Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Диана Илиева

Рецепти, подходящи за вторник

Recommended Posts

В ден вторник, който е под влиянието на Марс, се препоръчват храни, които съдържат желязо и лютевина, както и такива с червен цвят - коприва, червени чушки, домати, лук, чесън, хрян, бяла ряпа, репички ...

Супа от коприва:

1. Коприва - една купа млади връхчета

2. Лук - 1 връзка зелен или 1-2 глави сух лук или 1 стрък праз-лук

3. Сирене

4. Орехи - 5-6 броя, скълцани или счукани

5. Сирене - 200гр., едро настъргано или натрошено

6. Сол, зехтин, 1 яйце и няколко лъжици кисело мляко за застройване

Копривата се измива в дълбока купа и се попарва с вряла вода; след това се накълцва на ситно. Поставя се в тенджера, залива се с вода, добавя се малко сол, нарязания лук и се оставя да ври 10-15 минути; дръпва се от огъня и се добавя зехтина, орехите, сиренето; след това се застройва с разбитото яйце и кисело мляко.

Друг вариант е, да се направи като чорба и да се избегне застройката. В такъв случай копривата се вари самостоятелно с малко сол, а в едно тиганче се сипва зехтина и малко вода, за да се задуши лука, след това се добавя малко брашно и се сипва при сварената коприва; добавят се сиренето и орехите. В този случай може да се подкисели по желание с малко лимонов сок

Друго сгъстяване на супата е като се размият с вода няколо лъжици картофено пюре (останало евентуално от предишния ден wink.gif ).

Доматена крем-супа:

1. Домати - 2-3 средно големи, настъргани или доматен сок

2. Лук - 1 връзка пресен или 1-2 глави сух или 1 стрък праз-лук

3. Зехтин, брашно, сол, магданоз

4. Кротони

Доматите се изсипват в тенджерка с вода и сол и се сваряват за около 5-10 минути. В тиганче се сипва зехтин и се задушава нарязания лук, добавя се брашното, разбърква се за минута и се добавя в тенджерата. Дръпваме от огъня и поръсваме със ситно накълцания магданоз. Сервира се с кротони.

И тук може да се сгъсти с картофено пюре; тогава вместо магданоз, може да се подправи с малко чесън и черен пипер/индийско орехче.

Домати, пълнени със спанак:

1. Подбират се по 2 неголеми домата за порция

2. Спанак

3. Лук

4. Сирене или кашкавал

5. Черен пипер и зехтин

6. Яйца - по едно за порция

В мазнината и малко вода се задушават измитите и ситно накълцани лук и спанак. Като омекнат се добавя сирене/кашкавал, черен пипер и разбитото яйце. На доматите се изрязва едно капаче и се издълбават. Пълнят се с тази смес, подреждат се в подмазана тавичка и се пекат на фурна.

Да ви е сладко! biggrin.gif

П.П. Много ще се радвам, ако някой сподели тук рецепта за сладки с джинджифил.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Бурания от коприва

Попарена коприва се счуква добре със сол. Добавя й се скълцан чесън (на вкус).

Разбива се кисело мляко и с него се залива копривата.

Всичко се разбърква добре. Поръсва се с червен пипер, загрят в зехтин/олио.

Буранията е вкусна с препечен пълнозърнест хляб.

Панирана коприва

Връхчета от млада коприва се панират в смес от яйце, брашно, сух чесън, черен пипер и сол.

Панировката трябва да е гъста. Ако водата е повечко, се добавя брашно.

Остане ли неизползвана панировка - изпържват се малки палачинки.

Поднася се със салата от домати.

Редактирано от lokator

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest devashaktika

Пълнени чушки със спанак, булгур и гъби

1. червени чушки (5, 6 бр.)

2. спанак (500, 600 гр.)

3. гъби (100, 200 гр.) (може да се изключат при желание, рецептата остава вкусна и без тях)

4. булгур (1 шепа)

5. растително олио за задушаване

6. сол, черен пипер, бахар или чесън

Гъбите и спанакът се нарязват на не много дребно. Гъбите се запържват, спанакът се задушава. Смесват се и се добавя булгур, запържва се за около минута. Добавя се 1 ч. ч. хладка вода, добавят се сол и подправки. Задушава се, докато водата се изпари. Чушките се пълнят с приготвената смес, слагат се в тавичка, заливат се с малко вода, колкото да покрие дъното и се запичат за около 30 мин. на 200 С. Може да се поднесат с кисело мляко. Към киселото мляко може да се добави и вид меко сирене.

Редактирано от devashaktika

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Пиперки с доматен сос

Пиперки, по възможност червени. Бройката е според броя на хората.

Пиперките се пекат и обелват(добре ще е ако предварително им се махнат дръжките).

Отделно в съд се изипва малко мазнина(по избор, аз съм си фен на олиото)и в нея леко се задушават ситно нарязан праз, морков, и една сурова пиперка. След около 5 мин се прибавят 4-5 домата или 1 буркан- консерва домати. Прибавя се чаена лъжичка захар, сол на вкус, босилек и черен пипер. През това време, в дълбок тиган печеният пипер леко набрашнен се запържва, към него се прибавя вече готовият доматен сос и се оставя за около 5 мин да поври.

Поднася се със салата от спанак с лимони.

Това ястие може да се приготви и без да се запържва пипера, но е по- малко вкусно :) или по- различно вкусно.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest devashaktika

Салата с нахут и червени чушки

нахут, печени червени чушки, магданоз, лимонов сок, зехтин, сол, може и чесън, който обича tongue.gif

Салата с бяла ряпа

бяла ряпа, лимонов сок и зехтин, може малко сол и босилек :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Предлагам една лятна гозба, която е мнгого бърза за приготвяне и много вкусна. Наподобява миш-маш, но няма яйца.

Продукти:

3-4 червени/зелени чушки;

1-2 глави лук или няколко стръка пресен;

3-4 домата;

Всичко се нарязва на парченца и се задушава с мъничко червен пипер, мазнина и вода в тиган, след което са отставя да под капак да се задуши и ако има още вода да поизври, може да се прибава дафинов лист и чубрица. Става за 10-20 мин.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Диана,правила съм ето тези две рецепти на сладки с джинджифил:

Джинджифилови сладки с портокалов крем

и

Коледни бисквитки с канела и джинджифил

Редактирано от Klaudia

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest pavletA

Много интересна тема!Всичко, което предлагате приятели е вкусно!Предлагам една рецепта за  коприва.Набраните стръкчета се сваряват във подсолена вода с една червена чушка и две глави нарязан кромид лук.След като кипне съдържанието се отлива водата, а копривата се накълцва или пасира.В отделен съд се запържва олио, 1-2 лъжици брашно и 1 ч.л. червен пипер.Към него се добавя копривата, като се добавя и чаша вода от отварата.Трябва да е леко рядка консистенция, добавяме 1 яйце за сгъстяване.Нарязваме няколко стръка джоджен, чеснов лук - една пасирана скилидка и накрая може да овкусим с шарена сол.

Приятен апетит! :3d_040:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Домати с ориз:

Продукти:

1 ч.чаша ориз;

1 глава лук;

1/2 връзка магданоз;

2 щипки босилек;

5-6 средно червени домата или 2-3 по едри;

сол на вкус и малко червен пипер;

Приготвяне:

Нарязвам лука и го задушавам с червения пипер 2-3 минутки, слагам ориза заедно с вода 1 към 3 и на края след като е сварен вече добавям наедро нарязаните домати. Оставям още 5-6 минутки и махам от котлона, след което добавям подправките.

Същото ястие може да се приготви и на фурна.

Много подходящи за деня са и:

Салатка от печени червени пиперки със зехтинче, магданоз и чесън;

и

Салатка от червени домати със зехтин и босилек /може да се добави и сиренце/;

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Печено червено  цвекло.

Това е мое ново кулинарно откритие ,което споделям тук.Оказа се вкусна и много полезна храна за зимата  по нашите географски ширини.

начин на приготвяне :

Цвеклото се измива добре ,както е цяло.Почиствам само мустачетата и ако има одебелявания.Слагам в тавичка ,както е цяло и небелено.Правя няколко прореза с ножа .Добавям малко вода.Покривам с фолио и пека на силна фурна или по-добре на 200 градуса..Чудничко за консумация в този вид или за салата .

 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×