарство за определена диагноза – за пневмония, за грип, за ангина....

По време на хомеопатичното интервю, което представлява прегледа, лекуващият наблюдава човека пред себе си – поведението му, чертите на лицето му, зиморничавостта, жаждата, структурата на тялото, вида на кожата, цвета и вида на косата и всичко онова, което показва индивидуалните физически особености.

изт.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Ето един визуален пример за това как действа хомеопатията:

Най-бързо и трайно балансиране на енергоинформационното поле на конкретния човек, става чрез точното, индивидуално за всеки конкретен човек хомеопатично лекарство.

Понякога става и за броени секунди.

004314065.jpg Нарушена, несиметрична Аура на жена.

004314067.jpg

Хармонизираната Аура на същата жена, само секунди след приема на хомеопатичното л-во Сулфур.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 4 weeks later...

Ново изследване на вирусолог-лауреат на Нобелова награда подкрепя хомеопатичната фармакология

"Проф. Люк Монтание е френски вирусолог, който е съоткривател на HIV и който спечели Нобелова награда в 2008. Д-р Монтание е получил и много други значими награди, но най-новото му изследване, което може да обясни как и защо хомеопатичните лекарства запазват биологичната си активност при огромни разреждания, може да се окаже най-значимият му принос към съвременната наука.

Новината научаваме от Дана Улман

В своя скорошна статия проф. Монтание и неговият екип съобщават резултатите от серия свои щателно проведени експерименти, изследващи електромагнитните свойства на силно разредени биологични проби. Това ново изследване е достатъчно значимо, за да бъде специално изтъкнато в wikipedia:

http://en.wikipedia....m_bacterial_DNA (естествено, можеше да се предположи, че wikipedia няма да го спомене в секцията си за хомеопатия).

Кратко резюме това изследване: „Описано е новооткрито свойство на ДНК - способността на ДНК-вериги на някои бактерии да индуцират електромагнитни вълни във високи водни разреждания. Изглежда, че това е резонансно явление, предизвиквано от средата около вълни с много ниска честота."

Въпреки че никъде в тази статия не се споменава за хомеопатия, изследователите използват водни разтвори, които са многократно сукусирани и разреждани (изследователите отбелязват, че разтворите се ‘сукусират енергично' и че това действие е ‘от първостепенна важност за генерирането на сигнали'). Изследователите отбелязват, също така, че използват уреда, конструиран от френския имунолог Жак Бенвенист (прочутият лекар и учен, който проведе серия от тестове на хомеопатични препарати и чийто труд първоначално беше публикуван в ‘Nature', а месец по-късно беше ‘развенчан' в същото списание).

Изследователите откриват, че патогенни бактерии и вируси демонстрират различна, специфична за всяка от тях електромагнитна сигнатура в разреждания, вариращи от 10-5 до 10-12 (които съответстват на хомеопатичните разреждания от 5х или 5D до 12х или 12D) и че малки ДНК-фрагменти (отговорни за патогенността на бактериите и вирусите) са директен причинител на електромагнитните сигнали. Изследователите посочват, също така, че при един от експериментите са регистрирани значими ефекти в разреждане 10-18 (еквивалентно на 18х). Електромагнитната сигнатура се променя успоредно с нивото на разреждане, но остава неповлияна от първоначалната концентрация и се запазва непроменена дори след като запазилите се ДНК-фрагменти са били разрушени чрез химични агенти. Още по-голям интерес поражда наблюдението на изследователския екип, че се регистрират ЕДНИ И СЪЩИ резултати, независимо дали първоначалната концентрация на клетки е била само 10 или 1 на 1 000 000 000.

Изследователите констатирали, че електромагнитният сигнал се разрушава от загряване или замразяване на пробата (обичайно наблюдение на хомеопатите за ефекта на тези влияния върху хомеопатичните лекарства). Освен това, бил констатиран ефектът на ‘размяна на мнения', при който негативна проба инхибира положителните сигнали в друга проба, ако двете бъдат оставени едно денонощие в един и същ контейнер със защитно покритие. Изследователите предполагат, че в хода на процеса на разреждане в пробите се образуват специфични водни наноструктури, които са отговорни за измерваните електромагнитни ефекти.

Изследователският екип регистрира, също така, едни и същи електромагнитни сигнали в плазма и в ДНК, извлечена от плазма на пациенти, страдащи от болест на Алцхаймер, болест на Паркинсън, множествена склероза и ревматоиден артрит.

Учените цитират италианския лекар Е. дел Гуидиче - ученият, цитиран от самия Бенвенист - който твърди, че водните молекули могат да образуват дълги полимери от диполи, свързани с водородни връзки и че техните електромагнитни излъчвания им придават способност да избегнат разпадането си.

С тази начална статия проф. Монтание и неговият екип стартират много обещаваща поредица от изследвания, които са директно свързани с хомеопатията, тъй като те продължават да проучват специфичните физико-химични свойства, откривани при биологични материали във високи разреждания.

Справка: Luc Montagnier, Jamal Aissa, Stéphane Ferris, Jean-Luc Montagnier, Claude Lavallee, Electromagnetic Signals Are Produced by Aqueous Nanostructures Derived from Bacterial DNA Sequences. Interdiscip Sci Comput Life Sci (2009) 1: 81-90.

http://www.springerl...6x/fulltext.pdf

Благодарности към Andrew Tournier и Homeopathic Research Institute, че насочиха вниманието ми към това ново изследване.

Ако искате да прочетете други статии на Дана Улман, свързани с хомеопатични проучвания, посетете: http://www.homeopath...egory.jsp?id=11

За да се запознаете с електронната книга на Дана Улман, описваща над 200 клинични проучвания, посетете:

http://www.homeopath...m/ebook_hfm.jsp

Оригинала на статията на Дана Улман за труда на Люк Монтание може да откриете тук:

http://www.homeopath...ticles/view,134

Бележка на ХомеоХелп:

Всички достойни българи би трябвало да познават проф. Люк Монтание, който свидетелства на процеса срещу българските медици в Либия. И свидетелства като честен и доблестен мъж, което в случая беше в полза на нашите сънародници.

Явно проф. Монтание не е от породата ‘ветропоказатели'. Явно той е избрал да е верен на истинската наука, а не комерсиалната разновидност, която ни пробутват като ‘наука'. Това обяснява защо е готов да отстоява истинността на резултатите от изследванията си, съобразявайки се единствено със съвестта си. Както винаги са правили и хомеопатите.

ХомеоХелп благодари на Дана Улман за разрешението му да публикуваме тази статия на български език."

Източник: ХОМЕОХЕЛП

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

  

Реч на Джордж Витулкас пред шведския парламент на церемонията по връчването му на Алтернативна Нобелова Награда

 

"...След като преди 36 години започнах да се занимавам с хомеопатия в Южна Африка и за свое голямо учудване успешно излекувах много хора с хронични заболявания, реших да разбера къде бих могъл да изуча този ефективен терапевтичен метод. Бях удивен и разочарован, че хомеопатия не се преподава нито в едно медицинско училище в Европа или Америка, и само ограничени знания могат да бъдат получени в Индия и Мексико.

 

Още повече, скоро разбрах, че на Запад хомеопатията е преследвана, че тя е скрита от обществото и повечето страдащи хора нямат никаква представа за нейното съществуване и възможните предимства."

 

http://www.samuelhahnemann.bg/homeopathy-around-the-world/homeopathy-today/article/428.Right_Livelihood_Award

 

                                                                    124.jpg?a=1106644825493

Редактирано от Alexander
Линк към коментар
Share on other sites

"...Тъй като фармацевтичните компании оказват основна съпротива за развитието на хомеопатията – най- евтиния лечебен метод, аз бих предложил приемането на международен закон, с който на тях би им се забранила печалба от продажбата на лекарства. Само в този случай, мисля, може да се появи надежда за промяна. Ако световните медицински власти продължават да игнорират благодетелните открития на Ханеман, те не само ще изпуснат великата възможност да представят на света нова лечебна система, която би могла да даде на хората възможност да бъдат по- здрави, а значи и по- хармонични, умиротворени, но и ще бъдат обвинени в престъпна небрежност и недалновидност от бъдещите поколения...."

Линк към коментар
Share on other sites

"...Усещам се напълно изчерпан след 36 години безкомпромисна борба, доказвайки значимостта и важността на тази чудесна терапевтична система и вече бях готов да се предам в тази неравностойна битка, но ако награждаването ми с тази награда не остави безразлични даже глухите до сега медицински власти, то сега аз мога след Ханема да кажа: "Non inutilis vixi" - аз не напразно изживях живота си."

Линк към коментар
Share on other sites

  • 6 months later...

Сензационно: Откриха четвърто агрегатно състояние на водата

25.10.2013 
 

Сензационно откритие – четвърто агрегатно състояние на водата. Това съобщи  пред Канал 3проф. Джералд Полак учен от Вашингтонския университет на международна научна конференция в Боровец.

До сега се знаеше, че водата има три агрегатни състояние – твърдо, течно и газообразно. Четвъртото състояние е хибрид.

„Отрихме в действителност, че водата няма три състояния, а четири. Четвъртото състояние е между твърдо и течно и има напълно различни свойства от Н2O. Има по-сложна структура и прилича на желе, изградена е от енергията на слънцето. Изключително интересно, много от учените, които говориха на тази конференция разказаха за експериментите си по отношение на четвъртото състояние на водата.
 

Другият аспект има общо с хомеопатиятаМного хора смятат, че хомеопатичните методи не са научни и няма как да дават резултати. Ние обаче разполагаме с документални доказателства, че водните структури се изменят заедно с нагласите на мисленето, че хомеопатията и лекува.

Всъщност имахме интересна презентация и на един ветеринар, който използва хомеопатични методи и върху животни. Резултатите са невероятни – не можем да говорим за ефект плацево или нещо от този тип. Може би ще дойде ден, в който водата ще се превърне в лекарството на бъдещето. Ние си мислим, че водата представлява само две молекули водород и една кислород, но не – всъщност нейната структура има много неща, като например негативните заряди, те са тези, които могат да повлияят положително на здравето.Изглежда, че водата в четвъртото агрегатно състояние е тази вода, която запълва човешките клетки и когато се разболяваме ние губим от нея. За това, когато я пием можем да възстановим изгубеното”, заяви проф. Полак.

    източник: http://petel.bg/Senzatsionno--Otkriha-chetvarto-agregatno-sastoyanie-na-vodata__54230

 

Редактирано от Alexander
Линк към коментар
Share on other sites

"...По време на конференцията бяха оповестени нови данни, които предоставят научна обосновка на хомеопатията като метод на лечение. Уените разполагат с експериментални доказателства, че водната структура се изменя заедно с нагласите на мисленето, което може да бъде доказателство за методите на хомеопатията. Представен бе и опитът на ветеринар, който с хомеопатични методи успешно лекува животни."

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Интересът ми към хомеопатията и нейните принципи се появи когато ми попадна един откъс от Хипократ във произведението му "За древната медицина":

 

"...нека знае, този който иска да лекува правилно, че трябва да помага на топлото чрез студено, на студеното посредством топло, на сухото чрез влажното и на влажното посредством сухото. И наистина, ако едното от тях вреди, помирете го чрез противоположното..."

 

Изхождайки от етимологията вложена в "хомеопатия" или лекуване с подобно, влизаме в пряк конфликт със самата основа и принципите, върху които е стъпила тази наука.

 

За какво става дума. Първият основен въпрос, на който трябва да се отговори е именно "Подобно, но на какво?".

 

Старите лекари от Хипократ, Гален до Авицена и приключим с Парацелз са лекували болестта с противоположни на нея, както по свойства, така и по темперамент, лекарства. Но за да се случи това, първо трябва да се знаят три неща, които са били важно до епохата на Възраждането. - темперамента на човека, неговата натура и след това характеристиката на самата болест и накрая натурата на лекарствата. Всички тези компоненти, предразполагат за правилното определяне на лекарството.

 

Динамиката на качествата, взаимоотношението на елементите в биномите: топло - студено, влажно - сухо, са изведени от Аристотел и са оформени като основата за цялата натурфилософия след него, а най-пълно описание, както на болестите, така и на растенията може да се намери при Авицена в неговия "Канон на медицината"

 

При Парацелз, нещата стоят по друг начин, а и от това, което прочетох Хенеман се е вдъхновил за своите изследвания именно от него.

 

Парацелз лекува подобното с подобно, но не лекарствата са подобни на на болестта или обратното, а лекарствата са подобни на натурата/темперамента на болните органи. 

 

Това, което прочетох като статии от адептите в хомеопатията, ми напомня сляпо повтаряне на тези писали преди тях, без връзка с корените, които има тази наука, макар по скоро да напомня отронен лист, отколкото част на монолита на древна традиция.

Редактирано от Йордан Анов
Линк към коментар
Share on other sites

 

Интересът ми към хомеопатията и нейните принципи се появи когато ми попадна един откъс от Хипократ във произведението му "За древната медицина":

 

"...нека знае, този който иска да лекува правилно, че трябва да помага на топлото чрез студено, на студеното посредством топло, на сухото чрез влажното и на влажното посредством сухото. И наистина, ако едното от тях вреди, помирете го чрез противоположното..."

 

Изхождайки от етимологията вложена в "хомеопатия" или лекуване с подобно, влизаме в пряк конфликт със самата основа и принципите, върху които е стъпила тази наука.

 

   За да не бъда обвинен в пристрастие, нарочно цитирам независим и непредубеден източник: Торвалд Детлефсен и откъси от неговите чудесни книги:

 

БОЛЕСТТА КАТО ПЪТ  - Торвалд Детлефсен, Д-р Рюдигер Далке

 

Болест и симптоми

Човешкият разум не може да обхване истинските наставления. Но ако се съмнявате и не разбирате, готов съм да разговарям с вас.

Йока Дайши “Шодоха”

 

ПРЕДГОВОР

Тази книга е неудобна, защото лишава човека от възможността да използва болестта като алиби за нерешените си проблеми. Целта ни е да докажем, че болният не е невинна жертва на някакво природно несъвършенство, а по-скоро сам носи вина за състо­янието си. При това нямаме предвид замърсяване­то на околната среда, цивилизацията, нездравослов­ния начин на живот или други подобни „злосторни­ци", а искаме да изтъкнем метафизичния аспект на заболяването. От тази гледна точка симптомите могат да бъдат разглеждани като физически израз на психически конфликти, които, чрез своята символика, са способни „да демаскират" съответния проблем на пациента.

Редактирано от Alexander
Линк към коментар
Share on other sites

... Медицината се проваля заради своята философия, или по-точно заради липсата на философия. Досега действията й бяха ориентирани само към функционалността и ефективността и в края на краищата отсъствието на каквито и да било аспекти на философско тълкуване й навлече критиката, че е „безчовечна". Тази безчовечност намира външен израз в редица конкретни ситуации, но проблемът не може да се реши, стига да се предприемат под­ходящи функционални промени. Много симптоми показват, че медицината е болна. И подобно на всеки друг пациент, „пациентът Медицина" също не би могъл да се излекува чрез докторуване по домашному. Но повечето критици на академичната медици­на и защитници на алтернативните методи за ле­чение възприемат като нещо напълно естествено светогледа и целите на същата тази академична медицина и впрягат цялата си енергия изключително и само за промяна на формите (методите).

Линк към коментар
Share on other sites

.......

Който е успял да схване гледната ни точка дотук, на това място ще забележи, че критиката ни се отнася както за академичната, така и за природна­та медицина, защото последната също се опитва да постигне „изцеление" чрез функционални мерки, да предотврати болестта и апелира към здравословен живот. Нейната философия е същата като тази на академичната медицина, само методите й са малко по-малко отровни и по-естествени. (Изключение пра­ви хомеопатията, която не принадлежи нито към академичната, нито към природната медицина.)

Линк към коментар
Share on other sites

Александър, нека сме практични, говорим за принципите на хомеопатията. Едва ли когато някой дойде при теб за лечение му даваш да чете книга или списък с препоръчителна литература.

 

Става дума за базиса на лечебния процес, неговата методология.

 

От това, което си дал като цитат, изрази като "метафизичния аспект на заболяването", "психически конфликти" не означават нищо. Нека ги наречем привлекателни термини с маркетингово звучене.

 

И за да предпазим диалога от вълните на емоциите, обясни на мен и четящите, след като подобното се лекува с подобно, първо:

- Как се определя естеството на болестта, нейната природа?

и второ:

- Как се избира аналогично на природата на болестта лекарство, по-точно, как въобще е определена природата на лекарството, за да стигнем до тъждественост с болестта?

 

 

Линк към коментар
Share on other sites

СЪДБАТА КАТО ШАНС Посвещавам тази книга на всички хора, които търсят светлината.

Торвалд Детлефсен:

  Принципът на подобието

След направения по-горе опит да опишем производство­то и въздействието на хомеопатичните средства, стигаме до същностния проблем: как да установим каква информа­ция липсва на болния и как да разберем в какво точно се проявява тази информация в макро-космическата сфера? Отговор намираме в Класическата формулировка на Хане­ман „Simila similibus curantur”, или „Подобното се лекува чрез подобно.”

Това указание за подобност е ядрото на хомеопатията и неговата валидност далеч надхвърля границите на лечеб­ното изкуство.

Линк към коментар
Share on other sites

И за да предпазим диалога от вълните на емоциите, обясни на мен и четящите, след като подобното се лекува с подобно, първо:

- Как се определя естеството на болестта, нейната природа?

и второ:

- Как се избира аналогично на природата на болестта лекарство, по-точно, как въобще е определена природата на лекарството, за да стигнем до тъждественост с болестта?

и трето:

- Ако изхождаме от принципа на подобно с подобно, означава ли че трябва да лекуваме високата температура, не се хващай за примера, с препарати, които повишават телесната температура?

 

P.s. Въпросите ми остават без отговор.

Линк към коментар
Share on other sites

Добре Йордан, да сме практични. Този път ще дам думата на едно страдащо 8 години момиче:

 

"...Имах проблем със сърбежи по кожата на цялото тяло от 8г. лекарите ми казват ,че не са сигурни от какво е ,че не е алергия и ме оставиха да се мъча.Бях неадекватна ,когато идваха тези дълги дни по седмици с кратки паузи за по 3 дни последната година.Нещата излизаха от контрол- не можех да спя, сваляла съм си кожата на мест,на други съм имала синини от натискане с пръстите по кожата.Този,човек за 1 ч. преглед установи проблема и съмо с едно хапче за секунди така ми повлия, че ми идваше да заспя в кабинета му.Още на същата вечер сърбежите намаляха на 40% а, на следващата се гъделичках сама пред семейството си ,за да им покажа,че кожата ми е успокоена.Искам да се обърна към всички който все още се колебаят дали да потърсят помощ от хомеопат.Не можете да си представите,колко ценно време на благодат и щастие пропускате.За всички онези ,които като мен се чудят как ще протече ЛЕЧЕБНАТА КРИЗА,защото сме чували различни разкази как проблема се усилва за няколко дни е аз нямах такава криза.Самият ...(хомеопат) ми обясни ,че няма да има такава криза.Аз естествено очаквах обратното,но си останах само с чакането..."    http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=403982

Редактирано от Alexander
Линк към коментар
Share on other sites

"...В конкретния случай, трябваше да бъде разбрано, че силно сърбящият обрив, не беше нищо друго, освен една защитна реакция
 на жизнената сила която беше успяла, макар и с големи усилия да изтласка проблема, болеста в периферията - кожата под формата на обрив, силно сърбящ обрив.
  Но защо ще прави това, ще попитате.
  Това не беше нищо друго, но една драматична борба, с едно силно централно нарушение на много дълбоко ниво, което принуждаваше жизнената сила да продуцира тези симптоми
 Какво прави хомеопатията, бори се с обрива а оттам и с жизнената сила?
  Познахте! Не, не се бори с обриви, а прави нещо по-мъдро - удря централното нарушение, което ако си го представим като боса на мафията, когато бива ликвидиран, цялата мафия се разпада от центъра към периферията.
  Така и стана, и ликвидирано централното нарушение, за жизнената сила не остана нищо друго, освен да обяви края на войната и да спре да продуцира този мн. неприятен защитен симптом - обрив със силен сърбеж. "

Линк към коментар
Share on other sites

 

И за да предпазим диалога от вълните на емоциите, обясни на мен и четящите, след като подобното се лекува с подобно, първо:

- Как се определя естеството на болестта, нейната природа?

и второ:

- Как се избира аналогично на природата на болестта лекарство, по-точно, как въобще е определена природата на лекарството, за да стигнем до тъждественост с болестта?

и трето:

- Ако изхождаме от принципа на подобно с подобно, означава ли че трябва да лекуваме високата температура, не се хващай за примера, с препарати, които повишават телесната температура?

 

P.s. Въпросите ми остават без отговор.

 

 

  Да, лекуваме чрез хомеопатични лекарства, които приемани многократно в една и съща потенция (хомеопатично разреждане) предизвикват у здрав човек симптом или група симптоми подобни на тези които изявява болния човек.

 Хомеопатията не лекува по медицински Диагнози.

 Хомеопатията не лекува палиативно (освен в редки терминални стадии)

 Хомеопатията се стреми и лекува причината, а не следствието.

 Болестта всъщност е нарушение на жизнената сила, жизнения принцип.

 

“§9 В здраво състояние духовната (самоуправляема) жизнена сила, този двигател, одухотворяващ материалното тяло (организма), властва неограничено и поддържа всички негови компоненти във възхитителен, хармоничен жив порядък както по отношение на усещанията, така и по отношение на функциите, тъй че нашият вечен, надарен с разсъдък дух може свободно да се разпорежда с този жив, здрав инструмент, за да постигне по-висшите цели на нашето съществуване.”

"Органон на лечебното изкуство" (VI), Самуел Ханеман

Редактирано от Alexander
Линк към коментар
Share on other sites

Александър, личните истории и благодарностите на пациентите ти, могат да послужат за рекламна цел, но не и да разбера как работи хомеопатията.

 

Хапче, именит лекар и моментално изцеление напомня повече на плацебо, но това при положение, че липсва изложена методология.

 

Може би проблема е в мен и не задавам ясно въпросите си, или стилът ми на писане....

 

Но нека започна отново, някак отначало, с моята постановка на проблема.

 

Хомеопатията е продължение на на традицията на качествата, макар нейните адепти да не са запознати с тях, то това, с което работят е отклик от медицината, първо на древните гърци, после на арабите, до самия Парацелз.

 

И в един момент идва хомеопатията, която противоречи на основния принцип на лечението, а именно - лечението се осъществява с лекарства противоположни на болестта. Зад тези думи стоят Гален, Хипократ и Ибн Син.

 

На какво именно се противопоставя хомеопатията:

 

1. Първо и основно - на индивидуалния темперамент, индивидуалния баланс на качествата.

 

2. На двата пътя за достигане на баланс в организма, балансирането на излишъка на едно от качествата в темперамента.

 

- да се борим с природата на болестта, чрез антипатия

- да укрепва природата на органите/системите, чрез подобие, което е по скоро профилактика.

 

Въпросът е: Защо хомеопатията отрича тези принципи?

 

П.с. Какво е определението за "жизнена сила", жизнен принцип"?

Редактирано от Йордан Анов
Линк към коментар
Share on other sites

Йордан, трудно е за обяснение, когато човек не е познава специфичната терминология. Така е и при Астрологията, нали. Не може да си стъпил на Алопатията и с алопатични принципи да се опитваш да си представиш хомеопатията. Думата алопатия произхожда от буквата А използвана като отрицание, противоположност. Алопатията е обикновеният начин на лекуване, при който болестите се церят със средства, предизвикващи в организма явления, противни на лекуваните.

 Например имате спазми в стомаха - предписват ви анти-спазмалгон. Докато хомеопатията предписва хомеопатично лекарство, което у здрав човек предизвиква спазми!  :)

Линк към коментар
Share on other sites

Гален, та Гален?! Гален наистина е основоположник на съвременната А-лопатична медицина, на Трупно-дисекционната медицина.

  Докато хомеопатията е типичен представител на Холистичната медицина, от Whole = Цял, цялостен. Защото при нас не влиза черен дроб, жлъчка или пикочен мехур, а цял човек с неговата индивидуалност - соматична и психична.

 

 Какво е жизнена сила? - най елементарният пример е разликата между живия човек и един труп. Това което вече го няма в трупа, това което го е одухотворявало.

  А ето какво казва ръководителя на Медицината - СЗО за вездесъщите Антибиотици: http://science.actualno.com/SZO-Syvremennata-medicina-e-obrechena-news_381094.html  СЗО: Съвременната медицина е обречена!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...