Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Регресивна хипноза


Recommended Posts

Уважаеми колеги,

В темата за бременността и пренаталното възпитание попитах дали е възможно чрез регресия на майката да се въздейства върху вече родено и дори пораснало дете.

По този повод Иво даде предложение да отворя тема за регресията - като определение; метод ; литература и хора в България, които се занимават с този род дейност.

За мен би било много интересно и поучително ако някой от вас е преминал през този процес на регресия и има възможност и желание да сподели преживяното.

Моля да имате предвид, че аз лично нямам подобен опит.

С най-добри чувства

Дрона

:)

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 162
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Нямам такъв опит и много малко знам.

Но какъв е смисълът на всичко това?

Чувала съм, че някои психиатри чрез хипноза могат да те накат да изживееш някои неща. Но те те въвеждат в подсъзнанието (по-точно изваждат информация оттам), а знаем че то е свързано с колективното подсъзнателно. Така, че не се знае, това, което си спомняш, дали наистина са твои минали преживявания, или на някой друг.

Казах, че знам малко и може това да не е истината. Така, че очаквам от теб да обясниш по-подробно.:) И най-вече за смисъла.

А, освен това, ако няма прераждане? Ти сигурна ли си, че има? ;)

Линк към коментар
Share on other sites

Но какъв е смисълът на всичко това?

Регресията може да има много приложения. Едно от приложенията е лекуване на емоционални или психически травми (а понякога даже физически), които ги носим от детството си или от минали животи. Метода доколкото знам е следния: чрез преживяване отново на ситуацията, която е отключила проблема, се постига по-високо ниво на осъзнатост, от там и лекуване. Опитния психолог трябва да помогне на пациента сам да извлече урока, който той е трябвало да научи, както и да го насочи към любовта и доброто, които са основния смисъл на нашите превъплащения.

Въпроса е обаче да се намери опитен психолог, който да извърши процеса на регресия. Доста съм скептичен, че съществуват такива в България. Но кой знае, може и да има. Може би някой, който има повече информация може и да каже. Бях чул преди време, че са идвали преподаватели по регресия от чужбина... но нямам точна информация.

А, освен това, ако няма прераждане? Ти сигурна ли си, че има? ;)

Точно с регресия и спомени на деца от минали животи това може да се докаже. Преди време даваха филм за това по Discovery. Вижте повече инфо например ТУК

Интересен пример за работа с регресия и съчетването на наука (психология и медицина) с езотерика е д-р Браян Уайс (Brian Weiss). Ползващите английски могат да посетят сайта му ТУК. Наскоро излезе негова книга на български (вижте например ТУК), където той дава много примери от собствената си практика. Книгата третира не само въпросите на регресията, но и връзката и с медитацията и езотериката като цяло. Д-р Уейс е разработил и комплект от аудио касети за медитация, които позволяват след известно практикуване човек сам да си припомни важни случки от минали животи и да се лекува. В книгата му има две примернии медитации.

Д-р Уейс е бил дълго време учен напълно скептичен към всичко, което излиза извън официалната наука. Един ден обаче, докато провежда хипнотичен сеанс с пациентка (вижте повече инфо например ТУК) я моли да се върне във времето, когато се е появил симптома на проблема и. Тя започва да му разказва за нейно прераждане като жена през 1863г преди Христа. След този сеанс мирогледа му се променя из основи. В последствие пише поредица от книги за регресията в светлината на съвременната наука и езотерика. Изнася лекции пред аудитории от по 600-800+ човека в Америка и извън нея. Отговори на често задавани въпроси свързани и с регресията от същия автор - вижте ТУК. Интервю - ТУК

Знам и за интересен случай как Учителя помага на свой ученик да си припомни минали животи....

Линк към коментар
Share on other sites

Въпреки всичко си оставам скептична по въпроса, дали тези доказателства са действителни - т.е. дали доказват, че това са точно ТВОИТЕ спомени.

И един въпрос във връзка с прераждането: Кое се преражда, какво си ти всъщност? Кое е това, което си бил, твоето "аз" в миналото ти прераждане, сега и ще остане в бъдеще? - Това, което е постоянно и неизменно, истинската ни същност?

До това психологията и психиатрията с никакви методи не може да стигне. Защото ние не сме нито ума, нито спомените, нито чувствата, нито телата.., а психологията борави точно с това. Трябва да се излезе от този омагьосан кръг и да се осъзнае, че ние не сме нито едно от това. Но регресията не спомага за това, напротив - задълбочава твоята обвързаност с психичните явления.

С непрекъснато ровене в миналото и с идеята за прераждането, човек си остава в самсара, не може да постигне истинската си същност, Себе си. Напротив - и Учителя е казвал да се освободим от излишния товар, а това е цялото миналото. Но не като го преживяваме отново, както се предлага. Това наистина помага в психотерапията за болни хора, но не е духовен път. А и друго - мислите ли, че можете да преживеете отново безкрайните си минали прераждания, които са оставили следи? Не е това начина за "чистене" от кармата. Единствения начин е да скъсаме с всичко това и да скочим в "тук и сега" и да осъзнаем Истинската си Същност.

Аз това търся - свободата от прераждания и самсара. Но то се постига по други начини. :)

Мисля, че трябва да се разграничават нещата. Не съм против регресията - и тя си има място в психотерапията, но не е път за Себереализация.

Мисля, че не трябва да се объркват понятията и да се потъва в още по-големи заблуди. А да се търсят истинските пътища, дадени от просветлени Учители.

Поздрави с усмивка! :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

От опита на моите приятели-лечителите .... често незначителни на пръв поглед случки от детството, например, дават големи отражения върху здравето впоследствие. например, разказваха ми за един мъж, който дошъл при тях с тежки сърдечни проблеми. Медицината се затруднява да го диагностицира и му предписали стандартно лечение, което не дало резултат. Когато започнали да го диагностицират чрез метода на регресията и връщане назад, се оказало, че като малък паднал във варница. Тогава останала уплаха, но на етерно ниво останала травма, която след години се материализира като това сърдечно заболяване.

***

Поставих този въпрос в клуб Окултизъм в дирчето и там стана дискусия около следното: понякога когато майката преживее стрес и уплах .... това се материализира върху детето във вид на рожден белег.

Стана дума, че когато стреса се материализира по този начин детето е "свободно" от стреса". напрежението в неговите по-тънки тела е свалено и цялата случка повече не дава отражения върху него. но, когато не остава белег или нещо подобно.... напрежението остава и т.н.

***

И в тези случаи, когато травмата остава на етерно или емоционално ниво и е причинена от стрес или някакво тежко преживяване на майката е трудно да се диагностицира проблема ако се подхожда изцяло от страната на детето, защото в него остават само неясното чувство за тревога, което не може да се дефинира дори чрез регресията.

Но когато се разговаря с майката корена на проблема става видим.... Въпросът остава - как да се преодолее.

***

:)

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Ваня,

Въпреки всичко си оставам скептична по въпроса, дали тези доказателства са действителни - т.е. дали доказват, че това са точно ТВОИТЕ спомени.

До това психологията и психиатрията с никакви методи не може да стигне. Защото ние не сме нито ума, нито спомените, нито чувствата, нито телата.., а психологията борави точно с това. Трябва да се излезе от този омагьосан кръг и да се осъзнае, че ние не сме нито едно от това. Но регресията не спомага за това, напротив - задълбочава твоята обвързаност с психичните явления.

Ще си позволя да не се съглася с твоите разсъждения. Нали все пак това е хубавото в живота - пъстротата от мнения, идеи, подходи, пътища.... ;)

Относно прераждането и много други езотерични факти - човек или ги приема или не. Даже и от десет кладенеца вода да се донесе, човек отново може да не приема идеята за прераждането. Естествено това е в рамките на нормалното. Всеки е свободен да мисли и да вярва в това, в което е убеден. Както казва Робърт Монро, всеки трябва да преоткрие отговора за себе си ("Find out for yourself"). Така, че моята цел с подобен род мнения не е да доказвам на невярващите, а да провокирам размисъли и да покажа някои интересни факти, които са ме впечетлили. :)

Съвременната психология и психиатрия (както и съвременната физика) отдавна вече прескача границите на изследването на ума, чувствата и телата. Според мен е започнал процеса, който е споменат в някой от предсказанията за Новата Епоха, а именно - синтез на наука и религия (религия в мн. широк смисъл на думата - мистицизъм, езотерика и т.н).

А и друго - мислите ли, че можете да преживеете отново безкрайните си минали прераждания, които са оставили следи? Не е това начина за "чистене" от кармата. Единствения начин е да скъсаме с всичко това и да скочим в "тук и сега" и да осъзнаем Истинската си Същност....

Мисля, че трябва да се разграничават нещата. Не съм против регресията - и тя си има място в психотерапията, но не е път за Себереализация.

Човек няма нужда да преживява всичките си минали животи, а само тези моменти от тях, които биха помогнали в еволюцията и развитието в сегашния живот. Друг е въпроса, че се твърди, че Буда по време на просветлението си е изживял наново всички минали свои животи. Съзнанието на човека посредством заложените в него защитни и еволюционни механизми само избира, кога и какво да си припомни. Един от начините за чистене на "карма" е по-висока осъзнатост, и разбиране, че всичко е любов, да действаш от любов, да разбереш, че ти си любов. А именно в това може да помогне регресията.

Моето лично мнение за регресията (по скоро за комбинацията от регресия, медитация и други практики) е, че тя определено може да помогне в духовния път. Градя мнението си главно на книжката и опита на посочения по-горе автор. Не претендирам да съм експерт по темата или да имам някакъв по-специален опит, а просто мисля на базата ан информацията, която имам. Както се казваше в един филм "Всичко, до което се докосваш е част от Пътя."

Отново искам само да предупредя четящите темата, които се заинтересувани от тематиката, нека първо да се запознаят с литература по въпроса, да обмислят внимателно и да потърсят правилния специалист ако решат. Аз лично по-скоро бих пробвал комбинация от медитация и други езотерични методи отколкото да се оставя в ръцете на психотерапевт.

Мисля, че не трябва да се объркват понятията и да се потъва в още по-големи заблуди. А да се търсят истинските пътища,  дадени от просветлени Учители.

Аз не случайно споменах, че Учителя е използвал подобни методи за някои ученици. Все пак регресията не е панацея, а само един от многото методи, които могат да служат като опорна точка по Пътя. Това поне е моето мнение.

Поздрави на всички,

Иво

Линк към коментар
Share on other sites

Като опорна точка - да.:) - Един вид патерица.

Няма да споря, виждам, че си много увлечен. Нека все пак приемем, че регресията и работота с психотерапевт може да помогне на човека, в смисъл да го накара да се замисли по въпроса "Кой съм аз всъщност?" и да започне да търси себе си, истинската си същност. Това е като пред-началото на Пътя. Психологията също помага да се разберат механизмите на ума.

Оставям ви да си говорите по темата, защото аз всъщност няма какво повече да кажа.

Усмивки! :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

Като опорна точка - да.:)  ... Нека все пак приемем, че регресията и работота с психотерапевт може да помогне на човека, в смисъл да го накара да се замисли по въпроса "Кой съм аз всъщност?" и да започне да търси себе си, истинската си същност. ...

Да, опорна точка :)

Дрона, много интересен наблюдения имаш върху работата на твоите приятели. Можеш ли да ни разкажеш и други случаи?

Иво

Линк към коментар
Share on other sites

По повод просветлението на Буда - само да спомена, че не се изживяват всички минали животи, а става скок от света на илюзиите (самсара) в Реалността - истинския живот на пробуденото съзнание.

Нито пък спомнянето на минали животи е признак за просветленост.

:1eye:

Линк към коментар
Share on other sites

По повод просветлението на Буда - само да спомена, че не се изживяват всички минали животи, а става скок от света на илюзиите (самсара) в Реалността - истинския живот на пробуденото съзнание.

Нито пък спомнянето на минали животи е признак за просветленост.

За да не размиваме темата за регресията, отворих нова тема за това що е да си просветлен.... Вижте ТУК

Да, аз също мисля, че да си спомниш минали животи не е признак на просветленост, но пък може би е малка крачка в тази посока, тъй като спомените отключват едно по-дълбоко разбиране за нас самите тук и сега. :D

Линк към коментар
Share on other sites

Не знам защо темата се измести в някаква посока, малко неочаквана за мен.

1. Да, съгласна съм с Ваня, че ровенето в "кофата за боклук" не дава нищо и не води заникъде.

2. За мен регресията е по-скоро диагностичен и лечебен метод за разрешаване на конкретни емоционални или здравословни проблеми тук и сега.

3. Разбира се ако на нещата се гледа от високо и на ангро, то от такива най-общи позиции всеки метод е относителен и подложен на критика.

4. Смятам, че с понятието "просветленост" силно се злоупотребява . В смисъл, че се използва без да бъде поне приблизително дефинирано.

5. Регресията също така спомага да се почувства по-осезателно това, което и учителя казва в беседи ( извинете, но ще преразкажа по памет) - онази притча, за човека който мери костюми.... докато се влюби в някой от тях и започне да се идентифицира с него... забравяйки че става дума само за един костюм.

:)

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Дрона. Без да умаловажавам настоящатата тема, искам да напомня за причината за възникването и. Съществува проблем и ние коментираме възможно негово решение. Аз също съм донякъде скептично настроен към този метод ( и към психиатрите ), но искам да кажа, че много подобни случаи ( за проблема ) са описани в " Диагностика на кармата " на Лазарев, като са приложени и правилните ( според автора ) начини за отстраняването на тези проблеми... Аз лично също съм привърженик на идеите му като такива, но не приемам толкова неговата крайност. Препоръчвам ти поне частично запознаване ( що се отнася до случая ), ако вече не си се интересувала. :)

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Венцислав,

за добро или не, но не мога да чета Лазарев. Дори не мога да държа книгите му в ръце - става ми лошо. За това аз лично не мога да се възползвам от съвета ти, но ще го предам .

Благодаря.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 8 months later...

Защо ли ми се струва, че регресията е инволюционен метод! И има ли наблюдения след сеансите колко са трайни резултатите..., все пак за всеки влак си има пътници- така че щом има хора желаещи - ще има и други предлагащи!

Иначе силата/умението си е във всеки един от нас ! Стремежът ни да "подобряваме" живота си е огромна илюзия , защото животът ни е съвършен сам по себе си! Животът трябва да се разбира и живее/да го проявим такъв какъвто е заложен от Създателя!

Любов + Светлина + Мир + Радост

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

Чувал съм за Светла Балтова - лекар и психотерапевт от Пловдив, веща в регресивната хипноза, астрологията и езотериката. Според мен наистина се иска голямо майсторство, за да може човек да въведе някого толкова дълбоко, че да извади от скритите области на съзнанието му преживени, но забравени неща. Психотравмите се забравят, защото така психиката е пази от болката и стреса. Забравянето е свързано със съпротивата срещу нежеланото и изтласкването му - психични защитни механизми.

Но регресивната хипноза води и до преживявания от най-ранното детство, пренаталния период, миналите животи, а дори и до извънтелесните преживявания между две въплъщения. Следователно обяснението на действието на регресивната хипноза излиза от утъпканите конвенционални научни коловози и влиза в полето на трансперсоналната (духовна) психология - на езотериката! :sorcerer: :sorcerer: :thumbsup2: Велико е!!! :)

Линк към коментар
Share on other sites

Ррегресивната хипноза е остаряла методика. Ако се използва, то е в много редки и изключителни случаи. Като цяло, тя не се препоръчва поради ред причини.

Линк към коментар
Share on other sites

Ррегресивната хипноза е остаряла методика. Ако се използва, то е в много редки и изключителни случаи. Като цяло, тя не се препоръчва поради ред причини.

Интересно на какво се дължи това умозаключение, типично в радикалния ти необоснован стил?

Линк към коментар
Share on other sites

Според мен би било полезно да вмькна един цитат от книгата на Лиана Антонова "Не умирай неук", отностно регресията без да взимам твьрда позиция за или против нея.

"Миналото на всеки човек е лично - каквото и да е то!То е персонално извьрвян пьт и опит. Прозрението, кой какьв е бил в своето "минало", обикновенно се дава, когато индивидьт е готов, като го "види", да може да направи самоанализ на извьрвеният досега пьт.

Между моите познати има доста, които сториха всичко вьзможно да научат своето "минало". Някой от тях бяха самите те с "отворени" сетива (доколко отворени и колко осьзнати за използване - това е вьпрос;) други плащаха за информацията, но не преставаха да ровят и да тьрсят в миналото си, диреха рефлекси от него вьв взаимоотношенията си с хората в настоящето и в резултат не само, че не научиха нищо сьществено, нито пьк се поучиха от "чутото" или "видяното", а се намериха в тежки психически сьстояния и не знаят днес кои са.

Откритието от миналото ни, ако не сме готови за него, би ни натоварило излишно с непредвидими последици, би ни отклонило от задачите и уроците, които трябва да научим в този живот.

Сьвсем безсмислено и далеч не безопасно и без последици е да "ровим" из "миналото" си, вместо да се сьсредоточим с всичкият си потенциял, с който разполагаме, от разум, интелект, морал, етика и добродетели в настоящият си живот и да се стремим да го живеем правилно, с достойнство, та като се обьрнем назад, да не изпитваме сром и сьжаление.

"Миналото ни" нарочно е покрито с воала на забвението, за наше улеснение и защита, да не се разсейваме при изпьлнение на настоящите си задачи сьс спомена за минали грешки, човешки взаимоотношения или с болката от последната ни смьрт, регистрирана вьв вечната ни памет. Какво би било ако постоянно изплуваха в сьзнанието ни картини и спомени за нас самите и за тези, с които по силата на най- спровидливият, безпощаден и базпристрастен закон - кармата, в този живот се намираме в някакви врьзки - сьпруга, родители, роднини, приятели и др.

Какьв би бил животьт ни, ако си спомняме като последица на какви преживявания в "миналото" сега в този живот сме заедно? Ние не можем да намерим у нас сила, благоразумие и толерантност да изглаждаме и преодоляваме трудностите в семейните, роднинските и с когото и да е било отношения сега, ами ако можехме да си спомним какви са били тези отношения някога? Може ли някой да си представи дори колко болезнени биха били тези спомени?

По - важно е да проумеем, че не сме дошли на тази земя, в това си превьпльщение случайно. Това е резултат от наша собствена працанка на сьбрания опит от миналите си прераждания и в зависимост от това с какво сме разполагали в момента като сьвкупност от познания и опит, подпомогнати от Духовните Учители на астрала, в тези рамки сме избрали посоката на новият си живот, чрез който най- добре бихме научили слидващите уроци в дьлгия пьт на душата сьм сьвьршенство."

Доколкото сьм запозната и запомнила кьм регресивната хипноза се пристьпва изключително сериозно и внимателно, при достатьчно основателна причина и проблем, като на психотерапевта който ни вьвежда и води сеанса трябва да имаме доверие.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз пък си мисля, че миналото ни е покрито с "воала на забравата", както казва Лиана Антонова, единствено поради липсата ни на осъзнатост през годините, когато е изживявано! Тази липса на съзнателност води до включване на вградените защитни психични механизми - съпротива, изтласкване в несъзнаваното - нещо като криене на главата на щрауса в пясъка, като си мисли, че се е скрил... така и ние. Тази ни способност да "забравяме" кризисните си моменти всъщност е най-добрият болестопородител. Защото такова забравяне няма, а има само освобождаване на съзнанието от проблемите, докато подсъзнанието заплашително се претъпква с тях и не след дълго почват всякакви психични невротизирания, които се спускат дори до телесни проблеми! Забравянето е липса на съзнателност. Но, както казах - забравяне няма, защото подсъзнанието помни всичко! Проблемът на доста от сензитивите е, че представа си нямат от психология. Вярно е, че са изключителни таланти, велики са! Според мен и те би трябвало да преминават задължително през поне бакалавърски курс по психология плюс медицина. Или най-добре: през специална програма за такива свръхсетивни таланти! В България безспорно има много даровити хора - те са хора на бъдещето!

Регресивната хипноза прави същото, което прави психоанализата - н одиректно и бързо. Психоанализата е велика и винаги ще има място в който и да е подход към душевността. В случая, тя може да бъде чудесно помощно средство към регресивната хипноза.

Подобни резултати се постигат и с холотропното дишане - бастрика!

Интересното е, че потъването в подсъзнанието и изкачването в свръхсъзанието става винаги чрез регресия - връщане на съзнанието през по-ранните етапи от живота му, детските години, перинаталните и пренатални състояния, докато се стигне до чисто извънтелесни състояния. Книгите по даоска медитация директно говорят за връщане на процеса на стареене, събиране на жизнеността до състояние на 16 год. младеж, зачеване на самия Себе си, на духа в себе си, отъждествяването с това вътрешнп дете, отглеждането му като при бременност и отделянето му от тялото. Иисус казва: "Станете като децата!" Очевидно регресът се предизвиква естествено при стремежа към развитие на съзнанието! Но - дали е регрес, както го разбира Фройд - като болестно проявление, или когато е с пълно съзнание , е всъщност прогрес! Факт е, че всяко потапяне в по-фините слоеве на душата ни води до връзка с детското, чисто и изначално същество в нас. Но, не по начина, описам кат орегресия от фройдистите, в никакъв случай.

Но - тук мисля, че става дума за нещо повече от връщане назад или вървене напред. Става дума за преминаване в качествено нова плоскост на съзнание, нелинейна и невремева, при което не може да се разбира регреса или прогреса пространствено - времево линейно! Вече се говори единствено за състояние на съзнанието!

Така разбирана, регресивната хипноза, психоанализът, холотропното дишане, медитацията, молитвата - са само средство за промяна на съзнанието! За неговото интегриране, включване на отцепените му компоненти - постигане на състояние на Кентавър, както го наричат Ерик Ериксън и Кен Уилбър. Оттам нататък следва себеактуализация психична и социална, а само след това може да се говори за адекватна духовност!

Линк към коментар
Share on other sites

Регресията като "регресиятa на Аза в служба на Аза" (Kris), "доброкачествената регресия" (Balint) и регресията като "полезно за почивка място на илюзии" (Winnicott). Психотерапевттите трябва да бъдат особени внимателни, когато използват р.х.. Тя има съмнителен ефект като терапия. Пациента се поддържа в слаба и подчинена позиция.

Относно вечната младост или архетипа за puer aeternus. Отново имаме работа с несъзнавани комплекси на психиката - от нейната проекция на невъзможността на човека да се възроди. При нея има опасност от свръхфиксиране върху Духа, както е при трансперсоналистите. Подоробно пишат за това Von Franz и Hillman.

Линк към коментар
Share on other sites

Той духът си е свръхфиксиран и без писанията на Хилман и Франц.

А за това, че трябва да се провежда от чист по душа терапевт - това е 100% така!

А иначе, да, би могло да се нарече - "регресиятa на аза в служба на Аза" (Kris) - само промених първото Аз с аз... ;)

А за резултатите - ако резултатите от терапиите - медицински и психологически бяха отлични, нямаше да умираме и щяхме да сме хора от нов тип, както и по-малко щяхме да цитираме този и онзи утвърдил се с приравнеността си към невежеството умник, а щяхме да мислим по-самостоятелно! ;) ;) ;)

Линк към коментар
Share on other sites

Умираме, защото сме смъртни. Умираме от смърт.

За мен терапия, която не познава човешките символи и се свръхфиксира върху изнамирането на Вечната Духовност е половинчата и кастрирана. Мое мнение. Или има проблеми със собствената си анализа.

Линк към коментар
Share on other sites

Смъртни сме, защото сме болни - и това не е естествено състояние! А трансперсоналната школа включва останалите, интегрирайки ги и в никакъв случай не отрича човешките символи - съзнателни, несъзнавани и колективно несъзнавани! Просто е школата на бъдещето! Но, ако ще говорим за ТПП - по-добре в тема, посветена на това - ще го направя!

А регресивната хипноза е изключително майсторси похват и малцина я могат! Една от тези, които я могат, е Светла Балтова. Сигурно има доста други... Познавах един Георги от Пловдив, изключител;но чист и духовен човек, който я можеше...

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...