Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Иво

Подготовка за житен режим. Как я правите?

Recommended Posts

Здравейте,

Моля споделете как се подготвяте за житния режим.

Колко дена предварително започвате да се готвите и настройвате?

Как го правите?

Как се подготвяте на психично ниво?

Четете ли статии и лекции по темата в предните дни преди режима?

Опитвате ли се да поддържате чистота на мислите и чувствата?

Гледате ли красиви картини? Стоите ли повече сред природата?

Правите ли по-интензивно молитви, пеете ли повече песни за хармонизиране, правите ли повече духовни упражнения? Ако да споделете какви?

Как се подготвяте в социален план?

Събирате ли се с приятели да обсъждате?

Започвате и завършвате ли режима заедно?

Споделяте ли си преживявания по време на режима?

Участвате ли във форуми като този?

Или повече предпочитате да размишлявате сами?

Как се подготвяте на чисто материален план?

Колко дена предварително си вземате житото?

Вземате ли го от сигурен източник, да е чисто, от приятели и т.н.?

Предните дни преди режима, поддържате ли някакъв по-специален режим на хранене или начин на живот?

Моля споделете опит!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Иво, чудесна и много навременна тема.

Учителя си чета редовно - винаги му отделям доста време. Същото е и с формули и молитви.

Споделям с близки и приятели, с някои се виждаме лично, с други - тук.

Красивите картини са повече в ума ми, но умея да се зарадвам и на малкото красота, която се случва в града. Можем и сами да си я създаваме - една позната ми подари цъфнала теменужка като благодарност. За мен това е море от виолетова светлина!

Красивите взаимоотношения също са важни и зависят от нас.

Напрегнатото ежедневие, а при мен специално и различното работно време всеки ден от седмицата, много затрудняват следването на някакъв ритъм. Единствената възможност е просто всяка свободна минута да си мисля за това - то става спонтанно, защото усещам нуждата от пречистване и нови сили.

Житото тази година си взех от Къщата на Учителя, по-точно взе ми го една моя чудесна приятелка, за което много благодаря!

Вода налях от малко известен извор на около 40 км. от града. Това също беше повод за разходка сред природата.

Сега съм малко в чудене за ябълките - ще ми се да са нашенски, имам вариант.

Слава Богу, поне орехите май още са естествени.

С чист и истински мед съм запасена винаги.

Преди режима някак се получава така, че леко намалявам количеството храна, съставът й и без това няма много накъде да се променя. :)

Не се насилвам за нищо, правя това, което ми идва отвътре, леко и естествено.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте,

Моля споделете как се подготвяте за житния режим.

Колко дена предварително започвате да се готвите и настройвате?

Как го правите?

Как се подготвяте на психично ниво?

Как се подготвяте в социален план?

Как се подготвяте на чисто материален план?

Моля споделете опит!

Здравейте.Чудесно напомняне е тази тема и другите тук,че към житният режим следва да се подходи с уважение.А уважението е в подготовката на всички нива,за житния пост.

Обикновено още през януари започвам да се сещам.Още щом се появят първите мисли ,които са като кокичета в края на зимата,тръгват и разговорите с приятели.Непринудени и много спонтанни са тези разговори,защото всички най-близки са правили и правят житния пост от няколко години.Всеки,който веднъж е изпитал ефекта върху себе си съзнателно очаква да дойде подходящото време за поста.

По въпросите на Иво мога да кажа следното.

От миналата година четенето на статии и беседи на Учителя ,при мен е ежедневие,така,че специално за случая си припомням материалите ,които тази година навреме се публикуваха в Портала и това ме улесни.

В момента чета "Акордиране на човешката душа"-3 част и мисля,че с нея ще изкарам времето на тазгодишния житен пост.

В т.нар.социален план нямам особени проблеми,тъй като хората ,с които ми е приятно да прекарвам свободното си време са на ти с идеята и също правят житен пост.Единственото ,което специално правя е да редуцирам служебната си и делова програма така,че в тоя период да изключа други срещи .

Жито получих в неделя от приятели.На бележката,която го придружаваше пише ,че "..това е житото на Савата-братът,който си замина миналата година,и по негова воля-всичкото жито,което е имал,се раздава в момента заради житния режим"

Житото е много хубаво и вкусно.Изказвам сърдечна благодарност на непознатата ръка,която го е посяла и на всички,които са организирали доставката му .

До сега съм правила житния пост само с грухана пшеница,която няколко години купувам от един и същ магазин в нашия град.В неделя отново купих,защото ние сме двама човека у дома ,които правят поста,а аз взех от житото на Савата един килограм.Започнахме режима вчера и направих от двата вида жито.Груханата пшеница е с много лошо качество тая година.Чиста е ,но и обработена с нещо.Има някакъв непознат,специфичен вкус.Става на каша при стандартно попарване.

Няблизо няма извор и се налага да преварявам чешмяна вода,а всички знаем ,че това не е добър вариант.

Но пък имам най-вкусните екологични орехи от собствено дръвче,които тази година са малко,но за поста ще стигнат.

Меда,който ползваме е хубав и чист.

В деня преди режима последвах съвета,който Томи даде тук и ядохме варени картофи и салата от моркови.Установих,че това е добро превключване.

Желая успех на всички.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest pavletA

Не съм знаела, че трябва подобна подготовка.Веднъж опитах житен режим за 3 дни, като на третия ден се ефекта беше поразителен.Не мога да го опиша след като това се съчета и с два различни изпита на третия ден .До сега не смея да възобновя опита си, не знам какъв е ефекта при хора, които работят, социално са ангажирани.Повече ми допада двудневно гладуване, ежеседмично само на вода.Моля за Вашето мнение. 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

pavleta,не е добре човек да говори ,когато предприема някакъв пост.Бях го чела някъде и мисля,че вече разбирам смисъла на това да не се говори много ,а и един съфорумец тук го каза по друг повод и в друга тема.Но между единомишленици,мисля няма да ни навреди тази обмяна на мения макар и в това публично пространство.

Мисля,че попадам в групата на хората,за които казваш в мнението си:

...........не знам какъв е ефекта при хора, които работят, социално са ангажирани.

Добър е ефекта,даже чудесен.Точно в тоя период на годината, ажиментите ми са повече от колкото в останалите месеци и освен всичко,житния пост ми помага да премина през натоварването успешно.Този ефект установих още ,когато го правих за пръв път.

Аз рядко използвам думичката трябва.Подготовката според мен е нужна .Особено за онзи,който започва за пръв път житен пост и по тази причина не познава ефекта върху себе си.Ако човек не е вегетраианец е добре да направи поне еднодневен преход с по-лека храна преди да започне режима.Правя това заключение от първия си опит преди години с гладуване на плодове и чай,което е доста по-драстичен вариант от житния пост.Бях изненадана да установя колко много шлака носим в себе си ,та се чистим в продължение на цели 10 дни при глада.Житния пост не е глад.Това ,с което се храним през тези 10 дни съдържа всичко необходимо за организма и си е много добра храна,в приемането ,на която според мен няма никакъв риск.

Проблема при правене за пръв път, е с окръжаващите ни,ако са чужди на това,което правим,или при делови и лични ангажименти с хора,които не се ограничават в тоя период.Как да организираме нещата така,че да стане без излишо натоварване с външно любопитство,това всеки решава за себе си.Може би и затова е добре да се направи някаква подготовка,в материален и организационен план.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Подготовката за Житния режим е много важна.За съжаление ,някои, които го правят ,наподобават млади хора ,които се хвърлят във вода ,без дори малко да се понамокрят предварително.Може и да не се случи нещо неприятно ,но това е стрес за организма .

Според мен ,някои още не са разбрали,че Житният режим се състои от три части,които продължават по 10 дни /подготовка,същинска част и захранване/.Нормално е да се акцентира върху същинската част ,но не трябва да се пренебрегват и другите две ,за да няма здравословни проблеми и неразположения.

Ето някои препоръки за подготовката.

Определяте си средното количество калории ,които приемате ,когато се храните без ''режимни'' ограничения.Нормалните стойности за жените са около 2000 -2100 ckal. ,а за мъжете -2600-2700 ckal.В деня преди режима трябва да приемате поне 1200 ckal /гранична стойност/.Тези калории ги изваждате от 2000 или 2700.

Полученото го разделяте така ,че всеки ден да се ''отказвате'' от почти еднакви количества калории /80-150/

Трябва да променяте и вида на храната си.Ако ядете месо ,трябва да се откажете от него за тези дни и до края на режима.До началото на петия ден трябва да сте престанали да ядете и млечни храни.През останалите пет дни /до режима/ можете да се храните със супи,салати ,плодове и повече ядки./мазнините трябва да са до една четвърт от храната/.Последният ден, в деня преди режима, си хапнете възможно най-приятно ,най-леко и полезно /плодове,зеленчуци,ядки,картофи.../

Опитайте се да си спомните и каква храна обикновено ядете повече-киселинна или алкална.Ако киселинната е повече от 60 процента ,то можете да имате различни неразположения .Затова се опитайте да направите корекция в алкално-киселинния си баланс / http://daoin.com/feeding.php /.

Има и духовна подготовка.Това са малки наряди ,съставени от песни ,молитви и формули /Всеки си има любими/.Една от песните може да бъде МОГА ДА ПОСТИГНА....Естествено ,може и да се казва формулата ,която е за Житния режим ,но ориентирана в бъдеше време.

Редактирано от solej

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте!

Изчетох какво сте писали,знам,че скоро и аз ще се причисля към всички които правите житен режим.Вече повече от 3 месеца се храня основно със салати,орехи,все още не съмизключила напълно месо и мл.прод.-основно сирене,но и това щеси дойде.След миналоседмична проч. на хран.тракт по Востовски усещам вкусовите си рецептори обновени.Радвам се на простата храна ,която е толкова вкусна,особено като помоля да ми я благословят.

Момичета и момчета разбирам,че водата трябва да е от извор,ще се постарая,но може ли да е изворна минерална?И още едно въпросче-

Има ли човек сред Вас с заболяване на щитовидна жлеза-хипо ф-я-Хашимото-да сподели опит? :3d_135:

Зная,че човек си е най-добрия приятел и лекар,но очаквам приятелската Ви подкрепа

Бъдете здрави

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Има ли човек сред Вас с заболяване на щитовидна жлеза-хипо ф-я-Хашимото-да сподели опит? :3d_135:

Всичко,което направиш в посоката ще ти се отрази много добре.От както съм почти веган забравих за проблемите със щитовидната жлеза.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте,

Чудя се дали ще е добре да приложа еднодневен прием на английска сол (30 гр. на 4 пъти) по време на житния режим?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Не е необходимо,топлата вода ще свърши работа,стига да не я забравяш

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×