Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Има ли връзка консумацията на месо с психичните заболявания?


Recommended Posts

"Най-много психически отрови се съдържат в месната храна.Страхът и отвращението,което животните изпитват,когато ги колят,внася в организма им тия отрови.Като употребяват месо,хората възприемат тия отрови и се разстройват.Тази е причината за заболяването на хората от неврастения."

Беинса Дуно

Преди години българинът се е хранел разумно - месото е присъствало на трапезата само по празници.И тогава е имало хора с психични проблеми,но са били рядкост.Дали прекомерната консумация на месо и месни продукти през последните 50-60 години не е една от причините за бума на психични заболявания?

И не е ли във вегетарианския начин на хранене разковничето за решаване на този сериозен проблем?

Редактирано от granat1
Линк към коментар
Share on other sites

Мога да ви кажа, моя пресен опит, защото отскоро не ям месо. А преди това може би 2-3 години ядях, но малко.

Когато минаваше месец без да ям месо, мислите се изчистваха. Ставах спокойна, и някои страхове, като например страх от смърта, но не страх, че аз ще умра, а страх от загуба на близък, изчезваха. Като цяло дори хората с, които се срещаш са по-спокойни, защото самият ти излъчваш спокойствие.

След примерно един месец без месо, се случваше да хапна. Първите няколко пъти изобщо не забелязах връзката. Мисля, че го разбрах след 3-4 такива периода на неконсумиране, след което съм яла месо.

И даже може да споделя колко часа след като съм яла ставаше. Някъде около ден след това. Случваше се, когато легна да спя - и хоп черна мисъл, и то много черна.

Така, че представете си ако всеки ден ядеш месо, постоянно подхранваш страховете си.

Но, определено когато човек реши да спре, не трябва да се насилва. Ако ти се яде много, а не ядеш месо, можеш ужасно да си навредиш, но това много добре го знаем.

Има организми, коити не са готови. По-скоро умове, които не са готови.

При мен няма да крия, че преходът беше дълъг. Може би 5-6 години. Но, когато бях малка изобщо не исках да ям месо, както и повечето деца. Но в последствие се научих да ям. Изключително важно е да има вегетарианско меню в детските градини и училища, защото има много деца, които не обичат месо, а биват карани и принудени да ядат. Даже яденето, може да бъде причина детето да не иска да ходи в някое от тези заведения, както в моя случай. :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

И моя преход с месото беше дълъг.

Напоследък установих нов преход-липса на желание за сирена и мляко,които много обичах.

Оказа се,че от месеци не съм се сещала и не ми е липсвало.Вероятно житните режими са помогнали.

Заедно с това се чувствам прекрасно и вдъхновено.

Няма начин консумацията на мъртва плът да не оказва влиание.Човек е това,което яде.

И нека храната бъде вашето лекарство.Мисля го беше казал Хипократ,дано не бъркам.

Линк към коментар
Share on other sites

Психичните заболявания, нямат връзка с яденето или не яденето на месо или поне до момента не съм чувала някой да е доказал подобно нещо.

Обикновенно хората, които се замислят над това какво консумират се замислят и над духовния си живот и над отношенията си с хората , сменят идеологии и т.н. Обикновенно това са обвързани процеси. Вероятно и затова вегетарианците са с по- различни възгледи и отношение към заобикалящата ги среда.

При мен спирането на месото стана рязко от днес за утре, и се случи паралелно с дълбока духовна промяна съпътствана с редица физически явления. Сега съм по- спокойна и с много по- различно отношение към живота не защото не ям месо, а защото фокуса на моите мисли, ръзсъждения и т.н. се промени завинаги. Не съм вегетарианец, защото ям риба, от самото начало реших, че нея трябва да я ям, това е дълбоко усещане, на което си вярвам.

Като цяло всичко влияе на всичко, но да се правят генерални заключения точно за храна- психика, мисля че най- малкото не е коректно към ядящите месо, които никак не са малко. В противен случай едните обявяват другите за невротици........ което не е реално.

Линк към коментар
Share on other sites

Човек избира сам с какво да се храни и никой няма правото да го осъжда за избора му.Далеч съм от мисълта да дискриминирам месоядците чрез тази тема.Уважавам хората заради качествата им,а не заради вярата или начина на хранене.

Месото е концентриран продукт и енеобходимо съвсем малко количество от него,за да задоволим потребностите на организма си от определени вещества които е съдържат в него.За съжаление малко са хората,които се ограничават с това количество - масово се злоупотребява с консумацията на месо.Ето мнението на д-р Димитър Пашкулев за месото:

"...ясно е,че всички концентрирани храни постигат своето градивно въздействие в твърде малки количества,затова и злоупотребата с тях е много по-лесна.Тя води с течение на времето до тежки нарушения в обмяната на веществата(бъбречно-каменна болест,подагра),храносмилателни,сърдечно-съдови или нервно-психични смущения..."

"Сила за живот 2" стр.24

С месото поглъщаме хормоните които се отделят при убийството на животното,хормоните които често се дават за по-добър растеж - естрогени,токсини които са се образували вследствие неподходящо хранене и антибиотично лечение.Всичко това няма как да не повлияе болестотворно върху човешкия организъм.Стига се до сериозни нарушения,които оказват влияние и върху психиката.Токсините се натрупват основно в черния дроб.

Ето какво казва Учителя за черния дроб:

"Ако той се разстрои,човек става неразположен,мрачен,той е песимист,не може да говори внимателно,мрази,сърди се,може да извърши убийство - всичко туй излиза от черния дроб."

Прекомерната консумация на месо уврежда и бъбреците.Ето какво пише Мария Требен в книгата си "Здраве от аптеката на господ":

"Големият невролог д-р Вагнер-Яурег казва в статиите си :"Две трети от нервноболните не биха стигнали до лудниците,ако бъбреците им бяха здрави".Оттогава насам съм посъветвала много нещастници,които поради смущения в бъбреците страдаха от депресии,халюцинации и пристъпи на лудост..."

стр.54

Линк към коментар
Share on other sites

Моят опит с месото е, че ако го ям, просто трябва да повиша всякаква активност: физическа, ментална, движение, дишане, всичко. Увеличава директно страстите - за храна, за удоволствия, похотта...Ако не повиша движението и активността въобще, се получава една вътрешна тежест, която вероятно може да прерастне в някаква болест според годините. Затова вече 1.5 ям предимно рина и пиле. Знам, че пилетата в Б-я са всичко друго, но не и пилета и кат масова практика са инжектирани с какво ли не - затова се опитвам да убедя половинката да готви риба. Засега не успявам - тя си обича пиле, аз пък съм от морето и обичам морска риба... Понякога животът в градовете може да изисква малко риба - защото чистото веганско хранене особено при мъжа създава дисонанс спрямо изискванията на околния стрес, шум, грубост. Та, балансът е най-доброто отново! Веднъж два пъти седмично риба или пиле, яйца. Прекаляването обаче наистина трови. Ако щеш директно с антибиотиците и анаболите, с които са хранени животните. Но не само. Знаем, че не е само това! Месоядството си е гавра с човещината, недопустим компромис с човешкото в човека! Съвсем отговорно твърдя, че принципна разлика между отглеждането и яденето на висши бозайници и канибализма практически няма. Бозайниците притежават висши когнитивни функции! Какво да говорим за идентичните им с нашите емоции! Да ядеш месо от делфин или прасенце е като да ядеш малкото си братче(като казвам братче, нямам предвид някакво абстрактно понятие, но именно братче - малък човек), просто защото е по-малко логично и по-беззащитно! Това е дивашка варварщина и масовото и разпростарнение никак не я извинява!

И да не пребебрегваме мисълта на Учителя от началото на темата!

Линк към коментар
Share on other sites

На мен ми беше много трудно да свикна с мисълта,че месото е вредно - бяха успели да ми внушат,че месото дава сила и който не яде месо се разболява от анемия.Няколко пъти се опитвах да го премахна от менюто си,но страхът да не си навредя го връщаше отново в чинията ми.Най-после успях да се преборя със страха и сега се чувствам много по-добре.Консумирам ограничено мляко и млечни продукти.

За тези които се страхуват че ще лишат организма си от важни аминокиселини ако престанат да ядат месо - същите се съдържат в кълновете,цветния прашец,спирулината,зеленчуците.

В книгата си "Гладът приятел и лекарство" Лидия Ковачева описва заболяванията на свои пациенти.Направи ми впечатление,че наред с другите диагнози винаги присъства и диагнозата невроза.Тези хора са злоупотребявали с месо и други концентрирани храни!

Линк към коментар
Share on other sites

Има ли връзка консумацията на месо с психичните заболявания? //

Може и да няма връзка, защото аз от двайсет години не ям месо - и пак ми хлопа дъската :thumbsup2:

Сега сериозно: Вегетарианството и особено суровоядството не само пречистват тялото, но и подобряват възприемчивостта на сетивата ни. Така се стига и до момент, в който бих казала, че на човек са му в кърпа вързани психичните проблеми, ако се изсили твърде много и твърде бързо в "духовните си и вегетариански амбиции".

Според мен, всяко нещо си идва по естествен начин с времето и тогава, когато човекът е готов за него. Така постепенно и от самосебе си отпадат ненужните за тялото ни храни.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

"За низшите животни месната храна е необходима,но за един по-висок живот,какъвто е човешкият,месната храна е вредна.Тя спъва човека в неговата еволюция.С каквато храна се храни човека,такива елементи внася в кръвта си.Нечисто е месото на сегашните млекопитаещи,с които човек се храни.Като знае това,той трябва да пази чистотата на своята кръв,защото от нея зависи здравето,от нея зависи и психическото му състояние."

Дънов,Петър Константинов.Трите родословия.Утринни слова,Лекция Четирите качества60.gif

Линк към коментар
Share on other sites

Който иска да пречисти своята нервна система, трябва да пости поне четири пъти в месеца. Да знаеш как да постиш, колко време да постиш и кога да постиш, това е цяла наука. Пречистиш ли нервната си система, ти придобиваш в съзнанието си повече светлинна енергия.

.................

Добре е от време на време да ядете само сурово жито. Ще ви дам следния опит: онези от вас, които имат слаб стомах или слаби гърди, нека се подложат на житен режим за един, два или три месеца най-много. През това време не трябва да употребяват никаква друга храна, нито хляб, освен да дъвчат сурово жито, добре изчистено и измито. Този опит да приложат само онези, които са нервни и неразположени и които искат да се лекуват. Ако ви се вижда много един месец, направете опита за една седмица. Ще накиснете от вечерта 100 г чисто жито с вода, ще го разделите на три равни части: ще дъвчете сутрин, обед и вечер; ако ви се пие вода през деня, може да пиете, колкото искате. Ако бяхте се поставили на този режим от по-рано, щяхте да имате по-здрави зъби и нервната ви система щеше да бъде по-добре регулирана. Почувствувате ли нещо дисхармонично от опита - спрете го.

Книга за здравето

Редактирано от Роси Б.
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...