Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Аз не блестя с кулинарни умения и се извинявам, че май няма какво да споделя, но като суровоядец ще съм ви изключително благодарна на идеи и рецепти за салати.. защото май и с кулинарна фантазия не блестя. biggrin.gif

Обаче, веднъж опитах една вкусотия на гости в Калофер. Доколкото ми беше разказано от местните балканджии - това е българско национално ястие, което винаги присъства на трапезата по време на сватба.

В отделен съд се сварява определено количество боб. Ако е смилянски - не се бели, но ако е обикновен - добре е да кисне една вечер и преди варене да се обелят люспите.

В друг съд се сварява аналогично количество ориз.

След като се отцедят добре от водата, се смесват. Добавя им се зехтин или разтопено масло и подправки на вкус (традиционно се слага сол и черен пипер, но и само копър става).

Това е. Лесно и наистина много вкусно.

Линк към коментар
Share on other sites

Учителя за боба:

Когато си мрачно настроен, песимист, неразположен яж боб. Бобът пречиства, но ако се яде много, образува се болестта подагра. Да се яде 1 път в седмицата. Всеки ден боб не е хубаво. Човек, който е много скържав, да не яде боб. Скържавият, като яде боб, ще стане по-скържав.

Яде ли човек боб, той ще стане здрав, ще развие твърдост. Българинът много употребява боб, следствие на което е твърд в убежденията си.

По външна форма бобът мяза на бъбреците, следователно той се отнася към тази система, която чисти организма. Когато някой иска да се освободи от някоя нечистотия в себе си, трябва да яде боб, но ако го яде повече, отколкото трябва, не е добре. От често ядене на боб се образуват други болести. Опасна е твърдата обвивка на боба. Нея нито буболечките я ядат, нито свинете.

Една от главните храни на българина е бобът. Искате ли да се ползувате от хранителността на боба, гответе го без приправки. Бобът не търпи никакви приправки. Варете боба с чиста вода и една-две глави лук, без дървено масло. Като го сварите, турнете малко сол. Турите ли дървено масло, вие ще го развалите. Бобът съдържа в себе си специално масло, което не се съгласява с останалите масла. Бобът не приема нито чушки. Сейте боба на чисти места, изложени на слънце. Никога обаче не яжте боб, който е седял в избите ви повече от една година.

Като варите боб, не го солете.

Старите хора знаят много хубави начини за лекуване, пък и в храненето са имали правила, които са много ценни. Например първата вода на боба, когато варят боб, я хвърлят, готвят го с втората вода, защото първата е нездравословна. Старите обичаи са почивали на много важни психологически закони.

Фасулът трябва да се вари в две води най-малко, за да се извади от него нещо. Първата вода се изхвърля, може да се използува за чистене на лекета. Да се вари само с кромид лук и нищо друго. Никаква мазнина, и люспата му да се маха.

Никога не яж недоварен боб, хранителен е, много дава, но и много взима.

За да излезе нещо от боба, трябва да го варите най-малко три часа.

Бобът се яде веднъж в седмицата препоръчва се съботата и то без мазнина (самият боб си има мазнина, която се разрушава от другата). В събота е за предпочитане да се яде, защото бобът е сатурново растение, а съботата е под влияние на Сатурн.

Черният боб развива интуицията.

Който иска да стане здрав, да посади лук. И лукът като порастне, каквото добие, предава и на вас, ще ви даде здраве.

В люспите на лука са витамините, във вътрешните люспи няма толкова витамини.

Кромидият лук има тънка люспа, после лютив вкус, после пак люспа, етерни масла и така до 20 люспи. Лукът може да служи за храна, но преди всичко е лечебно растение, едно тониращо растение в Природата. Лютивината му е преходна, изчезва, ако се потопи в топла вода, но има сладчина в него. Има и едно опреснително свойство, тонира и хора, и животни. Българинът обича много лук. Понеже не може да мисли, той много лук яде, и прав е.

източник

Бобът и яйцата заместват при вегетарианеца онези белтъчини, които другите приемат чрез месото. Поне веднъж в седмицата да се яде боб - в събота. Бобът е храна на Шестата раса.

Днешният човек не може да се ползва от всичките елементи, които той съдържа. От него става отлично пюре или супа като се слагат малки, препържени залъчета хляб. Да се вари с коренчета - моркови, пащърнак, целина, магданоз, лук, а някои слагат и спанак, но в никакъв случай да не се слага сода.

Първата вода, която подлежи на изхвърляне, може де се употребява от болни с бъбречни смущения. За тях тя е лечебна. Бобът да се употребява най-много два пъти седмично. Добре е да му се поставят сушени червени чушки,които са богати на витамини.

За предпочитане е на боба да не се слага мазнина, той съдържа в себе си такава. Най-добре се вари боб в гърне на слаб огън, като се задушава - капакът се облепя в краищата с тесто и не се отваря докато се свари.

източник

Вдъхновение за темата ми даде пасираната бобена салата днес. :3d_040:

След като се спазят всички дадени по-горе съвети за приготвянето на боба преди варене - нека дори поизкисне в 3 води достатъчно време, той се слага на решетката за пара и се вари до пълно омекване. И аз не вярвах, че ще омекне, но ефектът беше поразителен. Разбира се, може да се свари по традиционния начин, описан по-горе, но после трябва да отцедите водата.

Готовият фасул се смесва с настъргани моркови, малко домати, малко печена чушка, нарязан лук, (джоджен - по желание), магданоз и сол на вкус. Може да се консумира в този вид на салата, като вие си определяте количествата на добавките по личен вкус. Можете да пасирате сместа и ще получите фантастично пюре или хайвер (зависи колко ще пасирате) за филийката.

Идеален вид за "обяд за офиса". Може да се яде и без хляб, особено, ако няма мазнина. Може да се добави зехтин по желание и личен вкус, но малко.

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Чудесно напомняне, благодаря!

Правя по-семпъл вариант на тази салата - към боба прибавям печени чушки и лук (нарязани), магданоз, сол, зехтин и лимонов сок. Също е доста добра на вкус и свежа.

Но сега ще опитам по-богатия вариант на Дончето. :dancing yes:

Линк към коментар
Share on other sites

Много на вкусно ми замириса, голямо изкушение е това ястие.Аз го приготвям по подобен начин, понякога слагам и чеснови скилидки и копърово семе.Правя го и на салата с кълцан червен лук, печени чушки, добавям мазнина и сол на вкус.Чела съм, че в школата на Питагор всеки ученик, който изхвърлял бобено зрънце бил наказван.Това е свещено растение.Много интересно, че бобената отвара става за чистене на лекета, природна работа.Аз чистех плодови петна с лимонена киселина и мазни петна със сол.Сетих се за една друга рецепта с боб,а тя е следната:С по- горе изложената технология за сваряване от Донка, бобът се запържва с червен лук и орехови ядки, нарязани.Получената смес служи да се напълнят червени сухи чушки, овкусяваме с джоджен,чер пипер сол.Слагаме да се пекат на фурна и става супер! :dancing yes:

Линк към коментар
Share on other sites

Имам един вид ястие с бобец, което ми е любимо.

Боба-1ч. чаша се изкисва, след това първата вода се кипва и изхвърля. Слага се 1 ситно нарязан морков и 1 гл. лук. Джоджен, олио, червен пипер и сол /на вкус/.

Когато се свари добре, в тавичка слагам 1 кафена чашка ориз и изсипвам бобената чорбица. Запичам във фурна, докато стане готов ориза.

Става много хубава манджица. Да ви е сладко!

:)

Линк към коментар
Share on other sites

Предлагам на любителите на боба, следната рецепта:

Боб с Гъби на фурна:

Продукти:

Продукти

300 гр фасул

200 гр гъбки

1-2 моркова

1 глава лук или стрък праз лук

60-70 мл. олио

2-3 домата или 2-3 лъжици доматено пюре

целина

джоджен

магданоз

1 черена пиперка

червен пипер

Приготвяне: Накиснете фасула от вечерта, а на следващия ден го измийте и сменете водата, сложете го в гърне или тенджерка да се вари заедно с нарязаните наситно лук, моркови, целина, лъжичка червен пипер, прибавете олиото и когато бобът омекне изсипетее всичко в тавичка или глинен гювеч, сипете гъбките, чушката, доматите и джоджена, накрая го посолете и наръсете с нарязания магданоз.

Линк към коментар
Share on other sites

Да допълня колекцията от бобени салати tongue.gif

Салата от боб с маслини:

1. Сух боб - 2 чаени чаши

2. Моркови - 2-3 средно големи

4. Лук - 1 връзка пресен или 1-2 средни глави сух

5. Маслини - 1 чаена чаша без костилки

6. Магданоз, сол, зехтин, лим. сок - по избор и на вкус smile.gif

Бобът се сварява и леко се намачква, като се отделя и люспата му. Морквите се нарязват на кубчета и се сваряват (най-добре на пара). Лукът се почиства, измива и се нарязва на ситни, тънки лентички или полукръгчета. Маслините и магданоза се нарязват също на ситно. Всичко се смесва в купа и се подправя.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...