Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Иво

Противопоказания за правене на житен режим

Recommended Posts

Противопоказания за правене на житен режим

Мисля, че това е важна тема. Съвсем логично е, житния режим, особено за по-дълъг период от време, да не е подходящ за всички групи възрасти, както и за всички заболявания и състояния.

Аз обаче си нямам идея :) в кои случаи има противопоказания.

Искам да ви помоля тези, които имате опит, или ако сте лекар / диетолог, да пишете.

Какви са противопоказанията за правене на житен режим?

При какви случаи режимът изобщо не се препоръчва? Даже и за един ден?

А кога режимът може да се направи в олекотен вариант, да кажем за няколко дена и с повече плодове?

А в кои случаи, поради специфична реакция на организма, режимът трябва спешно да се прекрати и да се мине на захранване?

Моля споделете опит и мнения.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Това което се сещам на "прима виста" е, че е противопоказен при хора, които имат глутенова алергия.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравеите.ВСъщност и аз това щях да питам.Преди 3дена излязох от болница и там ми откриха гастрит,рефлукция и може би камани в жлъчката.Моят въпрос е следният аз със тези свои болежки мога ли да почна житен режим????

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

При диабет не трябва да се прилагат нито житен режим,нито какъвто и да било вид гладолечение(по Лидия Ковачева,Пол Брег и т.н.).

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Атанас Михайлов, хомеопат, споделя ползите и опита за гладуване при диабет! Но, каквато и да е здравословната картина, може би, е подходящо консутиране с лекар, ако има някакъв здравословен проблем!

Аз за първи път тази година започнах Житния режим и се надявам да бъде успешен!

Радостни мигове на всички ви!

hypocrite.gif

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Аз имам диабет тип ІІ /не съм на инсулин, а на хапчета/, но се справям с житния режим. Внимавам да не поемам много мед наведнъж и да не правя големи паузи между храненията, доколкото това е възможно, защото днес по време на работа хапнах само част от приготвената храна и после ми прилоша, ама нищо... Тъй като не мога да ям еднообразна храна, защото започва да ми се гади, не спазвам строго нито дозите, нито начина на приготвяне, а ям според разположението си, каквото, когато и колкото ми се прияде. Може да ям определените продукти поотделно или в различни комбинации. Житото също може да се приготвя по няколко различни начина. Така успявам да издържа десет дни без особени трудности, като се има предвид, че ходя на работа.

Смятам, че е за предпочитане в някои случаи режимът да се разшири като се спазват основните принципи, отколкото изобщо да не се провежда. За хората с алергия към глутена може да се препоръча ориз, който е щадящ към стомашно-чревната лигавица, затова е подходящ и при гастроентероколити. Има и много зърнени храни без глутен, макар да не са точно житни култури /киноа, амарант, просо/. Ябълката и лимонът може да се заменят с предпочитани и подходящи плодове или зеленчуци, да се пият различни видове чай. Орехите може да се заменят с разнообразни семена и ядки. Медът може да се замени с кленов или палмов сироп, петмез, меласа, сладки сушени плодове.... Има хора с алергия към мед.

Първия път, когато научих за житния режим, го сравних с т.н. "плодово-сереална диета", описана от Венцеслав Евтимов в една от книгите му за йога. Тази диета е главно с цел оздравяване и подмладяване. Менюто в продължение на два месеца се състои от ориз, ядки и плодове.

Предимството на житния режим е в духовното обновяване. За кратко време при съзнателното му спазване се получава значителен напредък в много отношения. Днес ми е трети ден и дори само заради усещането, че светът предварително се е подредил според моите нужди, си струваше усилията. Чувствам се много енергична и окуражена.

Редактирано от kuki

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте!

Имам огромно желание да пробвам Житният Режим, но скромният ми опит

от режими с плодове или плодови сокове показва, че не винаги ми се отразява добре на кръвното налягане.

Имам доста ниско такова и при подобен род режими границите ми се събират неимоверно!

Нося си и доволно добре отгледан гастрит и повишена киселинност на стомаха.

Наистина след упорит курс от 10 дни организма като, че ли е поел глътка въздух, но съвсем скоро след това жизненият ми тонус спада.

Захранвал съм се правилно, но гастрита си недоволства.

Вегетарианец съм от 14 години, тоест смятам , че имам поне елементарна култура и познания, но бих се радвал да споделите и вие.

Моля за препоръки, мнения или съвети!

Благодаря ви!

Редактирано от rocket

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

kuki,доколкото знам,при диабет от втори тип медът не е желателен,особено ако не е съвсем чист.В този,който го продават дори пчеларите по пазара има добавена обикновена захар и/или глюкоза.В плодовете и житото също има различни видове захари.

Пробвала ли си да ползваш Стевия?Тази билка е не само добър подсладител,но и регулира нивото на кръвната захар,

“Стевията регулира съдържанието на захар в кръвта и понижава нивото на инсулин, намалява повишеното кръвно налягане, подобрява работата на храносмилателния тракт, тонизира и укрепва сърцето”.

стевия

Лечебни свойства на стевията

На първо място се използва за лечение на диабета. Също така и в онкологията, при срив на имунната система, при стрес, нарушения в кръвоносната система, редуциране на наднормено тегло, хипертония, стомашно-чревни заболявания, като тонизиращо средство, стимулиращо умствената и физическа активност, като анитсептик и противовъзпалително средство. Сладката трева може да се използва като изсушена билка, като воден, спиртен и маслен извлек. Доказано е, че тази билка е абсолютно безвредна за разлика от предлаганите в момента други подсладители. Във фармацевтичната промишленост стевията се използва за приготвянето на препарати, които помагат при токсикомания (алкохолизъм и наркомания).

изт.

Мисля,че приемането на стевия при прилагане на житен режим или плодолечение би се отразило добре на хора,които имат проблеми с кръвната захар,но при диабет от първи тип житния режим е противопоказен!

Това е мое лично мнение и не го налагам на никого,просто го споделям.

Всеки пълнолетен човек има правото да решава сам на какви диети и режими да се подлага!

Успех!

Редактирано от Пламъче

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте!

Имам огромно желание да пробвам Житният Режим, но скромният ми опит

от режими с плодове или плодови сокове показва, че не винаги ми се отразява добре на кръвното налягане.

Имам доста ниско такова и при подобен род режими границите ми се събират неимоверно!

Нося си и доволно добре отгледан гастрит и повишена киселинност на стомаха.

Наистина след упорит курс от 10 дни организма като, че ли е поел глътка въздух, но съвсем скоро след това жизненият ми тонус спада.

Захранвал съм се правилно, но гастрита си недоволства.

Вегетарианец съм от 14 години, тоест смятам , че имам поне елементарна култура и познания, но бих се радвал да споделите и вие.

Моля за препоръки, мнения или съвети!

Благодаря ви!

Здравей!

И моето кръвно от много години е доста ниско. Освен това не бих казала, че имам излишни килограми, дори напротив, леко слабичка съм. По тази причина и аз усещам дискомфорт при житния режим. Какво мога да кажа - ами започни го, а винаги можеш да го прекратиш, ако се почувстваш зле (разбира се, като пак се захранваш няколко дни). Аз не мога да стигна заветните 10 дни, но какво да се прави 60.gif . Полза обаче пак има, дори и на физическо ниво се усеща - пречистване, освежаване.

Колкото до гастрита - не знам, но ми се струва, че едно добро и бавно дъвкане на житото ще помогне; житото, както знаем се дели на 3 порции и се яде сутрин, обед и вечер, но ябълките, орехите, меда, можеш да поемаш във вид на междинни хранения (като почувстваш, че стомаха се обажда). Аз например, особено ябълките, почти винаги ги ям отделно, между основните, така да се каже, хранения с жито.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Диана, много ти благодаря за препоръките!

За меда и диабета от тип две наистина официалното становище е против, но има и такива мнения, че по една-две супени лъжици мед сутрин и вечер стабилизират кръвната захар. Изобщо ползването на простите захари при диабет трябва да става много премерено, особено на глюкозата и захарозата. Захарите в меда се състоят приблизително от 50% глюкоза и 50% фруктоза. Медът, който ползвам за режима, е натурален и ми понася много добре. Взимам по една супена лъжица на няколко часа и се чувствам отлично.

Навремето отричаха приемането на прости захари при диабет, но по-съвременните становища по въпроса са, че такива трябва да се приемат разумно, за да не се увреди секреторната функция на панкреаса допълнително, т.е. той трябва да бъде стимулиран да отделя инсулин, но не и да бъде претоварван до степен да не може да компенсира и да се появят усложнения от диабета, които изобщо не са безобидни.

Другата страна на монетата е, че проблемът не винаги е в смутената секреция на инсулин, а в невъзможността на клеткитеот тялото и мозъка да го приемат, т.е. добре действат продукти и режими, увеличаващи чувствителността на клетките към инсулин.

Реших да опитам стевия в една по-достъпна откъм цена форма, но изобщо не ми хареса на вкус, напомни ми за изкуствените подсладители, които ползвах преди време. Съмнявам се в качеството й. При възможност ще опитам стевия на капки, отговаряща на най-високите стандарти, но е скъпа.

За стевията остават някои от опасенията при използване на изкуствени подсладители - мозъкът получава сигнал, че сме приели нещо сладко и се отделя инсулин, а това води евентуално до хипогликемии, щом в действителност няма постъпили захари. За да се избегне този ефект, към изкуствения подсладител се добавя фруктоза, която подобрява вкуса и освен това се усвоява по различен механизъм, много по-подходящ за хора със смущения в обмяната на въглехидратите. Такива комбинации се използват в специализираните продукти за диабетици.

Редактирано от kuki

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте!

Имам огромно желание да пробвам Житният Режим, но скромният ми опит

от режими с плодове или плодови сокове показва, че не винаги ми се отразява добре на кръвното налягане.

Имам доста ниско такова и при подобен род режими границите ми се събират неимоверно!

Нося си и доволно добре отгледан гастрит и повишена киселинност на стомаха.

Наистина след упорит курс от 10 дни организма като, че ли е поел глътка въздух, но съвсем скоро след това жизненият ми тонус спада.

Захранвал съм се правилно, но гастрита си недоволства.

Вегетарианец съм от 14 години, тоест смятам , че имам поне елементарна култура и познания, но бих се радвал да споделите и вие.

Моля за препоръки, мнения или съвети!

Благодаря ви!

Здравей!

И моето кръвно от много години е доста ниско. Освен това не бих казала, че имам излишни килограми, дори напротив, леко слабичка съм. По тази причина и аз усещам дискомфорт при житния режим. Какво мога да кажа - ами започни го, а винаги можеш да го прекратиш, ако се почувстваш зле (разбира се, като пак се захранваш няколко дни). Аз не мога да стигна заветните 10 дни, но какво да се прави 60.gif . Полза обаче пак има, дори и на физическо ниво се усеща - пречистване, освежаване.

Колкото до гастрита - не знам, но ми се струва, че едно добро и бавно дъвкане на житото ще помогне; житото, както знаем се дели на 3 порции и се яде сутрин, обед и вечер, но ябълките, орехите, меда, можеш да поемаш във вид на междинни хранения (като почувстваш, че стомаха се обажда). Аз например, особено ябълките, почти винаги ги ям отделно, между основните, така да се каже, хранения с жито.

Благодаря за отговора!

Успявал съм да направя '10 дни' само на вода и сок от грейпфрут разреден с вода и мед и колкото и странно да звучи, ми е понасяло добре на гастрита..... не бях сигурен как ще се справя с Житото заради люспите му, но днес след като си намерих Жито за покълване с изненада установих, че те въобще не са проблем......смятах, че ще имат нещо общо като люспите на небелените овесени ядки, които абсолютно не стават за ядене, дъвчене и прочее инвазии ;) ...А резултата е набодена стомашна лигавица! :)))))

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Някой има ли информация как стои въпросът с хроничните заболявания на щитовидната жлеза например хашимото? Благодаря за отговора.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Някой има ли информация как стои въпросът с хроничните заболявания на щитовидната жлеза например хашимото? Благодаря за отговора.

Повлияват се прекрасно.:rolleyes:

Аз съм с хипофункция /хормоните ми са на долна граница/

и правя режима почти всеки месец.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте, приятели!

За първи път правя режима тази година и все още не мога да изчета всичко по темата. За сега се справям прекрасно с режима. Въпросът ми се отнася до майка ми, която иска да го направи, но има притеснения. Щитовидна й жлеза и жлъчката й са отстранени преди години. Противопоказан ли би бил житния режим за нея? Благодаря ви!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Диабетът бяга от Житната диета

София. Вяра, настоятелно търсене и дисциплина. Това са трите ключа към излекуването на всяка болест. На всяка! Категорично! И забравете термина "нелечима болест"! Такава няма! Нелечими са болестите само за некадърните лекари! А такива - бол, и то не само у нас! Нелечими са болестите и за мързеливите и отчаяни пациенти, които ги приемат като божие наказание! Но Бог не наказва - Той е Любов! Защо Вяра? Защото без Вяра никой никога нищо не е постигал! Най-малкото пък - да се излекува!

Вяра е нужна и за настоятелното търсене на първопричината за болестта и начините за излекуването й. Защото няма следствие без първопричина, а всяка болест е следствие. От липсата на мярка с работата, чувствата, пиенето, храната, от лошите въздух, вода и храна и най-вече от комбинациите между тях. Вяра е необходима и за настоятелното дирене на начините за лечение. Защото ако причините за една болест са десетки, то съществуват хиляди начини за лечението й, добри за едни хора и неприложими или вредни за други. Третият ключ е дисциплината при провеждането на лечението. Той е важен, тъй като

съвременната медицина омързеливи хората

Всеки свикна като му потече носът, да сложи две капки, като вдигне кръвно - да пие едно хапче, или ако го хване диабет, да взема по една шепа лекарства всеки ден. И да си кюти така, докато напълни трапа. Когато на такъв човек започнеш да му обясняваш как да си вари 90 дни едни билки, после още 90 дни - други, как е добре да изминава по 5000 крачки всеки ден и да прави определени упражнения, той те гледа като отровен и дори ти обръща гръб. Да - по-лесно е да си увреждаш черния дроб и бъбреците с хапчета, вместо да вариш вода, да киснеш час-два треволяци и да прекарваш почивните дни не пред телевизора, а по баирите.

Да, лечението не е проста и лесна работа! Както и разболяването не е просто и лесно. Колцина са си давали сметка колко време и с какво са товарили тялото си, преди да ги хване болестта?!

Тук ще споделя личен опит от борбата с диабета. С надеждата, че той ще е от полза поне за част от над 500-те хиляди диабетици у нас.

Като казах "борба", се сетих за крилатата фраза "Храната прави борбата", както и тезата на Хипократ: "Храната трябва да бъде нашето лекарство и лекарството - наша храна".

Какви ли не "хватки" срещу диабета изпитах през годините - и нищо! Единствено малко, но трайно посвали кръвната захар постоянното пиене на

изворна вода, структурирана с клиноптилолит

Със спазването на строга диета, сравнително добър двигателен режим, три таблетки дневно метформин, редувани от време на време с глимепирид и гликлазид - сутрин глюкозата в кръвта ми се движеше между 7.2 и 8.6 ммол/л. Е, имало е и попадения от 6.1 ммол/л, както и 9.8-10.5 ммол/л, но по 1-2 пъти месечно. И така беше доста години...

Докато не прочетох статията на колежката Румяна Милева във в. "Стандарт" за опита на проф. Христо Мермерски за лечение на диабета с парченце прополис, голям, колкото грахово зърно, изпито на гладно с чаша топло прясно мляко. В средата на януари започнах това лечение и наистина забелязах, че без да закусвам нищо,

кръвната ми захар пада от 7.2-8.2 на 6.1-6.6

до обяд. Това беше повече от чудесно на фона отпреди, когато задължително закусвах и пиех хапчета, като на обяд глюкозата се движеше към 7.2-7.8. Нещо повече - ако не закусех и не пиех лекарство, до обяд глюкозата скачаше на 8.6-9.5 ммол/литър.

В края на януари научих за т.нар. Житна диета на Учителя Петър Дънов, за която "Стандарт" също подробно писа. И тъй като, както казват старите, удавник и за сламка се хваща, от 8 февруари, веднага след пълнолуние, я започнах. Предварително се бях подготвил - по препоръка вместо жито набавих чудесен български лимец. Подробна информация за диетата може да се намери в интернет, затова подробно на нея тук няма да се спирам. Вкратце - диетата започва веднага след пълнолуние, като всеки ден се ядат само 100 г покълнал лимец, 9 ореха и 3 зелени ябълки, разпределени на три хранения.

Тъй като пиенето на вода, структурирана с клиноптилолит, като и на прополис колкото грахово зърно вече беше дало резултат, реших да не ги спирам, като от началото на Великденския пост само

замених прясното мляко с топла вода

От самото начало на Житната диета обаче спрях всякакви хапчета за диабета. Първите два дни кръвната ми захар на гладно беше над 7.2, но стиснах зъби и реших да издържа. На третия захарта на гладно падна на 6.4, на четвъртия - на 5.9, а през останалите дни - до 10-ия, се движеше между 4.7 и 5.8 - без никакви лекарства!

Не можех да повярвам!

Тъй като всичко беше чудесно, удължих Житната диета на 14 дни. Като си позволих да увелича количеството ябълки и орехи - вместо по 3 и по 9 си хапвах по 5-6 ябълки и по 15-18 ореха. А и промяната е логична - не може 3 ябълки и 9 ореха да са еднакво валидни за 55-килограмова жена и, примерно, за 95-килограмов мъж, нали?! Това увеличение не попречи на диетата! Напротив! След 14-ия ден дори заедно с диетата започнах да се храня със зеленчукови храни - постен гювеч, зеленчукова супа, варива и пр.

Кръвната ми захар продължи да бъде 4.7-5.8

След което преди няколко дни поради проблеми от личен характер и сериозен стрес диетата отиде по дяволите. Отново започнах да пия метформин, да се храня обичайно - като преди Житната диета, а кръвната ми захар на гладно отново се върна на 7.2-7.8.

Изводът? Изводът е, че един диабетик с установен диабет тип 2 може да живее нормално без хапчета! За целта е нужно да направи Житната диета на Дънов, като в добавка е добре да приема на гладно грахово зрънце пчелен клей и да бъде дисциплиниран! Отказът от месо и намаляването на млечните храни допълва диетата и категорично прави резултатите още по-добри.

И тъй като следващото пълнолуние наближава - то започва в 11,41 часа на 8 март, горещо препоръчвам Житната диета и прополиса на всеки, който се бори с т.нар. диабет тип 2. Тя може да започне от 9 март и да продължи 10, а дори и повече дни, след което да се комбинира с постни храни - до Великден! Искам да допълня само още едно лично наблюдение -

спрете хляба и всякакви храни с брашно

- макарони, пици, лазаня. Независимо какво брашно съдържат - бяло, ръжено или от лимец дори. Защото самото брашно е вредно! То вдига много кръвната захар, а на всичко отгоре трупа много килограми! Аз отслабнах с 26 кг само като спрях тотално хляба и макароните, които много обичах. Другият вариант? Другият вариант е да продължим да се тровим с хапчета, да висим на гърба на здравната каса и накрая - да отидем под ножа... Никога няма да забрава първия ми сблъсък с диабета. Когато преди години установих, че нося болестта, веднага отидох за съвет при един приятел диабетик, бивш генерален директор на БДЖ и голям шегаджия. "Не бой се, каза ми той - от диабет не се умира. Умира се от усложненията. Първо ти режат краката до коляното, после до кръста и накрая - до шията"!

Потръпнах и реших да не позволя това! А вие?

http://www.standartnews.com/zdrave/diabetat_byaga_ot_jitnata_dieta-138307.html

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Житния режим се правел с грухана пшеница,но не покълнало жито,

защото има вероятност така ценния глупен да се превърнел донякъде в аминокиселина и да се асимилира от организма,

без белите кръвни клетки да започнат да нападат своите собствени клетки в тънките черва.

Така не би могло и да се влезе в лечебницата на (бога) и да се изпълни съвсем думата режим.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×