Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Кога може да се прави житен режим? По кое време на годината?


Guest sirena

Recommended Posts

Здравей Сирена,

Можеш по всяко време, просто началото на пролетта е особено подходящо... но не е единственото време.

При намаляване на луната режима се прави за чистене на организма, мислите и чувствата. При пълнене на луната - за решаване на труден житейски въпрос. Също може да се вземат под внимание деня от седмицата, в който почваш и завършваш режима, планетното влияние и т.н.

А може давземеш решението инуитивно. Усещаш кога е най-добре за теб и почваш.

Желая ти Светлина по Пътя.

Поздрави,

Иво

Линк към коментар
Share on other sites

Привет, Сирена! :feel happy:

Какво съвпадение! :P

Аз правих режима през февруари, но някак почувствах потребност и сега да го направя и дори днес ми е първи ден.

Няма нищо по-хубаво от това да се вслушаш в сърцето си и ако сметнеш, че сега е момента, да го спазиш.

Иво е прав! Всеки един ден носи своя специфична вибрация, съответно би могла да съгласуваш режима според теб самата. Тук можеш да разгледаш по-подробно например по въпроса за житния режим през годината, значението за всеки ден от седмицата, можеш за видиш и Луната в какво разположение е. Аз самата се допитах и не с поколебах да го направя.

Ето тук можеш да погледнеш за режима през годината:

http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/b5/rejim.html

А тук за луната:

http://astrohoroscope.info/lunenhoroskop.php

Успех! :thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 years later...

Още малко мнения от форума за житния режим по темата:

Здравейте! На скоро разбрах от приятели, че през февруари се прави пречистваща житна диета.В търсене на повече информация по въпроса попаднах тук(в този форум).Много се радвам че има такова място където хора с близки интереси да обменят опит.

Бих искала да попитам освен през февруари през кой друг месец може да се прави житната диета? Някъде прочетох че може да се прави и през март, но не знам дали е така и кога точно трябва да се започне за да е ефикасна и за душата, а не само за тялото?

Моля за повече информация по въпроса.

А между другото искам да попитам, може ли режима да се прави всеки месец, или по- точно колко пъти в годината е най- добре да се прави? Защото откакто започнах да се чувствам пак " жива" покрай тази храна в главата ми се прокрадва една мисъл да го прилагам всеки месец, но това може би означава да се прави пак по определени дати ( които аз не знам от кой ден започват )... и въобще добра идея ли е?

Здравейте!

Искам да споделя една своя "грешка". Напоследък съм под напрежение , може подсъзнателно да ми се иска времето да минава по-бързо. И така, вчера цял ден си мислих, че беше време да започна режима ( а всъщност това ще е другата сряда) и с много гузна съвест вечерта, уморена от работа, накиснах първото жито. Тази сутрин най-прилежно започнах, с утехата , че като не е в сряда , поне е в четвъртък.... докато не се усетих, че съм подранила с цяла седмица и въобще луната още не намалява.

Потърсих обяснение за това " объркване":

Житният режим може да се прави и за постигане на някои добродетели: смирение, кротост, въздържание, милосърдие, благост, търпение и др. Може да се прави за влизане в някое учебно заведение, за успешно завършване на образование, за създаване на дом и за излизане от някои трудни положения в живота. Тогава режимът се започва при нова Луна и трае пак 10 дни.

Ако Житният режим започне в четвъртък, ние ще проявим своята воля, ще придобием сила, с която ще превъзмогнем мъчнотиите, изпречили се в пътя на живота ни. Сами ще решаваме въпросите и ще работим за собственото си развитие. Режимът ще завърши в събота - деня на Бога, към когото трябва да насочим целият наш личен и съзнателен живот.

http://www.bratstvot...ehadi/fr1n.html

E, моят не започна при нова Луна, но пък точно днес е много съществен ден за мен. Мисля да продължа така по интуиция и вътрешно усещане - докъдето е писано да стигна.

Какво е мнението на по-опитните?

Във връзка с поста на "късметче" за житен режим при пълнене на луната, искам да споделя една опитност. Някъде преди Коледа, съвсем целенасочено започнах режима след новолуние. Една много напрегната за мен служебна ситуация с неизвестен край се разреши успешно на шестия ден от режима ми. От този опит установих ,че е от изключително значение, човек да е много осъзнат през този период и нито за миг да не забравя поддържането на чисти мисли,чувства и постъпки .

Имам брошурка от Светозар Няголов (Ученик на Дънов) "Хранене пост и житен режим". От там останах с впечатление, че винаги през годината може да се прави житния режим, а най-вече когато "човек се намира в тягостно състояние на душата и духа или има най-големи противоречия и страдания".

Житния режим може да се прави и за постигане на някои добродетели.

Ето и друг цитата от книжката:

"При пълнене на Луната житния режим помага на човек да постигне високите си желания и намерения, отправени към ръководството в човешкия порядък. Човек може да стане директор, министър, управник на държавата. НО в духовно отношение той трябва да стане цар на себе си - на своите мисли и чувства и постъпки и така да бъде неуязвим за човешкия порядък и неговите закони".

Ами аз съм още назад, защото на мен днес ми е втори ден. Не можах да го започна с Вас, защото бях на път, но вчера реших, че никога не е късно и го започнах. Вчера бях супер, никакво главоболие, никаква слабост, даже цял ден чистих в къщи и шетах, но въпреки това се чувствах прекрасно. Започнах режима с радост и готовност.

Пропуснах да направя житния режим през февруари, затова ще се пробвам сега, на следващия разсип на луната. Ако има и други желаещи или съветващи, може да си пишем пак по темата тук. Ето малко инфо по въпроса:

Житен режим през годината

Следването на вътрешното чувство не е лошо, НО ако човек много се отклони от изисквания за режима ще прави нещо друго, а не житен режим. Все пак си има конкретни изисквания.

Хм, тези изисквания не са случайни обаче и винаги могат да бъдат обяснени. Иначе се получава догма. Предполагам, че имаш предвид колективността на "мероприятието". Иначе отделният човек винаги може да помоли Господ да го вземе в лечебницата си за 10 дни, със или без житен режим. Ако човек има сериозна причина да не може да започне на определената дата, сигурна съм, че Небето не му се сърди, ако почне, когато сам е готов. Това последното за мен е най-важното условие. Човек може да гладува иначе и да прави каквото си иска - само във вреда на душата и организма си.

Аз също съм за свободния избор и за това всеки да послуша вътрешния си Аз. Иначе наистина има опасност това да се превърне в догма. Учитела ни е дал най-благоприятния момент за изпълнението на Житния режим, но също е казал за хора, които са болни, имат неразположение на дега или други причини , не е препоръчително.

което според мен е важно е всеки да се вслуша в себе си и там да намери правилното решение - кога как къде и защо :hypocrite: ..

вероятно и за всеки му си има и най - добър вариант за спазването...

важно е да се чувствате добре и всичко да става естествено

Това ми е 3-та година, откакто правя житен режим. Харесва ми не само режимът във Водолийския период, но и през другите месеци. За миналата година искам само да споделя нещо. Започнах режима и се случиха лавинообразни неочаквани събитие, за които човек не смее и да си помечтае....

---------

Из статията: Житни режими. Правилно отношение;

изтегли цялата книга

Според предназначението им Житните режими са два вида: Профилактични и Лечебни.

Профилактичните режими са за всички (“както горе, така и долу”). Те са сезонни, свързани с два Празника на Природата – Пролетното и Есенното равноденствия.

Целта на “Пролетния” житен режим е да освободи тялото от натрупания през зимата баласт, поради застоял живот и консумиране на “мъртва” храна и да го зареди с “жива” енергия, за да го предпази от т.н. “пролетна умора”. Това очистване става при разсип на Луната (разсипване) в предпролетния месец втори (“женски” месец – последен за “Тъмния период”).

Целта на “Есенния” режим (свързан с древния празник на житото, почти забравен днес) е да зареди “складовете” на организма с кондензирана слънчева енергия. Прави се при растене на Луната около 22.09 (“мъжки” месец – последен за “Светлия период”).

Лечебните режими са индивидуални, по всяко време, казва Учителят, “за лечение или трансформация на тягостно състояние, големи трудности, страдания”. (48)

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте,с интерес следя форумът и сайтът но мисля че до сега не бях готова да започна с житния режим.Днес реших да започна от утре сряда 10.02.10г. мислите ли че много съм закъсняла и може ли да започна с един ден, а ако мога да продалжа,защото не знам дали мога да се справя.Успех на всички и нека Бог да е с вас!:3d_041:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

И аз съм за пръв път тук. Искам да опитам и ще опитам житния режим. Просто преди това да попитам - не успях добре да се ориентирам, наистина ли 3ти март 2010 е подходящ ден да се започне житния режим през месец март?

Благодаря ви за търпението предварително! :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

Привет!

Пълнолунието е в неделя - 28. 02. Следващите няколко дни след него са подходящи.

Кога ще е следващото подходящо пълнолуние или къде мога аз да го проверя? Имаме семейно тържество на 5ти март и се боя, че ще скандализирам всички, ако го бойкотирам. :3d_157:<_<

Линк към коментар
Share on other sites

Пълнолунията са на 30 март, 28 април, 27 май... Другите не мисля че са подходящи за житен режим (даже и за последното на 27 май не съм сигурен, че е подходящо). Освен това мисля, че е добре да изчакаш 2-3 дни след пълнолунието и тогава да започнеш режима.

Редактирано от Станимир
Линк към коментар
Share on other sites

Пълнолунията са на 30 март, 28 април, 27 май... Другите не мисля че са подходящи за житен режим (даже и за последното на 27 май не съм сигурен, че е подходящо). Освен това мисля, че е добре да изчакаш 2-3 дни след пълнолунието и тогава да започнеш режима.

Права ли съм да предположа, че идеята е да се започне, когато луната е намаляваща, за да се подпомогне очистването на организма? Ако е така, вероятно трябва да се поровя и да видя колко време след 28.02 луната е намаляваща и дали ще се съберат 10тина такива дни? Ако започна на 6-7 март, дали ще се получи?

Линк към коментар
Share on other sites

Новолуния има на 15 март, 14 април, 14 май.

Да, намаляването на луната спомага за очистването от лунното наследство в човека. Това са всички навици, предразположения, автоматични и подсъзнателни реакции, зависимости, които сме изградили през годините. От друга страна е добре слънцето да е във възход (от Коледа до Еньовден), защото тогава имаме най-благоприятни условия да изградим слънчевата си природа, да стимулираме божественото начало в себе си.

Линк към коментар
Share on other sites

Привет и от мен :thumbsup1:

От приятел, научих за житния режим.Бяхме решили да го направим на 14 .02, както и го стори моя приятел,но аз се пообърках в морето от информация и пропуснах.Но сега съм готова за утре.Има ли и други, които ще започнат житния режим утре?

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Не виждам причина да се срамуваш. smile.gif

След 30 март, луната намалява, така че на 2 април, ако искаш да правиш житен режим за пречистване е ок.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

През юни как стои въпроса с правенето на житния режим, кои дати са подходящи за започването му? Благодаря!

Здравей Илен.Днес-утре,спокойно можеш да започнеш очистителен житен пост.Луната намалява и това благоприятствува процесите на чистене.Когато Луната расте,пак може да се прави пост,но с друга цел.Ето тук (http://www.bratstvoto.net),има материали по твоя въпрос.Поздрави

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...