Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Шоколад


Recommended Posts

знам че тук се дискутира основно здравословно хранене - но в интерес на истината напоследък излизат статии доказващи полезността на този какаов продукт... Може би в умерени количества натуралния тъмен шоколад е допустим? Вярно калоричен е , но донякъде е доста хранителен и източник на страхотна енергия - много пъти съм утолявала глад само с 1 шоколад и то за доста дълго време. Признавам че ми е слабост, въздържам се но все пак реших да отворя тема тук...

Много често е най-доброто облекчение на депресия, влияел на хормона на щастието...

Редактирано от Гарванче
Линк към коментар
Share on other sites

Ох, голяма слабост ми е. Доста го ограничих, но си хапвам с радост шоколадче. :rolleyes:

Мисля, си, че ако не прекаляваме, не е вреден /или така ми се иска ;) /. :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Аз като не съм у нас, от определено време избягвам сладкото и винаги го замествам с плодове. Като съм си тук, понеже изкушението ми е постоянно пред очите ( сладкото) си хапвам. Но като си тръгна, пак ще се откажа напълно или почти напълно. Предполагам че ако не се прекалява, не е чак толкова вредно. Бях чел че шоколадът влияе положително на настроението.

Линк към коментар
Share on other sites

намерих следната статия относно шоколада:

Яжте шоколад за здраво сърце

Може да избегнете сърдечните болести, рака и да засилите имунната си система, като хапвате шоколад, твърдят независими научни експерти. В кафявата сладост има 4 пъти повече флавоноиди, отколкото в чая. Веществата са естествени антиоксиданти и защитават срещу сърдечно-съдови болести, рак и разстройства в имунната защита, сочат проучвания.

В растенията са открити 4000 вида флавоноиди. Какаовите намаляват окисляването на лошия холестерол, неутрализират плаките, които запушват съдовете, и действат успокояващо върху вътрешната повърхност на кръвоносните съдове, установили учените. “В 100 г натурален шоколад има 53,3 мг какаови флавоноиди, в млечния – 15,3 мг, а в 100 мл черен чай – 13,9 мг. Концентрацията на флавоноидите зависи от количеството на какаото.”

Учените сега проучват може ли веществата да пазят от хронични болести. В 40 г млечен шоколад има 400 мг флавоноиди, засякъл екипът на Дъглъс Терън от университета в Аризона. Толкова има и в чаша червено вино. Двойна (800 мг) е дозата им в натуралния шоколад. Те са много по-ефективни от вложените в хаповете с витамини, твърдят изследователите.

Мъжете, които редовно, но скромно, хапват шоколад и бонбони, живеят почти година по-дълго от връстниците си, които не си падат по омайната сладост, доказва проучване на 7841 завършили Харвард. Идеалната доза била до 3 шоколада или техния еквивалент в бонбони на месец, съобщава “Сайънс нюз”.

Над 600 вещества, които помагат на тялото да се бори срещу сърдечни болести, рак, стрес и ревматизъм, открил в какаото испански екип. Съединенията усилват имунната защита.

Американски научни изследвания опровергават още две широко разпространени твърдения за вредата от шоколада. Той не причинява акне и кариес, категорични са учените. Резултатите обаче са спорни, тъй като са финансирани от производители на лакомството, коментира Ройтерс.

Шоколадът е калоричен и мазен, предупреждават диетолози. 15 г млечен ви зареждат с 80 калории и 5 г мазнини. 1 супена лъжица какао обаче има само 20 калории и 0,5 грама мазнини.

Към шоколада се привиква, както към кокаина или алкохола. Кафявото изкушение действа на мозъка като марихуаната. Той е мек афродизиак. Влияе върху хормоналния баланс. Затова облекчава предменструалния синдром при жените.

Качва либидото при мъжете. Нямате настроение, гони ви депресия? Чувствате се като изстискан лимон? Хапнете от ухайната сладост. Тя намалява депресията и създава усещане за свръхчувствителност или еуфория, знаят лечители от векове.

Едва сега обаче научно се доказа, че съставките фенилтиламин и канабиноидни мастни киселини действат като наркотици. Мозъкът свиква с тях и ги иска.

За фенове на шоколада: www.virtualchokolate.com/chokolicclub/index.cfm

Рисковете: реални и мними

Пристрастяване.

Пристрастени към шоколада са 40% от жените и 15% мъжете, сочат данни за Европа и САЩ. Неговите химикали действат върху същите рецептори на мозъка, както наркотиците и стимулантите.

Безсъние.Изключително рядко.

Мигрена.

Тираминът в шоколада не води до главоболие, доказаха учени от университета в Питсбърг.

Сърдечни болести.

Бонбоните с много наситени мазнини качват холестерола в кръвта и увеличават опасността от инфаркт. Генни особености в усвояването на шоколада обаче определят при кого и дали това ще стане.

Линк към коментар
Share on other sites

В шоколадовите изделия има все повече генно модифицирани компоненти - например нишестето е от ГМО царевица....

Редактирано от Viki3
Линк към коментар
Share on other sites

Аз съм от тези дето "мрът" за шоколад, и така го обичат, че изобщо не си задават въпроси от рода на :"Вреди ли?, Каква е ползата?и т.н.Хубав качествен шоколад мога да ям в "индустриални" количества. Ето на сега докато пиша само по темата и тонуса ми са покачи, усещам че, еи сега ще стана и ще изприпкам до един магазин дето има промоция на Милка.

Редактирано от Аделаида
Линк към коментар
Share on other sites

В шоколада има генномодифицирана соя(както и в много други продукти),също и вредни масла.

И все пак е въпрос на личен избор дали човек да си хапва от време на време шоколадче,стига кръвната му захар да е нормална и да... :3d_121:

Линк към коментар
Share on other sites

:) Мисля, че емоциите на привързаност към кафявото блокче надделяват при много от пишещите! На младини много обичах шоколад и доста си навредих. :3d_125: После разбрах, че всичките му плюсове са безмислени, защото спокойно могат да се заменят с други неща, които да подобряват нивото на неврохормоните, да дават калории (а това далеч не винаги е плюс!), да съдържат антиоксиданти и т.н. Така позитивните му аспекти се получават, без негативните, а те не касаят само многото рафинирана захар, втвърдени мазнини и възбуждащи алкалоиди, а и пристрастяването - не мога да приема за нормално човек да се разтреперва, щом като види шоколад... B)

Но вярно е, че много неща зависят и от дозите, и от индивидуалните реакции... :hmmmmm:

Относително е, но то всичко е относително. Ние според мене трябва да гледаме преобладаващото - а то се научава от препатилите, не от мощните реклами и псевдонаучни публикации, финансирани от производителите! Т.е. ако имате специални противопоказания, включително ако сте наистово пристрастени, добре е да избягвате това изкушение, заместители бол... Ако сте добре със здравето и не сте пристрастени - понякога, по малко... :yinyang:

Редактирано от Добромир
Линк към коментар
Share on other sites

Таман се отвори тема за почитателите на някоя отрова (кафе, шоколад,...) и се намери някой да я развали със забележки и предупреждения от рода на "Опасно за живота". :(

Абе, хора, вземете, прочетете! Кафето, какаото са съществували в природата тоолкова отдавна, че трябва да търсим в историята :D и със сигурност човечеството не е изчезнало от това, че използва печенето или ферментацията на някакво растение за да достави наслада + другите екстри :). Майката Природа е била така щедра и ни ги е дала, но е оставила на нас да решим как да ги използваме. Сетете се за змийската и една камара отрови - в малки дози лекуват!

За мен е по-правилно, ако нямаш възможност да обядваш, да вземеш 2-3 квадратчета шоколад, отколкото да продължиш да търчиш цял ден, разчитайки на фотосинтеза само. Колкото до прекаляващите - има и такива, но прекаляващи (зависими) има във всяка една среда :).

Преди 200-300 години, когато сме почнали да ги използваме по осъзнато (разбирай стигнали са и до нашего брата европееца) не е имало спецове по здравословно хранене, нито диетолози, нито хора с титла д-р отпред, които да ни казват какво е правилно и какво не. И всичко е било ОК или cool! (както казва един съфорумец :). Баланс във всичко. Това е!

Хайде, весело посрещане на Новата година! :feel happy:

Редактирано от Ася_И
Линк към коментар
Share on other sites

За разлика от кафето, шоколада наистина ти дава енергия.

Шоколада е и емоционалният заместител на любовта. :v:

:huh: А любовта може ли да се замести с нещо, което да не я измести?

Линк към коментар
Share on other sites

... всичките му плюсове са безмислени, защото спокойно могат да се заменят с други неща, които да подобряват нивото на неврохормоните, да дават калории (а това далеч не винаги е плюс!), да съдържат антиоксиданти и т.н. Така позитивните му аспекти се получават, без негативните, а те не касаят само многото рафинирана захар, втвърдени мазнини и възбуждащи алкалоиди, а и пристрастяването ...

:thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря на великата магьосническа птица, за навременното долитане и отваряне на така жадните за сладки благинки души :sorcerer:34748zta8hdvk1u.gif. Моят коментар по въпроса ще откриете cef9901a90f40e50105b911baeb82a26.gif

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ТУК

С пожелание, за весело прекарване на хубавия празник :) ! c76351fcd3878c2beb93dbe276e12d2d.gif

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Аз съм от тези дето "мрът" за шоколад, и така го обичат, че изобщо не си задават въпроси от рода на :"Вреди ли?, Каква е ползата?и т.н.Хубав качествен шоколад мога да ям в "индустриални" количества. Ето на сега докато пиша само по темата и тонуса ми са покачи, усещам че, еи сега ще стана и ще изприпкам до един магазин дето има промоция на Милка.

не исках да създавам такава реакция у хората :lol:

попринцип знам че има и вредни страни на шоколада а и се и пълнее от него - исках да видя просто мнения

Добромир: разбирам те напълно и аз навремето пък си навредих с пуканки сега видях какво могат да ти донесат такъв тип храни

Елф: спокойно можеш да режисираш български вариант на Хари Потър :) шегувам се - пожелания със закъснение и от мен

Редактирано от Гарванче
Линк към коментар
Share on other sites

За разлика от кафето, шоколада наистина ти дава енергия.

Шоколада е и емоционалният заместител на любовта. :v:

:huh: А любовта може ли да се замести с нещо, което да не я измести?

Да, по скоро е опит за заместител. Нищо не може да замести любовта!

И аз много обичамшоколад, но го избягвам поради голямото количество краве мляко под различни форми.

Линк към коментар
Share on other sites

Guest НиколаДамянов

....

После разбрах, че всичките му плюсове са безмислени, защото спокойно могат да се заменят с други неща, които да подобряват нивото на неврохормоните, да дават калории (а това далеч не винаги е плюс!), да съдържат антиоксиданти и т.н. Така позитивните му аспекти се получават, без негативните, а те не касаят само многото рафинирана захар, втвърдени мазнини и възбуждащи алкалоиди, а и пристрастяването

...

Добромир ,като си започнал - карай до край! :)

Какви са тези други неща за които загатваш и които могат да заместят пълноценно шоколада?

Аз също познавам пристрастени хора към шоколад. Много съм се учудвал на това, но...си е факт.

Сподели опит. Дай идеи... можеш да помогнеш на някой.

Линк към коментар
Share on other sites

знам че тук се дискутира основно здравословно хранене - но в интерес на истината напоследък излизат статии доказващи полезността на този какаов продукт... Може би в умерени количества натуралния тъмен шоколад е допустим? Вярно калоричен е , но донякъде е доста хранителен и източник на страхотна енергия - много пъти съм утолявала глад само с 1 шоколад и то за доста дълго време. Признавам че ми е слабост, въздържам се но все пак реших да отворя тема тук...

Много често е най-доброто облекчение на депресия, влияел на хормона на щастието...

Нвиждам нищо лошо в шоколада ,ако ти харесва мисля че по скоро ще е полезен за теб ;) ,аз също съм му фен ,и не само на него а и на домашните десерти също .Но има един момент ,всичко зависи от количеството ,с нищо небива да се прекалява ,всяка храна може да се окаже вредна за организма ако прекалим с нея ,както се казваше "дозата прави отровата" .И сега по интересното колко е правилното количество за мен ,за всеки човек мисля че е различна ,както при солта едни хора обичат по солено ,други не .Аз примерно почти на всяко ядене си хапвам и сладко за десерт ,по малко но си хапвам ,често си правя и бисквитена торта и крем карамел като имах добра печка :) .Бих те посъветвал когато ти се прияде сладичко ,по малко да си хапваш без да се притесняваш ,примерно аз ако съм си взел шоколад и за мен малко е 1-2-3 парчеца ,на ден примерно 6-7 ,но има някои които правят и така ,като си вземат една кутия слдаки и цялата я изяждат наведнъж ,което за мен е неправилно ,но спирам че мога още доста да пиша :) .А необичам да съм многословен :) .

Редактирано от veselinvalchev1981
Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...
  • 1 month later...

Друга гледна точка за шоколада:

В последните няколко години има куп добри новини за любителите на шоколад. Първо беше откритието, че шоколадът съдържа високи нива на антиоксиданти, дори повече, отколкото зеленият чай или червеното вино. После се появи и новината, че какаото е много богато на антибактериални агенти и похапването на шоколад няма нищо общо с появата на акне или кариес по зъбите - тук няма как да не извикаме едно мощно "ура". Какаото е и най-добрият лек срещу високо кръвно, а умерената редовна консумация на шоколад предпазва от инсулт и инфаркт, подмладява кожата и осигурява добър тонус. Шоколадът дори бил и най-доброто средство против кашлица. Имай предвид обаче, че всички тези предимства се отнасят за черния шоколад. Шоколадът има още много плюсове, но...

Според Pesticide Action Network за отглеждането на какао се използват ужасно много пестициди, всъщност какаото е вторият най-голям консуматор на пестициди, преди него е само памукът. През 1990 г. английският вестник Mail on Sunday публикува анализ на съдържанието на пестициди в 7 шоколада на известни марки. Оказва се, че в 4 от тях има линдан – крайно отровно вещество с много негативни последствия за човешкия организъм.

През 1993 г. организацията Women's Environmental Network тества 4 от най-известните марки шоколад (между които Nestle и Mars) за наличието на линдан. Тестовете се оказват положителни. Според проучване, направено в САЩ през 2003 г. от различни правителствени и неправителствени организации, сред най-често откриваните пестициди в шоколадовите изделия, са още ДДТ и диелдрин, които иначе са забранени в повечето страни по света.

Пестицидите съвсем не са единственият проблем на шоколада. В повечето случаи какаото се отглежда в огромни плантации на места, където би трябвало да има тропически гори. Само през 2000 г. 14% от горите на Кот д'Ивоар са изсечени и заменени от какаови плантации. Плантациите се обработват главно от жени и деца, на които се плащат мизерни надници. Чести са и случаите, в които родители продават децата си на плантаторите или ги принуждават насилствено да работят за прехраната си, като ги лишават от образование. Условията на труд са ужасни, а работниците са в непосредствена близост с пестициди и инсектициди, които увреждат здравето им.

След всичко това само не се отказвайте от шоколада, защото имате алтернатива. Био, а на всичкото отгоре и Феър Трейд шоколад вече се продава и у нас. Похапвайки биошоколад, можеш да си сигурен, че няма да облизваш остатъци от пестициди, а освен това на хората, участващи в целия производствен цикъл – от производството на какао и захарна тръстика до готовото шоколадово блокче – е била платена честна и справедлива надница. Така със сигурност ще ви е доста по-вкусно.

Биокакаото и захарната тръстика се произвеждат в малки семейни ферми – до 3-4 ха. Между какаовите дървета се сеят цитрусови дръвчета, авокадо, папая, та дори боб и царевица. Така се получава една устойчива градина с много плодородна почва и богата реколта.

Плодовете на какаовото дърво са доста големи и излизат направо от стеблото, а докато се стигне от плода до какаото на прах, има доста работа. След като се наберат плодовете, те се отварят и се вадят семената – именно от тях се прави какаото. До 8 часа след отделянето им от плода семената се поставят в дървени каси и в продължение на 5 дни се спазват точни правила за тяхното преместване и обръщане, за да могат да ферментират. Понякога при конвенционалното отглеждане на какао се пропуска процесът на ферментация, но тогава се получава по-ниско качествен продукт, тъй като точно при ферментацията се създава специфичният аромат и вкус на какаото.

Следващият етап е сушене – какаовите зърна се поставят в големи закрити сушилни или на открито, но върху циментирана повърхност. Сушенето продължава около 8 дни, докато влажността в зърната се снижи до 6%. От всяка партида се взима проба за изследване и в зависимост от външния вид и цвят на зърната те се разпределят в различни категории. След това зърната се изпичат, а после се стриват, за да се получи какаова маса. Чрез притискане от какаовата маса се получава какаово масло и какао на прах. За да се получи шоколад, какаовата маса се стрива и после се смесва с какаово масло и се загрява. Прибавя се захар, може и мляко, ядки, подправки... И воала – нежен, чувствен, изкусителен, с една дума – шоколад.

Източник "Дневник"

Линк към коментар
Share on other sites

Хубава информация.

Да добавя, че където шоколадът се произвежда без особен контрол върху съставките, в него всъщност им асъвсем малко какаови продукти, а повече нишесте, соя , оцветители и ароматизатори.

Консервантите се подразбират навсякъде.

Колко процента захар и колко подсладител...

Така че не винаги ядете какао и какаово масло, но затова пък - коктейл от неизвестни величини.

Предполагам, че най-реномираните световни марки все пак спазват стандарта.

Линк към коментар
Share on other sites

Така е, четох наскоро и че в какото има често твърде много от един тежък токсичен метал (кадмий), така че не е препоръчително да се прекалява с какаото и черния шоколад. :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

Тъй или иначе, независимо от качеството на изработка и полезността в някои отношения на съставките, в шоколада има прекалено много захар, а това го прави вреден за здравето.

Линк към коментар
Share on other sites

В шоколада има и доста хлебарки,е смлени са,не се виждат...Протеини...:3d_144:

Линк към коментар
Share on other sites

В шоколада има и доста хлебарки,е смлени са,не се виждат...Протеини...:3d_144:

Много интересно мнение.Иска ми се да можеш да го докажеш по някъкав начин или най-малкото дай поне един пример-моля. :o

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...