Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Коя наука описва най- добре материалният свят?


Recommended Posts

Ти какво пускаш по две думи и изчезваш! За начало на тема трябва увод - ако искаш едното, подай другото! :harhar: Ама колкото и да му е дълъг езика, може и прав да е...

Линк към коментар
Share on other sites

Ще ми се да да стигнем до общ извод
???

Стигането до общ извод е смъртта на науката...която и да е тя... според мен.. :(

Линк към коментар
Share on other sites

Физиката. И не само, но най-вече. То и другите науки са за никъде без физиката, понеже инструментите на изследване са основани на физични явления. Закъде без физика бе, хора!? За никъде!

Пропуснах, че езотериката, действителната езотерика също подлежи на обективно изследване някой ден и то пак от коя наука? От физиката.

Линк към коментар
Share on other sites

В началото бе Словото.

Материалния свят е Слово.

Ние сме Ехо от Словото.

Материалния свят е Ехо.

Изучавай Ехото за да разбереш себе си.

Линк към коментар
Share on other sites

Разбира се, че инструменти за изучаване на света имаме в самите себе си, но дали това изследване на "ехото от словото" може да се нарече наука и то най-добрата? Съмнявам се, понеже тези инструменти по принцип ако изобщо работят, работят зле. Достоверността трябва да е измерима с достатъчно голяма точност, нужно е научно описание, доказване, практически методи, предаване на знанието за човечеството в подходяща форма - най-общо и непълно казано, но достатъчно, струва ми се. А иначе - нека различните методи се допълват. Най-великите прозрения понякога не достигат по пътя на човешката логика - свалят се, дават се интуитивно, т.е. налице е първо резултатът, крайната истина, а "обличането" в приемлива форма за представяне на света става после. Включително и за физиката.

Линк към коментар
Share on other sites

Физиката описва най- добре материалния свят. Толкова добре, че има сили да надниква и отвъд материалния свят, където вече не наука е необходима. Освен това е малко спорен въпросът с дефинициите- кое е материално и нематериално. Просто последователните физици стигат до Бога, едни си признават- други- не. Само това е разликата.

Линк към коментар
Share on other sites

В светата книга, авторите още отпървите си написани слова ,са се опитали да ни кажат нещо много основно!

Да Ви е правило впечатление ,че всички съвременни физически теорий в някакъв смисъл научно ни обясняват неща ,които езотериците отдавна се опитват да ни покажат?

За Донка!

Написъл съм:"Ще ми се да да стигнем до общ извод"

Оговорила е:

"Стигането до общ извод е смъртта на науката...която и да е тя... според мен.."

Е ,всички знаем ,че човешката цивилизация ще приключи съществуването си на земята .От този общ изводне следва и смъртта на науката.

Общият извод в никакъв случай, не означава ,че ще определим нещата еднозначно.Човек е крайно физическо същество ,а вселената безкрайна....Възможностите са неизчислими...

И въпреки това общ извод има !

Не изваждаите отговорите си от контекста на разглежданият проблем.

Линк към коментар
Share on other sites

:D

Е ,всички знаем ,че човешката цивилизация ще приключи съществуването си на земята .

:hmmmmm: Според мен ние всички (разумни) хора знаем само едно нещо (със сигурност) - че нищо не можем да знаем (напълно и със сигурност ), защото " всичко тече, всичко се променя" - когато човекът е осъзнал тази Истина, са се родили науките.

Не излизам от контекста - "ще ми се да стигнЕМ до ОБЩ извод" на мен ми звучи - да сближим позициите си - не че е лошо, но като чуя "общ извод" се сещам за Коперник и Бруно, които са си позволили да имат мнение, обратно на "общия извод". :(

По въпроса - ако обичате, дефинирайте понятието "материален свят". За мен - специалист по педагогика, психология и лингвистика душата, съзнанието, поведението, езикът и т.п. също са неделима част от материалния свят. :) Нещо повече, опитайте се да ме убедите, че ние изобщо можем да се занимаваме с "материален свят" без тях! :harhar:

Линк към коментар
Share on other sites

Науката на науките - тази която обема в цялостта си всички науки: Науката на Посветените!!! ОМ

Линк към коментар
Share on other sites

Всяка човешка наука борави с инструменти.

Най-важните са нашият мозък и периферна нервна система, както и невидимите с физически средства висши тела.

По необходимост за правилно разбиране на каквото и да е, трябва те да бъдат развити до най висока степен.

Способността за концентрация пък е пряка функция от спокойствието. Без спокойствие е трудно да се разберат дори прости неща, а какво остава за окултните истини. Тук опираме до храната и правилният начин на живот.

Линк към коментар
Share on other sites

Да Ви е правило впечатление,че всички съвременни физически теорий в някакъв смисъл научно ни обясняват неща ,които езотериците отдавна се опитват да ни покажат?
Там е работата, че могат да покажат, но не и да докажат!

Всяка човешка наука борави с инструменти.

Най-важните са нашият мозък и периферна нервна система, както и невидимите с физически средства висши тела.

По необходимост за правилно разбиране на каквото и да е, трябва те да бъдат развити до най висока степен.

С тези инструменти човек може да докаже преди всичко на себе си някои неща, при което правилното им разбиране да си остава под въпрос, но това все още не е достатъчно. Под въпрос е и правилното функциониране на същите инструменти. Когато обаче резултатите получени по такъв път се докажат съвсем обективно, тогава няма какво да се спори. Тези инструменти са най-ценните, но не и достатъчни. Че то, като му дойде на един учен някоя блестяща идея, тепърва трябва да я облича във форма като за пред света и да я доказва, при което може да му се наложи и да си изобретява съответни материални инструменти. Е, в днешната наука рядко са самотните борци, така че е по-лесно.

Линк към коментар
Share on other sites

Всички сме свикнали да използваме понятия ,които мислим ,че са дефинирани по принцип.

Ето и сега-какво е “принцип” ,ами какво е” разумен” човек и т.н.

Легендата за вавилонската кула е напълно реален. Нашият свят е само в главите ни!Ние цял живот мислим и си представяме действителността, само,чрез моделите в нашите “глави”..За това и Буда е отговарял по различен начин на един и същ въпрос –според човека ,които пита.

Проблемът с значението на понятията е, като този със значението на координатните системи. Образът/картинката /която наблюдаваме от нашето положение в пространството , явленията ,процесите,енергйните взамодествия се променят,ако сменим координатната система или гледната точка ,или смисъла ,който лично влагаме в думите:

http://kostaastro.3bb.ru/viewtopic.php?id=10

Всичко зависи само от нашето отношение към “вещественият свят”.Този свят включва : нашата духовна същност, душата физическото тяло.Но всички тела разполагат с тази троица.Ние изпускаме твърде често ,че законът за Кармата или законът на Нютон -за връзката между акцията и реакцията ,неминуемо включва и още две явления –процеси:Взаимодействието и адаптацията. Този закон управлява вселената/независимо от аспектът в който я разглеждаме/...

Това ,че нищо не знаем е много голямо познание!Няма да се спирам на въпроса ,защо след такова велико познание е трябвало да възниква, такава дяволия ,като науката

Ние вече сме създадени и просто трябва да изживеем дхармата си.

Не е лоша идея! Буда го е нарекъл шуния или пустота.

.Виждате ,колко са безпомощни думите !-заради това и зададох само въпроси.

Целта ми беше да покажа ,как действа нашето съзнание.

Колко сложно е да се обясняват със слова нещата от живота.

Може да се поинтересувате и от проблема “Човешка гордост”:

http://kostaastro.3bb.ru/viewtopic.php?id=10 или

http://kostaastro.3bb.ru/viewtopic.php?id=9 за това коя наука описва материалният свят най добре или коя е най-езотерична. Нещата са безкрайни ,но човек трябва да има компас.За играта ни в физическият живот имаме само един превъзходен и незаменим инструмент-Умът.Но него го командваме ,чрез желанията си.

Въпросите ги зададох защото някъде прочетох ,че езотериката вече щяла да си има научна основа .Ами ,че тя винаги си е била строго научна .

Защо има толкова голяма конфронтация между различните област на човешкото познание?:

Най –крехкото нещо в една развита цивилизация е знанието.Вселената и ние сме енергетични обекти /субекти/.Всички участваме в енергетическият обмен.Вселената от време на време ни “дръпва” шалтера и информацията се изтрива.Даже в нашата епоха още не е извършена стиковката между различните видове човешко познание.

Езотериката владее някой методики ,чрез които може да се управлява в желаната от нас посока.Тя е запазила и дефинициите на основните принципи и основните всемирни закони.По тях се движат и останалите два раздела /религ. и наука/Ярък ,но не единствен представител е астрологията.

Религията дава моралните правила .Това са изискванията за постигане на нашата безопасност.Подпомагат еволюцията на душите ни .

Науката се занимава с алгоритмите, по които се изменя заобикалящата ни относителна действителност.

Линк към коментар
Share on other sites

:smarty: мисля си . че няма такава човешка наука, но защо ли си мисля, че всъщност науките които най - добре предават / описват материалния свят са не една а цели ТРИ ...основни :sleeping:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Ом е Ум! :) Този ксмически ум, чиято вибрация е всичко на всяко ниво на съществуване!

Науката на Посветените = Науката на тези които знаят - на напредналите в пътя си същества! Тези които съзнателно израстват в пътя на Истината! Науката, която обема всички други, защото е техен източник!

ОМ

Линк към коментар
Share on other sites

Хе хе...

Ставащото в материалния свят е само следствие и за това смятам науката най-добре описваща материалния свят , че е Историята.

Тогава четете Херодот щом искате да изучавате следствията ...:)))))))

Линк към коментар
Share on other sites

Обаче ако я приемеш като част от живота си, няма да можеш да живееш в настоящето, а то умее и да описва прекрасно материлалния свят - най-добре.

Линк към коментар
Share on other sites

Хм , :hmmmmm: , материята ,наука за материята ...

Материята е отражение , ехо както се изрази Виктор /много лирично ,трябва да отбележа/ . Материята като проява на антиматерията ,всичко онова ,което не може да се види и не може да се вкуси , не и с материалните сетива . Май ще трябва да повторим всички онези науки , които изучават духа , защото той е приютен в тялото , цялата материя е визуализация , обличане , даване на форма на енергията . Как да не се преплетат езотерика и физика . Няма начин .

Езотерика= Наука ,мисля че се получава нещо такова в днешно време или дори

Езотерика :yinyang: Наука .

Физиката обяснява материята в най- простия и вид ,такава каквато е тя видима ,такива каквито са видимите и закони. Езотериката обратно ,тръгва от невидимото от това ,което вътре в сърцевината и завършва с физика и медицина . Май ако продължавам в същия дух ще стигна до Езотерика ,съдържа в себе си всички науки . B) Или пък всички науки съдържат в себе си Езотерика ... <_<:hmmmmm: ,хм съвсем се замислих ...

Линк към коментар
Share on other sites

:) Материалният свят :sleeping: ...минералния + растителния + животинския + човешкия :sleeping: що наука що нещо го изучава :D

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Исках да кажа, че физиката се развива и става все по-езотерична, без при това да губи от научната си стойност. Езотериката не може да се утвърди сама със собствени средства пред света, понеже й липсва обективна измеримост, каквато може да даде физиката. Е, не без помощта на математиката, разбира се! /Гъди-гъди!/ :harhar:

Физиката обяснява материята в най- простия и вид ,такава каквато е тя видима ,такива каквито са видимите и закони.

Отдавна физиката не се занимава само с това. :thumbsup2:

Мисля си, че трябва да дадем заслужено място също на химията и биологията, какво ще кажете? Макар че и те без физика са заникъде... заради инструментите на изследване, основани на физични принципи. Падам си и по психологията, която показва, че що се отнася до възприемането на материалния свят, то също е доста индивидуално и относително. Всяка наука има своята роля. :P Ако някой още не е разбрал, че се закачам, ей на, направо си го казвам! ;) Какво да правя, пристрастна съм към физиката както към любимо същество. :blink: Не можах да я изуча много, но може и да ми се отвори време, ако е дал Господ. :smarty::)

Линк към коментар
Share on other sites

Повярвай Латина ,знам това ,за физиката . постоянно си гледам филми за последни открития във физика,космос ,биология . Ако само си говорим да се закачаме много " закачливи неща можем да си кажем . :D Дай по=добре да ес порадваме на еднаквостта на интересите си . :D

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...