Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Лечебно гладуване – Житен Режим 2004


Иво

Recommended Posts

свързани теми: Гладолечение, Житен Режим 2005, Житен Режим 2006, Захранване след лечебен глад

свързани лекции: Житното зърно, Абсолютната Чистота

свързани статии: Житни режими. Правилно отношение. - обзорен материал; Мисли за житното зърно

свързани притчи: Житното зрънце на Заратустра., Куршум и Житно зърно, Житно зърно, колкото кокоше яйце, Десетте житни зрънца, Притча за Сеяча , Мъдрецът, царската дъщеря и дървото на живота

---------------------

Здравейте,

През февруари/март месец при намаляване на луната ще се проведе ежегодното лечебно гладуване - житен режим. Накратко обяснено, житеният режим се прави за 9 дена със захранване на десетият ден със (ангелска) супа от картофи, вода и малко магданоз. Всеки ден се дъвчи бвано по 100гр накиснато във вода от предния ден жито разделено на три порции по 33 грама за сутрин, обяд и вечер. По желание може да се добави мед и няколко ореха. За хората с проблеми със зъбите (или ако така повече ви харесва), житото може да се сварява. Целта на режима е физическо, емоционално и умствено пречистване преди началото на пролетта. Организма да се подготви да приеме изобилните енергии (праната) на природата. Особено важно е захранването - бавно и постепенно. По принцип в книгите за гладолечение пише, че колкото дни е гладуването толкова трябва да бъде и захранването. Моят опит обаче показва, че за по нетърпеливите и половината от това време е добре (важно обаче е да не е по-малко!). Т.е. 10 дена гладуване - 5 дена захранване.

  • Инфо за житния режим: примерно ТУК
  • Различни мнения за житния режим: ТУК и ТУК
  • Анкета в Портала: ТУК
  • Житното зърно (беседа): ТУК

Ето моят споделен опит от миналата година - Житен режим 2003:

Правя житният режим вече няколко години поред и съм изключително доволен... Имам мноого добри резултати. Първите един два пъти го правех с повече плодове, по-скоро като разтоварителен плодо-режим, отколкото житен. Беше ми трудно да издържам. Тази година житният режим за мен тече особено гладко. Чувство на глад се появи чак на 8-ият ден. Чувствам се по-добре физически и психически. Все повече разбирамм, че важна част от физическото чистене е и чистенето на мислите и чувствата. Досега това ми беше известно повече на теория. Тази година направих малки опити и в това отношение. Не е лесно човек да поддържа мислите и чувствата си чисти... Хубаво е по време на режим да се държи в съзнанието идеята за "абсолютната чистота"... трудно става практически, но е възможно. "Абсолютната чистота" е метод даден от Учителя, който можем да приложим във всички сфери на живота си.

Приятели, моля споделете своя опит за Житният Режим.

Как сте го правили досега?

Имали ли сте проблеми?

Изпитвате ли трудности?

Как се чувствате по време и след режима?

Кави езот. методи използвате, за да чистите мислите и чувствата си по време на режим?

Искате ли да го правим заедно тази година?

Очасквам с нетърпение вашите отговори, мнения и коментари.

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 32
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ще се опитам да направя житния режим и този опит ми е първи, така че много ще се радвам ако получа подкрепа, от която предполагам ще имам нужда. Идеята да правим заедно житния режим ми харесва. :thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Сев,

И на мен ще ми е за първи път. Засега не смятам да се изсилвам, а да опитам с 3 дни, ако се чувствам добре и повече. Никога не бях правила диета (изключвам времето, което съм била улисана в работа и не съм се сещала да се храня), но реших да направя опит с един ден на плодове и ядки. Оказа се съвсем лесно :) Хапнах само една ябълка и малко лешници, както и портокалов сок и чай. Аз се притеснявах, че кръвното ми ще падне, ще ми стане лошо, но всичко е въпрос на нагласа. Това ума е велика работа :).

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Кога точно започва житния режим? Мисля, че е време  :thumbsup2: 6-7 февруари, нали Иво?

Планирам да го почна на 9-ти. Доколкото разбрах много други хора ще го правят по това време. Ще е хубаво да го правим заедно и да се подкрепяме. :)

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте,

И аз ще започна житният режим на 9-ти за да се присъединя към вас. Смятам да направя 10 дни режим и 10 дни захранване.

Благодаря за пълната информация за житния режим, защото аз лично не знаех кога точно трябва да го направя.

Ние всички заедно сме много по-силно отколкото всеки от нас поотделно.

Обичам Ви!

Линк към коментар
Share on other sites

Като пияна съм и главате ме боли, но не се отказвам.

Само не знам дали правилно си направих житото-в термос с вряла вода и на сутринта беш се сварило напълно. Не трябва ли да е по-сурово?

Линк към коментар
Share on other sites

Има един нов момент за мен. Именно - че ако житото се накисва с по-хладка вода (да кажем, под 50 градуса), семената остават живи и най-вероятно започват да покълват. Но пък така са по-твърди. А ако се ползва вряла вода, омекват по-добре, но не са "живи". Не знам какво значение има това, но сега ми направи впечатление.

Линк към коментар
Share on other sites

Незнам за вас, но аз виждам храна навсякъде. Пускам телевизора и виждам, че рекламират някакви храни, вървя си по улицата и виждам надписи на ресторанти, които никога не съм забелязвала, а пред очите ми са все различно приговени картофи. А в същото време миризмите не ме дразнят и не ми се яде въобще. Явно всичко е на психологическа основа :) Днес вече се чувствам отпаднала. Успех на всички до края на режима. Аз лично още не съм преживявала периода на захранване, но от наблюдения край мен, искам да ви пожелая да сте много внимателни (особено на Св. Валентин) :thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте,

:angel:

Не, не съм литнала още, дори мога да кажа, че се усещам повече човек-имам ужасни болки в кръста и ставите. Слава Богу болката в главата премина. Предполагам и се надявям, че лечебният механизъм се е задействал и след режима ще бъда по-здрава. Нямам чувство на глад, но аз съм свикнала покрай разделното хранене да се контролирам, така че не се съблазнявам от мисълта за храна. :1eye:

Успех на всички :thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

как върви режима  :angel: ?

При мен режима върви добре. :) Днес ми е четвърти ден. Чувствам се добре. Нямам никакви оплаквания, глад - почти никакъв. От време на време ми се върти в главата мисълта за храна, но то е по-скоро на психологическа основа. Пия много чайове и гореща вода с мед и лимон. Тази година реших да разширя режима и към него добавих плодове (порткали, ябълки, киви) и ядки (главно орехи) в ограничени количества. Странно, но тази година по време на режима много ми се яде киви. Може би от това има нужда организма ми по време на чистенето. Жито хапвам главно сварено и грухано, не спазвам точни пропорции. Други години съм го консумирал сурово и покълнало, негрухано. Днес се сетих, че предната година през целия режим не ядях след залез слънце - друго хубаво правило. Ще се опитам да го спазя до края на режима. Досега не съм правил и номера с пиенето на житена вода сутрин или през деня. И това смятам да пробвам. :) Чувствам се много добре и си изпълявам всекидневните задължения както обикновенно. Отслабнал съм видимо. Друго хубаво правило по време на чистенето е редовно да се почивства дома, да се пере, да се чисти. Това е символ. Каквото става в дома ни, това ще става и в мислите и чувствата. Друго правило/метод - да се дава храна, която би консумирал човек за деня, на хора в нужда. Опитвам да дръжа мислите и чувствата си чисти доколкото много. Това ми е трудно все още. Човек да бъде тих и спокоен по време на режима, да се разхожда максимално на чист въздух, да мисли за гениите на човечеството, на които дължим толкова много - от компютрите до философските системи и мирогледи, да мисли за красотата и величието на Природата.... и т.н.

Хувабо е човек да е с мисълта, че на 10 ден няма да започне да яде, а да се захранва! Такава да е психологическта настройка. Чак на 15-20-тия да започне нормалното хранене и то да се приемат възможно най-много плодове и салати след като свърши режима. Не е важно само моментното чистене, но и промяната въобще в начина на хранене и даже на мислене и чувстване.... за да има режима траен резултат.

Тайната на гладолечението според мен е в силната концентрация.

Линк към коментар
Share on other sites

добре върви :-)

благодаря на всички които са писали за режима ! (вкл. и на АЗ_)

:thumbsup:

***

"не само с хляб ще живее човек, но с всяко слово което излиза от Божиите уста"

(вярвам в това)

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте

Аз правя житният режим и искам да споделя, че тази година ми е много по-лесно от предишните пъти. Не зная защо. Преди винаги ми се дояждаха много неща точно по време на режима, а миналата година за пръв път готвих по време на режима и много ми се ядеше. За разлика тази година въпреки че готвя по 2 пъти на ден и храня малката си щерка която е на 2 години въобще не ми се яде. Дори жито ям само наобед. През другото време само ябълка и вода. И за пореден път се убеждавам, че това е от нагласата на ума. Аз преди да започна режима си мисля няколко дни преди това че от еди коя си дата съм в режим - т.е. съзнанието ми се настройва,че по това време почти няма да ям и е много по-лесно да се издържи.

Искам да споделя и това че съм гладувала и по метода на Др Емилова от Варна. Тя препоръчва като начин за изчистване на болестите от организма лечебно гладуване в продължение на 20 дни и захранване - 10 дни. По време на гладуването се редуват през два часа чай и плодове /до 1 кг на ден/, а за периода на захранването тя ми е дала следната схема.

Схема на 10-дневно захранване

Първи ден

8 ч. - чай с мед и лимон или вода с лимонов сок или мин. вода - по желание

10 ч. - порция плодове

12 ч. - чай с мед

12,30 ч. - суров зеленчук №5

14 ч. - порция плодове

16 ч. - чай с мед

18 ч. - суров зеленчук № 5

20 ч. - чай с мед и лимон

Втори ден

12 ч. - суров зеленчук №5 +А /1 бр./

18 ч. - суров зеленчук № 6 + А / 2 бр./

В 8,10,14,16 и 20 часа като първи ден

Трети ден

12 ч. - суров зеленчук № 5 + Г / 1 бр./

18 ч. - суров зеленчук № 6 + А /3 бр./

В 8,10,14,16 и 20 часа както първи ден

Четвърти ден

8 ч. - чай с мед

10 ч. - порция плодове

12 ч. - суров зеленчук № 5 + Г /2 бр./

16 ч. - чай с мед

18 ч. - суров зеленчук № 6 + В

20 ч. - чай с мед и лимон

Пети ден

12 ч. - суров зеленчук № 5 + А /3 бр./ + Б /1 бр./

18 ч. - суров зеленчук № 6 + Д или С

В 8,10,16 и 20 часа като четвърти ден

Шести ден

12 ч. - суров зеленчук № 8 + Г /3 бр./

18 ч. - суров зеленчук № 9 + П / 3 бр./ + Г /2 бр./ или само В

В 7,10,16 и 20 часа както четвърти ден

Седми ден

12 ч. - суров зеленчук № 5 +Р

18 ч. - суров зеленчук № 7 + Т

В 8,10,16 и 20 часа като четвърти ден

Осми ден

12 ч. - суров зеленчук № 5 + И /30 гр./

18 ч. - суров зеленчук № 6 + У или Ж

В 8,10,16 и 20 часа както четвърти ден

Девети ден

12 ч. - суров зеленчук №9 + И /50 гр./ или Е

18 ч. - суров зеленчук № 5 или № 10 + К

В 8,10,16 и 20 часа като четвърти ден

Десети ден

12 ч. - суров зеленчук № 12 + Н

18 ч. - суров зеленчук № 5 + № 19 + У или З / Тофу/

В 8,10,16 и20 часа като четвърти ден

А/ картоф на пара - средно голям

Б/ морков на пара

В/ тиква - печена или на пара

Г/ препечена филийка пълнозърнест хляб

Д/ порция овесени ядки /1 малка кафяна чашка овесени ядки ври в три такива чашки вода с щипка сол/

Е/ порция качамак /към 1 ч.ч. гореща леко подсолена вода се прибавят 3 с.л. царевично брашно; бърка се непрекъснато върху горещ котлон докато се сгъсти добре; накрая се прибавят няколко капки зехтин/

Ж/ порция булгур / 1 малка главичка лук нарязана на ситно се задушава с 1 ч.л. олио и половин кафяна чашка вода; след това се прибавят 2 кафени чашки булгур; разбърква се за 1-2 минути, след което се добават 5 кафени чашки вода; ври на тих огън до сгъстяване/

З/ 50 гр. кашкавал от соя "Тофу"

И/ сурови ядки - орехи, бадеми, лешници

К/ зелен боб на пара или от консерва

Л/ тиквички на пара / с размер около 15см/

М/ карфиол на пара

Н/ картофено пюре /2-3 големи картофа на пара се пресоват с малко топла вода и се прибавя съвсем малко краве масло/

О/ спанак или лапад на пара като супа

П/ печен пипер

Р/ порция прясно зеле на пара или задушено с малко олио и вода

С/ елда /руската "каша гречка"/ - 1 каф. чашка елда + 2 каф. чашки студена вода; след като заври се изключва и оставя на котлона, докато поеме цялото количество вода

Т/ зеленчукова супа - 2 ч.ч. вода завира с 1 щипка сол и в нея се поставят нарязани на ситно различни сезонни зеленчуци - по ибор. Прибавят се магданоз, целина или копър

У/ зеленчуци на пара - няколко вида, според сезона / моркови , карфиол, грах, зелен боб, зеле, пиперка, камба, евентуално брюкселско зеле, броколи, червено цвекло/, 1-2 ч.ч.

СУРОВИ ЗЕЛЕНЧУЦИ

1. Марули 11. Карфиол

2. Зелени салатки 12. Червена ряпа

3. Краставица 13. Репички

4. Домат 14. Спанак

5. Морков 15. Лапад

6. Зеле 16. Лук

7. Пиперка 17. Праз

8. Камба 18. Чесън

9. Алабаш 19. Червено цвекло

10. Гулия /земна ябълка/

Отдолу пише че тази схема на захранване е индивидуална и е само за пациента, на когото е предписана. Използването й от други пациенти крие риск за тяхното здраве.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Ива

Искам да кажа, че това, което си предоставила, като схема за захранване на мен лично ще ми е от полза и смятам да си го запазя, като информация, както на мен така и за други приятели, които са на житен режим.

Що се отнася до моето състояние по време на режима, на мен отрковено казано храната ми е в повече. Оставам малко и за следващия ден. Многото вода – топла, която пия ме засища /поне аз така мисля/. Смятам да отпоствам само с ангелска чорба, затова написаното от теб ще ми е полезно.

Соня :P

Линк към коментар
Share on other sites

Ива, мерси за ценната информация.

Соня, аз пия главно чай с мед и от време на време вода.

Днес ми е 8ми ден и вече изпитвам малки трудности. Май всяка година последните 2 дена са ми най-трудни. И предната беше така. Трябва ми по-силна концентрация може би. От д-р Емилова четох, че на 8ия ден организма започвал да се лекува, а до 8ия било само чистене на мазнини и други. Не знам дали е вярно, но като че ли има нещо резонно. Даже и само чистене, пак е достатъчно за мен. :)

Не остана и след два дена ще имам пълна купичка с ангелска супа. :)

Само се настройвам да съм много внимателен при захранването, че е много важно.

Как се чувствате през тези последни 2 дена?

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте пак. Сега ще ви предоставя схемата на 5-дневното захранване, която ми е дала д-р Емилова след 5-дневно гладуване.

СХЕМА НА 5-ДНЕВНО ЗАХРАНВАНЕ

Първи ден

8 часа - чай с мед и лимон /може вода+ лимонов сок + мед или само минерална вода/

10 часа - порция плодове

12 часа - един малък суров морков

14 часа - порция плодове

16 часа - чай с мед

18 часа - малък резен сурово зеле + А /1 бр/

Втори ден

8 часа - чай с мед

10 часа - порция плодове

12 часа - малка порция салата от сурови зеленчуци + А /2 бр/

16 часа - порция плодове

18 часа - малка порция салата от сурови зеленчуци + Б

Трети ден

8 часа - чай с мед

10 часа - порция плодове

12 часа - салата от сурови зеленчуци + В

16 часа - порция плодове

18 часа - салата от сурови зеленчуци + А или Г. За пръв път към

салатата и яденето се прибавя по щипка сол и няколко капки олио или

зехтин. Може да се прибави и Д.

Четвърти ден

8 часа - чай с мед

10 часа - порция плодове

12 часа - салата от сурови зеленчуци + Е

16 часа - порция плодове

18 часа - салата от сурови зеленчуци + Ж или З

Пети ден

8 часа - чай с мед

10 часа - порция плодове

12 часа - салата от сурови зеленчуци + И

16 часа - порция плодове

18 часа - салата от сурови зеленчици + К

А/ картоф на пара

Б/ зеленчукова супа - малка купичка /300 мл/ съдържа: картоф, морков,

зеле, лук и нарязан накрая магданоз или целина, без сол и мазнина

В/ порция овесени ядки / 1 малка кафяна чашка овесени ядки ври в 3

такива чашки вода/

С/ зелен боб на пара или от консерва

Д/ препечена филийка пълнозърнест хляб

Е/ печен пипер 2 - 3 броя

Ж/ качамак /към 1 ч.ч. гореща, леко подсолена вода се прибавят 3 с.л.

царевично брашно; бърка се непрекъснато върху горещ котлон, докато

се сгъсти добре; накрая се прибавя малко краве масло/

Е/ 50 гр. сирене от соя " Тофу "

И/ 30 - 40 гр. сурови ядки / орехи, бадеми, лешници/

К/ порция булгур / 1 малка главичка лук, нарязана на ситно се задушава с

1 ч.л. олио и половин кафяна чашка вода; след това се прибавят 2 каф.

чашки булгур; разбърква се за 1-2 минути, след което се прибавят 5 каф.

чашки вода; ври на тих огън до сгъстяване/

Тази схема на захранване е индивидуална и е само за пациента, на когото

е предписана! Използването и от други пациенти крие риск за тяхното

здраве!!!

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте,

От скоро съм регистрирана в сайта и проявявам интерес към житния режим. Разбрах, че времето до 22 март е подходящо за провеждането му, затова репих, че няма да е късно, ако го започна утре (сряда). Интересуват ме, а и донякъде притесняват няколко неща.

1. Доколко е възможно да се варира спрямо храната т.е. освен житото, което е основно в режима, ориентировъчно какво количество плодове може да си позволи човек на ден между отделните хранения? Отправям въпроса си така, защото при мен нормалното хранене е съпътствано с консумирането на много плодове - стигала съм и до 2-2,5-3 кг. на ден (това може и да не е "много" :) ).

2. Другият момент е самото захранване. От мненията до тук във форума и споделеният опит и информация от другите участници, виждам, че примерните захранвания са според лечебното гладуване и са индивидуално съобразени, а житният режимът не предполага такова пълно гладуване. Научих също, че колкото дни е режима или гладуването, приблизително на половина дни трябва да е захранването. Освен ангелската супа, препоръчителна за захранване след житния режим, какво друго е позволено, т.е. с какво друго може да се комбинира или замести евентуално (ако има начин да се избегнат картофите?)? Как продължава захранването от десетия ден нататък?

Дано въпросите ми не Ви се сторят много или неподходящо зададени или пък излишни... :rolleyes: , бих се радвала да науча отговорите им, разбира се, доколкото е възможно и не затруднява никого.

Благодаря Ви предварително,

Катя

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте :D

Иво, и при мен 8-ят ден се оказа по-труден-почувствах липса на тонус и главозамайване в края на деня. Аз спазвам режима приблизително точно. Отклонението се състои в няколко ябълки и ореха повече.

Ивче, благодаря за системата за захранване, ще ми бъде много полезна. Моля те само да уточниш какво да разбирам под "порция плодове"-1,2 бр. или до засищане :-))

Благодаря на всички!

:feel happy:

Сев

Линк към коментар
Share on other sites

Според мен би трябвало да се изядат толкова плодове, че да не усещаш глад през следващите два часа. Т.е. според индивидуалните ти потребности, но да не прекаляваш.

Линк към коментар
Share on other sites

1. Доколко е възможно да се варира спрямо храната т.е. освен житото, което е основно в режима, ориентировъчно какво количество плодове може да си позволи човек на ден между отделните хранения? Отправям въпроса си така, защото при мен нормалното хранене е съпътствано с консумирането на много плодове - стигала съм и до 2-2,5-3 кг. на ден (това може и да не е "много" :) ).

2. Другият момент е самото захранване. От мненията до тук във форума и споделеният опит и информация от другите участници, виждам, че примерните захранвания са според лечебното гладуване и са индивидуално съобразени, а житният режимът не предполага такова пълно гладуване. Научих също, че колкото дни е режима или гладуването, приблизително на половина дни трябва да е захранването. Освен ангелската супа, препоръчителна за захранване след житния режим, какво друго е позволено, т.е. с какво друго може да се комбинира или замести евентуално (ако има начин да се избегнат картофите?)? Как продължава захранването от десетия ден нататък?

Здравей Катя,

Има различни мнения и информации как трябва да се прави режима.

Ако само на жито, няколко ябълки и няколко ореха ти е трудно, според мен можеш да си позволиш различни плодове. Аз поне така правя. В какво количество - ти решаваш. Мисля, че Лидия Ковачева беше писала плодовете да са до към 1кг на ден и да има много чай. Даже и да превишиш малко нормата, не мисля, че ще е голям проблем особено ако това ти е първи режим. По-нататък може да станеш по стриктна.

Захранването е труден въпрос наистина. Аз съм склонен да комбинирам ангелска супа с някои от видовите захранвания, за които спомена Ива - 10 дневно или 5 дневно. След последния ден на захранване можеш да се храниш с каквото решиш, все пак не трябва да се прекалява, а зеленчуците и плодовете (и безмесната храна в случай, че не си вегетарианка) e добре да преобладават колкото се може по-дълго в режима ти на хранене.

Ако имаш някакви по-специфични болести, трябва да се консултираш с лекар за това доколко е добре и как да направиш режима.

Това ми е мнението.

Поздрави и Успех,

Иво

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте,

Благодаря Ви много за отзивчивостта :rolleyes:, която изразихте чрез отговорите си. Информацията и съветите Ви ще ми бъдат от полза (надявам се, че не само на мен). Радвам се, че Ви има, желая успех на всички! :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

Гост
Тази тема е затворена за писане.

×
×
  • Добави...