Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Науката и Учените в Епохата на Водолея - 2


Bethedi

Recommended Posts

Истинската наука не търпи фанатизъм, закостеняло мислене, не търпи ограничения и робуване на лични интереси. Понякога се случва да попаднеш сред научните среди на хора, които сляпо са се хванали за "официалната" консервативна наука и не желаят, не смеят и дори забраняват да се гледа отвъд нейните предели. Тези хора не възприемат, направо отричат всяко чуждо мнение или позиция, освен актуалните ограничени схващания по даден научен въпрос. Към момента тези хора не са никак малко. Струва ми се, че отчасти ги разбирам – за тях е важно да защитят традиция, за чието създаване са изразходвани много време, усилия, средства, научен труд; която е резултат на строго използвани научни методи, анализ и т.н.

Но от друга страна, хората на науката, не бива да забравят, че за да има прогрес, най-важното условие е да се гледа и да се върви напред. Да се търсят нови идеи, изследователски методи, да се търси нов поглед.

Материалната наука получи невероятен разцвет през последните две-три столетия. Не е случайно! Научните постижения предизвикаха радикални обрати в общочовешкото съзнание. Много хипотетични и въображаеми образи бяха снети и придобиха "реалност". Човечеството получи много ценни придобивки; навлезе в области, които доскоро бяха терра инкогнита; разбули много тайни на природата, и като цяло подобри материалната основа на живота си. От друга страна този научен разцвет засили егоцентризма и грубия материализъм; навлезе в области /като генетиката, ядрената физика/, чието изучаване отключи сили и възможности, способни да унищожават масово и да създават. Човекът може би си въобрази, че се е превърнал в бог.

Но кой е човекът?

Има ли право, той сам, човекът, да държи в ръцете си ключовете на унищожението и съзиданието - своето и на още три царства на Земята?

Не се ли възгордя и изкуши от възможностите, които науката му даде?

Не ги ли използва в изопачен, дори извратен вариант?

Не е ли време да се смири , да подчини своята гордост и да обуздае своя свещен егоизъм?

Може би не, а може би да. Какъвто и да е отговора, това положение едва ли ще продължи твърде дълго време.

Предполага се, че всичко е било допуснато и има своята цел. В края на краищата, съвременното познание достига до границите на своите възможности. До онези предели, които материално насоченото съзнание, със сегашните методи за изследване, с петте сетива, със съвременните уреди и апаратура не може да премине. И ако все още няма, то непременно ще се появят учени, които ще признаят, че старите методи вече не вършат работа, че там зад границите на познатото има нещо друго, друг свят със своите закони и принципи. Силно се надявам съвременната наука да премине през тази разтърсваща криза, и тогава, когато вече назреят условията, когато човешкото съзнание е готово, да се отвори пътя към онова органично познание, към онази положителна наука, която прави връзката между материалния и духовния порядък.

Линк към коментар
Share on other sites

Накратко:

- псевдонауките търсят отзвук и аудитория далеч от научната общност, или в специалисти от други научни области, недобре запознати с тематиката

- Или не се цитират научни изследвания, или се цитират избирфателно или частично, тоест хипотезите се нагласяват

- Разчита се на субективни опитности, вместо на обективни експерименти, проведени по стандартите на научната методология (отхвърлянето на личната вътрешно психична опитност обаче представлява "изхвърляне на брашното заедно с триците", защото тази вътрешна опитност си е безпределна и може да бъде тренирано обективна, например чрез медитация с трасирани етапи от вече миналите "пътя" ).

- В огромна степен се позовавават на вярата в авторитет, вместо базиране на обективна непредубедена неутрална логика/трезво мислене.

Съвременната научна психология, а именно когнитивната наука разполага с добър инструментариум за описание на психичните процеси, развиващи се в умовете на правещите псевдонаука - тук само мога да загатна, че в огромната си част тези процеси представляват когнитивни изкривявания, логически сривове и заблуди. Псевдонаука определено има!

...................

Но! Едно голямо НО!

На свой ред научните методи, особено що се отнася до психиката или до субчастиците, са все още тежички, грубички и опосредствени. Не съм специалист в областта на физиката, но имам някакви познания за съвременната научна експериментална психология/ когнитивна наука. Изключително обективна е! Изключително безпристрастно честна е! Напредъкът и се базира на строгия постъпателен научен метод, пропускането на който най-често води до фантазми и псевдонаука, поле за добър бизнес с човешките предразсъдъци, но не и истинска наука! Обаче, все пак, наблюденията ми над правещите съвременната научна психология говорят, че тънката граница между здравата научна скептика и грубия тесногръд редукционизъм и материализъм често бива прекрачвана. Или въобще въпросният тесногръд материализъм бива приеман за когнитивен и експериментален контекст в полето на науката!

Според мен, е нужно съзнанието на честния учен да бъде разтворено за непознатото. Тази разтвореност е и нужен психичен ингредиент за случването на творческия научен процес в когницията на изследователя, а именно на комбиниране на вече наличните познания, изследването им, достигането до нови структурни аналогии в тях и надхвърляне на познатото, трансформиране на наличното знание в откривателство! Последната степен от творческия процес се състои именно в това надхвърляне, трансформиране, а то се случва в по-голяма степен чрез паралелното процесиране на информацията в несъзнаваното на учения. Това състояние само по себе си принципно, неврологично и когнитивно не се различава от молитвения транс и съзерцанието. И тук науката се среща с отдавна известни методи! На това най-високо ниво на научно творчество когницията на учения в тези творчески моменти, часове или дни практически не се различава от тази на религиозния мистик в състояние на съзерцание. Разликата е в теоретичната обосновка, а не в практическия процес! Когнитивната наука (и по-специално изследванията за творчеството)твърди, че в тази степен на трансформация на знание имаме само работа с информация: комбинирана, изследвана и трансформирана. Религиозният пък би казал, че има намеса на друга дименсия... Но, практически разлика няма! Накратко, за успешното правене на наука на високо ниво условието е ученият да умее да поставя когницията си в такова разтворено състояние на процесиране на дълбинни аналогии, индукции и дедукции на сублиминално ниво. А умението да постига това състояние го прави истински обективен и непредубеден учен!

Горните редове са наистина частични и биха могли да бъдат разбрани криво при липса на познание за когн. наука. Но, както ида е ...

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Да си учен (нямам пред вид службогонците) е все по-отговорно!

Хората с вечния си стремеж към потребителство докосват все по-дълбоки тайни на Природата.

И все повече се убеждават колко сме малки, колко сме жалки пред природните стихии.

Има и наука. Има и псевдо-наука.

Но това само ни подтиква да сме будни и осъзнати.

И отговорни!

Океанът от информация е огромен.

А ние трябва да сме разумни капитани на кораба, наречен "Наш живот".

Линк към коментар
Share on other sites

Сега как се води ? Дошла ли е астрологически ерата на водолея ? Понеже съм срещал различни мнения : че е дошла ( поне на теория), че не е дошла и предстои и че днес живеем в преходен етап ( рибно - водолейска ера :D ). Наблюдавайки живота и това, което споделяте в сайта,ми се струва, че периодът е преходен.

Линк към коментар
Share on other sites

Преходен си е.

Но с някои прибавки. Като например навлизането на Уран във Водолея преди два-три месеца, което си е едно индикаторче за настъпване.

По същество, имаме още 5 градуса да обхождаме от 30 градусовия рибен сектор, а това са си три века и половина.

От друга страна, след няколко годинки ще сме буквално на ръба на галактическото зимно слънцестоене (това ще си го патентовам)...

Линк към коментар
Share on other sites

По същество, имаме още 5 градуса да обхождаме от 30 градусовия рибен сектор, а това са си три века и половина.

Няма що, мноооого обнадеждаващо звучи.. :blink:

Значи, още сме във фазата на "липсващото звено" :D

40c5b69c5278.gif

Линк към коментар
Share on other sites

"Няма що, мноооого обнадеждаващо звучи.. :blink: " - И аз това си помислих :D Явно още бая време ще я чакаме тази прословута ера. Поне в този живот хванах преходния период.

Линк към коментар
Share on other sites

Епохата на Водолея започва през 1914 година. Методи Константинов в своята книга - Новата култура през епохата на Водолея цитира Учителя: "Понастоящем от 1914 г. насетне, слънчевата система е влязла в една по-духовна област, в знака на Водолей. В тази област живеят по-напреднали същества, затова животът е под знака на големи световни

събития" : http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/b17/...na_vodoleia.pdf

Астролозите не са на единно мнение кога точно започва епохата на Водолея, т.е. кога пролетната равноденстваща точка се проектира в съзведие Водолей. Според различните разбирания за границите на двата знака -Риби и Водолей границите се поставят в диапазона от 2100 до 2500 година: http://www.astro.com/astrology/in_praezession_e.htm

Според розенкройцерите от Калифорния /последователите на Макс Хайндл/ епохата на Водолея би следвало да започне към 2600 година: http://www.rosicrucian.com/zineen/magen119.htm

От гледна точка на формалното разделение на "официалните "съзвездия, направено от Международния астрономически съюз през 1929 година, технически епохата на Водолея трябва да започне към 2600 година: http://en.wikipedia.org/wiki/Age_of_Aquarius

Пак там са цитирали изследване на британски преподавател по културологична астрономия и астрология - Николас Кампел в Университета на Уелс, който е систематизирал по векове различните мнения н авторитети, които са се произнесли за това, кога точно започва епохата на Водолея. Най-много и с голяма преднина пред останалите са мненията, които посочват като начало 20 век - общо 29. :)

Редактирано от Bethedi
Линк към коментар
Share on other sites

Факт е, че съзвездията на Рибите и Водолея се застъпват.

Тридесетградусовото разделение е условно, за удобство на астролозите.

Поради прецесията на земната ос, която извършва пълното си завъртане за около 25900 години, еклиптиката се върти в посока - обратна на нарастването на зодиакалните знаци със скорост от около градус за 72 години.

Този зодиакален кръг, който сега астролозите ползват е взет от халдеите някъде около 200 г.сл.Хр., след което не е променян. Затова в точката на пролетното равноденствие понастоящем Слънцето вместо да влиза в Овен, се намира с 25 градуса назад в Риби и след около 5 градуса ще навлезе във Водолей. Това е според зодиакалния кръг.

Иначе е ясно, че самият преход е процес на постепенно излизане от влиянието на Риби и навлизане в това на Водолей. Най-общо се смята, че изпитваме Водолейските въздействия от Втората световна война насам...

Линк към коментар
Share on other sites

Факт е, че съзвездията на Рибите и Водолея се застъпват.

Тридесетградусовото разделение е условно, за удобство на астролозите.

Преди всичко, е добре да се прави разлика между зодиакални знаци и съзвездия.

Всяко едно съзвездие от Зодиака е с различна пространствена големина. Например Скорпион, Водолей, Дева, Риби са сред по-мащабните съзвездия, а Овен, Везни, Рак - сред по-малките. Но за определяне на границите на зодиакалните съзвездия по-съществено значение има не големината, а пространственото разположението на съзвездията спрямо еклиптичната линия. Така например Слънцето, за наблюдателя от Земята, реално пътешества в област на пространството, където е проектирано съзвездието Дева приблизително 44 дни - от 17 септември до 31 октомври, а в Скорпион - само 8 дни - от 21 ноември до 31 ноември; в Риби - 37 дни, във Везни - 21, в Рак - 17, във Водолей - 23 и т.н.

От друга страна, зодиакалните знаци са едно "извлечение" или абстрактиране от физическите съзвездия, представляващо точно 1/12 част от пълния кръг /или средно 30,4 дни/, който прави Слънцето за една година по еклиптичната линия.

Същото важи и за проекцията на пролетната равноденстваща точка при прецесионното движение на Земята. Една Платонова година е от порядъка на приблизително 26 000 години, но през този период пролетната точка се проектира за различно време във всяко от 12-те зодиакални съзвездия. Във всеки зодиакален знак, обаче, тя се задържа за около 2150 години.

Това е физическата страна на въпроса. Съществуват и други гледни точки.

Настъпването на Епохата на Водолея в Божествения и Духовния свят би следвало да предшества това в материално-физическия свят.

Също така, както сте отбелязал, съзвездията често се припокриват, следователно - припокриват се и влиянията им. Не бива да се забравя също, че в съвременната астрология се споделя мнението, че силата на даден зодиакален знак започва да се усеща още в последните градуси на предходния.

Могат да се покажат и други гледни точки, но като цяло повечето мнения натежават в полза на това, че Епохата на водолея започва през 20 век. Моето лично мнение е, че думите на Учителя за 1914 година като началото на тази нова епоха, са най-меродавни.

За повече информация - http://en.wikipedia.org/wiki/Zodiac , както и страницата в сайта на Международния астрономически съюз, където са представени границите на всички официално признати 88 съзвездия - http://www.iau.org/public_press/themes/constellations/

Успешен ден

Bethedi

Редактирано от Bethedi
Линк към коментар
Share on other sites

Кои науки според Вас, ще се развият най-бурно през епохата на Водолея? И в какви области на познанието ще се насочи научната мисъл? :)

Ако сте попадали на изказани от Учителя и от ученици на Школата мисли по тези въпроси, ще се радвам да ги споделите тук!

Поздрави: Bethedi :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Интересни днк изследвания, показващи вълновата природа на генетичната информация. Метафоричното слово като информацията на днк.

Линк към коментар
Share on other sites

Интересни днк изследвания, показващи вълновата природа на генетичната информация. Метафоричното слово като информацията на днк.

Много интересно!

Благодарим!!!

:3d_041:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 6 months later...

Може би се има предвид, че в ерата на водолея, хората ще имат по - различни тела ?

„Ето, измислят се нови закони. Тъче се нов вид облекло, с което да се облекат хората. Но ще мине още време, докато направим здрава тъкан. Нужно ни е не изкуствено облекло, а такова, от което да чувстваме топлина. Ще мине доста време, ще се появи висок човек, пришълец, и той ще бъде добър крояч и добър шивач...” (1987 г.)

По-скоро под „висок” тя е имала предвид моралната висота на бъдещия лидер. Но тъй като според нейната нравствена скала такъв „висок” водач засега нямаме, тя е споменала думата „пришълец”."

Линк към коментар
Share on other sites

Доктор Петър Кътев често дава здравни съвети във вестник "Стандарт".

Цитирам днешната негова статия :

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=337983

Енергийни дупки в тялото разболяват Петър Кътев Във всяко човешко тяло съжителстват три основни енергии - електрическа, магнетична и поляризирана. Те се изразяват в седем основни честоти, които кореспондират с определени органи и тъкани. Констатацията за енергийното състояние на човек е една много важна предпоставка, за да бъде въздействаща терапията. За тази цел трябва да се познават различните чакри, възли и тяхното значение. Седемте основни честоти са спектърът на вибрациите при цветовете на дъгата. Те имат жизненоважно значение за съществуването на организма, тъй като ние сме подвластни на енергията на природата. Светлината е една част на електромагнетичното лъчение между 400 Nm (ултравиолет) и 750 Nm (инфрачервено), която е разпознаваема за човешките очи. Обичайно ние разбираме под бяла светлина онази светлина, която получаваме от слънцето. Ако тя се прекара през призма, стават разпознаваеми цветовете на дъгата. Отвътре навън цветовете са виолет, индиго, синьо, зелено, жълто, оранжево и червено. Седемте светлинни честоти чрез техния резонанс влияят върху човешкото тяло. Съществува наука, която практикува измерването на трептенето на отделни биологични тъкани въз основата на резонанс, които тези тъкани имат с трептенето на светлинните честоти. Ще изложим част от практическото приложение на тази наука в медицината. I. При честота 2,5 херца, отговарящо на цвят оранжево, телесното съответствие е при неизградени структури - яйцеклетка. II. При честота 5 херца, отговаряща на цвят червено, телесното съответствие е при обмяната на веществата, дихателен апарат, храносмилателен тракт. III. При честота 10 херца, отговаряща на цвят жълто, телесното съответствие е при двигателен апарат, полови органи, сърдечна - кръвоносна система, бъбреци. IV. При честота 20 херца, отговаряща на цвят червено танго, телесното съответствие е при телесна симетрия, нос, гръбначен стълб. V. При честота 40 херца, отговарящ на цвят петролно синьо, телесното съответствие е при свързваща нервна система. VI. При честота 80 херца, отговарящ на цвят синьо, телесното съответствие е при главния мозък - несъзнателни процеси. VII. При честота 160 херца, отговарящ на цвят магента червено, телесното съответствие е при големия мозък - съзнателни мисловни процеси. Честота А и Ж имат електрическа природа и стоят в резонанс към елемента "земя". Честота Б и Е имат магнетична природа и стоят в резонанс към елемент "вода". Честота В и Д имат поляризирана природа и стоят в резонанс към елемента "въздух". Честота Г обхваща всички честоти и се намира във връзка с елемент "огън". Колкото са по-меки и нежни честотите, толкова по-добре те се разбират от тялото и толкова по-добре може да се възприема поляризираната енергия. Различните причинители на заболявания - бактерии, гъбички, паразити, вируси и други микроорганизми, имат различни честоти на трептене, чрез които те съществуват. Обединението на енергията от тези честоти е т. нар. патологична (болестна) енергия. Всички симптоми задължително трябва да се тестват. Едва тогава може да се приложи лечение. При една хармонизираща терапия се измерват най-напред трите енергии в организма. Много често тялото отново придобива своята жизненост, когато "енергийните дупки", от които изтича жизнената енергия, се затворят.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Засега само за зъбите:

" Рентгеновите снимки отиват в историята. На тяхно място идват дигитални апарати от осмо поколение за панорамни изображения и нови 3D системи, показващи триизмерни образи на изследваните зони. Дори плаките за снимки вече не са същите, а вече се предлагат еднократни самозалепващи се гъбички."

IИзточник: http://www.technews....icle-19270.html

И още ( по информация, която Иво любезно издирва за нас) :

Видима светлина вместо рентгенови лъчи - Нов начин за снимане през твърди повърхности

тук

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...