Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Розалина

Житен режим за тийнейджъри. Подходящ ли е?

Recommended Posts

Здравейте,

Направихме с дъщеря ми житния режим през февруари -10 дни.

Хареса ни и всеки месец започнахме след пълнолуние да правим по 3 или 5 дни по схемата на житния режим

Дъщеря ми пожела и в момента слагам житото за утре.Малко се безпокоя от намерението и за 10 дни този път.Тя е на 16 години,учи,сега е сезона на грипа.

За себе си нямам грижа,защото съм правила и лечебен глад така,че ще се справя.

Нали знаете ,че когато поемаме отговорност за някой друг и то за детето си,се съмняваме .Поне аз се чувствувам така в момента.

Вярвам .Нямам вътрешни интуитивни задръжки.Просто ми е нужно още едно мнение.

Моля дайте съвет- удачно ли е да се прави сега(през ноември)житен режим,за 10 дни, от човек на 16,сиреч тийн?

Може и на ЛС.

Благодаря ви.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Удачно е по всяко време, когато имаме разположение и условията го позволяват. :)

Естествено, има си и разумни граници... както за всяко нещо.

Особено важно е захранването.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Дъщеря ми пожела и в момента слагам житото за утре.Малко се безпокоя от намерението и за 10 дни този път.Тя е на 16 години,учи,сега е сезона на грипа.

Моля дайте съвет- удачно ли е да се прави сега(през ноември)житен режим,за 10 дни, от човек на 16,сиреч тийн?

Клаудия,

щом е пожелала, значи е добре да се направи.

Моите съвети ( от малко личен опит, а и като майка) -

не забравяйте, че може и да се прекрати, 10-те дни не са задължителни.

Ползвайте свободното време да сте на чист въздух и намалете общуването с много хора, особено такива, които не са ви по вкуса.

Има 2 причини за съветите ми - вирусите, а също и по-голямата емоционално-психическа чувствителност в дните на режима, съчетани с намаляващото слънцегреене.

Успех!

И ще се радваме да споделите резултата :)

Редактирано от късметче

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

И внимавайте с анорексията, че точно по тийнейджърки "ходи" ... ;)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Благодаря за съветите.Аз снощи отново си прочетох материалите за житния режим .

Всъщност мисля,че по правилно ще бъде ако кажа,че в момента за няколко дни ще се храним с жито,ябълки и мед.Житния режим ,за да бъде истински, предполага освен временната промяна в начина на хранене и осъзнаване на това,което правиш,напълване на действието с ново съдържание.Т.е важна е мотивацията и смисъла,който се влага в действието.Мисля,че за дъщеря ми ще е добре да бъде отново във варианта на изминалите месеци,т.е само 3 или максимум 5 дни.Макар разликата да е съществена.Ако се прави само три дни практически не е нужно да се спазва стриктно захранване.Имам предвид разбира се нашия обичаен начин на хранене.Но ако направиш хранителното действие повече от 3 дни ,според мен е задължително да се спази и съответното захранване.Това го споделям от опит.

Хубав ден.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

за няколко дни ще се храним с жито,ябълки и мед... за дъщеря ми ще е добре да бъде отново във варианта на изминалите месеци,т.е само 3 или максимум 5 дни.Макар разликата да е съществена.

В предния пост спестих похвалата за момичето - на 16 г. е рядкост някой да се запали по житния режим ( защото иска дъвкане и търпение). Не смятам, че е продиктувано от лекомислие и желание за слаба фигура, но Клаудия най-добре знае. По-скоро съм склонна да предположа търсещ характер и интерес към дълбоко разбиране на живота. Браво!

Сигурно тя заслужава да й гласуваш доверие, Клаудия, и да й дадеш възможност да продължи, колкото усеща за правилно. Като същевременно янаблюдаваш внимателно ( нас, майките, ни бива в това :) ).

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Днес сутринта дъщеря ми казва:"Толкова добре се чувствувам,когато правя житен режим .Защо и с другите храни не е така?"

Klaudia, моля те да споделиш повече от личния ви опит. Имаше ли някакви проблеми при правене на житния режим предните пъти и сега от дъщеря ти.И въобще вие бихте ли препоръчали режима да се прави и от други тийнейджъри?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Иво, идеята дъщеря ми да прави житен режим си беше изцяло нейна. Вероятно е свързана с това, че аз правя хранителни пречиствания от години, а житен режим от скоро. Не съм подканвала никого от останалите членове в семейството. Т.е в началото тя беше любопитна да пробва и аз дадох съгласие за това миналия февруари. Смятам, че всеки сам узрява за решението и зачитам свободната воля на децата си. Сина ми също пробва веднъж ,но реши, че този начин на хранене е твърде ограничителен за него и младежките му общувания страдат. Поне знае какво е. Може след време сам да реши и да промени начина си на хранене. Всеки решава за себе си този въпрос.

Миналата година ефекта беше много добър и след това до ноември двете правехме всеки месец по 2-3 дни заедно, по нейно настояване. Винаги с грухана пшеница до сега. За пръв път ядем истинско жито, затова писах в друга тема. И тази година пак тя ме подсети през януари.

Аз не съм с медицинско образование и като всяка майка имах леко безпокойство първия път.

Изчетох материалите и специално искам да благодаря на д-р Балтова за статията, която имаме тази година. В себе си вече съм убедена, че риск от житния режим през тези 10 дни за здравето няма.

Мисля, че е важен момента със захранването. Първия път включих ангелската супа на 11 ден. На 12 ден аз не включих месо, сирене и други храни, но дъщеря ми яде и на следващата сутрин се събуди с леки отоци от солта и концентрираната преработена храна. На изчистения терен след режима не е добре да се вкарва веднага обща храна. За вегетарианците не е проблем прехода, но за останалите хора мисля, че захранването трябва да трае повече от един ден, например седмица, внимателно превключване към обичайната храна. Особено за тийнейджъри. Първото правене на житен режим от дъщеря ми беше наблюдавано от нашия личен лекар, който ни е добър приятел. Т.е отчитахме се пред него, не сме го правили на своя глава.

Друго, което мога да споделя по темата е, че тийнейджърите много лесно вработват в житния режим и във всякакви други хранителни ограничения. Но е важно да се следи, да се изяжда житото. Първия път нещата при нас можеха да отидат в посока плодова диета, понеже обича плодове, а житото е нещо непознато. А житото е смисъла на този режим.

Това е нашият опит.

Поздрави.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×