Jump to content
Порталът към съзнателен живот

"Няма ненаказано добро"


Guest Христо

Recommended Posts

Тази поговорка досега съм я разбирал в смисъла, че всяко добро се Връща. Дори я публикувах в сибирския си блог. Тази сутрин я публикувах в един форум, и в мига в който я публикувах ми хрумна, че може да значи нещо отрицателно. Направих светкавична справка в гугъл и се оказа , че на най - различни места във форумите я тълкуват отрицателно. Хаха, значи аз съм виждал черното бяло. Или може би черното Е бяло в случая, но хората тълкуват неправилно ?

Линк към коментар
Share on other sites

Има и нещо комично. Над тази поговорка в статията ми има друга, в която съвсем ясно се казва, че доброто се Възнаграждава. Явно на някои хора поставянето на двете поговорки в статията им се е сторило като противоречие. :lol: За мен двете си означаваха едно и също нещо. :lol: Прав си, че поговорките зависят от времето. :1eye: Има нещо комично в това, че не съм разбрал правилно поговорката, но има и нещо хубаво : тоест видял съм нещо хубаво, там където може би го няма. Ако всички и за всичко сме така, нещата ще се превърнат в това, което виждаме в съзнанията си. :D В една книга съветваха да асоциираме имената на болести като Спин и Рак с разни положителни за нас думи. Например СПИН = Светлина Прелестна Истинска Невинна ( или нещо от сорта).

Линк към коментар
Share on other sites

"наказва" и "възнаграждава" са двете страни на една монета.

Западното мислене извежда тази истина като физичен закон - за действието и противодействието. Във всяка наука има своето съответствие, а обобщаващо е

Златното правило!

Емоционалната обагреност е присъща на индивидите с емоции.

Имаше една притча за белия кон... тя илюстрира добре. :)

http://www.beinsadouno.com/articles.php?id=90

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

Знам я притчата. :) Само че "възнаграждаването" присъства и в японска поговорка ( източна).

Какво имаш предвид под "златно правило", в случая ? Че това за наказанието и наградата е златно правило в западната мисъл ли, какво ? :hmmmmm:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Не винаги доброто се "иска"!Има и притча за това "как не трябва на всеки да се прави добро",защото се нарушава бжествения план.

Това е тема за дискусия.Лично аз винаги реагирам позитивно,но някой хора не го разбират и го смятат,като вмешателство.

И в случая е валидно - "Прави това,което трябва,пък да става каквото ще."

Линк към коментар
Share on other sites

"Няма ненаказано добро". - Всеки, който е тръгнал да помага, да се усмихва, да е добър и да показва слънцето, свободата... Ами да е готов да извърви пътя до Голгота. :feel happy: И Христос не беше повикан от хората, но дойде и се пожертва...

Вие казвате, че починалите били при Бога, а отивате на гробищата да им четете молитви и да ги поливате. Могат ли те да бъдат едновременно и на гробищата, и при Бога? Онзи, който е горе, трябва да каже на онези, които са долу: "Вие мислите, че сте мъртви; почнете да благодарите и ще възкръснете". Това, което ви казвам, не го вземайте за упрек, че имам намерение да укорявам когото и да е за неговите вярвания. Излагам само ония лъжливи схващания за Живота, които са вмъкнати в нас и които ни тикат в крив път, за да сме в дисхармония със самия Живот. Ние искаме да живеем, а при това се готвим за смърт. Онзи, който е намерил закона на Мировата Любов, на туй Космическо съзнание, той вече не умира. Може да му забиете гвоздеи на ръцете и на краката, може да го разпънете на кръст, може да го положите в гроба - той е в състояние да оживее пак. Онзи, който не е научил този велик закон на Любовта, неговият камък никога не ще бъде отвален от гроба.

Днес хората все това говорят: "Ние сме грешници, грешници". Не искам вече да чувам такова нещо! Туй, което аз зная, е, че хората по естество, в душата си са добри, а поради заблуждения и воля са лоши. Те търсят щастие и мислят, че по този път, по който вървят, ще го намерят. Няма да го намерят, защото и техните бащи и деди са го търсили все по същия път и не са го намерили. Христос е казал: "Онези, които чуят гласа на Сина Человеческаго, ще оживеят". А що значи Син Человеческаго? - Синът на Мъдростта и Любовта. Онзи, който е съединил Мъдростта с Любовта, той е оживял. И вие, когато чуете този глас, ще оживеете, ще възкръснете.

Който е доволен
Линк към коментар
Share on other sites

Наказва се не направеното нещо, а това, че човекът е разделил нещата на "добри" и "не-добри". Наказанието е вид възнаграждение - и печката награждава пръстчето с опарване, което държи ръчичката и тялото далече от предмети, излъчващи топлина.... Болката е наказание за пръстчето, но едновременно възнаграждение под формата на ценен опит, нали?

Ако аз правя нещо наистина добро, моето възнаграждение е в момента на правенето - радостта, която изпитвам от процеса, не от очаквания резултат... Ако правя добро срещу пазарлък за някакъв резултат, няма начин да не ми се лепне шамара - заедно с това, което очаквам и към което се стремя, вървят и неща, които не са ми приятни... А сещам се за онази притча за Зевс и зидаря...

Линк към коментар
Share on other sites

При мен се случваше така,че като правя добро прилепвам за резултата.Затова трябваше да се науча да правя добро,когато видя че човек полага усилия и дане бъде "правенето на добро" просто прищявка или неконтролируемо желание(да не забраравяме,че винаги има изключения).

Линк към коментар
Share on other sites

Ако аз правя нещо наистина добро, моето възнаграждение е в момента на правенето - радостта, която изпитвам от процеса, не от очаквания резултат... Ако правя добро срещу пазарлък за някакъв резултат, няма начин да не ми се лепне шамара - заедно с това, което очаквам и към което се стремя, вървят и неща, които не са ми приятни...

При мен се случваше така,че като правя добро прилепвам за резултата.Затова трябваше да се науча да правя добро,когато видя че човек полага усилия и дане бъде "правенето на добро" просто прищявка или неконтролируемо желание(да не забраравяме,че винаги има изключения).

Като даваш, лявата ръка да не знае какво прави дясната.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 9 years later...

В исторически план, примери за относителната истинност на тази поговорка бихме могли да намерим в българската история. Хиляди българи участват в националноосвободителните борби на Гърция и Сърбия. Сръбските и гръцките власти се отплащат за помощта ни с тормоз и асимилиране на българско население (започнати още преди освобождението ни).

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...