Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Житен режим през годината, астрология и динамично рисуване


Guest azbuki

Recommended Posts

И така, уважаеми дами (и евентуално господа), които се интересувахте от житен режим през годината, предлагам ви да направим следното пътешествие заедно.

1. Житен режим или форма на гладуване всеки месец след пълнолуние (има вариант и след новолуние, но нали е добро човек да започне с ЕДНО нещо), както е описано тук, но евентуално за 3-4 дни до седмица вместо по 10 дни.

2. Работа над зодиакалните знаци, примерно на принципа на така наречената практика dynamisches Tierkreis-Zeichnen (динамично рисуване на зодиакалните знаци, по Волфганг Вегенер), която ми е позната от Германия и е нещо много интересно. Във всеки случай това е един много добър начин за свързване с архетипите, които се изразяват от зодиакалните знаци, природните стихии и циклични явления свързани с тях, прехвърлени върху човешкия микрокосмос. Правила съм го в група и смея да твърдя, че пътешествието е вълнуващо и полезно.

За пример давам ето това филмче от ютюб, но вкъщи имам и книжката на Волфганг Вегенер, от която може да сканирам странички (за всеки знак са около две страници с обяснения и рисунки) и да ги качваме евентуално преведени от немски на форума. Давам линк към филмчето за знака Водолей, защото сега сме под Водолея и днес е един малко особен ден ;-), но следващия месец наред ще са Рибите, разбира се.

Заниманието би било интересно както за желаещите да отслабват по малко по-съзнателен начин ;-), така и за астролози, за хора интересуващи се от една непозната форма на медитация и развиване на личността и за... други, за които тук не ми е хрумнало. Аз лично мисля да се захвана още днес с Водолея, но ще се радвам ако станем групичка.

Линк към коментар
Share on other sites

Публикувано: Вчера, 07:31

snapback.pngкъсметче, на 13 февруари 2010 - 04:36 , каза:

Предлагам, ако има желаещи, да си направим такава темичка " 3 дни житен режим месечно " и да се поддържаме взаимно, за да не забравяме. Също така може да споделяме ефекта и разните ситуации при всеки един.

Късметче,присъединявам се.Още повече,че миналата година го направих точно по този начин до ноември.:thumbsup2:

Това и още няколко мнения от темата "Житен режим 2010" показаха, че много хора практикуват по няколко дни житен режим в други месеци.

Изглежда удачен вариант за междинно разтоварване и пречистване.

Харесва ми да има нова тема, посветена специално на тази идея, за да се подкрепяме взаимно, а също и

да даваме кураж на тези, които биха опитали за пръв път, но не им стига упоритост или смелост.

Успех на всички, дори за най-малката стъпка в добра посока!

За март месец взех решение да започна 3 дни от 1. март - понеделник. Спецификата на точно този ден от седмицата ми е нужна, а и се събират само 2 работни дни след неделя, тъй като 3. март е Националният ни празник. :) Добър повод да наблегна на друго по празниците, а не на хапването.

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

Ето тук малко обща информация за динамичното рисуване на зодикалните знаци. Книжката е всъщност на Райнер Шнуре, но следва идеите на Волфганг Вегенер като също така ги разширява.

Това, за което става дума тук, търси вътрешния диалог с всеки читател и читателка - придружен от съзерцателно спокойствие. В динамиката на движението се разкриват доста неща за вниманието, които абстрактната замръзналост на символите премълчава. Когато нещо възниква чрез движение, става възможно, в случай че се е запазила следата на възникването, да се разкрие иначе невидимия път. Пътят сам по себе си сочи смисъла, който досега е бил скрит. Когато движението, както в следващите скици, се е върнало към състоянието на покой, за окото става възможно да разкрие тези пътища за себе си и да ги следва спокойно отново и отново и вече само чрез това да поражда отново движение в достигналото покой. Това новооткрито движение се поема от ръката, която започва да го следва.

За Водолея:

Водолеят е отново един симетричен знак, поредният след Везните. Той се състои от две вълнообразни линии, т.е. два пъти от пет "елемента" - два пъти по три "купи" отворени нагоре и приемащи, и два пъти по две "купи", отворени надолу и затворени нагоре.

Двете вълнообразни линии са "еднакви", но не еднакви. Те са напълно различни, като от два различни свята. Долната линия е във връзка с горната, а горната има отношение към долната. По-висшето се нуждае от по-низшето и обратно.

Когато Стрелецът срещне Козирога, в медитативния живот, се пробужда "виждането". "АЗ виждам" - едно мислене в образи. В по-нататъшното израстване до Водолея се пробужда "слушането" - един по-висш тип по-слушание стигащ до усещането, съзвучността с изказването на някаква друга същност (ТИ). В Рибите се състои желаното същностно обединение (НИЕ)

Упражнението - Водолей

Най-добре е да се започне с основната посока на движение наляво, но в началото рисувайки кръгове над хартията, докато упражняващият се се събира вътрешно. Когато е постигнато известно вътрешно спокойствие, може да се спусне ръка към хартията и да се започне 1. с първата (горната) плътна, видима вълнообразна линия, за да се започне така издигането в невидимото**. При потъването в невидимото** започва преходът към една нова видимост, при което възниква долната линия, чрез нещо като подражание на горната. При изкачването видимото се напуска и се започва отново с 1. След като този процес е бил следван достатъчно, упражнението се приключва с връщане в невидимия кръг на периферията, чрез което се достига едно активно-неутрално вътрешно спокойствие.

За да си изясните описанието по-горе, вижте филмчето за Водолея в ютюб. Засега няма как да сканирам рисунките от книжката. Приятни занимания!

Ще поясня, че рисуването на знаците се ползва и за лечение - собствено и на други, на което също съм ставала свидетел и намирам за много ефективно. Без да знам нищо по въпроса преди време една лечителка ми нарисува скорпион над втората чакра (където си му е мястото на скорпиона), което усетих много силно като облекчение и хармонизиране, болката премина. Едва когато попитах какво е направила, тя ми обясни за тези знаци и движения.

** Под издигане и потъване в невидимото се разбира движението на ръката от вълнообразната линия нагоре по пълния кръг до най-високата му точка и после "потъването" надолу обратно по пълния кръг отново към вълнообразната линия. Движенията се правят по усещане... някой може да иска да наблегне на долната линия, някой може да поиска да наблегне на горната, понякога има повече нужда от правене на пълни кръгове преди да се "влезе" отново в тях. Добре е при това да се работи и със стихията, в случая въздух, и да се търси връзката с нея, да се чуе какво тя ни "казва".

Редактирано от azbuki
Линк към коментар
Share on other sites

Мен лично много ме запалихте, на мен също са ми се въртяли такива идеи, тъй като работата ми е съвразна с много пътуване и натоварване, и не винаги успявам февруари да направя режима, поради тази причина го и прекъснах миналата година на 5-6 ден...но така мога да си го правя според това какво натоварване имам за дадения период. Но за моя радост и интерес прочетох, че не съм единствената, която е с натоверана програма, много от вас са прекарали режима месец февруари тази година така и са извлеки своя опит и ползи, което още повече ме окуражи.

Мисля както Креми е писала и аз да направя режима поне за 3 дни месец март.thumbsup.gif

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте много се радвам за предложението защото тази година за първи път опитах с житния режим,но издържах само 2 дни :3d_133:,та всички от сайта на които четях мненията ми се сториха невероятно издръжливи и волеви .Не всичко ми е ясно и ако може да ми обясните какво е разсип на луната.Също така не разбрах защо точно на новолуние е най-добре да се започва.Предварително благодаря!:)

Линк към коментар
Share on other sites

Разсип на луната е периодът след пълнолуние. Следващото пълнолуние е на 28 февруари. Почва се обикновено няколко дни след това. Но може и на 1-ви март. Гладуването не е насилие. Не става дума за сила на волята, а за радост и наслаждение от това, че тялото ти си почива от всички боклуци, с които иначе го тъпчеш, каквато и да ти е диетата. Аз направо летя като гладувам.

Редактирано от Аделаида
Линк към коментар
Share on other sites

Зададоха ми въпроси за динамичното рисуване на лични, на които ще отговоря тук.

Колко време се прави-веднъж на ден или по-често.

Ти го свързаваш с режима,мисля ми е ясно защо,но извън режим прави ли се ?

03.03. не е ли по-добре.Два дни след пълнолуние го правих аз миналата година.

Посоката на началото е на ляво,ако съм те разбрала и първо нагоре,а после надолу.

В непрекъсната линия ли се рисуват знаците.

Има ли противопоказания за нещо

Може да се прави колкото често му хрумва на човек. Няма противопоказания. Добре е да се прави един зодиакален знак, докато слънцето се намира в него. Тогава този знак е "на служба" и свързването с него и стихията му помага на човека да се свърже с природните цикли и да изведе необходимите поуки за личния си път. Освобождава, отпуска, вдъхновява, лекува.

Посоката е наляво, първо нагоре, после надолу. На моменти може човек да спира рисуването на символа и само да описва кръгове, след което отново да "влезе" в кръга да започне да рисува зодиакалния знак. Важно е движенията да са непрекъснати. На астролозите ще направи впечатление, че някои от знаците се изписват малко по-различно от познатите им символи в астрологията. Това е тяхната динамична, непрекъсната форма. Тази форма позволява чрез преливане от един знак в друг да се нарисува схемата на целия човек. Това още не съм го правила, но като получа информация, ще ви кажа и за него. Засега е добре, ако просто се работи върху отделните знаци, така че да се "опознае" тази практика по-добре. При едни или други знаци може да излизат едни или други послания, в зависимост колко добре човекът е свързан с тях и колко добре е отработил заложените в тях уроци. Основното в заниманието е свободата и спокойствието.

Да, и аз мислех да почна на 3-ти или 4-ти март. Но рибите започват още на 18-ти срещу 19-ти февруари. Може още оттогава да се започне с рисуването им. Според мен това е добра подготовка за житен режим. Важно е само да е спонтанно, без насилие. Примерно днес на работа ми дойде отвътре и си порисувах малко водолей. Може лечители да ползват символите за лечение, но там се искат евентуално повече познания, вкл. и по астрология, за това кой орган от кой знак се влияе. На интуитивните хора сам ще им дойде знака, който трябва да бъде рисуван - има и такъв път.

P.S. Лечителката, която за първи път приложи тези знаци върху мен и после ме запозна с темата, каза, че е видяла рисунката на 12-те знака в динамична свързана форма първо сама, после е срещнала човек, който и е обясил какво е това.

Редактирано от azbuki
Линк към коментар
Share on other sites

Предлагам, ако има желаещи, да си направим такава темичка " 3 дни житен режим месечно " и да се поддържаме взаимно, за да не забравяме.

И на мен ми харесва идеята по-често, макар и по-кратко.

Важното е постоянството!!!

:thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

Зададоха ми въпроси за динамичното рисуване на лични, на които ще отговоря тук.

Благодаря azbuki за изчерпателния отговор.

Поздрави.thumbup2.gif

Линк към коментар
Share on other sites

Не всичко ми е ясно и ако може да ми обясните какво е разсип на луната.Също така не разбрах защо точно на новолуние е най-добре да се започва.Предварително благодаря!smile.gif

Здравей!

Доколкото аз съм запозната житният режим при разсип на луната (след пълнолуние) се прави за пречистване (духовно и физическо), а след новолуние при нарастваща Луна се прави за постигане на някаква добродетел или за успеха на нещо важно, което ни предстои. По въпроса можеш да прочетеш в сайта www.bratstvoto.net в секцията Хранене.

Аз също приветствам идеята за по-често изпълняване на житния режим! :)

Наскоро попаднах и на една житна диета, дадена от Учителя. Колебаех се, в коя точно тема да я пусна, надявам се, че няма да се сърдите, че избрах точно тази.

Една група братя и сестри бяха приети от Учителя и го помолиха да им даде упътвания за практикуване на диета с жито.

За начало на диетата изберете ден, когато Луната се пълни. Преди да се започне с житната диета, необходимо е да се направят две изпотявания. При всяко от тях ще се изпиват по три-четири чаши гореща вода в затоплена стая, облечени доста дебело, за да се предизвика ускорено изпотяване. Необходимо е преобличане и отново пиене на чаша топла вода с лимон.

Всеки ден ще заливате едно канче жито с четири канчета вряла вода, след което да ври 10-15 минути. След това, като се свали от силния огън, ще се тури на слаб, например в горния край на печката, за да прекара така 2-3 часа. Тогава всички житни зърна ще се пропият с вода, ще набъбнат и ще цъфнат. В житото, докато ври, не трябва да се слага сол, защото иначе не може да стане меко, но при ядене може да си го подсолите. Три пъти на ден ще се яде по едно канче жито или колкото човек обича, без никакъв хляб. През време на диетата може да се ядат портокали или да се пие чай със захар и лимон, но житото ще се яде без захар. Тази диета е за духовно повдигане и може да се практикува няколко седмици.

Из "Акордиране на човешката душа" т. 2

Линк към коментар
Share on other sites

Тази вечер слънцето влиза в рибите. Ето и малко информация за упражнението със знака на рибите:

Рибите мълчат, но само за сетивното ухо. Те даряват идеите. Овенът пък довежда идеите до съзнанието. Идеята се възприема.

Рибите отговарят анатомично за ходилата (Водолеят за глезените) с чудесните им извивки, от друга страна са и целия скелет в своето единство.

С рибите приключва зимата. Тяхното време кулминира с деня на пролетта - 20/21.3, и разкрива на огнения овен възможността в най-кратък срок да прояви и разгърне дълго подготвяното изобилие.

Рибите се състоят от три елемента. Свързващата среда разделя левия и десния вертикал. Така възникват и "петте елемента". Средната линия обаче също бива срязана от двете полярни вертикални линии - така възникват "седемте елемента".

Двете вертикални линии обаче имат противоположна посока на движение. Когато едната "движи нагоре", другата "движи надолу" и обратно.

Упражнението:

Основната посока на движение е наляво. Първо възниква "невидимия кръг" с една нежна линия. Когато човек е постигнал известна вътрешна хармония, "влиза" във вътрешността на кръга и се изкачва по първата плътна линия нагоре. В най-високата точка за малко отново навлиза в "невидимото", за да се прояви веднага пак във видимата хоризонтална линия. Отново нагоре потъва в поредната "невидима" линия, за да потъне после пак в плътното. В най-долния край на последния видим елемент отново се изкачва нагоре в "невидимата" периферия, за да се спусне оттам в следващия процес на развитие.

Никога няма повторение в смисъл на едно и също действие, това би била рутина и представлява точно обратното на целта на тези упражнения. Когато става дума за повторение, то става дума за сътворяване наново. В този смисъл упражнението с рибите се повтаря отново и отново.

Упражнението се приключва с движение по периферията, докато душевното "движение на рибите" утихне.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Включвам се и аз!

Такъв мерак за тоя житен режим, но го започнах леко болна и на втория ден вече бях на легло :( А напълно съм съгласна, че такъв режим не трябва да носи напрежение, а само радост! Аз за ден и половина в който го направих се почувствах невероятно! :)

Линк към коментар
Share on other sites

Аз имам едно ново хрумване от няколко дни. Рисувам не само Рибите, ами и знака, в който се намира Луната. Примерно в момента е в Лъв. Утре влиза в Дева. И така. За съжаление обаче не мога да насмогна толкова бързо да превеждам информацията за упражненията, така че такива ще има веднъж в месеца и иначе... ако дал Господ ;-) Мисля да почна с режима в понеделник-вторник.

Линк към коментар
Share on other sites

Azbuki, то попринцип се започваше на третия ден след пълнолуние, нали така? Тоест сега се пада в сряда. Четох някъде, че има значение точно в кой ден от седмицата започва?

Аз като пълен лаик да си питам, динамичното рисуване за какво помага? За пръв път тук чета за такова нещо и ми е много интересно!

Линк към коментар
Share on other sites

Много ми е любопитно мили съфорумци, някой от вас правил ли е ежемесечен житен режим?Попаднах на информация , че може да се прилага при новолуние всеки месец, когато решим.Но много ли е интензивно едно ежемесечно прилагане.Май ми прилича на крия йога.Ако житото изчиства всички шлаки и наслоявания, ако се събужда скритата изцелителна сила на организма се изисква сериозно владеене, оттегляне на усамотено място!?Чела съм ,че йога не се препоръчва на нас българите или без опитен гуру.Лечителят Димков е на това мнение.А когато се замисля за крия -йога, това е интезивна работа върху егото.Моля споделете вашето мнение!

Линк към коментар
Share on other sites

Azbuki, то попринцип се започваше на третия ден след пълнолуние, нали така? Тоест сега се пада в сряда. Четох някъде, че има значение точно в кой ден от седмицата започва?

Аз като пълен лаик да си питам, динамичното рисуване за какво помага? За пръв път тук чета за такова нещо и ми е много интересно!

Аз мисля да започна в сряда.

Иначе рисуването, ами отскоро го практикувам и за мен е форма на медитация. В същото време се свързвам с архетипа на знака и стихияата му. И мога да го използвам, за да лекувам или освободя определени неща в себе си. Просто опитай... Само в практиката се разбира.

Линк към коментар
Share on other sites

Азбуки, благодаря за прекрасната тема!    :feel happy:

Стана ми много интересно и има един въпрос - За левичарите също ли се рисува от дясно-наляво или се обръща посоката??  :rolleyes:

Също това кой знак е? (не разбирам немски   :()

Има ли книжка за динамичното рисуване преведена на български или разчитаме само на твоите преводи  :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Азбуки, благодаря за прекрасната тема! :feel happy:

Стана ми много интересно и има един въпрос - За левичарите също ли се рисува от дясно-наляво или се обръща посоката?? :rolleyes:

Също това кой знак е? (не разбирам немски :()

Има ли книжка за динамичното рисуване преведена на български или разчитаме само на твоите преводи :feel happy:

Здрасти... Не знам честно казано за левичарите и посоката никъде в наличната ми литература не е обяснена... За съжаление това е система, разработена от немец, и няма литература на български, а и на немски не е много. Но, както казах, някои хора достигат до динамичните форми на знаците и сами, интуитивно, без да са виждали работата на Волфганг Вегенер. Явно това е нещо, което е дадено като знание на всички хора, но само някои си го "припомнят". Информацията в книжката, която имам, е също оскъдна. Мога да се подложа на обучение и има трима души в Берлин, които могат да ме обучат, и вероятно там може да се зададат тези въпроси, но ще се наложи това обучение да изчака.

Според мен посоката наляво е посока навътре. Надясно е някак... навън, по-творческо, търсещо въплъщение във външна форма движение. Така го усещам аз. Според мен това би трябвало да е така и за левичарите. А и самите знаци се изписват отляво надясно, както пишем, и ако обърнете посоката, обръщате всичко. Не съм опитвала...

Знакът, за който питаш, е Козирог.

На мен лично днес ми дойде докато медитирах (пеех, пак Нептунова област), да рисувам Рибите. Това съм го правила в група. Знаците се изписват във въздуха със същите плавни енергизирани движения. Това води до разкритие на представяния от знака архетип вътре в нас. И може да ни отговори медитативно на важни въпроси. Обикновено медитирахме над знака и стихията му и след това всеки споделяше какво е преживял. Преживяванията бяха най-различни. Най-важното е, както казах, свободата и спокойствието при тези упражнения.

В енергийната сила на символите, вкл. и за лечение, се убедих сама. Както писах по-горе, при един лечебен сеанс жената, която всъщност по-късно водеше и заниманията по рисуване, но това беше личен сеанс с мен в случая, ми нарисува знака на скорпиона над втората чакра. Аз изобщо не знаех какво прави, а и не видях, защото лежах със затворени очи. Само почувствах толкова силно облекчение, че скочих и попитах: "Какво правиш?" И тя рече, че на това трябва да ме научи, че е нарисувала знака на скорпиона.

Опитайте сами. Всичко е в опита.

Редактирано от azbuki
Линк към коментар
Share on other sites

хммм, свързала е някак медицинската астрология с това, много интересна практика, творческа :) а съчетаването и с пеене :feel happy:

А докато рисуваш знаците със същите цветове от клипчетата ли е хубаво да са или както ги усещаш вътрешно??

Линк към коментар
Share on other sites

А докато рисуваш знаците със същите цветове от клипчетата ли е хубаво да са или както ги усещаш вътрешно??

Купих си специално пастели за целта. Избирам цвят по усещане :-)

Редактирано от azbuki
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Днес и утре луната е във водолей. Освен че рисувам рибите и водолея, рисувам и връзката между тях (което пък е част от упражнението за рисуване на целия човек). Ето рисунката, снимана от книгата, която имам:

dsc033511.jpg

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Мисля да започна с режима утре и да продължа до четвъртък, защото после идват козунаците в събота и... ами да има време организма ми да превключи малко.

Слънцето е в овена. Упражнението за рисуване е това:

Всеки, който иска да започне годината пълен с енергия, е добре да не изпуска времето на овена. С помощта на това упражнение може да се свърже със знака и стихията му и да отпуши съответните енергии в себе си.

Повече разяснения евентуално по-късно, защото сега няма време.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...