Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Методи за психично ограждане


Recommended Posts

Методи за психично ограждане

Ограждането на една къща е метод да се запази нейната цялостност, за да могат обитателите спокойно да работят за Бога. Оградата служи също да предпази къщата да не би някой да влезе и да стъпче красивите цветя в градината, да не би някои да унищожи плодните дръвчета отглеждани с много любов, да не би някой да разграби имуществото подготвено като материал за служба на ближния.

Оградата освен физическа може да бъде и психическа. Мисля че термина психично ограждане е по-точен от популярния на запад – психична защита. Според мен се защитава човек, който се страхува. Огражда се човек, който иска да спокойно да работи и да върви в Пътя на Доброто.

Не случайно “Завета на Цветните Лъчи на Светлината”, една много специална книжка, завършва с мотото: “Постави Доброто за основа на домът си, Правдата за мерило, Любовта за украса, Мъдростта за ограда и Истината за светило. Само тогава ще Ме познаеш и Аз ще ти се изявя”.

От тук вадя извода, че основата на всеки дом (живот) са добродетелите, Доброто и че истинската ограда е Мъдростта. Постоянният стремеж и връзка с Божественото, безкористния и смирен живот, чистотата в мисли и чувства, развиването на добродетели , благодарността и прошката, будността на съзнанието, редовната духовна практика, познаването и разумното използване на законите на Природата, поддържането на енергиен баланс, здравословното хранене и здравословния живот, посещението на чисти и високи места, ранното събуждане и практикуването на Паневритмия, слушането на хармонична музика, вслушването в интуицията и вътрешния глас, общуването със сродни души , братското отношение - всичко те по един естествен начин ограждат човек от външни или вътрешни, съзнателни и несъзнателни влияния, внушения и даже атаки. Само когато човек поддържа светли мисли, топли чувства и прилага разумно познанията си в полза на ближния, себе си и Бога, само тогава ще бъде истински ограден, само тогава ще може да изпълни това за което е роден, само тогава ще започне Епохата на Водолея.

В лекциите и беседите, в молитвите и упражненията има стотици методи за психично ограждане, за да може човек спокойно и уверено да върви в Пътя на Доброто. Преди време попаднах и на една книжка–молитвеник от известния народен лечител Петър Димков. Там също имаше дадени десетки методи.

Приятели, моля в тази тема да споделите с какви методи за психично ограждане имате опит и доколко те ви помагат в живота.

Линк към коментар
Share on other sites

Нека започна от това, какво всъщност може да се разбира под магия.

В зависимост от школата и методите на този който прави опит за неблагоприятно въздействие*

черната (или разрушителната) магия може да е свързана с насочване на енергия или мисълформи** към обекта на атака.

Мотивацията, целите и интензивността на въздействието могат да варират в зависимост от интелигентността,

способностите и положението на атакуващия или групата му(още от векове е имало общества които за постигане на някои цели са използвали магически въздействия)

Атаки са били насочвани и към посветени и Учители.

Имайки предвид тези неща, съществен въпрос може да бъде предпазването от подобни влияния.

Едно от нещата е пречистване и усилване на нашата аура - и ако нашите вибрации са по-силни от влиянието насочено към нас,

то въздействието не е изключено да се върне към този, който го е генерирал. Всичко се заплаща! Това се нарича обратен магически удар, и определено атакуващите може да изпитат тава което са искали да причинят.

За възстановяването на космическата справедливост работят висши същества.

Също така английската окултистка с псевдоним Даян Форчън е писала за така наречената "окултна полиция" - адепти на Бялата Магия, които могат да се справят със същества, съзнателно практикуващи черна магия.

Един от методите за пречистване на аурата е мисленото произнасяне на думи или формули, носещи положителни вибрации.

Една такава дума е "АУМ", която можем да си повтаряме многократно мислено, даже когато чакаме примерно автобус! :)

Има и други формули.

“И тъй има работа за всички души: и за напреднали, и за ненапреднали - за всички има условия да се развиват и осъвършенствуват. Сега, понеже всички ще направим крачка напред, аз ви давам думата "АУМ", която можете

често да произнасяте. Скърбни ли сте, болни ли сте, неразположени ли сте, произнесете тази дума няколко пъти…

Има свещени думи, каквато е и думата "АУМ", които трябва да произнасяте често, даже и да не разбирате смисъла им. Духът ви ги разбира, а това е достатъчно за вас. Аум е дума на Духа. Изпеете ли тази дума от Неговия език,

Той ще ви разбере и помогне, защото разбира и знае нуждите ви. "

(източник: беседата Аумен, ООК, 02.12.1925)

Друг метод за работа с аурата е мислено обливане със светлина. Учителя е дал една книжка, наречена "Завета на цветните лъчи на светлината", но със нея трябва да се работи редовно (има лъч за всеки ден), и тя по-скоро е за искащите да бъдат ученици на Учителя.

Но дори само мислено ако се обливаме с Бяла светлина,това помага.

Молитвата е метод за свързване с Бога, а Бог поругаем не бива.

Още по-силно е ако молитвата се произнася с дълбоко дишане.

Примерно поемаме дълбоко въздух, задържаме и произнасяме мислено молитвата Отче наш.

Отче наш, Който си на Небеса, да се свети Името Твое;

Да дойде Царството Твое, да бъде Волята Твоя, както на Небето, така и на земята.

Хлябът наш насъщний, дай го нам и днес и прости ни дълговете наши, както и ние прощаваме на нашите длъжници;

И не ни въвеждай в изкушение, но избави ни от лукаваго, защото е Твое Царството, и Силата, и Славата завинаги.

Амин.

бавно издишаме. след малка почивка повтаряме упражнението и така 10 пъти.

ако на някой му е трудно да я произнесе наведнъж, може да развива способността си за задържане на въздуха по следния начин - поема се дълбоко въздух, и се заддържа въздуха колкото се

може повече, ката по време на задържането мислено се произнася "АУМ". и всеки ден с 1-2 секунди да се увеличава времето за задържане на въздуха. Упражненията да се правят на празен стомах

и с изправен гръбначен стълб.

Също така можем да се молим за враговете си и да ги благославяме.

Може също да направим група за помощ, и ако някой иска да се включи, може да ми пише на бележка.

Може също да направим група за помощ, и ако някой иска да се включи, може да ми пише на бележка.

:yinyang::sorcerer::angel::hypocrite:

____________________________________________________

* (което не винаги може да успешно),

** (в други светове мислите са нещо реално, могат да имат форма и цвят според естеството си)

Линк към коментар
Share on other sites

Когато ме е страх казвам наум или прошепвам песничката:" Фир- фюр- фен", а наскоро и думите:" Аз сьм спокойна/силна/здрава, както Бог иска", които прочетох тук и за които сьм много благодарна ( на човека който ги е побликувал)! :feel happy::sorcerer: Имат за мен голямо вьздействие и ми носят много! А, ето и нещо от мен: Боже, зная, не от утре, всеки ден, Ти ще Бьдеш с мен. От тук нататьк, всеки ден, Ти Си с мен, Ти Си с мен. :dancing yes: Искам да ви питам, според вас, защо срещу урочасване, се носи синьо мьнисто и защо казват, че само хора сьс сини очи могат да урочасват? Защо точно синьото присьства тук? Само злите сини очи ли урочасват? Може ли неволно човек сьс сини очи до урочаса или непременно трябва да има зьл умисьл в това? Може ли някой който много ме харесва, който дори е влюбен в мен и е сьс сини очи да ме урочаса?

Според мен се защитава човек, който се страхува. Огражда се човек, който иска да спокойно да работи и да върви в Пътя на Доброто.

:) Когато имам Вяра, не ме е страх и сьответно нямам нужда от ограждане!!! Понякога, когато излизам навьн, ако не забравя си слагам едно синьо мьнисто ( вьпреки горните вьпроси), понеже е красиво ( присьстват в някой от бижутат ми) и преди си напатих, не знам как да се предпазвам от злонамерени и завистливи погледи, не знам кьде ще ги срещна и кога ще ме нападнат и така сьм по- спокойна като чели. Не сьм се страхувала от урочасване, новината че сьм урочасана ме стресна. Сега имам едно на ум. <_<:)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

:) Когато имам Вяра, не ме е страх и сьответно нямам нужда от ограждане!!!

хубаво си е да се прави ограждане всеки ден(още сутрин)

Та се сетих за нещо което бях срещал във връска с Индже войвода - че проверката за активността на незконните формирования с противоправна дейност бил да пуснат една мома за вода да премине една местност и ако никой на я нападне, значи е почистена областта :sorcerer:

та и по темата тука в този смисъл... :):thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

Сърдечно Благодаря! за темата.

Преди известно време попаднах под ударите на някакви магии / не знам точно как се наричат/. Има хора, които са с влияние и пари, които се представят за приятели, а всъщност плетат тънка мрежа от магии. Повярвах на такива хора и ги смятах за много близки, но в последствие разбрах какви са.

Няма да разказвам какво точно ми се случи. Но най- добрата защита е изпратената Любов и искрената молитва / Отче наш!/. В началото не знаех как да се противопоставя, ударите на магията бяха сериозни :feel happy: /Черна ложа/. Но щом започнах да се моля за хората, които бяха я направили и да им изпращам обичта си изведнъж се освободих.

Благодарна съм за изпитанието, урока, който научих е важен. Дадоха ми сила думите на Учителя, че всичко в живота на ученика е за негово добро.

Някой долови мислите ми за тази тема :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

Всеки човек малко или много прави психично ограждане- това става чрез маската която слага за пред останалите. Аз съм на мнение, че дори и малка, всеки от нас носи маска. Която е един вид защитна стена срещу я лоши очи, я болка, я нещо друго. Маската предпазва нас, душата ни, сърцето ни от лесноуловими лоши сигнали. Така поне сме свикнали, а възприемаме/ смятаме, че като сложим маска, тя ще ни спаси или помогне, и да, наистина в някои случаи помага. Интересното е, човек би ли могъл някога така да се научи, че да бъде истински, без маска, без да се налага да прави психично ограждане? Дали е възможно да съществува свят без лоши очи- според мен не, защото смятам, че лошото е създадено, за да има повече добро.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 11 months later...

енергийните защити -нужни ли ни, са те .

какво представляват ?

и какви биха могли да бъдат, според вас.

ако приемем ,че ние сме уплътнена енергия и като такава освен духовни същества ,сме и енергийни такива.

то състоянието на енергийната ни система , в зависимост от определени фактори ,

най -вероятно може да варира в различните случаи.

какви биха могли да бъдат енергиините защити -

може би положителното мислене, безпристрастност.

енергиини практики основани на визуализациите .

или може  би други техники, заимствани от магическите практики на Белите магове.

Линк към коментар
Share on other sites

ще бъде отговорено след малко.

Аз мога само да кажа, че всеки човек има енергийни потоци, които безцелно се стрелкат насам-натам. Трябва да се затворят за защита. Например затварянето на глотиса (гърлото) и сфинкстера затваря потоцие нагоре надоли. Подходящи мудри затварят меридианите. После се затварят две по две чакрите една в друга. И така стоиш и си защитен :) хе хе

Но както се казва в предаването Най-Смешните Животни И Хора, трябва да има и по-лесни начини.

Като казах безцелно скитане и се сетих за мислите. Като скитат безцелно и носят неприятности.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

енергийните защити -нужни ли ни, са те .

какво представляват ?

и какви биха могли да бъдат, според вас.

ако приемем ,че ние сме уплътнена енергия и като такава освен духовни същества ,сме и енергийни такива.

то състоянието на енергийната ни система , в зависимост от определени фактори ,

най -вероятно може да варира в различните случаи.

какви биха могли да бъдат енергиините защити -

може би положителното мислене, безпристрастност.

енергиини практики основани на визуализациите .

или може

би други техники, заимствани от магическите практики на Белите магове.

3d_076.gif Има методи за психична защита. Но да не забравяме, че най-добрата защита е липсата на такава. Човек се защитава, или дори огражда, от страх. А страха е лош съветник...има ситуации в които нищо не помага, освен да се изправиш срещу него по метода "мечка страх, мене не".За ограждането от типа "ограждам се, за да не ме притесняват"...то също е продиктувано от страх.

Кой както си го разбира...аз не бих се молила за "врага" и "неприятеля"...не искам да изпадам в подобен род лицемерие...

Някой беше казал, че молитва за лична полза не е молитва. И наистина: дай боже, пущи боже

59.gif

Ако някой ми мисли лошото, той има право на това, и той ще си носи последиците. Ако аз се моля за него, пращам му любов и пр. , като му обръщам внимание аз го допускам в живота си.

Линк към коментар
Share on other sites

3d_076.gif Има методи за психична защита. Но да не забравяме, че най-добрата защита е липсата на такава. Човек се защитава, или дори огражда, от страх. ...

Не е задължително човек да се защитава от страх. Например дрехите, които носим са вид защита: от една страна срещу топлината и студа; от друга срещу неудобството, което изпитваме, когато хората ни гледат голи. Докато въпросното неудобство може да се преодолее, то дали липсата на страх от студа ще ни помогне да оцелеем без дрехи и без отопление (защото отоплението също е защита) примерно ако температурата е -15 градуса. Значи има причини, които са в самите нас, но има и причини, които не зависят само от нас.

Линк към коментар
Share on other sites

Иначе, ако си мислиш за психични атаки и нападения, и как да се ограждаш, се вкарваш вътре в този филм59.gif Имаше една книга на Урсула ле Гуин, "Магьосникът от Землемория". Там героя цял живот бягаше от една сянка, която някога от лекомислие, от незнание, беше освободил...И неговия учител му каза да се обърне срещу нея. Тази сянка е страха

Линк към коментар
Share on other sites

Иначе, ако си мислиш за психични атаки и нападения, и как да се ограждаш, се вкарваш вътре в този филм59.gif Имаше една книга на Урсула ле Гуин, "Магьосникът от Землемория". Там героя цял живот бягаше от една сянка, която някога от лекомислие, от незнание, беше освободил...И неговия учител му каза да се обърне срещу нея. Тази сянка е страха

добреее.

нека се изразя по друг начин...

някой от нас са възпитавани в атеизъм .

..."най- голямата победа на антихриста е ,че е успял да внуши , че той не съществува".

ако си възпитаван в подобни убеждения , така познати от близкото минало,

и не се стараеш да контролираш съзнанието си , мислите, чувствата и  емоциите си , много лесно можеш да попаднеш в залагани капанчета от определени същности...

черните магове / не съм правил изследвания, как са се формирали- дали с целенасочена работа в това направление или с дарба в тази насока ,по рождение/ съществуват.  не ви пожелавам да ги срещате.

но... " ако не познаеш мрака ,не можеш да оцениш Светлината".

редиците на сивите или тъмните могат да бъдат, много лесно попълвани, достатъчни са ... атеизъм, липса на самоконтрол, безучастност....  и неволно дадена личност, може да стане проводник или изразител на други същности. ...много лесно е да бъдеш въвлечен в подобни игрички.

има и още нещо ,в определен момент тъмните желаят да имат на своя страна и тези ,

които се стремят да се контролират и  усъвършенстват, така че провокации има на всички нива ...и капанчетата са най - различни...

мечът дори и виртуален може да бъде използван, и за защита, и самозащита... а не само за нападения.

има и още един аспект ,който мисля да разгледам друг път.

но според  мен ,нужда от защити има /  а едва ли  е нужно  да споменавам ,така добре познатите - енергийните биовампири./

Линк към коментар
Share on other sites

От опит знам,че кой каквото мисли или прави,то се връща към него рано или късно.

Да, това е сигурно така, но мен лично не ме топли3d_162.gif

Линк към коментар
Share on other sites

Никой тук не е казал да не се контролират мислите и емоциите, и че няма нужда от защита!Мисълта ми беше за друго: човек привлича в живота си това за което мисли. Ако обръщаш внимание на така наречените "тъмни същности", пък било и под формата на защита, ги привличаш в живота си.

Линк към коментар
Share on other sites

Никой тук не е казал да не се контролират мислите и емоциите, и че няма нужда от защита!Мисълта ми беше за друго: човек привлича в живота си това за което мисли. Ако обръщаш внимание на така наречените "тъмни същности", пък било и под формата на защита, ги привличаш в живота си.

така е ,тук няма спор. това е стара истина.

но знаеш ли един приятел твърди, че нещата  е добре да се наричат с истинските им имена, и аз съм съгласен с него.

 това съвсем не значи ,че да се стремиш да оставаш безпристрастен не е полезно.    просто говорим, за реалните представи, за нещата от живота .

когато видя ,че "царят е гол ",стремя се да регистрирам този факт, и да го подмина признавайки правото му и на такова съществане, а как ще се облича той ,си е негова работа.

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Кристиян

Фундаменът на най-ефективния тип защита- физическа, психическа или каквато и да е там, може да се изложи съвсем кратко,точно и ясно, дори в пословичен стил:

"На умряло куче нож да вадиш?!"

Който може да се представи убедително като умряло куче- никой не би му извадил нож.

Всичко това е метафора естествено, но благодарение на метафората три страници "конкретно съдържание" се поместват в три метафорични изречения.- Да спестиш място, без да се отрази на смисъла- това звучи много екологично :thumbsup2::thumbsup:

Редактирано от Кристиян
Линк към коментар
Share on other sites

От опит знам,че кой каквото мисли или прави,то се връща към него рано или късно.

Да, това е сигурно така, но мен лично не ме топли3d_162.gif

Човек не може винаги да знае кой какво му мисли за да го предотврати.:feel happy:

Най-доброто ограждане е липсата на страх и мисълта че имаме непробиваема аура.Има много начини за изграждане на защита и всеки избира най-подходящата за себе си(според вярванията си).На някои им помагат амулети,на други скилидка чесън в джоба,на трети молитвите...

Мисли добро,прави го и подбирай приятелите си.Може би това е най-добрата защита?:hmmmmm:

Линк към коментар
Share on other sites

3d_076.gif Има методи за психична защита. Но да не забравяме, че най-добрата защита е липсата на такава. Човек се защитава, или дори огражда, от страх. ...

Не е задължително човек да се защитава от страх. Например дрехите, които носим са вид защита: от една страна срещу топлината и студа; от друга срещу неудобството, което изпитваме, когато хората ни гледат голи. Докато въпросното неудобство може да се преодолее, то дали липсата на страх от студа ще ни помогне да оцелеем без дрехи и без отопление (защото отоплението също е защита) примерно ако температурата е -15 градуса. Значи има причини, които са в самите нас, но има и причини, които не зависят само от нас.

Така ли?

И по каква друга причина ще има желание да се защитава?

По скоро с примерите, които даваш, може би искаш да кажеш, че понякога страхът е основателен? Да, съгласна съм.

Всички се страхуваме - по-малко или повече.

Страхотно впечатление ми направи една лекция от Р.Щайнер, в която описваше слизането на висшето същество Христос в тялото на Исус; в началото връзката е била по-слаба, но постепенно се засилвала и ... когато станала достатъчно силна, се стигнало до там, че Христос изпитал СТРАХ. И това било много странно, необичайно и ужасно за Него.

А ние всички по-малко или повече си живеем в този ужас. Вярно, за целта си имаме ред предпазни клапани и механизми smile.gif - изтикваме го в подсъзнанието, психиката ни блокира определени неща и т.н.

Но ... знам, че има хора, които все по-малко се страхуват, от каквото и да било.

И само на тях защита не им е нужна, shining_star .

Ясно е, че такива хора са силни. А са силни, защото са опознали и овладяли в определена степен себе си (на практика, не на теория само!) и съответно могат да се ползват в определена степен от законите на Вселената. И все още са твърде малко на брой.

Линк към коментар
Share on other sites

Иначе, ако си мислиш за психични атаки и нападения, и как да се ограждаш, се вкарваш вътре в този филм59.gif Имаше една книга на Урсула ле Гуин, "Магьосникът от Землемория". Там героя цял живот бягаше от една сянка, която някога от лекомислие, от незнание, беше освободил...И неговия учител му каза да се обърне срещу нея. Тази сянка е страха

:thumbsup1:Много точно! Понякога, даже често ние сами си предизвикваме последствията, точно от страховете си. Но ако имаме здрава основа-Вяра в един организиран смисъл, наричан Бог и достатъчно Вяра в собствените си сили да вървим към Любовта, то всичко, което срещаме по пътя си е за наше добро, за израстване.:yinyang:

Учителя е дал достатъчно формули, които са много силни ако имаме Вяра.

Аз вярвам...

Аз съм човек, служител съм...

Огради ме, Господи...

Линк към коментар
Share on other sites

3d_076.gif Има методи за психична защита. Но да не забравяме, че най-добрата защита е липсата на такава. Човек се защитава, или дори огражда, от страх. ...

Не е задължително човек да се защитава от страх. Например дрехите, които носим са вид защита: от една страна срещу топлината и студа; от друга срещу неудобството, което изпитваме, когато хората ни гледат голи. Докато въпросното неудобство може да се преодолее, то дали липсата на страх от студа ще ни помогне да оцелеем без дрехи и без отопление (защото отоплението също е защита) примерно ако температурата е -15 градуса. Значи има причини, които са в самите нас, но има и причини, които не зависят само от нас.

Така ли?

И по каква друга причина ще има желание да се защитава?

...

Това, че желаеш да избегнеш определени следствия не означава, че се страхуваш от тях.

Линк към коментар
Share on other sites

Така ли?

И по каква друга причина ще има желание да се защитава?

...

Това, че желаеш да избегнеш определени следствия не означава, че се страхуваш от тях.

И какво означава?

Щом искаш да избегнеш и то си даваш сметка, че е нужно да предприемеш нещо специално, за да ги избегнеш ...smile.gif

Сега думата страх може да не ни харесва, може да ни се струва емоционално обагрена, може да ни се струва (и действително да е така), че много хладнокръвно предприемаме нещата - Ок, но (особено ако искаме да назоваваме нещата с истинските им имена) в основата си е страхът. Аз също като казвам страх, нямам предвид непременно някакъв панически, или парализиращ и т.н.

Ако не се притеснявахме, че ще настъпи еди кое си следствие, просто нямаше нищо да предприемаме.

И въобще, ако разгледаме нещата в дълбочина, когато нещо ни притеснява, когато ни дразни или просто не ни харесва, не го искаме, то на практика ние се страхуваме от това нещо, това е в основата.

Линк към коментар
Share on other sites

Както винаги си мисля,че темата е обвързана с още доста теми.Психично ограждане-не зависи ли това и от възможностите на нашата мисъл,самоконтрол,опитът ни,емоционарният ни и духовен свят.Страха може да умопомрачи човек както и да го накара да мисли ,да действа така ,че нещата да се развият в по-добра посока,доколкото зависи от него и възможностите му.Както беше казал някои,винаги има изход просто той не ни харесва достатъчно.Ограждане-защо?Христо Ватев си беше написал-Светът е огледало,ако му се усмихнеш и то...Огражда се човек,който има проблеми със себе си-независимо какви точно.Хората са хубаво нещо и можем да се учим да живеем едни други по-добре и да сме по-добри,да задгърбваме дребните ,мимолетни глупости които вършим.Това ,че е трудно и на някаква цена,не означава ,че е невъзможно или не си заслужава.Ако се обграждаме не възпираме ли по този начин и лошото, и доброто?Не трябва ли да живеем колкото може по-пълноценно вместо да се пазим и някой да остава прекалено самотен пред тези стени,с които всеки се опитва да си предпази сърцето,душата или ако щете парите.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...