Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Рецепти, подходящи за неделя


Recommended Posts

Здравейте!

Неделя е деня, подвластен на Слънцето и според съветите на Учителя, най-подходящите продукти за този ден са: ориз, леща, грозде, портокали, мандарини, стафиди, слънчоглед, зеле, овес, ръж, ечемик ...

Предлагам в тази тема да публикуваме рецепти, с посочените продукти, изпитани и вкусни, подходящи за закуска, обяд или вечеря.

Това, което ми идва на ум от моя "арсенал" с вкусотии е:

Овесени ядки:

1. овесени ядки - 1 чаена чаша

2. стафиди - 1/4 чаена чаша

3. белен суров слънчоглед - 1/4 чаена чаша

4. прясно мляко - 1 чаена чаша

Продуктите 1, 2 и 3 се смесват в купичка, прясното мляко се кипва и се залива сместа, като се захлюпва отгоре за 10-15 минути.

Може да се сложи и лъжичка мед по желание.

Ръжена/овесена или комбинирана питка:

1. кисело мляко - 1 кофичка

2. хлебна сода - 1 чаена лъжичка

3. сол - 1 чаена лъжичка

4. кафява захар - 1 чаена лъжичка

5. ръжено и овесено брашно до получаване на меко тесто

6. олио - 1/2 чаена чаша

7. кимион или ким смелени - 1/2 чаена лъжичка (може и други подправки по избор)

В голяма купа се смесва киселото мляко и хлебната сода, добавя се олиото и подправките, след това се сипва брашно и се разбърква, докато се получи много гъста каша или меко тесто. Изсипва се в подмазана или тефлонова тавичка и се пече до зачервяване във фурната на 200 градуса (около 20-30 минути).

Изважда се от фурната, напръсква се със студена вода и се завива с кърпа за няколко минути. Разрязва се/разчупва се на парчета и може да се намаже или във всяко парче да се пъхне парченце краве масло - става много ароматно!

Ориз със стафиди:

1. Ориз - 3 чаени чаши

2. Стафиди - 1 чаена чаша

3. Зехтин - 1/2 чаена чаша

4. Подправки - къри или инд. орехче+куркума+джинджифил

5. Сол - 1 чаена лъжичка

Оризът се измива хубаво, добавят се стафидите, солта и подправките, сипват се 3 чаени чаши вода, захлюпваме и оставяме да ври на слаб огън. След като се свали от котлона, се добавя зехтина и се разбърква.

Вегетарианска "луканка":

1. ориз - 1 чаена чаша

2. леща - 1 чаена чаша

3. слънчоглед - суров, белен - 1 чаена чаша

4. олио - няколко супени лъжици

5. подправки - по 1/2 чаена лъжичка смлян ким, инд. орехче и черен пипер; 1 чаена лъчичка чесън на прах или няколко скилидки пресен пресован; сол

Сваряваме поотделно лещата и ориза, така че да останат без вода. Разбъркваме ги в съд заедно със слънчогледа, разбитите яйца, олиото и подправките. Разстиламе алуминиево фолио и изсипваме сместа в него по дължина, като го завиваме като руло. Печем във фурна при умерена температура около 20 минути. Нарязваме "луканката" на по-широки парчета (поне сантимтър-два )и сервираме заедно с фолиото.

Плодова салата:

1. портокали - 2 бр.

2. мандарини - 3 бр.

3. мед - 1 супена лъжица

4. ром - 1 супена лъжица

5. заквасена сметана за гарниране (по желание)

Плодовете се обелват и нарязват на кубчета, разпределят се в дълбоки стъклени чаши, меда, рома и 1 суп. лъжица вода се разбъркват и се заливат плодовете, отгоре може да се украси с разбита заквасена сметана, листенца прясна мента и др.

Редактирано от Диана Илиева
Линк към коментар
Share on other sites

Видях чудесна рецепта от petia.p за едно десертче , което също е добре дошло в неделния ден thumbup2.gif

П.П. Очаквам включване за още хубави неща с изброените продукти - сигурна съм, че има какво да споделите 3d_082.gif

Редактирано от Диана Илиева
Линк към коментар
Share on other sites

Комбинацията на ориз и леща открих за първи път, когато се увлякох по идийската кухня.

Там има различни варианти на тази комбинация, които носят името - кхечери.

Тук ще предложа най- лесната и бърза рецепта за кхечери, която съм правила.

Приготвят се половин чаша леща, 1 чаша измит в няколко води ориз, сол, топено масло и лимон.

За около минута, две лещата се запържва в мазнината, налива се литър и половина гореща вода и се добавя солта, след като лещата омекне се прибавя ориза и се вари около 20 мин. Разтопете останалата мазнина и я прибавете като разбърквате внимателно. Аз лично слагам и малко млян черен пипер, но това по желание.

Поднася се топла с резенчета лимон.

Добър апетит!

Линк към коментар
Share on other sites

Предлагам едн начин на приговяне на крем супа от леща:

Продукти:

Леща от червената;

Главичка лук;

Червен пипер;

Дометено пюре или доматче;

Мазнина-олио или зехтин или масло;

Кимион;

Морков;

Чесън;

Сол.

Приготвяне:

Слагаме да се варят първо лука, моркова, добавяме след около 10 мин. и лещата, тъй като червената леща овира много бързо. След като всичко е сварено добавяме доматчето или малко доматено пюре, както и подправките и отстраняваме от котлона. Пасираме с пасатор или миксер и добавяме отделно леко запържения червен пипер с избраната от нас мазнина, по избор може да се добави и счукана 1-2 скилидки чесън. Ако някой желае сервира с резенче лимон. Може вместо кимион да гарнираме като подправка чубрица или магданоз.

Линк към коментар
Share on other sites

За неделя са подходящи и мандарини, портокали, грозде.

Крем с портокали:

В 1 ч лъжица прясно мляко се разбърква 1 ч. лъжица нишесте, прибавя се сока от 1 портокал и настъргана портокалова коричка.

Прибавя се 1 жълтък.

1ч ч. мляко кипва и прибавяме 2 ч. ч кафява захар и горната смес. Ври до сгъстяване.

Разбиваме 1 белтък на сняг и го прибавяме към охладения крем.

Сервира се в стъклена чаша с парченце портокал:3d_081:

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте!

Ето и от мен една рецепта, която открих наскоро и мисля, че е подходяща :)

Сладки със сусамов тахан, овесени ядки, орехи и стафиди

  • 200 гр. сусамов тахан
  • 250 гр. мед
  • 1 ч. лъж. ванилова есенция
  • 1 ч. лъж. канела
  • 60 гр. стафиди
  • 200 гр. овесени ядки
  • 100 гр. смлени орехови ядки

Стафидите се накисват в малко ром или коняк за 30 минути. В купа се смесват сусамовият тахан, медът, ванилията, канелата и отцедените стафиди. Добавят се ореховите и овесените ядки. Всичко се смесва много добре. От тестото с влажни длани се оформят топки, колкото голям орех. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене и се притискат леко.

Фурната се нагрява на 180°C. Пекат се 12-15 минути, докато краищата им започнат леко да покафеняват.

Източник

Линк към коментар
Share on other sites

petia.p

Здравейте!

Ето една лесна и бърза рецепта и от мен:

1 част овесени ядки се заливат с 2 части вода, която предварително е сгорещена и в нея се разтваря мед на вкус, например за 250гр. ядки и 500гр вода аз слагам 3 хубави големи лъжици мед. Пекат се докато водата се скрие, а може и малко повече, зависи от предпочетанията ви. Ако се пекат по-кратко, става мекичък сладкиш, а за повече - като блокче бисквитка.

Приятен апетит!

Линк към коментар
Share on other sites

Това предлага, Диана Илиева

О, салатки най-различни.60.gif

Онзи ден правих такава:

прясно зеле, накълцано ситно

домати, нарязани на кубчета

орехи, скълцани ситно

може да се подправи със сол, зехтин, лимонов сок, пресован чесън и копър

а може да се залее със сметанов сос - заквасена сметана, разбита с горните подправки.

Линк към коментар
Share on other sites

Ето какво ни предлага, azbuki

Оооо, цял ден се чудя къде да си споделя рецептата за ризото. И ето къде!

Оризът се сварява в малко бульон. Пропорцията на ориза към водата е горе-долу 1:1,5. Отделно слагам в една тенджера зехтин, в зехтина намачкан или пресован чесън (слагам бая) и малко течна сметана и пипер и сол. Като стане горещо, добавям нарязана гъба кладница и броколи (може и само гъби), разбърквам със соса и оставям да се задуши. Накрая ръсвам отгоре малко пармезан. Като стане готово смесвам с ориза (някои хора оредпочитат соса отделно, но аз обичам всичко да се смеси и да си поеме), настъргвам отгоре поне още 100 грама пармезан, разбърквам всичкото - става едно такова като дъвка - и... ям. Отгоре може да се поръси с магданоз.

Да ви е сладко!

Линк към коментар
Share on other sites

Предложението на: Злинчо

манастирска яхния(ако някой знае варианти - моля, пишете)

1. ориз; 2.маслини; 3. гъби; 4. соев сос; 5.картофки; 6. морковчета; 7.чушчици(пиперки- такива нелюти), всичко се вари в една тенджерка, може да се сложи чубричка за тези , които обичат. а соевия сос аз го използвам вместо сол. може и без него. дори разбрах, че в голяма част от соевите сосове на пазара слагат оцветители и консерванти, така, че го имайте предвид.

п.п. не знам дали тук е мястото на тази тема, но се надявам модераторите да ми помогнат милостиво и да я преместят, преформират или каквото и да е там.

(ивинения към модераторите, ако тази тема не е за тука или се дублира)

Линк към коментар
Share on other sites

Овесени кюфтета от: videlinka

ето една страхотна рецепта за овесени кюфтета-ядките се киснат 40 минути във вряла вода,около400 гр,оцеждат се 15 мин в гевгир,слагат се 3 с.л. бряшно,падправки по желание,малко олио,омесва се добре,с намаслена лъжица се гребва от сместа и се сипва в сгорещено олио или зехтин,супер вкусни са!
Линк към коментар
Share on other sites

Много обичам овесени ядки!! Ето още една "рецепта" за приготвяне: за да не губим полезните им свойства, като ги подлагаме на термична обработка, можем да ги накиснем от вечерта в топла водичка със сушени плодове по избор и така на сутринта те са омекнали и готови за хапване  :rolleyes::3d_082:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 years later...

Вегетарианска "луканка":
1. ориз - 1 чаена чаша
2. леща - 1 чаена чаша
3. слънчоглед - суров, белен - 1 чаена чаша
4. олио - няколко супени лъжици
5. подправки - по 1/2 чаена лъжичка смлян ким, инд. орехче и черен пипер; 1 чаена лъчичка чесън на прах или няколко скилидки пресен пресован; сол
Сваряваме поотделно лещата и ориза, така че да останат без вода. Разбъркваме ги в съд заедно със слънчогледа, разбитите яйца, олиото и подправките. Разстиламе алуминиево фолио и изсипваме сместа в него по дължина, като го завиваме като руло. Печем във фурна при умерена температура около 20 минути. Нарязваме "луканката" на по-широки парчета (поне сантимтър-два )и сервираме заедно с фолиото.
 

Колко яйца ?
 

Линк към коментар
Share on other sites

O, съжалявам, забравила съм да напиша - 2 яйца са достатъчно. Най-много 3 при тия продукти.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...