Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Игри за деца


Vespertine

Recommended Posts

:3d_108:  :3d_165:    :3d_090:  :3d_019:  :3d_163: такааамм..и понеже не съм далеч от детската възраст  :P , реших да ви питам какви интересни игри за деца знаете, играете ли си с тях заедно?

Какво най-много подклажда детското въображение?! Кои са вашите любими игри и спомняте ли си някакви оригинални открития, които са ви хрумвали когато сте били малчугани?? Аз си спомням как с моята братовчедка бяхме решили да правим фабрика за парфюми от здравец и даже си го затваряхме в бутилки и после се "парфюмирахме"!  :1eye:  :D

Кои игри предпочитат децата - тези на открито или има и такива, които успвяват да им задържат вниманието и на закрито? 

Ще се радвам да споделяте!!  :3d_099:  :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

За мен е особено забавно да занимавам детето си да играе с  природни материали.Например да сортира миди, охлюви и малки рапани и да правим различни форми-житени класове, пеперуди и случайни фигури.Така наредени ги лепим върху кутии от парфюми, изглеждат като малки пана.Този вид игри развиват въображението, мисленето на детето.Не може да го сравня с трансформерите, но му е много забавна такъв вид игра.

Линк към коментар
Share on other sites

Според мен децата се радват най=много на игри в които се развива силно въображението им и могат да ги преживеят. Аз например си играех със сторителчета и си представях, че са войници или няккакви други такива приказни герои. Предпоалгам, че еднаа игра сред природата е здравословна, но и вътре да е пак е хубаво. Сега си мисля, че вече има сякакви компютърни игри, но нищо не може да замени моите сторителчета... Ако продължавам така ще взем да ида да си купя един комплект хехе :) Разни настолни игри според мен са доста подходящи за децата също :)

Линк към коментар
Share on other sites

Игрите обикновено са фунция на възрастта на детето, темперамента, интересите му и прогнозата за времето.

Mnого е важно да не се насилва естественият темперамент на децата - виждам доста по-пасивни и пълнчики деца, които (според мен са приучени насила) да седят до баба и да не тичат, за да не се ударят. Тези деца се залепват за телевизора или комп-а :3d_009: и ... става страшно...

Уж са кротки и добри = никому не пречат, но те стават затворени :3d_150: и тревожни, защото и в детските филми, и особено в тв има много агресия.

Децата стават неуверени, нервни, трудно заспиват, имат кошмари, денем са изтощени и вяли.

Именно тук е майсторството да се преодолее удобното, лесно "възпитание" и да се открие таланта на детето.

Все пак има и по-интровертни деца, по затворени,

както и много активни :3d_097::3d_079::3d_090::3d_089: и енергични, които могат да карат колелета с часове ili :3d_096: .

Всеки всяко насилие върху естествения ход на енергията предизвиква негативни последици.

И колкото са по-невидими в началото, толкова са по-големи после.

Сега е зима - време за :3d_118: i :3d_108: , пъзели, строители, рисуване, апликиране, изрязване и създаване на тримерни фигури, пеене на :3d_010: песни. :3d_051::3d_116:

Но скоро ще дойде пролет - време за наблюдения върху природата, тичане, садене на растения!

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Много интересна и полезна тема! Игрите са животът на децата.

Мога да предложа например да поиграете на мастилени петна (или от водни боички). Цветовете, които избира детето, са много показателни за неговото психическо състояние - доколко са тъмни, мътни, бледи или свежи, ярки, светли... Много е важно да играете заедно с детето и ако видите, че то избира тъмни и кални цветове, без да му се месите, вие да избирате свежи, ярки, весели цветове за петната.

След като се капне малко гъста боя, листът се прегъва на две и се притиска с ръка добре, за да се размаже и попие боята. След като е попила, се отваря и всеки се опитва да "види" нещо. И отново има значение какво виждат децата и какво вижда водещия възрастен. Най-полезна е играта, когато дете мрачно настроение и проблеми играе с друго дете, което е в "светло" и весело настроение. В никакъв случай не трябва да се разубеждава детето в това, което вижда или да му се натрапва чуждо виждане. Изчаква се търпеливо промяната.

Техниката е известна отдавна в психологията и психотерапията, също в психогимнастиката.

http://en.wikipedia....ki/Inkblot_test

http://www.psicholog...wtopic.php?t=63

http://www.diuu.bg/i.../16kt/16kt4.htm - тема 5

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...