Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Диана Илиева

Рецепти, подходящи за понеделник

Recommended Posts

Ден - понеделник, планета - Луна.

Подходящите продукти са: зеле, лапад, лобода, зелен фасул, марули, краставици, царевица, картофи, домати, бакла, тикви, гъби ...

Печени гъби:

1. Гъби печурки - по-големи, с премахнато пънче

2. Масло/зехтин, сол и подправки: инд. орехче или черен пипер по избор

Гъбите се измиват, във всяка се слага по малко парченце масло или зехтин, поръсва се малко сол и от подправката. Алуминиево домакинско фолио се нарязва на квадрати и всяка гъба се завива в пакетче с него. Подреждат се във фурната и се пекат на 200 градуса 10 минути. Така гъбите не изсъхват при печенето и стават много сочни и ароматни. Сервират се с фолиото.

Торбички от зеленчуци:

1. Картофи - 2-3 средно големи

2. Краставица - 1/2бр.

3. Зелеви листа - 10-тина броя, по-големи и здрави, може и от китайско зеле

4. Сол, копър, зехтин, лимонов сок, малко лук или чесън по избор, сушен или на прах

Зелевите листа се попарват, за да омекнат (полусварени); ако имат дебели жилки, предварително се отстраняват внимателно, без да се разкъсва листото. Картофите се сваряват и се нарязват на дребни кубчета, краставицата се обелва и също се нарязва на кубчета; добавят се подправките и всичко се разбърква в една купа. Поставя се от тази смес по една супена лъжица (или повече, колкото е възможно) в средата на зелевия лист, краищата му се събират нагоре и се завръзва с една лента от обелките на краставицата, за да стане като бохчичка. По желание може да се направи още от соса с подправките и да се напръскат получените торбички и отгоре с него.

В менюто за понеделник може да включите и предложението на Иво, също на Аделаида.

Очакваме да се включите и с други вкусотии от вашия си репертоар! thumbup2.gif

Редактирано от Диана Илиева

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ще споделя една рецепта, която е основно със зеле и предполагам е подходяща за понеделник.

Това е вариант на пиле със зеле, но без пиле :).

На малка зелка половината се нарязва на ситно и се омчква добре със солта, прибавя се 1 кафена чаша ориз и една купичка предварително накиснати в топла вода соеви кубчета. Всичко това се смесва в тава, слагат се 2 кубчета пилешки бульон, няколко дафинови листа, черен и червен пипер на вкус, олио.

Пече се на фурна около 30-40 мин, на 250 градуса.

И тъй като е понеделник и картофа е подходящ продукт. Това ястие може да се поднесе с топла картофена салата с праз и лимони.

Добър апетит!

Редактирано от didi_ts

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Започваме със вегетарианско зеле с пържени/задушени цели картофки. Тъй като е подходящо за днешния ден.

Продукти:

Зеле - кисело или прясно;

Картофи;

Червен пипер;

дафинов лист;

чубрица;

олио;

сол;

черен пипер на зърна;

Приготвяне:

Зелето са приготвя както се приготвя зеле обикновено-нарязва се, осолява се добавя се вода, червен пипер, доматено пюре или домати, зрънцата черен пипер, чубричка и олио, както и дафиновия лист. По избор или се вари или се пече на фурна.

Картофките да са средно големи или по-дребнички и цели обелени се задушават в тиган с мазнинка и съвсем малко вода, след което се добавят към зелето. Много е вкусно, въпреки, че е нетрадиционно.

Редактирано от Аделаида

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Тук е момента да ви предложа и моят любим Тиквеник:

Продуктите са ясни:

Тиква;

Захар на вкус;

Канела;

Пудра захар за поръсване отгоре;

Орехи по желание, и количесво на вкус;

Кори за баница от магазина 1 пакет, ако не си ги точите сами;

Олио, зехтин или 250 гр.масло отново по избор;

Приготвяне:

Тук особеноста е, че аз не задушавам тиквата, настъргвам я и я овивам сурова заедно с корите, захарта, канелата и орехите в корите, които прадварително намазвам с избраната от вас мазнина. Тавичката също се намазва предварително, както и отгоре вече готовия тиквеник.

Пече се на 150-180 градуса до зачервяване, като фурната е предварително загрята. Тъй като не слагам много захар в плънката отгоре поръсвам с пудрата захар.

Редактирано от Аделаида

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

И тъй като картофките са подходящи за днес предлагам любимата ми картофена крем супа:

Продукти:

4-5 средно големи картофа;

сол;

прясно мляко и/или вода /за любителите на прясното мляко - с мляко и за тези които не обичат-с вода/;

около 50-100 гр. масло;

Картофите са нарязват на две или се варят цели, в леко подсолена вода, след сваряването картофките водата и добавеното прясно мляко се пасират или разбиват с миксер за да се получи хомогенна смес. После докато е топла се добавя маслото и ако искаме някаква друга подбправка по личен избор. Ако някой желая освен картофките може да свари и един морков вътре или малко лук-обикновен или праз.

При сервирането на супичката вътре се добавят кротончета, или се поднася с препечена филийка хляб, също ако някой иска може да добави сметана /солена/.tongue.gif Вярвям, че ще ви хареса.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Мммммм, вярно, бях забравила за тази супа! Много я обичам - правя я с вода + краве масло. А като подправка - индийско орехче.

А аз правя тиквеника абсолютно по същия начин, само дето не слагам въобще захар. А докато се пече, разтварям 2-3 супени лъжици мед в 1-2 супени лъжици вода и като го извадя от фурната, още топъл го напръсквам с тази гъста медена вода. Става много вкусно, ароматно, а и здравословно. Дори външния му вид е thumbup1.gif , защото препечените корички стават като гланцирани от меда!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

А аз правя тиквеника абсолютно по същия начин, само дето не слагам въобще захар. А докато се пече, разтварям 2-3 супени лъжици мед в 1-2 супени лъжици вода и като го извадя от фурната, още топъл го напръсквам с тази гъста медена вода. Става много вкусно, ароматно, а и здравословно. Дори външния му вид е thumbup1.gif , защото препечените корички стават като гланцирани от меда!

Да, тиквеника или въобще тиквата си е най-подходящо да се приготвя без захар, има много сладки тикви, а меда като подсладител е най-полезен. Но меда разбира се е най-добре да бъде прибавян към вече леко изстинали храни, чай, кафе и прочее, тъй като полезните му свойства и качества се изпаряват иначе. Но, когато тиквата не е сладка, може да добавим и мъничко захар.

Сега ще Ви препоръчам и крем супа от тиква:

Необходима продукти:

Тиква;

Морков;

Праз или лук/стар или пресен/;

Целина;

Прясно мляко и/или вода;

масло;

сметана;

пипер.

Приготвяне:

Всички продукти се сваряват, след което пасираме и добавяме прясното мляко и сметаната и маслото при сервиране. Може да се сервира с резен лимон и мъничко магданоз. Подправките са по избор, както и добавянето на сметана и прясно мляко.

Десерт с тиква:

Сварена на кубчета тиква /или печена в тава, поръсвам със сурови орехи или бадеми и заливам с течен мед.

Редактирано от Аделаида

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Картофена салата:

4 средно големи картофа се сваряват в леко подсолена вода, след което се нарязват на кубчета. Нарязват се на ситно или стръкче праз лук, или пресен лук, или глава стар лук /може и червен/ въпрос на избор. Лука се осолява и са смачква леко, добавя се изцеден лимон или оцет, и зехтин. След овкусяването на лука аз добавям и обърквам вече нарязаните картофи и накрая добавям нарязан магданоз. При сервирането може да се поръси и малко шарена сол по избор.

Задушени гъбки:

Подходящи са култивираните печурки, челядинки и други видове. Нарязвам на ивички или на кубчета гъбките, които са предварително измити и поставям в подходящ тиган, задушавам с масло, тъй като гъбите си пускат вода. Подправките са по-избор, но аз приготвям с копър, който добавям на края, може да се добави накрая също и счукани 1-2 скилидки чесън.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте почитатели на здравословното хранене.Какво ви е отношението към макароните?3d_029.gif

Мкарони с гъби на фурна

Продукти:

1 п.макарони

1 кг пресни гъби или един буркан стерилизирани

1 пак. масло

сол,чубрица,една глава лук(стар) или връзка пресен,черен пипер

150 гр.настъргано сирене

2 пресни домата

2 яйца

6 супени лъжици кисело мляко

Приготвяне:

1.Макароните се сваряват

2.В маслото се задушават лука и гъбите нарязани на извички.Добавят се и изцедените от водата, сварени макарони.

3.Разбъркваме добре и прибавяме чубрица,сол ,черен пипер,след което изсипваме в тавичка .Отгоре наръсваме настърганото сирене и доматите нарязани на колелца.Запича се около 15 минути на горна фурна.Накрая яденето се залива със смес,получена от яйцата и киселото мляко.Запича се още малко- 10 минути.

Консумира се веднага.Снощи го приготвих на внезапни гости и всички много го харесаха.Използвам гъби -печурки и кланица.Ако гъбите са сурови,първо се сваряват.

Да ви е сладко.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Мусака от тиквички

3 - 4 бр. малки тиквички

3 - 4 бр. средно големи картофа

(съотношението тиквички/картофи е по избор, но е по-вкусно, когато тиквичките са малко повече от картофите)

1 - 2 бр. моркова

1 - 2 стръка пресен чесън

(ако няма пресен - 3 - 5 скилидки стар)

копър (на вкус)

Тиквичките се настъргват, картофите се режат на кубчета, морковите на кръгчета. Добавят се нарязания чесън и копър.

Посолява се на вкус. Добавя се мазнина - олио или зехтин, отново на вкус. Всичко се разбърква и се долива вода, колкото леко да се вижда.

Пече се на средно силна фурна.

Заливка: 2 - 4 яйца, 300 - 500 гр. кисело мляко, брашно (на 2 яйца - една супена лъжица). Всичко се разбива и се посолява на вкус. Добавя се настъргано индийско орехче.

След заливане, ястието се пече до зачервяване на коричката.

Много е вкусна студена. Може да бъде поднесена с кисело мляко.

Редактирано от lokator

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

И още една салатка пресложена от: Диана Илиева

марули, накълцани по-едро

зелен лук (по желание)

лешници, скълцани ситно

подправя се със сол, зехтин, лимонов сок, може и магданоз (аз нямах)

а може само сол и кисело мляко.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Спанак с ориз

5-6 стръка ситно нарязан лук се задушават с 5-6 лъжици олио или масло.Прибавят се 1 лъжика червен пипер, сол на вкус, 1/2 чаша ориз и 2 лъжички чер. пипер. Разбъркват се добре.

Измива се 1 кг. спанак. Половината от листата му се нареждат грижливо (без да се нарязват) в широка тенджера. Върху тях се разстила готовата запръжка с ориза, а отгоре се слага останалия спанак. Налива се 1ч. гореща вода. Тенджерата се захлупва и ястието се оставя да ври на тих огън около 1/2час. Много върви с кисело мляко!!!

ПП заради ориза ястието е подходящо и за Неделя!!! ...и е много вкусно :3d_082:

Да ви е сладко!:rolleyes:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте в тази вкусна тема.

Искам да ви припомня,че сега е добрия момент да се яде лапад.Растението е свежо и силно.

Супа от лапад:

1 кг лапад се измива добре и се нарязва на ситно.Задушава се с малко вода и няколко стръка пресен лук и пресен джоджен ,също нарязан на ситно.Заливаме с 4-5 чаени чаши топла вода и варим с добавка на :

сол на вкус,чер пипер,масло 1/2 пакетче от 125 гр.,една кафена чашка ориз.

Супата се застройва с яйце,кисело мляко и брашно.Аз правя т.нар. варена застройка,при която разбирам две яйца,капвам качица лимон ,за да не се пресичат,добавям 3 с.л. кисело мляко и слагам в съд на котлона.С непрекъснато разбъркване да се затопли сместта на застройката + две с.л. препечено пълнозърнесто брашно леко размито във вода и започвам да смесвам с топлата супа с бъркане.

При поднасяне на дъното на купичките слагам натрошено сирене,а върху него заливам супа и така поднасям.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

1 връзка пресен лук,

1 стиска киселец и

1 стиска лапад

Измиваме и нарязваме, поставяме в тенджера да се задушат с мъничко водичка за 5 минутки.

Когато водата изври добавяме 1 с. лъжица олио, две разбити яйца и кубче, /колкото кибритена кутийка/ сирене.

Леко се запържва и се хапва с апетит3d_082.gif

Да ви е сладко!smile.gif

Редактирано от Слънчева

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest pavletA

Замислих се, за сезона ,че има пресни тиквички и става чудна мусака от тях.Продуктите са :червен лук пресен 3-4 стръка, тиквичка, картофи пресни, ориз, моркови, копър.Започваме с омекване на лука в мазнина и сол, добавяме ориза с мярка 1 кафена чаша и 3 части вода, добавяме картофите на кубчета, тиквичката сварена предварително в подсолена вода, морковите рендосани за цвят и копър за подправяне накрая. Добър апетит!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×