Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Джйотиша-шастра


Guest Ивета

Recommended Posts

Отскоро джйотиш привлече вниманието ми: Джйотиша, която съществено се различава от широко разпространената в съвременния свят „западна астрология”. В основата на тази система са фиксираните положения на самите звездни знаци от зодиака, докато в западната традиция се използва проекцията на знака към земните тропици. Затова западната традиция в астрологията се нарича „тропическа”. Поради изменението на точките на равноденствието, проекцията на знака също се променя. Поради тази причина, зодиака, който се използва на запад се нарича подвижен/тропичен.

Във всички дванадесет знака на ведическата астрология се използват 27 основни звезди (накшатри), лунни спирки.

Всяка от накшатрите заема 13 градуса и 20 минути от пространството и затова всеки знак включва в себе си три звезди. Накшатрите имат различни характеристики и раждането под определена звезда се обуславя от кармата, натрупана в предишни прераждания.

За разлика от съвременната западна астрология, в Джйотиша-шастра намира приложение традиционната, по-проста и резултатна схема за домовете. За прецизно тълкуване на хороскопа в тази традиция се използват и множество помощни таблици (амса), шестнадесет, от които се считат за основни. Тяхното съставяне е много сложно, поради което в съвременната ведическа астрология се прилагат главно две от тях: раси и навамса. Таблицата раси е основната карта на раждането, която дава информация за миналия и бъдещия живот, а навамса е таблица за определяне на силата на планетите, както и за уточняване на множество детайли в хороскопа. Друга важна част от съставянето и разчитането на хороскопа са изчисленията на планетните периоди (дас) и подпериоди (бхукти). Те спомагат за определяне на минали и прогнозиране на бъдещи кармични проблеми. Така Джйотиша-шастра, основавайки се на древни ведически писания като „Парашара-хора-шастра”, „Брихад-джатака”, „Уттара Каламрита” и др., позволява на хората да коригират личната си карма, постигайки духовно равновесие с реда във Вселената.

Уран и Плутон напълно отстъстват, а основно значение се отделя на Луната. Имам много въпроси: има ли някой от този форум, който познава и работи по системата на ведическата астрология и какви са неговите впечатления. Установих, че много малко хора работят с ведическа астрология добре и че досега, на българския пазар има малко серииозна преводна литература по въпроса - Въведение в индийската астрология, Самир Азар.

Досега, където попаднах, пишат специалистите, че ако не се познава достатъчно хинди, то джйотиш не е за вас, но според мен, това е една огромен извор на познание, който не може да бъде подминат с лека ръка ... Познанието има хиляди лица и за всеки, който иска да имаразлични аспекти от това познание, трябва да изучава и ведическа астрология.

Една наука има много лица, колкото повече опознаем, толкова повече разширяваме хоризонтите си. Затова, какво знаете за ведическата астрологическа система и откъде идват разликите в наталните хороскопи. И не само в тях. В този случай астрологията и астрономията са една наука ...

Редактирано от Мона
Линк към коментар
Share on other sites

Мона,

може би малкото практически познания, които имам, са по тази с-ма. Преди време споделих нещо в една астрологическа тема и се оказа, че календара, който аз ползвам, е съвсем различен. Ако се интересуваш, може да сравним на ЛС, но нямам дебели книги по въпроса, само един календар и основните периоди ( винаги 7).

Да си призная, не намирам и време да го ползвам редовно, а ето че пак ми се напомня за него.

Линк към коментар
Share on other sites

Съвсем малко съм запозната с индийската астрология.

Но всичко, което съм научила и прочела, силно ме впечатли и направо респектира.

Много неща си "сглобих" към предишните знания.

Да, те не признават някои от нашите външни планети, а си имат 3 други, на орбити по-далечни от Плутон.

Много ми беше полезна оценката на планетите според ведическите принципи горещо/студено, влажно/сухо.

Също странните, но изключително точни характеристики на домовете, попадащи в различните знаци.

Но за съжаление и аз така ще кажа - изключително малко достъпна литература. А докато науча хинди ... :whistling::D

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 1 year later...

За разлика от съвременната западна астрология, в Джйотиша-шастра намира приложение традиционната, по-проста и резултатна схема за домовете. За прецизно тълкуване на хороскопа в тази традиция се използват и множество помощни таблици (амса), шестнадесет, от които се считат за основни. Тяхното съставяне е много сложно, поради което в съвременната ведическа астрология се прилагат главно две от тях: раси и навамса. Таблицата раси е основната карта на раждането, която дава информация за миналия и бъдещия живот, а навамса е таблица за определяне на силата на планетите, както и за уточняване на множество детайли в хороскопа.

Варгите се делят на няколко групи.

В първата група стоят най-използваните в практиката на Джйотиш. Това е групата на Шадварга. Тя включва в себе си Раси ( наталната карта ), Хора, Дрекана, Навамша, Двадашамша и Тримшамша. Когато към тази група се добави Саптамша, се оформя групата на Саптаварга. Когато към "седемте касти" се добавят още три - Дашамша, Шодашамша и Шаштйамша, се образува Дашаварга. Пълната група от основните 16 варги образува Шодашаварга.

Макар да се прави паралел между варгите и хармониките, според мен такъв не може да съществува, поради различните техники на изграждане и смисълът, който е вложен в едната и другата техника. Например, когато искаме да създадем дробна варга Навамша, разделяме знака, в който се намира планетата, която искаме да разгледаме, на девет части. Според това, в коя част ( навамша ) се намира планетата, броим толкова знаци, започвайки от знака, в който се намира. Така намираме знака на планетата в новата карта - Навамша. При хармониките се практикува по друг начин. При тях градусът на планетата се превръща в абсолютна стойност ( броя градуси от 0 Овен до градуса в знака, в който се намира планетата ), след това получената абсолютна стойност се умножава по номера на хармониката, от полученото число се вади 360, докато се получи по малко число от 360. Полученото число също е абсолютна стойност, която отговаря на знака на планетата в хармоничната карта.

Различните варги се построяват за да се разгледа различна област от битието на човека.

Например картата Хора говори за богатството, материалното положение, личната инициатива и желанието, с което постигаме целите си. иначе казано, Хора разглежда областите по втори дом.

Картата Дреккана разглежда отношението ни с братята и сестрите, хората от една група - било по интереси, поколения и тн. Или тук разглеждаме областите на трети дом. Най-интересната карта е Навамша, особено за тези, които се интересуват от любовни въпрости. Макар тази карта да отговаря на духовността на девети дом, тя разглежда и отношенията с партньора или на това какво търси душата ни. Когато разглеждаме Навамша трябва да обърнем внимание на Юпитер, като сигнификатор на девети дом, а също така и на планетите, които не променят положението си по знак от Раси в навамша. Такива планети се наричат Варготама.

Да се върна на паралела варга - хармоника.

Дори за мен да не е валиден, то все пак между двете традиции има връзки.

Пет от картите в групата Шадварга имат аналог в западната традиция. Естествено картата Раси, която е еквивалент на Наталната карта, картата Дрекана съответства на Деканите в западната традиция, Навамша отговаря на Новенариите, Двадашамша на дуодите, а Тримшамша на Термите, макар и с известна разлика. За съжаление тук, на Запад, не сме имаши въображението да развием тези деления в отделни карти, но дори и така, връзката между двете системи се вижда, дори и в един момент да са поели в различни посоки.

Друга важна част от съставянето и разчитането на хороскопа са изчисленията на планетните периоди (дас) и подпериоди (бхукти). Те спомагат за определяне на минали и прогнозиране на бъдещи кармични проблеми.

Дашите в системата на Джйотиш са около 40, макар да се използват едва няколко в практиката. Най-известната е Вимсоттари. продължителността на Вимсоттари е 120 години, което се смята за максималната продължителност на човешкия живот в епохата на Кали. Целият период се дели на девет махадаши, всяка махадаша се управлява от една от деветте планети, включително и Раху и Кету. Всяка махадаша, може да се раздели на още девет части със същите управители, като първият управител е същият, който управлява и големият период.

Изчисляването на началото на Вимсоттари, става по следния начин:

Първо се определя накшатрата, в която се намира наталната Луна. След това се определя управителя, съобразно накшатрата. Например, ако наталната Луна се намира в накшатри Ашвини, Магха, Мула, управителят на първия период от живота на човека ще бъде Кету.

В зависимост от това, каква част от накшатрата е преминала Луната до времето на раждане се определя и каква част от първата махадаша остава да изживее роденият. Получава се отношение Накшатра - първа махадаша. Просто казано, ако Луната е преминала половината накшатра, то роденият ще изживее положината от периода. Както в примера с Кету, периода няма да продължи 7 години, а 3,5 след което ще настъпи периода на Венера и тн.

Друга интересна система свързана с периодите се базира на соларната карта.

При нея отново пъриодите са девет, а началото на цикъла се поставя, когато Слънцето се върне на наталната си позиция.

Управителя отново се определя от положението на Луната в накшатрите.

Например, ако в деня на слънчевата революция, луната се намира в наталната си накшатра или Джанма, или в 10, или 19 от рожденната, то първия период ще е управляван от Слънцето. Следващите периоди са на Луната съответно 2, 11, 20 накшатри, Марс - 3, 13, 21 накшатра и тн. И тук важи правилото за това каква част от накшатрата е преминала Луната за да се определи точно продължителността на първия период.

И по този пунк западните астролози не са проявили достатъчно въображение. При нас също има системи за периодизация, но не толкова подробни и прецизни. Например Птолемей описва планетни периоди подобни на Вимсоттари, но в различен ред, продължителност на периода и обща продължителност, Бен Езра също описва около 7 различни системи на база знаци, годишни управители, и периоди, но те не се радват на широка популярност.

Редактирано от Йордан Анов
Линк към коментар
Share on other sites

Вече стана дума за системата Даша или периодите в човешкия живот. Споменах за Вимсоттари и за Даша на слънчевата революция, сега искам да споделя и за Йогини даша.

Преди това искам да направя едно уточнение.

Вимсоттари образува група от четирите най-използвани даши в джйотиш, останалите са - Ашоттари даша, Йогини даша и Калачакра даша. Последната е раси даша, или периоди на база зодиакалните знаци.

Обикновено се препоръчва Вимсотари даша да се използва при нощно раждане в периода на Шукла пакша ( от момента на Новолуние до Пълнолуние ). Ашоттари, тъкмо обратното – при дневно раждане по време на Кришна пакша ( от монента на Пълнолуние до Новолуние ).

Изключенията – нощно ражнае по време не Кришна пакша и дневно раждане при Шукла Пакша се покриват от Йогини даша.

Разбира се това са условности, но не пречи да се експериментира с тях.

Сега за Йогини даша.

Продължителността й е 36 години. Управителите на периодите и повереното им време са: Луна – 1 година, Слънце – 2, Юпитер – 3, Марс – 4, Меркурий – 5, Сатурн – 6, Венера – 7 и Раху – 8.

Определянето на управителя по време на раждането се изчислява отново на база Джанма накшатра ( позицията на рождената Луна накшатра ). Към поредния номер на накшатрата се прибавя 3, полученият резултат се дели на 8, остатъкът ще покаже управителят на даша-та по време не раждането.

Това, колко остава, от времето на раждане до края на периода, се определя от позицията на Луната в Джанма накшатра. Птрябва да се знае, че в една накшатра има 800 градусови минути.

След като управителят и продължителността на периода са известни, също и позицията ( градуса и минутата ) на Луната в Джанма накшатра, можем да определим, колко остава до края на периода. Това става по следния начин:

Умножаваме градуса на Луната по 60 и добавяме минутите, получената сума умножаваме по продължителността на периода поверен на управителя. Полученото число делим на 800, полученото число отговаря на периода от раждането до края на периода. Това означава, че пълен период ще имаме ако наталната Луна се намира в началото на накшатрата, половин период, ако тя е в средата и тн.

Всеки главен период има и подпериоди. Това важи за всяка система, а нивото на „под’’, може да се сведе до часове и минути. Искам да покажа и как се изчисляват подпериодите. Първо трябва да се знае, че първият подпериод на всеки голям период е същия като главния. Например, първият подпериод на Слънцето, ще е самото Слънце, последователността след това следва логиката на главните даши. В примера с Йогини даша, първият подпериод на Слънцето се изчислява така:

Продължителността е 2 години, умножаваме я , отново, по 2 и делим на общата продължителност на периода / 36. Получаваме стойността на част от главния период. Следващият подпериод на Даша Рави е подвластна на Юпитер – ( 2x3 )/36 и тн.

Това е за Йогини даша.

Надявам се да пробваме на практика някоя от системите Даша.

Редактирано от Йордан Анов
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Дробните карти в Джйотиш, разглеждат определени области от картата Раси. Те, или поне от Хора до Двадашамша, могат да се разгледат като еквивалентни на домовете – бхава. Делението на повечето Варги, съответства на номера на дома, който те разглеждат.

Например картата Хора, представлява делението на знаците от картата Раси на две равни части, едната част управлявана от Слънцето, а другата от Луната. В зависимост, коя планета, в кой сектор се намира се съди за темперамента и амбицията на човек. Тази карта говори за способността на човек да печели пари, личния капитал, под формата на ценности и тн.

Картата Дреккана съответства на деканите в западната астрология, или деление на три равни части на знаците от карта Раси. Управителите на всяка декана са аналогични, на тези които използваме в класическата астрология. Тази Варга анализира отношенията ни с братята и сестрите, съответно областта по трети дом. Ако се разгледа в един по задълбочен анализ, по нея се разкриват духовните братя и съмишлениците, както и хората от една група.

Чатуртхамша разкрива темите на 4-ти дом, Панчамша –5-ти дом, Шаштхамша – 6-ти дом, Саптамша -7-ми дом, Аштамша – 8-ми дом, Навамша – 9-ти дом, Дашамша – 10-ти дом, Рудрамша – 11-ти дом, Двадашамша – 12-ти дом.

Това са картите от първото ниво на деление в системата на Джйотиш, те разглеждат теми във физическия план на реалността, тези който следват след тях или по- високите хармоники, се приема че засягат духовните нива.

Друга интересна област в Джйотиш са аспектите.

Когато се създава една варга, за съответната област от карта Раси, се съставя нов хороскоп с всички планети в него. Новата карта описва дома и темите, които са свързани в него. Но, когато е създадена новата карта, планетите нямат градус, приема се че тяхното влияние е върху целия знак. Това условие налага използването на аспекти, които са приети от школата Парашария.

Аспектите в Джйотиш се наричат Дришти или насочено внимание. Има Дришти между планетите и дришти между знаците.

При дришти граха се приема че всяка планета аспектира с пълна сила намиращата се в седми дом от нея. Този аспект е единствен за Слънцето, Луната, Меркурий и Венера. Има специални аспекти за Марс, Юпитер и Сатурн. Съответно Марс аспектира 4-ти, 7-ми и 8-ми дом от своята позиция, Юпитер аспектира 5-ти, 7-ми и 9-ти дом от себе си, тези аспекти важат и за Раху и Кети. Сатурн от своя страна аспектира 3-ти, 7-ми и 10-ти дом от себе си.

Съществуват и дришти, които имат точно градусово измерени, аналогично на нашите, те се използват в школата Таджака, но се прилагат предимно в хорарната астрология.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...