Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Диана Илиева

Рецепти, подходящи за неделя

Recommended Posts

Здравейте!

Неделя е деня, подвластен на Слънцето и според съветите на Учителя, най-подходящите продукти за този ден са: ориз, леща, грозде, портокали, мандарини, стафиди, слънчоглед, зеле, овес, ръж, ечемик ...

Предлагам в тази тема да публикуваме рецепти, с посочените продукти, изпитани и вкусни, подходящи за закуска, обяд или вечеря.

Това, което ми идва на ум от моя "арсенал" с вкусотии е:

Овесени ядки:

1. овесени ядки - 1 чаена чаша

2. стафиди - 1/4 чаена чаша

3. белен суров слънчоглед - 1/4 чаена чаша

4. прясно мляко - 1 чаена чаша

Продуктите 1, 2 и 3 се смесват в купичка, прясното мляко се кипва и се залива сместа, като се захлюпва отгоре за 10-15 минути.

Може да се сложи и лъжичка мед по желание.

Ръжена/овесена или комбинирана питка:

1. кисело мляко - 1 кофичка

2. хлебна сода - 1 чаена лъжичка

3. сол - 1 чаена лъжичка

4. кафява захар - 1 чаена лъжичка

5. ръжено и овесено брашно до получаване на меко тесто

6. олио - 1/2 чаена чаша

7. кимион или ким смелени - 1/2 чаена лъжичка (може и други подправки по избор)

В голяма купа се смесва киселото мляко и хлебната сода, добавя се олиото и подправките, след това се сипва брашно и се разбърква, докато се получи много гъста каша или меко тесто. Изсипва се в подмазана или тефлонова тавичка и се пече до зачервяване във фурната на 200 градуса (около 20-30 минути).

Изважда се от фурната, напръсква се със студена вода и се завива с кърпа за няколко минути. Разрязва се/разчупва се на парчета и може да се намаже или във всяко парче да се пъхне парченце краве масло - става много ароматно!

Ориз със стафиди:

1. Ориз - 3 чаени чаши

2. Стафиди - 1 чаена чаша

3. Зехтин - 1/2 чаена чаша

4. Подправки - къри или инд. орехче+куркума+джинджифил

5. Сол - 1 чаена лъжичка

Оризът се измива хубаво, добавят се стафидите, солта и подправките, сипват се 3 чаени чаши вода, захлюпваме и оставяме да ври на слаб огън. След като се свали от котлона, се добавя зехтина и се разбърква.

Вегетарианска "луканка":

1. ориз - 1 чаена чаша

2. леща - 1 чаена чаша

3. слънчоглед - суров, белен - 1 чаена чаша

4. олио - няколко супени лъжици

5. подправки - по 1/2 чаена лъжичка смлян ким, инд. орехче и черен пипер; 1 чаена лъчичка чесън на прах или няколко скилидки пресен пресован; сол

Сваряваме поотделно лещата и ориза, така че да останат без вода. Разбъркваме ги в съд заедно със слънчогледа, разбитите яйца, олиото и подправките. Разстиламе алуминиево фолио и изсипваме сместа в него по дължина, като го завиваме като руло. Печем във фурна при умерена температура около 20 минути. Нарязваме "луканката" на по-широки парчета (поне сантимтър-два )и сервираме заедно с фолиото.

Плодова салата:

1. портокали - 2 бр.

2. мандарини - 3 бр.

3. мед - 1 супена лъжица

4. ром - 1 супена лъжица

5. заквасена сметана за гарниране (по желание)

Плодовете се обелват и нарязват на кубчета, разпределят се в дълбоки стъклени чаши, меда, рома и 1 суп. лъжица вода се разбъркват и се заливат плодовете, отгоре може да се украси с разбита заквасена сметана, листенца прясна мента и др.

Редактирано от Диана Илиева

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Видях чудесна рецепта от petia.p за едно десертче , което също е добре дошло в неделния ден thumbup2.gif

П.П. Очаквам включване за още хубави неща с изброените продукти - сигурна съм, че има какво да споделите 3d_082.gif

Редактирано от Диана Илиева

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Комбинацията на ориз и леща открих за първи път, когато се увлякох по идийската кухня.

Там има различни варианти на тази комбинация, които носят името - кхечери.

Тук ще предложа най- лесната и бърза рецепта за кхечери, която съм правила.

Приготвят се половин чаша леща, 1 чаша измит в няколко води ориз, сол, топено масло и лимон.

За около минута, две лещата се запържва в мазнината, налива се литър и половина гореща вода и се добавя солта, след като лещата омекне се прибавя ориза и се вари около 20 мин. Разтопете останалата мазнина и я прибавете като разбърквате внимателно. Аз лично слагам и малко млян черен пипер, но това по желание.

Поднася се топла с резенчета лимон.

Добър апетит!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Предлагам едн начин на приговяне на крем супа от леща:

Продукти:

Леща от червената;

Главичка лук;

Червен пипер;

Дометено пюре или доматче;

Мазнина-олио или зехтин или масло;

Кимион;

Морков;

Чесън;

Сол.

Приготвяне:

Слагаме да се варят първо лука, моркова, добавяме след около 10 мин. и лещата, тъй като червената леща овира много бързо. След като всичко е сварено добавяме доматчето или малко доматено пюре, както и подправките и отстраняваме от котлона. Пасираме с пасатор или миксер и добавяме отделно леко запържения червен пипер с избраната от нас мазнина, по избор може да се добави и счукана 1-2 скилидки чесън. Ако някой желае сервира с резенче лимон. Може вместо кимион да гарнираме като подправка чубрица или магданоз.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

За неделя са подходящи и мандарини, портокали, грозде.

Крем с портокали:

В 1 ч лъжица прясно мляко се разбърква 1 ч. лъжица нишесте, прибавя се сока от 1 портокал и настъргана портокалова коричка.

Прибавя се 1 жълтък.

1ч ч. мляко кипва и прибавяме 2 ч. ч кафява захар и горната смес. Ври до сгъстяване.

Разбиваме 1 белтък на сняг и го прибавяме към охладения крем.

Сервира се в стъклена чаша с парченце портокал:3d_081:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest devashaktika

Здравейте!

Ето и от мен една рецепта, която открих наскоро и мисля, че е подходяща :)

Сладки със сусамов тахан, овесени ядки, орехи и стафиди

  • 200 гр. сусамов тахан
  • 250 гр. мед
  • 1 ч. лъж. ванилова есенция
  • 1 ч. лъж. канела
  • 60 гр. стафиди
  • 200 гр. овесени ядки
  • 100 гр. смлени орехови ядки

Стафидите се накисват в малко ром или коняк за 30 минути. В купа се смесват сусамовият тахан, медът, ванилията, канелата и отцедените стафиди. Добавят се ореховите и овесените ядки. Всичко се смесва много добре. От тестото с влажни длани се оформят топки, колкото голям орех. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене и се притискат леко.

Фурната се нагрява на 180°C. Пекат се 12-15 минути, докато краищата им започнат леко да покафеняват.

Източник

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

petia.p

Здравейте!

Ето една лесна и бърза рецепта и от мен:

1 част овесени ядки се заливат с 2 части вода, която предварително е сгорещена и в нея се разтваря мед на вкус, например за 250гр. ядки и 500гр вода аз слагам 3 хубави големи лъжици мед. Пекат се докато водата се скрие, а може и малко повече, зависи от предпочетанията ви. Ако се пекат по-кратко, става мекичък сладкиш, а за повече - като блокче бисквитка.

Приятен апетит!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Това предлага, Диана Илиева

О, салатки най-различни.60.gif

Онзи ден правих такава:

прясно зеле, накълцано ситно

домати, нарязани на кубчета

орехи, скълцани ситно

може да се подправи със сол, зехтин, лимонов сок, пресован чесън и копър

а може да се залее със сметанов сос - заквасена сметана, разбита с горните подправки.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ето какво ни предлага, azbuki

Оооо, цял ден се чудя къде да си споделя рецептата за ризото. И ето къде!

Оризът се сварява в малко бульон. Пропорцията на ориза към водата е горе-долу 1:1,5. Отделно слагам в една тенджера зехтин, в зехтина намачкан или пресован чесън (слагам бая) и малко течна сметана и пипер и сол. Като стане горещо, добавям нарязана гъба кладница и броколи (може и само гъби), разбърквам със соса и оставям да се задуши. Накрая ръсвам отгоре малко пармезан. Като стане готово смесвам с ориза (някои хора оредпочитат соса отделно, но аз обичам всичко да се смеси и да си поеме), настъргвам отгоре поне още 100 грама пармезан, разбърквам всичкото - става едно такова като дъвка - и... ям. Отгоре може да се поръси с магданоз.

Да ви е сладко!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Предложението на: Злинчо

манастирска яхния(ако някой знае варианти - моля, пишете)

1. ориз; 2.маслини; 3. гъби; 4. соев сос; 5.картофки; 6. морковчета; 7.чушчици(пиперки- такива нелюти), всичко се вари в една тенджерка, може да се сложи чубричка за тези , които обичат. а соевия сос аз го използвам вместо сол. може и без него. дори разбрах, че в голяма част от соевите сосове на пазара слагат оцветители и консерванти, така, че го имайте предвид.

п.п. не знам дали тук е мястото на тази тема, но се надявам модераторите да ми помогнат милостиво и да я преместят, преформират или каквото и да е там.

(ивинения към модераторите, ако тази тема не е за тука или се дублира)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Овесени кюфтета от: videlinka

ето една страхотна рецепта за овесени кюфтета-ядките се киснат 40 минути във вряла вода,около400 гр,оцеждат се 15 мин в гевгир,слагат се 3 с.л. бряшно,падправки по желание,малко олио,омесва се добре,с намаслена лъжица се гребва от сместа и се сипва в сгорещено олио или зехтин,супер вкусни са!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Много обичам овесени ядки!! Ето още една "рецепта" за приготвяне: за да не губим полезните им свойства, като ги подлагаме на термична обработка, можем да ги накиснем от вечерта в топла водичка със сушени плодове по избор и така на сутринта те са омекнали и готови за хапване  :rolleyes::3d_082:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Вегетарианска "луканка":
1. ориз - 1 чаена чаша
2. леща - 1 чаена чаша
3. слънчоглед - суров, белен - 1 чаена чаша
4. олио - няколко супени лъжици
5. подправки - по 1/2 чаена лъжичка смлян ким, инд. орехче и черен пипер; 1 чаена лъчичка чесън на прах или няколко скилидки пресен пресован; сол
Сваряваме поотделно лещата и ориза, така че да останат без вода. Разбъркваме ги в съд заедно със слънчогледа, разбитите яйца, олиото и подправките. Разстиламе алуминиево фолио и изсипваме сместа в него по дължина, като го завиваме като руло. Печем във фурна при умерена температура около 20 минути. Нарязваме "луканката" на по-широки парчета (поне сантимтър-два )и сервираме заедно с фолиото.
 

Колко яйца ?
 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

O, съжалявам, забравила съм да напиша - 2 яйца са достатъчно. Най-много 3 при тия продукти.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×