Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Българският език


Guest Ивета

Recommended Posts

От много време насам, може би повече от две години, искам да създам такава тема и днес това се случва.

Защо? Прави ми впечатление, не само в този сайт, но и навсякъде в интернет пространството, неправилната граматическа употреба на българския език.

Не съм нито свръхкритична, нито педантична: виждам как хора, които спорят за някакви "висши" тематики и проблеми, допускат нелепи и елементарни езикови грешки, на които никой не обръща внимание.

За мен тази тема е много актуална, аз самата съм филолог по образование и непознаването на българския език, натъжава от една страна, от друга олекотява всяка една много силна, на пръв поглед, мисъл, изречена от някого, в стремежа на пишещия да я изведе до някаква ценност...

Какво ми прави на мен впечатление и то е нещо минимално: интервалите преди и след запетаите - масово се употребяват запетаи след интервал, това е недопустимо. Погрешната употреба на Щ, често заменена с ш и т - безумие, и още "унижтожават". Употребата на глаголи като "пазаря", след като глагола е пазарувам. Това са диалектни форми, на които малко се обръща внимание, но те затормозяват речта. Наскоро прочетох велики мисли и там, вместо сърце беше написано сърдце!!!

Аз лично се чудя, човек, ако има претенции, че е чел книги, да пише по този начин. Много от пишещите тук употребяват думата впечЕтление.

Когато имаме претенциите, че пишем велики мисли и велики разсъждения, е добре да се замислим и затова, дали правилно са употребени и правилно изписани.

Все си мисля, че ако хората четат повече книги, ще имат и по-добра езикова култура. На този етап, тя е лоша. Като почнем от запетайките - къде да ги слагаме - и стигнем до пълния и непълния член.

Нека запазим красотата на съвременния български език.

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 108
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Съвременен БЪЛГАРСКИ ЕЗИК...

Или “телефон’о-интернето-4атен”...

Умението да пишем граматически коректно, от една страна е култура на възпитание (самовъзпитание), от друга, е начин на мислене.

...

Моето поколение беше възпитавано да съблюдава правилата и закономерностите в езика ни. Доколко ни възпитаха е друг въпрос, но много от тези, които станаха студенти, можеха ясно и добре да формулират и изразят мислите си. Отговорността пада не само върху учителите (широка тема), но и върху родителите (още по-широка тема). Кой в къщи, днес, прави забележки, ако детето му изговаря неправилно думите, ако поставя изреченията си в невъзможен словоред? Дали изобщо би се сетил, че нещо не е както трябва?!

В голяма част от институците, хората, отговорни за комуникацията с клиентите, говорят граматически неправилно, а и пишат неправилно. Някой да им е поставил за цел това да не се случва, да го е изисквал от тях като начин на поведение...

Българският език е отношение към нас самите, като българи. Култура!

Българинът, извинявам се на една част българи, не понася да му се говори за култура. Далечните и отвлечени неща, които не могат да се консумират от устата, очите и ушите.

....

Приятно ми е, когато мога да прочета един пост, в който мислите са не само добре дефинирани, но и добре изразени и предадени с думи. Това е отношение на пишещия към нас, другите. Вярно е, че някои биха могли да се постараят...

Линк към коментар
Share on other sites

Вярно е, че някои биха могли да се постараят...

... например филолозите и журналистите :3d_138: да ни споделят

защо всеки следващ випуск е с все по-слаби познания по родния си език, :3d_112:

както и защо вестниците "случайно" използват все повече чуждици, разговорни фрази и диалекти...:3d_132:

Линк към коментар
Share on other sites

Не мисля да навлизам в излишни спорове. Ако някой се притеснява за поредните випуски, нека се замисли за децата си - какви книги четат, каква е интелектуалната среда в семейството. За мен това е основно.

Журналистите са различни и да се правят обобщения за нивото на българските журналисти е нелепо. В крайна сметка, всеки отговаря за себе си.

Линк към коментар
Share on other sites

Да, така е.

Първо е семейството, след това училището и на трето място медиите. Според мен.

Успях да запаля децата си да четат книги. И това е най-вече, защото и двамата с баща им сме големи читатели, у дома имаме много книги ... Резултатът - голямата ми дъщеря (която е и по-ревностната читателка) още от 5 клас забелязва и се подсмихва на печатните грешки или неправилно построени изречения в пресата и въобще медиите, както и за наш всеобщ ужас и в новоиздадените книги. Дали в издателствата нещо икономисват от редактори, коректори и др.п. или в печатниците работят неграмотни и разсеяни хора ... не знам.

Линк към коментар
Share on other sites

Наскоро прочетох велики мисли и там, вместо сърце беше написано сърдце!!!

Аз мислих, че това е форма на стария книжовен език. Нима греша? (питам те, като филолог)

ПП: и понеже съм я срещал в по-съвременни писания, смятах, че целта е придаване на особен вид архаичност, с пръски на авторитетност...

ППП: или остава да си е само полурусизъм, което, както и използването на диалектни форми, може да се приеме и само като разнообразяване...

Редактирано от Венцислав_
Линк към коментар
Share on other sites

E, Венци, дори и някои неща да са написани умишлено, с цел постигане на определено внушение, то и аз като Мона забелязвам тук във форума хора, които систематично пишат някои думи погрешно. Това не е за придаване на по-голям колорит, нито поради случайно натиснат съседен клавиш на клавиатурата, а от откровено непознаване на родния език. И наистина е смешно да четеш дълбокомъдрени (че и често в поучителен стил) размисли, пълни с правописни грешки.

Мога да обърна внимание на съфорумците, че в така любимите за нищене въпроси за егото и егоизма е пълно с думичка егоиЗтичен/а/о/и - моля ви, както се пише егоист, от там именно става егоистичен/а/о/и.

Също често допускана грешка от много хора - образуването на множествено число на думи, завършващи на -ия. Например - саксия, история, публикация и др. Непрекъснато ги виждам изписани по този начин: саксий, историй, публикаций... 1eye.gif Множественото число на тези думи е с окончание -ии: сакс'ии, ист'ории, публик'ации (изписала съм ударението, за да отбележа, че то не променя ситуацията - може да е в края на думата, може и да е на всяко друго място).

Друга грешка със съзвучието "ия" е образуването на прилагателни от съществителни: Италия - италиански, но често е написано италиЯнски или дори италЯнски biggrin.gif

Линк към коментар
Share on other sites

Друга грешка със съзвучието "ия" е образуването на прилагателни от съществителни: Италия - италиански, но често е написано италиЯнски или дори италЯнски biggrin.gif

В този ред на мисли, една също така много популярна грешка е изписването на думата идеАлен; наблюдавам много от пишещите тук да я изписват идеЯлен ... Или дори в още по-тежката си форма идялен. Недопустимо е.

Линк към коментар
Share on other sites

Мона, идеални хора няма! Аз също допускам правописни грешки. Не защото не съм чела книги. Не защото не съм искала и не искам да науча българския език, както излиза от писалите преди мен. Всички! Дори Венци смутено се опитва да се оправдава, за сърдце - сърце. :(

Защо ако един човек не може да научи математиката например или няма слух и не може да пее, бива оправдаван. Нямал заложби. Тези неща били генетично заложени... А защо не си зададете въпроса дали и правописът, талантът да пишеш изобщо, не е също генетично заложен? Трябва ли да спра да пиша във форума, тъй като понякога не изписвам някои думи както трябва? За езика се иска също усет, който в някои хора за съжаление по наследство липсва. Затова и съм се ориентирала към професия твърде далече от писането.

Всъщност аз съвсем не съм изключение в това отношение. Но другите гледам, че си мълчат. Може би от страх да не бъдат заклеймени като необразовани и некултурни. Мен обаче не ме вълнува това и държа да си кажа мнението, дори и да е последното, което ще пиша тук.

Извинявам се за допуснатите граматически грешки.

Редактирано от Ани
Линк към коментар
Share on other sites

Специално за използвания език в беседите и думата сърце-сърдце... Учителя е живял и изнасял беседи на по-различен език, в миналия век. Много е държал Словото да бъде записано правилно, така, както го е казвал. Давал е съвети за езика. Защото всяка буква, дума има своя вибрация, носи информация, има значение.

За съжаление хората сме все много знаещи и не сме се вслушали в съветите.

За правилния правопис. Мисля, че има хора, които са чели и то-доста, стараят се да пишат правилно /е, всеки от бързане допуска правописни, правоговорни грешки;)/. Има хора, които имат усет за езика, за словото... Има хора, които го използват по-механично...

Четенето на книги обогатява мисленето ни, речниковия фонд, но за правописа, граматиката си има време за учене-от 1-ви до 5-ти клас.

Разговорния език се пренася във форумите и децата все по-често използват невероятни съкращения /и латинска азбука/, та става каша, но не зная как да се помогне в случая...:feel happy:

Редактирано от xameleona
Линк към коментар
Share on other sites

:rolleyes:Аз съм от хората, които допускат много правописни и пунктуационни грешки.

Много чета, но правописа не е от силните ми страни.

Още в училище оценките ми винаги са били с една единица надолу заради правописа.

Днес когато вече работя и с клавиатура, положението става още по трагично- правопис + технически грешки + латиница + кирилица.Става голям миш- маш. :3d_146:

Хубаво е да се пише правилно, но действително има и някаква вътрешна заложба.

А на мен лично ми е много досадно, когато тръгна да изразя писменно някоя мисъл, да мисля къде е едно "Н" или други подобни.

Така че граматически добрите, моля да ни извините.

А техническите грешки, които са все по- често срещащи се са проблем не на граматика, а на практика с клавиатурата.

Линк към коментар
Share on other sites

Мона, идеални хора няма!

Ани, кой говори за идеали и за словесни дарби?

Става дума просто за граматическа грамотност, за познаването на родния ни език. Според мен, всеки интелигентен човек трябва да се стреми да пише правилно и да говори правилно. И в това няма нищо лошо.

Линк към коментар
Share on other sites

За нашия език бих казала, че е най- благозвучния, най- близкия до Бога.Аз също се възмущавам от нелепия правопис на бързащи, не мислещи или хора, които отказват да усъвършенствуват писменото си изразяване.Това е до желанието на човека да извлича смисъл от грешките си, да работи върху писмената си  култура.За мен изказа на покойния Николай Хайтов беше невероятно точен, хармоничен и дълбоко народен.Как си служеше с думите, че усещаш чувствата и вълненията на душата на всеки герой от неговите разкази.Напоследък се възхищавам и от творчеството на Недялко  Йорданов с каква комбинация от думи изразява нюанси от чувства, настроения, вълнения в същите преоткриваш дълбоко изстрадана мъдрост от смислено извървян  житейски път.В една книга "Учителят за себе си" Беинса Дуно се изумих от предупреждението, че стенографките на Изгрева са носили отговорност за всяка коригирана дума.Учителя казвал, че сам изменял словореда, за да предаде благозвучие и тези, които го съдят да знаят, че той преди тях се съобразявал за отговорността си пред Бога за това как предава Словото му.Времето доказва, мелодичността на нашия език с факта, че  куплет от стихотворението "Хаджи Димитър" на  Христо Ботев е изписано в Сорбоната

                                                      Настане вечер- месец изгрее,

                                                      звезди   обсипят свода небесен;

                                                      гора зашуми, вятър повее,-

                                                      Балканът пее хайдушка песен!

Линк към коментар
Share on other sites

Мона, идеални хора няма!

Ани, кой говори за идеали и за словесни дарби?

Става дума просто за граматическа грамотност, за познаването на родния ни език. Според мен, всеки интелигентен човек трябва да се стреми да пише правилно и да говори правилно. И в това няма нищо лошо.

Всеки се стреми, но не всеки успява. Понякога това не е в резултат само на желание. И не е липса на образование. Може да има и други причини.

didi :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

Имам конкретно предложение към нашия админ - ако изобщо съществува такава техническа възможност, да сложи бутон за проверка на правописа какъвто има в текстовите редактори. Така хората, които се съмняват в правописа си, ще могат по-спокойно да участват в дискусиите. Има и обучаващ ефект, когато човек може да види правилните варианти на някои думи, които системно греши или се съмнява. :) Така определено във форума няма да има поне груби правописни грешки.

Иначе моя милост вече е свикнала с грешките в правописа на три езика. Имах периоди, в които много се дразнех - като Мона. Сега съм се успокоила - използвам всеки повод, за да покажа на сгрешилия някакво правило, което той може би просто е пропуснал и то не по негова вина.

За запетаите - аз никога не съм сигурна в тях, защото в главата ми е някаква сплитка от пунктуациите на три езика. Понякога едва след като пусна поста, виждам къде съм ги изпуснала, но нямам време да се връщам и да редактирам. А потребителите имат и ограничено време за редактиране. Така че мисля, можем да простим запетаите в режим на форум.

Колкото до Ани и Диди - правописът ви е отличен, мога да ви уверя.

За грешки в стила и изразяването, мисля, не бива да придиряме. Наистина всеки не може да бъде красноречив и добър оратор - това е изкуство. Но е и изкуство простичко и дори малко пообъркано човек да изкаже искрено мислите и чувствата си. Иначе от идеален стил може да лъха студенина и маска.

Имам и още едно предложение - в тази тема, вместо да плюем и да се оплакваме, да допринесем за общата грамотност като всеки знаещ обясни някакво граматично, правописно или пунктуационно правило. А защо не да зададе въпрос за нещо, в което се съмнява....

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Имам конкретно предложение към нашия админ - ако изобщо съществува такава техническа възможност, да сложи бутон за проверка на правописа какъвто има в текстовите редактори. Така хората, които се съмняват в правописа си, ще могат по-спокойно да участват в дискусиите. Има и обучаващ ефект, когато човек може да види правилните варианти на някои думи, които системно греши или се съмнява. :) Така определено във форума няма да има поне груби правописни грешки.

Имам и още едно предложение - в тази тема, вместо да плюем и да се оплакваме, да допринесем за общата грамотност като всеки знаещ обясни някакво граматично, правописно или пунктуационно правило. А защо не да зададе въпрос за нещо, в което се съмнява....

Добри идеи предлагаш :)

Аз ще се включа с някои кратки правила, които, надявам се да бъдат полезни на аудиторията. И конкретно за някои много често погрешно изписвани думички.

Общото правило е: когато не сте много сигурни как се произнася/пише една дума, намерете нейни сродни думи, с еднакъв корен, за които сте сигурни.

Примери:

съжЕлявам - но се се пише съжАлявам. Проверка - жалост, жалба

полЮлей - думата няма нищо общо с нашия глагол "лЮлея" се, а идва от гръцки и означва "Много светлина". И понеже "много" е "поли", значи правилното е полИлей. И ако трябва да бъда съвсем точна, правилното академично изписване е: полиелей.

сУшоар - от суша се? Може, но не е вярно. Това е френският глагол sechoir, която идва от seche (сух, чете се сеш). И понеже заемките се четат така, както в оригиналния език (или поне голямата част), правилното е сЕшоар.

Разбира се, примерите могат да бъдат много, но на тези думи се спрях, впечатлена от употребата им в интернет средата. Има и много сайтове, които биха били полезни, ако искаме да подобрим и усъвършенстваме владеенето на правописа си.

Редактирано от Мона
Линк към коментар
Share on other sites

Ако се използва Firefox, инсталирането на правописен речник за българския език може доста да улесни обработката на текстовете. След инсталирането в контекстното меню на полето за текст (излиза с десен бутон върху полето) може да се избира автоматична проверка (spellcheck) и език (language).

На мен поне ми върши страхотна работа. Допуснатите грешки излизат подчертани с червено. Е, по някой път подчертава и верни думи ама... За съжаление не може да открива грешките в пунктуацията :)

Редактирано от Станимир
Линк към коментар
Share on other sites

Привет и от мен. Следя темата с огромен интерес от самото начало и мнението на Донка се припокрива с моето :thumbsup:. Аз също допускам много грешки въпреки, че обичам да чета и да пиша и това се вижда, а и много често се майтапя със себе си, че редакцията се е превърнала в постоянния ми подпис :3d_146:. Да си призная без някой да ме е учил на това, много често ми се случва когато се съмнявам в някоя дума да пускам това което съм писала в пощата си в abv и там има такава опция, за проверка на правописа. Също използвам и WORD за тази цел. Темата е хубава и полезна, а нашият език е толкова богат и сложен, че един живот не би стигнал на човек да го обхване целия :). Поздрави!

Линк към коментар
Share on other sites

.

Аз лично се чудя, човек, ако има претенции, че е чел книги, да пише по този начин.

Един стар руски виц дава отговор на въпроса ти.

"Аз съм прочел цели две книги в живота си-"Муму" и "Ана Каренина".Само не помня в коя от двете Ана хвърля кученцето си под влака."

За съжаление доста хора четат само написаното във форумите.:(

За себе си съм приела,че и хората които пишат с правописни грешки, могат да знаят повече от тези,които пишат правилно.Не се дразня от правописните грешки,дразня се от налагането на мнение.

Уважавам и обичам родния си език и бих се радвала всички да го владеем по-добре.:)

Линк към коментар
Share on other sites

Като филолог, аз също много се дразнех от правописните грешки. Но тъй като в живота винаги има баланс, получих много добър урок да не бъда толкова педантична. Когато учех големия си син да чете и пише, още преди да тръгне на училище, бях учудена, когато пропускаше много гласни в думите или правеше непростими за мен правописни грешки. Отдавах го на това, че е още малък.

После се оказа, че и двамата ми сина имат "дисграфия" - разновидност на дислексия, но се проявява при писане. Тъй като не могат "да чуят" добре някои звуци, те или ги пропускат или ги пишат неправилно. Необходимо е да се тренира ухото със специфични упражнения и упорити специални диктовки. Стана ми ясно, че не е въпрос на изучаване на граматичните правила.

Вече съм далеч по-толерантна.

Човек никога не може да знае цялата истина. И вече се опитвам да проявяам здравословна доза невъзмутимост към грешките на другите - не само правописни.

Линк към коментар
Share on other sites

granat1 и е така и не е така. Аз например съм забелязала, че много от най- интелигентните хора пишещи във форума, тези за които Мона казва, че мислят на пет нива едновременно. Същите тези хора които са прочели страшно много книги и имат енциклопедични познания също допускат много грешки и в стремежа си да изложат същественото което мислят по даден въпрос не се замислят много върху правописа. Така, че истината както винаги е някъде по средата. Въпроса тук е ясен, а именно човек да не допуска фрапиращи елементарни грешки, а пишейки дори този си пост аз виждам, че ми куцат някои неща, като например честите повторения и т.н... Темата е безкрайна... и аз смятам, че това което подеха Мона и Донка е добро начало, но смятам и друго, а то е както спомена Ани (по спомен), че много хора биха се отдръпнали ако усетят подигравката, а това не е желателно нали :)

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

Познавам един професор,който допуска често правописни грешки.Изключителен човек,който е обучил много хора и им е помогнал да тръгнат по нелекия му път.Не му е дадено да бъде сладкодумен,но пък му е дадено да бъде УМЕН!:)

Ако случайно пишеше в този форум,никой нямаше да се досети, че този човек е няколко нива над повечето именно поради правописа.

Няма да пропусна и ГОЛЕМИЯ Йордан Радичков-в училище едва е "хващал" тройката по Български език и Литература.

Линк към коментар
Share on other sites

Познавам един професор,който допуска често правописни грешки.Изключителен човек,който е обучил много хора и им е помогнал да тръгнат по нелекия му път.Не му е дадено да бъде сладкодумен,но пък му е дадено да бъде УМЕН!:)

Ако случайно пишеше в този форум,никой нямаше да се досети, че този човек е няколко нива над повечето именно поради правописа.

Няма да пропусна и ГОЛЕМИЯ Йордан Радичков-в училище едва е "хващал" тройката по Български език и Литература.

Именно!

А и да не забравяме, че това е все пак обществен форум, за хора всякакви, а не изпит по Български език.

Който иска ще се интересува, ще направи промени, до колкото може, до колкото е в потенциала му.

Пак казвам, хубаво е да се пише правилно, но това не трябва да е на първа линия в един обществен форум, например.

:whistling: А иначе няма да забравя, как дъщеря ми спореше с учителката си в предучилищна възраст, че"дръшам" е диалектна дума.(учителката твърдеше, че не е.)

Така че корените на правилното писане и изразяване са далеч в началото на съзнателния ни живот.

На тази възраст, вече, аз лично надали ще променя нещо в правописа си.

А доста хора биха го приели лично и това би ги възпряло да пишат.

Но като цяло идеята на Донка е добра, за хората които биха искали да променят нещо в правописа си.

Линк към коментар
Share on other sites

Дори Венци смутено се опитва да се оправдава, за сърдце - сърце. :(

А!

Нима аз съм го изписвал така?!

Ако се е случило, със сигурност е било съвсем неумишлено...

Ама аз какво да се оправдавам - художествената литература ми е една огромна дупка, която понякога осезавам като липса, но не достатъчно, че да се мотивирам да я позапълня.

Линк към коментар
Share on other sites

Лично аз, когато мнение във форум чета,

първо на написалия го искам да благодаря,

че в това ангажирано, забързано време,

той вместо пред телевизора с чай/бира да дреме,

е решил нещо разумно да сподели,

да дари усмивка и мъдрост в нечии дни.

Моето време е малко, оскъдно дори,

или съм заета, или много заета, или пък ми се спи.

И макар, че грешки всякакви от опит детектирам,

на тях никак, ама никак не се спирам.

Нямам ни сили, ни желание в погрешки да се вторачвам

и така собствените си акции да качвам.

Всички сме различни - на едни “словото по мед и масло им върви”...

А други – решават само математически задачи с усмивка до зори...

Не всеки е имал и учители благи и добри, подкрепяли го със суперлативи,

и си е писал домашните с мисли мрачни, с кофти негативи..

Други пък напук така се изявяват, оригинални са, нали?

Решили са правила в живота да създават, и тези дори...

Дори и аз да пиша мнение, май го правя бързичко, с вдъхновение,

дори някоя запетайка “да похапна”, не считам, че е зло провинение.

Буквите пък понякога ги поразменям, неволно, але-хоп,

понеже препускат по клавиатурата ми осем пръста в галоп...

Търпение и толерантност развивам, макар, че уви,

за родния ни книжовен език в медиите ме боли.

В пресата, в книгите – грешки безчет, диалекти дори,

от които сърцето ме боли.

Около мен, например, на шопски се говори,

и всеки с мен разпалено спори,

че думата “млЕк'о” е книжовна,

и да поправям професора - съсед е грешка съдбовна.

Именно в различието сме уникални, дори

От това понякога да ни боли...

:3d_047:

......................................................

П.П.: Един интересен сайт с полезна програма:

http://www.bacl.org/itaestbg.html

"ItaEst - Така е!" е система за корекция на правописни грешки и сричкопренасяне за български език за Microsoft Office 2000, XP и 2003.

http://195.96.224.12...setup_V1.01.exe

....................................................

П.П П.: :feel happy:Дори и в този сайт има граматически и езикови грешки:

http://www.bacl.org

Редактирано от Viki3
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...