Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
petarstankov

За чудесата

Recommended Posts

Току що чух, че учени доказали, че описаната случка в библията е съвпадение на преминаването на евреите по дъното на морето с природно явление породено от вулканична дейност.

Какво е чудо е подзаглавието, понеже искам да поразсъждавам в тази насока - сега това откритие на учените как да го свържем с нашето познаване на Отец.

Исус е казал: "който вярва в Мен, моите дела ще върши и по-големи ще върши". Значи вярата ни, ни дава една връзка с Разума, за който няма невъзможни неща, цитирам по памет: "което е невъзможно за човек, за Бог е възможно". Този Разум е в отношение с Любовта и със Съдбата. "Чудесата" са едни трудно смилаеми за ума случки, които се случват за да предпазят този, на когото Любовта му е силна и Тя му е начертала една добра Съдба - да се прослави Силата на тази Любов, която се изразява в Разумни думи - Слово, Разумни Дела, Разумен Живот, Разумен Път назад към Чистотата. Чистотата, която не допуска лукавщина, а чудесата стават за да се види Предопределеността от Голямата Любов на яве, защото "нищо не остава скрито". Знаем, че масово хората и след като видят чудо, пак не вярват в способността на Човек да променя съдбата. А тези, които повярват, на тях "им е дадено", т.е. те също имат заложена Голямата Любов.

Какво става с тези, които нямат достъп още до Голямата Любов? Това са "овчиците". "Моите овчици Ме познават и идват при Мене"(по памет). А другите овчици? Те не вярват, дори и да видят чудо. Търсят друго обяснение, само да не е, че съществува Божествена Личност, която е заложена във всяко сърце. Защо не вярват? Защото "семето веднага бива отнасяно от гаргите", т.е. от мислите за материалното - силната привързаност към материалните блага, включае семейството. И как тогава да се хване в тези глави семето? С чудеса като не става? С личен пример! Когато тези умове видят процъфтяването в дома на праведния, на Човека в хармония с природата, а в своя дом видят разруха, породена от неумение да се нагаждаш към законите на материалната природа. Тогава ще има почва в тези умове за семе избрано.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здрасти petarstankov ,

Защо така ми се струва , че мисълта ти се е отплеснала в неправилната посока? Може би да греша, но нищо не разбрах от написаното от тебе. Може ли да се изразиш по- разбрано. Искал си да кажеш много неща на едно място и аз не схванах идеята ти. Тръгнал си от "Моисей и морето" и си опрял до "Чудото ". Освен в Стария завет чудеса има и в Новия завет.

Ако търсиш да разнищиш темата за "чудесата" в езотеризма- виж... това е друго нещо.

Според мене "чудеса " има само в непросветлените умове и мозъци. За мене "чудо" е паранормално явление. Сиреч свръхнормално явление. Пък това ще рече , че е нормално , но надвишава общоприетите граници за нормално в умовете на непросветлените.

видят разруха, породена от неумение да се нагаждаш към законите на материалната природа. Тогава ще има почва в тези умове за семе избрано.

Според мене хората няма нужда да се нагаждат към законите на материалната природа . Според мене хората не са на земята да се нагаждат към нея , а да се усъвършенстват когато са на земята духом . Защото без духовете материалната природа е пуста и "сива" тя от самосебеси не се развива , а живите духове я карат да се развива като й вдъхват живот .

Прощавай че се намесих във така формулираната и представена тема от тебе , но ми се стори много объркана и философски и езотерично неиздържана. Още веднъж извинявай , но обясни си мисълта по-разбрано . Какво си искал да кажеш????

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:sorcerer: Здравейте!

По темата мисля, че мястото и е в темата за Библията.

А за чудото - може би е нещо , за което нямаме логично обяснение и затова му се чудим. :hmmmmm:

Здрави и весели!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Кристиян

Темата не е за библията, темата е една реалност...

От 1904 до 1944г. Учителят не води ли българския народ?- 40 години скитане в пустиня- по времето на Учителя, България е имала граници, оприличаващи я на едно специфично животно- на лъв. Учителят казва, че българите имат особена връзка с Юдовото коляно...от 12-те племена Израилеви..

Сайта е за Учителя, и учението му е живо- то е настояще, също както библията- ако някой разглежда библията като минало....

Самото учение собственият ни ум не може да го научи, Учени3то може да се разкрие само чрез Учител- при това директно.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:v: Здравейте, приятели! Интересна тема се заформя и много разнопосочна.

Знаем, че масово хората и след като видят чудо, пак не вярват в способността на Човек да променя съдбата. А тези, които повярват, на тях "им е дадено", т.е. те също имат заложена Голямата Любов.

Знаеме действително много неща , чак ни се завива свят понякога от многознаене. И се учим да различаваме нещата и да правим своите верни избори.Служенето на Голямата Любов - безкористното, всеотдайното и мъдрото СЛУЖЕНЕ е пробният камък като че ли. А иначе казано е "много са звани - малцина са избрани".

Всъщност човеците се страхуват от т.н.чудеса , даже дори да вярват в чудеста не е задължително да вярват в способността на Човек да променя съдбата си.Много малко го могат.И това си е естествен подбор.Който има очи - не само да гледа , но и да ВИЖДА , който има уши - не само да слуша, но и да ЧУВА! :smarty:

Кристиан, много много си прав!Обикновеният ум не е добър учител.

Приятелю Петър, можеш ли да кажеш как учените доказват/обясняват връзката между преминаването( отварянето на морето) и вулканичната дейност.Разумната ВЯРА в "чудесата" на Божествения Промисъл е много важна.

:hypocrite: Любов+Светлина+Мир+Радост

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

не мога - само го дочух от едни, които казаха - ето няма чудеса. А също съм чел от Зенон Косидовски и за другите дела на Моисей - примерно, че и днес пада манна.

Аз си мисля, че чудесата не са важни - те са едни способности на човека от минали раси може би. Аз почвам да си мисля, че затова Христос е демонстрирал, че способностите не са най-важно, когато е проклел смокинята да не ражда и тя наистина е изсъхнала - и тогава той казва на учениците си "ако кажете нещо и не се усъмните в сърцето си, можете планината да повдигнете и да я пуснете в морето" (цитат по памет). Такива способности най-вероятно са имали хората, които са построили египетските пирамиди а и тракийските гробници (http://vaklush.org). А Христос чрез Павел после нали казва, че дори и да имаш достатъчно вяра, че планина да повдигаш, а да нямаш Любов, няма полза. Затова мисля си, че Новото Учение не е да правим чудеса, а да се обичаме както чистите - малките, които в небесното царство са най-големи.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:dancing yes:

И аз мисля така , че с помощата на Благост и Кристиян ще се заформи интересна тема.

Ще дам два примера с "чудесата" за да покажа какво мисля за Вярата и Любовта в поставената тема .

Една жена имала 12г. течение, потрошила всичките си пари по доктори, но не могли да я излекуват. Когато вече нямала какво да губи освен живота си намерила Христос и докосвайки се до Него с цялото си сърце , с цялат си вяра, с целия си ум и си казала "Ако се докосна само до него и Той ще ме излекува". А Христос казал"Кой се докосна до мене " при положение , че цяла тълпа хора го пипали , но... не Го Докосвали . За мене означава , че жената е изпълнила Божийте закони и за това се е Докоснала до Бога.

Значи трябва да "Докосваме" Христос - Бога с цялто си сърце, с цялата си Душа , с целия си ум. Ми не е ли това Любовта към Бога? Да отворим Душите си за Любовта като повярваме чрез изпълнението на Божийте Закони. .

Втория пример е за един човек който искал Христос да излекува сина му. Христос го попитал "Вярваш ли че мога ?" И човекът отговорил "Вярвам Господи- помогни на неверието ми" Значи му трябвало подпорка за Вярата му с нукое "чудо"че може Бога да помогне.

...И аз си разсъждавам така ...: Трябва да имаме Вяра в Бога и когато тази Вяра бъди понесена от Любовта , тя става дейна, т.е. активна. Значи не само да казваме с устата си като произнасяме думите, че вярваме в Божийте закони написани на Мойсеевите скрижали- това са десетте Божии заповеди, валидни и за Стария и за Новия Завет.Според мене няма принципна разлика в законите управлявали Стария и Новия Завет. Но и да ги приемем вътре в нас самите като основополагащи житейски принципи във всекидневното ни Битие. И когато това стане на 100% можем да кажем , че имаме Любов към Бога. Защото според мене Любов към Бога означава мъсълта ни да "върви" или "тече" като постоянна река ...поток извиращ от нас самите. Иначе напразна ни е Вярата. Според мене това е да събереш Вярата и Любовта.

А учените искат да го "докажат" с математически формули и изчисления. .Та това е непостижима работа, защото "чудесата" или Любовта обхваща познание надхнърлящо законите действащи в триизмерния свят. Според мене няма как да се докаже "научно" нещо в триизмерния свят при положение , че основата му е във света на Мисълта или още по-високо.

За справка вижте разглежданата тема - "Силата на мисълта"". Просто трябва да обединим двете теми , иначе никога няма да излезем от този омагьосан кръг. С други думи да се направи синтеза , но да включим и темата "Бог е Любов".

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте!

Аз си мисля, че чудесата не са важни - те са едни способности на човека от минали раси може би. Аз почвам да си мисля, че затова Христос е демонстрирал, че способностите не са най-важно, когато е проклел смокинята да не ражда и тя наистина е изсъхнала - и тогава той казва на учениците си "ако кажете нещо и не се усъмните в сърцето си, можете планината да повдигнете и да я пуснете в морето" (цитат по памет).

Мисля, че чудесата са винаги важни и че не са само способности , останали от минали раси.И че притчата със смокинята има друг смисъл, но не знам точно какъв , но не че способностите не са най -важни. Важни са.Благодаря ви.

Здрави и силни.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Кристиян

Здравейте,

Защо говорим за чудеса, при положение, че не сме въвели дефиниция за "чудо"?

...защото чудеса има наистина, но има и много неща, които имат разумно обяснение, като например въпросния еврейски патриарх- Мойсей, и морето...а и не само морето...

Всъщност Мойсей и морето не е чудо...има си съвсем разумно значение, има и философско, и образователно, и алегорично...и откъм факти е подкрепено...но най-важното е, ч има смисъл и "урок" за всяко едно ниво на нашето съществуване...

Ако си мислите, че не ни предстои напускане на Египет, разделяне и преминаване на морето...и скитане в пустинята с години....

Тук е важно да четем възможно по-близка до оригинала версия, на иврит, за да разберем много повече от това...

Всъщност пътят на Мойсей е път на определен тип хора, които могат да се развиват духовно именно по този път от Дървото на Живота....

По-горе писах, но и сега ще кажа, че не трябва да се гледа на писанията като минало, нито като на бъдеще....Бог е, Той е сега...

Вие, като участници, и като читатели, в кой ден от Сътворението сте, в кой ден сте се родили от това сътворение...какво има да вършите, за да го довършите....

Забележете, само в първа глава от Битие, се говори само за Бог (Яхве)....от втора глава и докрая на библията- и като стар завет и като нов...вече се говори за Господ Бог (Яхве и Елохим)....

Кои са Елохим?.- Елохим са създадените по образ и подобие Божие мъж и жена- Човешкият Син-Космичния Човек, Словото Божие (Метатрон), което имаше еманация и като Христос, Христово съзнание....но без развитие на Душата на човека е невъзможно постижението на това съзнание...и това е основното и най-важното от цялото писание- постижението на Сътворението...и още нещо- и последната глава от библията...там са внесени някои "updates" в това отгношение...нали така? "Аз съм алфа и омега, начало и край...."- а по средата сме всички ние....цялото писание, вместено между алфата и омегата е сегашното човечество....то е настояще

А за чудесата- Любовта е чудо...и ние можем да познаваме само закона на Любовта (чрез установяване на повтарящи се и закономерни явления), до принципите на Любовта са стигнали малцина, които наричаме Учители..а Причините за Любовта- те са у Бог, а Бог и чудо...не знам защо, но май си подхождат взаимно... :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте!

не мога - само го дочух от едни, които казаха - ето няма чудеса. А също съм чел от Зенон Косидовски и за другите дела на Моисей - примерно, че и днес пада манна.

Мислил съм за израза "манна небесна" и някъде бях чел, че библейското чудо с изхранването на евреите си имало обяснение - някакво растение с пух като нашето глухарче. Знае ли някой нещо по точно.Кой е видял, че и днес пада манна и вярвате ли на това? :hmmmmm:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Чудесата се случват. Не против природните закони, а в съгласие с тях по начин, който не е обяснен и доказан от науката (не поне категорично и безспорно).

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Моля регистрирайте се, за да коментирате

Вие можете да публикувате коментар след като влезете в акаунта сиВлизане Сега
Sign in to follow this  

×