Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Рецепти, подходящи за четвъртък


Recommended Posts

Планета: Юпитер;

Цвят: Тъмносин;

Подходящи храни за днес са: Картофи, фъстъци, тикви, мляко, растителни и животински мазнини;

Подходящи билки и подправки са: Анасон, роза, глухарче, жълта комунига, захарна тръстика, евкалипт, карамфил, медуница, черна боровинка.

Тъй като млякото е препоръчително за деня, предлагам сутрин на гладно си направите следната лека закуска:

1-2 чаени лъжички пчелен прашец+1-2 супени лъжици пчелен мед+ 1 чаена чаша кисело мляко се забъркват от вечерта или 1 час преди консумация, много вкусно, много приутно и много подходящо за имунната система.

Предлагам също и:

Картофено пюре:

3-4 средно големи картофа;

1-2 лъжички краве масло;

вода и/или прясно мляко;

сол.

Приготвя се като картофките се сваряват в леко подсолена водя, колкото да ги покрие, не повече и след сваряването им се пасират или със същата вода или с прясно мляко и масло. Ядесе докато е топло с препечени филийки хляб или по личен избор и предпочитение.

Да Ви е сладко, полезно и здравословно!!!3d_052.gif Докато си хапвате си пуснете приятно музика и незабравяйте усмивката.

Редактирано от Аделаида
Линк към коментар
Share on other sites

Ето, че сме на деня с любимите ми картофи thumbup2.gif

Картофеното пюре го приготвям като сваря много добре картофите и после ги намачквам (предпочитам пред пасиране), добавям настърган кашкавал, докато са още топли и някакъв вид масло - животинско или растително (например последно пробвах с тиквено).

Печени картофи - в безбройни комбинции (с тиквички; моркови; домати; зелен фасул; гъби и т.н.) или просто с едро нарязан лук, който запечен е страшно вкусен.

Ястия от рода на мусаката без месо, в които картофите са нарязани на кубчета или са намачкани (ако са предварително сварени), със зеленчуци (тиквички, карфиол, моркови и др.) и подправки според вкуса, (добавя се и сирене във варианта с предварително сварените картофи), накрая се залива със смес от кисело мляко, яйце и настърган кашкавал. Пече се на умерена фурна.

Относно сладките изкушения - печената тиква също ми е любима.

Редактирано от devashaktika
Линк към коментар
Share on other sites

Да предложа и любимата картофена мусака, която често си правим:

Сварени картофи в леко подсолена вода, заедно с един морков, слагам в намазана тавичка с олие и намачквам с вилица, не да станат на пюре, а просто разтрошени. Добавям сирене, чубрица, джоджен и магданоз и заливам с лъжица смес от половин кофичка кисело мляко и 1-2 яйца. Наръсвам обилно с магданоз и настърган кашкавал. Пече се докато се зачерви заливката.

Вкъщи много я обичаме.

Другия вариант е картофите и морковите да са настъргани на ренде сурови.

Безспорно и по двата начина е много вкусно.

Линк към коментар
Share on other sites

Добро утро.

Чудесна инициатива са темите за храните в съответните дни.Благодаря ви.

Улавям се,че си правя справка и се сещам за забравени рецепти.

Ето и днешното ми предложение:

Хрупкави картофки

5-6 или повече средно големи картофа се обелват и сваряват на пара.Вадят се полуготови,т.е леко твърди във вътрешността.

Нарязват се на колелца с дебелина около 1 см,нареждат се в намазнена тавичка,намазват се от горе с масло или зехтин ,леко се посоляват и може да се поръсят с чубрица .Пекат се около 15 минути на горна фурна до златисто.Няма нужда да се обръщат.Чудесна алтернатива на пържени картофи са,като е спестено пърженето,което аз лично избягвам.Най-добре стават ако картофите са пресни,но може и със стари картофи .Прави ми впечатление,че тази година на пазара и през зимата имаше пресни картофи.

Линк към коментар
Share on other sites

Картофени кюфтета на фурна

Продукти: картофи, сирене, лук, яйце, няколко стръка магданоз, копър, чубрица, сол и черен пипер по желание, олио/зехтин.

Приготвяне: картофите се сваряват, намачкват се, към тях се прибавят подправките (магданоз, копър, чубрица, сол и ч. пипер). Сиренето и яйцето се разбъркват, като към тях се прибавя предварително задушения лук (и чесън, който обича), сместа се разбърква с картофите*. Оформят се кюфтета, нареждат се в намазана с олио/зехтин тава, пекат се на предварително загрята и силна фурна до зачервяване.

*Към сместа за кюфтета може да се прибавят и морковчета и/или царевица.

Много ми допада и следната рецепта за пататник:

Пататник *източник

(рецептата е от Бачковския манастир “Успение Богородично”)

10 средни по големина картофа (около 1 кг)

200 г сирене

100 г кашкавал

2 с.л. олио

1 глава лук

2 с.л. краве масло

5-6 скилидки чесън

1 с.л. сух магданоз

1/2 връзка пресен магданоз

Обелваме картофите и ги настъргваме на едро ренде. Смесваме ги с настърганото на ситно с ренде сирене, настъргания кашкавал, нарязания на ситно лук, нарязаните също на ситно скилидки чесън, сухия и нарязания на ситно пресен магданоз, олиото и кравето масло. Объркваме добре сместа и я сипваме в тава. Печем в умерена фурна, докато патетникът се запече отгоре – тогава го объркваме с лъжица и наливаме 1 чаена чаша топла вода. Допичаме десетина минути.

Патетникът се поднася топъл.

Линк към коментар
Share on other sites

Днес ще сготвя класически постен гювеч.

Некласическото е, :) че в ъглите на фурната слагам за себе си цели измити и необелени картофи, които си хапвам още горещи с малко солчица. Напоследък слагам повечко такива, защото и желаещите се увеличиха.

Линк към коментар
Share on other sites

На любителите на картофите, предлагам и Родопска баница с картофи:

Сваряваме картофите и след като са напълно изстинали ги рендосваме на едро ренде. Към тях прибавяме натрошеното сирене, олио/зехтин/масло и черен пипер и/или други подправки по избор. Може да се настърже и кашкавал. Разбъркваме всичко внимателно на ръка.

В намазнена тавичка редим две от корите върху тях част от плънката, след това редим по една кора и плънка докато плънката свърши. Най-отгоре завършваме с две кори. Внимателно разрязваме баницата под каквато искаме форма и поръсваме с избраната от нас мазнина.

Печем баницата в загрята до 180-200 градуса фурна.

Можем да сервираме с хубаво домашно мляко или айран.

Линк към коментар
Share on other sites

Освен любимата картофена супичка, може да си направим и супа от тиква :)

Крем супа от тиква

Продукти: тиква, лук (и чесън), морков, целина, сол, черен пипер (къри), магданоз, масло и мляко

Приготвяне: тиквата се нарязва на кубчета и се вари с моркова, целината и с лука (може предварително да се задуши + чесън), слагат се подправките (сол, ч. пипер, може и къри), малко масло и чаша прясно мляко, всичко се пасира. Поръсва се с магданоз и се сервира с кротони (и сметана).

Освен това може да се добавят и картофи :)

Линк към коментар
Share on other sites

azbuki

Сварени картофи с обелките плюс заедно с тях и една глава червено цвекло. Белят се и се намачкват картофите. Цвеклото се нарязва наситно. Червен лук също се добавя. Разбърква се всичко и се добавя лимонов сок и зехтин, а още по-добре ленено масло вместо зехтин, и морска сол. Много магданоз. Може и маслини да се сложат
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

Мога да ви споделя рецептата за баницата, която си хапваме в къщи:

Пакетче краве масло го разтопявам в съд на бавен огън, 2-3 яйця ги разбивам, като единият жълтък го отделям в чашка с 2-3 лъжички от маслото. 200 - 300 гр. сирене натрушавам, също и половин кофичка кисело мляко си разбивам.

Тавата се намазва с малко от разтопеното масло. Поставям 2-3 листа кори, пак намазвам с масло и слагам сиренце, отгоре още 2 листа кори, масалце и кисело мляко с яйчица...и така пак няколко листа кори...и се редуват сиренце, мляко, яйчица...Най-отгоре слагам отново 2-3 листа кори, нарая я нарязвям и я намазвам с жълтъка и масалцето, което съм отделила, слагам я в загрята предварително фурна. И пека докато хубаво се зачерви. Тъй като ния я обичаме хрупкава и препечена не я завивам и не я мокря /пръскам с вода/ след изваждане.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...

Към храните за четвъртък спадат също така и: жито, орехи, бадеми, маслини и праскови

 

 

Да си приготвим едно вкусно ястие с бадеми.

Скоро научих тази рецепта и тя стана много моя,след като я приготвих за пръв път.Това ястие се прави през  месец май,докато бадемите са още млади и черупката им не се е втвърдила.Ястието е характерно за Югоизточна България.Яде се както топло,така и студено.Много е освежаващо и вкусно.

 

Продукти:

2 връзки пресен лук

1/2 връзка пресен джоджен

1/2 връзка пресен магданоз

2 шепи майски бадеми.(зелени,млади)

щипка черен пипер,

щипка червен пипер

сол на вкус

олио 1 каф.чашка

2 с.л. брашно.

 

Приготвяне:

Нарязваме на ситно лука,магданоза и джоджена.

Бадемите се измиват и нарязват на филийки ,заедно с кората.Не ги белим,защото те са още млади и бъдещата им твърда черупка е все още мека и зелена,поради което участвува също в ястието.

Задушаваме лука  в олио.Прибавяме червения пипер и всички останали изброени продукти.Като ги задушим леко ,добавяме 2-3 чаени чаши топла вода .Когато ястието заври,се оставя на бавен огън да покъкри 30 минути.накрая добавяме 2 супени лъжици размито в малко топла вода брашно.Аз лично ползвам нахутено брашно.

Добър апетит.

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...