Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Как да разпознаем добрия хомеопат?


Alexander

Recommended Posts

"...Много от най-добрите хомеопати не са задължително и лекари, макар от друга страна това, че си лекар да не пречи да си и добър хомеопат.

Най-често хората се насочват към хомеопат, когато им бъде препоръчан от приятел, който е бил излекуван или е останал с достатъчно добри впечатления.

И така – как да разпознаем добрия хомеопат?

Много хомеопати са завършили няколкогодишни професионални курсове, но има и такива, които са се обучавали сами и допълнително са посещавали курсове и семинари.

 Вие може да храните голямо уважение към вашето джипи или да сте влюбени в него като лекар – само по себе си това не го прави хомеопат и не означава, че той знае как да предписва хомеопатични лекарства и да води хомеопатично лечение.

Когато джипито или друг лекар ви предложи или предпише хомеопатично лекарство, просто се поинтересувайте дали е завършил курс на обучение по Хомеопатия, или просто разчита, че една-две прочетени хомеопатични книги са му достатъчни, още повече, че погрешно смятат че хомеопатичните лекарства са безвредни.

Безгрешен критерий дали човекът, който претендира да е хомеопат, наистина е такъв е броят на хомеопатичните лекарства, които ви предписва.

Ако ви предписва две или повече хомеопатични лекарства наведнъж при това на гранулки, или ви предписва смесени хомеопатични лекарства, това не е Класически хомеопат, а т.н. "боаронец".

Ето и пълната статия в ХомеоХелп: Как да разпознаем добрия хомеопат?

Редактирано от Alexander
Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

„За избора на домашен лекар” извадки от писмо на Ханеман до негов пациент:

Ето някои от хомеопатите, които не трябва да посещавате:

Хомеопат А отговаря на въпросите Ви с малко думи и с пренебрежително отношение. Той говори за важните персони, които е лекувал в кабинета си, и почти не обръща внимание на сериозното състояние на пациента си, продължавайки да парадира с важността си във всяко едно отношение – в кабинета, на улицата, в дома му. Дори и най-силното страдание на пациента не предизвиква промяна в студеното му професионално държание. Стетоскопът се клатушка около врата му, а върху бялата му престилка е закачен бадж с важното му име и акредитивите му. Докато поема случая Ви, той е твърде погълнат от компютъра си, поглежда Ви със самочувствие, и едва Ви обръща внимание. Въпросите му са кратки и изискват като отговори само „Да” и „Не”, като не го интересуват детайли относно това как сте се разболял.

Офисът му е свръхмодерен, мебелировката е много скъпа. Такъв хомеопат играе следната роля: Той е важен актьор, който играе ролята си всеки ден, и намира за скучно да се вслушва във всички детайли относно Вашето заболяване. Но всичко, което прави всъщност , е да крие

ограничените си знания относно хомеопатията зад маската на своята професия –всяко неканено запитване от страна на пациента моментално бива спирано с контра-въпрос

”Аз ли съм посещавал медицинско (за хомеопати) училище, или Вие?”

Хомеопат Б – в началото изглежда по-добър избор, и съм почти склонен да ви го препоръчам.

Дневният му график е запълнен, и съответно той е определил времетраенето на посещенията да е десет минути. В края на краищата, той е изключетелен лекар, и съвсем спокойно може да разбере Вашия случай и да Ви предпише лечение за малкото време, което е отделил. Допълнителни въпроси в края на тези десет минути се отхвърлят като не важни, тъй като лечението му е съвсем ясно. Той Ви казва, че практикува вече двадесет години, и че може да определи лечението, от което се нуждаете, само като Ви погледне. Рецепционистът Ви изпраща бързо в кабинета, където хомеопатът Ви задава няколко въпроса, и едва изчакал отговорите, взима лист и химикалка, и след дълбок размисъл от две секунди написва набързо загадъчното лекарство, и учтиво Ви подава листа. Потрива ръце, помахва Ви за довиждане, и Ви изпраща отново в чакалнята, която изглежда по-пълна от всякога. Разбира се, той вече е получил сигнал от рецепционистта, че десетте Ви минути са изтекли.

Неговата помощ е толкова търсена, че за него е абсолютно невъзможно да отдели повече време на пациентите си. Дори предвидените за Вас десет минути биват прекъснати от пет „неотложни” обаждания. През целия ден той раздава щедри предписания, съвети, препоръки – точно като билети за театър. Това, което трябва да знаете е, че такъв хомеопат няма как да обърне достатъчно внимание на никой от своите пациенти, не може за няколко минути добре да обмисли всичките обстоятелства по Вашия случай, а още по-малко да намери подходящото лечение, въпреки, че разполага с най-новия компютърен софтуер. Дори за „безпогрешния” компютър важи поговорката „Боклук на входа – боклук на изхода” Без съмнение, това е хомеопатът, който можете да считате за неуловим фантом – никога не отговаря на обажданията и имейлите Ви, мъмри Ви за „неуместните” Ви въпроси и безпокойства.

Хомеопат В – може би трябва да го посетите. В края на краищата, той ще Ви усведоми, че е посещавал най-доброто училище за хомеопати, учил е при най-добрия хомеопат (въпреки, че това всъщност означава, че е чел неговите книги, без да си поставя за цел да посещава лекциите му) Това не го спира обаче да споменава често името на световноизвестния специалист, дори е свързал уебсайта си с неговия, за да е ясна връзката му с величията в областта. Уверява Ви, че практикува точно както е повелил неговият учител (съгласно истинската класическа хомеопатия), но при най-малко проучване се разбира, че нарушава всички принципи на истинската хомеопатия. Твърди, че е открил свой собствен метод, необходим, защото времената са нови и трудни, и поради тази причина дори Hahnemann би одобрил неговите изобретения. И все пак, това изявление просто крие некомпетентността му и

това, че го мързи наистина да изучава тази трудна материя продължително и с упорство. Посетил е няколко семинара, и счита, че вече притежава знания, които нямат нужда от усъвършенстване. Той предписва на всеки пациент „протокол”, подобен на тези на лекарите- алопати, забравяйки, че за да се излекува един пациент, трябва да се вземе предвид неговата индивидуалност.

Според неговите убеждения – за заболяване А има протокол А, който трябва да се прилага няколко месеца. Това е скритото желание на някого, който иска да бъде лекар-алопат, или най-малкото да достигне неговия калибър, тъй като той имитира тези, които практикуват нещо съвсем различно от това, което представлява хомеопатията. Но, разбира се, той Ви споменава за огромните успехи, които има. В действителност, той не е наясно кое е истинското излекуване – а именно, освобождаването от всяко душевно, емоционално и физическо страдание и превенцията от възвръщането на болестта или трансформирането й в друга. Той е сигурен, че ще бъде признат за гений, и че следващата Нобелова награда в областта на медицината е негова. В неговия случай не може да са каже, че му липсват самозаблуди.

Тези истории може да изглеждат забавни, но произхождат от много ситуации, които съм видял, и за които съм чел. Псевдо-хомеопатите са срам за професията, и със сигурност ще отблъснат много пациенти, които се нуждаят от помощ.

На какво да обърнете внимание?

Търсете обикновен човек, здравомислещ, който отделя време не само да запише оплакванията Ви, но също и да обясни какво вижда. Той може да Ви препоръча книга, която да прочетете, за да подпомогне комуникацията помежду ви, и по този начин съответно да намери правилния лек за състоянието Ви. Дава Ви ясна и концентрирана информация относно изкуството на хомеопатията. Никога не показва яд, раздразнителност или нетърпеливост когато му задавате въпросите си. Изслушва внимателно оплакванията на тези, които търсят помощта му и не изказва мнение без обстойно обмисляне.

За да можете да откриете някой, който владее най-напредничавите методи на хомеопатията, обръщайте внимание на следните неща:

1. Добрият хомеопат предписва само ЕДНО лекарство.

2. Той слага Вашето лекарство в бутилка с вода, като количеството е определено от него. Тези, които ви съветват да вземате лекарството си на сухо, не са усвоили модерните методи на хомеопатията, и не само ще забавят лечението Ви, но може дори да го осуетят.

3. Добрият хомеопат Ви препоръчва да вземете пробна доза вечерта, и да го уведомявате те през следващите два дни за реакцията на организма Ви. Не повтаряйте приема преди разговора с него!

4. При този разговор той ще Ви уведоми колко често да повторите терапията, така че да е сигурен, че заболяването Ви се лекува по най-бързия и умерен начин.

5. Отбягвайте тези, които твърдят следното: „Трябва първо да преминете през силно усложнение на симптомите, преди да се подобрите.” А също и „Трябва да спрете алопатичното си лекарство, преди да почна да Ви лекувам.” Това не само не е вярно, но е и опасно, тъй като пациентът ще преживее и симптомите на спирането но лекарството. Добрият хомеопат ще препоръча промяна в дозата на алопатичните лекарства едва след като се забележи подобрение , дължащо се на хомеопатичното лечение.

6. Избягвайте тези, които Ви предписват единственото лекарство сухо (напр. три топчета на езика), и Ви карат да повтаряте това „лечение” всеки месец цяла година, без дори да променят силата на Вашето лекарство. Този метод на „наблюдение и изчакване” не е от най-напредналите методи на Hahnemann, въпреки че се практикува от повечето хомеопати.

7. Добрият хомеопат иска да Ви вижда в кабинета си най-малко по един път месечно, но освен това настоява за ежеседмичен отчет (по телефона, имейл, факс). По този начин може да направи промени в лечението, когато има нужда.

8. Избягвайте тези, които, като им поднасяте информирано знание относно модерни методи, заявяват „ Всичко това го знам вече.”, но действията им говорят за обратното.

9. Избягвайте тези, които никога не връщат обажданията Ви или не отговарят на имейлите Ви, или пък заминават на дълга ваканция, без да осигурят някой, който да поема спешните случаи.

10. За съжаление, като цяло, изграденото име, посещаваните училища, придобитите степени, великите учители – не означават много. Дори и уверението, че „той е в бизнеса на практикуването на хомеопатията от двадесет години” не е гаранция за успех. Някои хомеопати си остават начинаещи за цял живот. Както във всяка професия, всичко зависи от съзнанието и усърдието на практикуващия, и искреното му желание да помогне на пациента. Вслушайте се в пациентите, които е лекувал: „Какъв е резултатът от лечението?”, „До каква степен е на разположение?”, „По какъв начин се отнася към Вас?”, „Какъв е като човек?”, „Може ли да усети болката на пациента?”

11. Избягвайте хомеопатът, който променя лекарството Ви при всяко посещение, или пък предписва няколко различни в течение на няколко седмици. Най-вероятно няма представа кое е вашето лекарство.

12. Избягвайте хомеопатът, който твърди, че няма нужда да се третират сериозни, остри състояния, и че вашето постоянно лекарство ще се погрижи за тях. Това е против всички принципи на добрата хомеопатия. Но не правете грешката да третирате всяко малко неразположение с лекарство от Вашия комплект. Докато сте на постоянно лечение при добър хомеопат, обсъждайте с него кои състояния изискват интервенция. Не започвайте лечения на своя глава.

13. Избягвайте хомеопатът, който твърди, че имате нужда само от ЕДНО конституционно лекарство през целия си живот, без значение какво се случва. Това е против всички принципи на хомеопатията.

14. Избягвайте хомеопатът, който по време на вашата консултация постоянно приема обаждания. Вие плащате за това посещение, и заслужавате да получите нужното внимание.

15. Избягвайте хомеопатът, който въпреки липсата на развитие след една или две години, отказва да преразгледа случая Ви, и пръдължава лечението със същото лекарство, като упорито вярва, че не може да е сгрешил.

16. Добрият хомеопат Ви казва още в началото какво може да очаквате. Той Ви казва кога ще се състои следващата ви среща в кабинета, дава ви варианти за комуникация с него между визитите, за да осигури възможно най-доброто разрешаване на Вашия случай. Помогнете му, като наблюдавате промените в състоянието си, записвайте ги, и се свързвайте с него поне веднъж седмично.

17. Избягвайте хомеопатът, който почти през половината време от вашата консултация обсъжда „некомпетентните” си колеги , позволявайки си злобни коментари.

18. Избягвайте хомеопатът, който Ви дава две лекарства – едно за сутринта и едно за вечерта. Той Ви уверява, че дори Hahnemann е редувал лекарствата (всъщност правил го е за кратко време, установил е, че методът не е ефективен и е зарязал тази идея).

19. Избягвайте всеки практикуващ лекар, включително хомеопат, който е осъждан.

20. Идеалният хомеопат е скромен, усърден, съчувствен към Вашето състояние. Той е търпелив и и живо участва в разговора по време на консултацията, и не е зает с неща, които не се отнасят към Вашия случай. С други думи – той обича хомеопатията и хората.

Третира еднакво бедните и богатите, и отдава част от времето си на неоправданите – в собствената си страна, или зад граница.

Източник: “The Lesser Writings of Hahnemann.” Jain Publishing, New Delhi, 1990, p236-241

Редактирано от Alexander
Линк към коментар
Share on other sites

  • 9 months later...

Koй хомеопат е добър хомеопат?

Добрият хомеопат, е такъв, само защото в практиката си се придържа неотлъчно към принципите на хомеопатията, разписани в „Органон на лечебното изкуство” от Самуел Ханеман и утвърдени в годините практика, като истинни.

На прост български език това означава, че:

1/ Добрият хомеопат ще се запознае задълбочено със случая ви, като проведе интервю.

Ще се интересува от това, което ви притеснява и искате да се промени.

Ще се интересува както от физическите ви симптоми, така и от начина по който се чувствате във връзка с конкретните симптоми, които имате. И понеже има казуалност (причино-следствени връзки), хомеопатът ще се интересува от вашата биография, от нещата от живота ви, през които сте преминали и са ви направили това което сте.

Ще се интересува от вашата бременност, от начина по който сте се чувствали по време на бременността, от това как е протекло раждането.

Ще се интересува от заболяванията на вашите близки.

Ще се интересува от страховете ви, от това което ви притеснява в живота, от това което сънувате.

Ще иска да разбере светогледа ви, начина по който възприемате и взаимодействате със света.

2/ Добрият хомеопат ще анализира случая ви и ще го реперторизира (с компютърна програма или на ръка с помощта на справочници), или ще използва друг метод за анализ, например системата на Шанкаран или Шолтън.

3/ Добрият хомеопат няма да предпише ХЛ, защото му „приличате” на такова. „Прилича ми” е субективно предписание, т.е отразява начина по който „хомеопата” ви е видял, но не и начина по който вие "изглеждате"...

С § 6 на Органон Ханеман забранява всички "трансцедентални спекулации" и отрежда роля на хомеопата, като непредубеден наблюдател. Работата на непредубедения наблюдател е да наблюдава без предубеждение, т.е без субективни оценки и коментари и по никой начин не бива да базира предписанието си въз основа на такива.

4/ Добрият хомеопат не употребява изрази от типа на „да уцелим лекарството”. Това не е игра на дартс, а система която има своята стройна методология. И точно защото той е воден от принципите на хомеопатията, той не се занимава със стрелба, освен като спорт...

5/ Добрият хомеопат ще ви зададе допълнителни въпроси, за да може да направи диференциална диагноза и да определи точно ХЛ от което имате нужда към момента на прегледа. Не съществува начин хомеопатът да знае от какво ХЛ ще имате нужда един месец след прегледа, за това няма да ви даде инструкции да вземете ХЛ след 10, 15, 20, 30 дни.

6/ Добрият хомеопат ще подбере потенцията на ХЛ така щото да не предизвика тежко хомеопатично влошаване (виж § 276 на Органон). Разбира се, съгласно Принципа на Херинг е възможно обостряне на съществуващите симптоми за кратко, или връщане на стари и познати симптоми за кратко, но нито едно от двете не бива да пречи на нормалното протичане на деня и живота. Въпреки хомеопатичната криза, усещането за благополучие, чувството за прилив на енергия са задължителни, ако тези усещания ги няма, на фона на влошаването – значи възстановяването на здравето не се случва в правилна посока.

7/ Добрият хомеопат предписва едно, единствено ХЛ (съгласно § 273 на Органон), в течна форма (съгласно § 247 на Органон). Той няма да ви предпише схеми на прием от типа на 3 пъти днес от лекарство А, утре 5 пъти от лекарство В, а всяка неделя по един път от лекаррство С, или пък 10 дни пиеш едното, после 10 дни от другото.

8/ Добрият хомеопат ще иска да подържа връзка с вас. Той няма начин да знае как се развива динамиката на вашия случай , освен ако вие не го информирате за това. Той ще ви инструктира да вземете една тест доза, или ще ви я даде в кабинета си и ще иска от вас да го информирате за състоянието си след 3 дни. Разбира се съществуват остри състояния, чието менажиране изисква по чест контакт, но в тези състояния не е и нужно да се чака 3 дни за да се отчете динамиката - тя се „случва” пред очите на наблюдателя. Когато се чуете с хомеопата си след тест дозата, той може да свери личната ви динамика с динамиката, която е очаквал от случая когато сте провели интервюто и да адаптира предписанието си към вашата конкретна динамика. Ще ви даде инструкции как да приемате ХЛ и ще иска да се чуете за да проследи динамиката ви след 7 до 10 дни. След вторият „отчет”, той ще адаптира предписанието си, ако това е нужно и в зависимост от динамиката, която е отчел за вашия случай ще насрочи нова дата в която да се чуете за „отчет” или ще насрочи дата за проследяване. Проследяването обикновено се случва 30 до 40 дни след 1ви прием на ХЛ.

9/ Добрият хомеопат е на разположение да ви консултира, когато имате нужда, или ако отсъства и няма възможност да изпълнява задълженията си за известно време, ви информира предварително и ви оставя телефон за връзка със свой колега, който може да бъде търсен в случай на такава нужда.

10/ Добрият хомеопат не критикува и не дава съвети за решенията, който трябва да вземете. Единствените съвети, които може да си позволи да даде са във връзка с §4 и §7 на Органон, т.е ако е идентифицирал възбуждаща или поддържаща причина за разстроеното здраве, или пречки пред излекуването, той е отговорен да ви информира за това, за да бъде отстранено, в противен случай хомеопатичното лечение не може да бъде пълноценно.

И изобщо, добрият хомеопат, освен, че е добър човек е и добър учен, който се отнася към предмета на своята дейност с цялото сърце, ангажираност, внимание и респект, които хомеопатичната наука и пациентите му заслужават.

Източник:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

От семинара воден от Ерик ван Вьонсел, който се занимава с хомеопатия от 1977 г. Практикува от 1982. От 1990 е преподавал в различни училища. В момента редовно преподава в Международната Академия по Класическа хомеопатия на остров Алонисос (Гърция) и е лектор на различни международни семинари. Той супервизира случаи с различни групи от начинащи и практикуващи хомеопати. Автор е на “Характеристики и особености. Пълна Материя медика – Ключови симптоми към РАДАР” и на “Класическа хомеопатия – медицина, основана на факти”. От единадесет години съветва и асистира екипа, който разработва реперториум Synthesis. Той е асистент и на носителя на Алтернативна Нобелова награда професор Витулкас, с когото заедно са написали книгата “Нивата на здраве”. Модератор е на E-learning програмата на Витулкас.

 

Редактирано от Alexander
Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 years later...

Уважаеми Александър, посетих хомеопат, за който знаех, че е класически и съм смутен, защото предписа няколко лекарства - конституционно, за конкретно заболяване, за детокс, за паразити и билков извлек. Какво бихте ме посъветвали?

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Здравейте,

Преглеждайки темите за хомеопатия, видях че съм пропуснал да Ви отговоря, за което се извинявам!

Класическата хомеопатия предписва по пет основни критерия:

1. Конституционално хо л-во или т.н. симилимум. Най-близкото подобие на "картината" на лекарството спрямо индивидуалната картина на всеки отделен човек.

2. Предписване при остро състояние - треска, висока Т. при грип, настинка и т.п.

3. Ситуационно предписване, при загуба на близък човек или домашен любимец, при любовно разочарование и др. под.

4. Органно предписване на хо л-во, когато човек има хронично болен орган, като синузит, бъбреци, бял дроб и т.н.

5 Първа помощ при спешни състояния, като травми, хематоми, комоцио, отравяне и други подобни.

Забележка: и най-добрата имунна система не може да се справи с паразитите: Кучешка и свинска тении, Токсоплазмозата от котки, Трихинелозата, Метили и т.н.  бактериите – мутанти: т.н.продукти на вътреболнична инфекция, като Moraxella catharalis, Staphylococus Aureus, Helicobacter - pylory и др. под. и бактериите от групата на т.н. „вътреклетъчни вампири” каквито са отделяните от кърлежа бактерии причиняващи Лаймска болест, също така  Chlamidia и т.н. ! – За целта има и друг  доказано ефективен метод който окончателно ги премахва за 30-40дни!

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...