Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Здравейте на всички, които оценяват кулинарното занимание, и освен, че обичат да си похапват им е приятно да приготвят и да споделят с нас как?!?

Хонякога за едно вкесно приготвено блюдо, и едновременно изглежданощи и ухаещо добре е необходимо да приготвим към него и подходящ сос.

Сосове има толкова много и толкова видове, почти колкото и други видове гозби, за това, който си пада по домашно приготвените сосовете и дресинги за салатки, макарони, ориз и други ястия, нека обогати и нашата секция от сосчета.

Един от моито Любими сосове е Доматения сос, който има много и различни вариации и е подходящ почти за всичко.

Единият от вариантите, по който го приготвям аз е следният:

Няколко домата / в зависимост от количеството, което ни трябва/ се обелват и настъргват на ренде, задушават се с малко мазнинка докато поизври водата и соса се посгъсти, добавям малко сол, малко захар за убиване на киселината и също босилек, копър, магданоз и накрая, може и черен пипер. Към соса могат да се добавят и задушен лук /пресен, стар или праз/ или чесън, както и дафинов лист, зависи за какъв вид ястия го приготвяме.

Другият ми любим сос е Млечен сос, който също е подходящ за доста видове ястия, като тиквички, патладжан, салати, картофки и пр.

Кисело мляко /може да се добави и 1-2 лъжици заквасена сметана/, с копър и/или магданоз. Може да се изстиска и чесън като по този начи се прави подлучен млечен сос.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ето какво ни е предложила и Klaudia,

Ето едно предложение от мен.

Сос за свежа салата всякаква:

Продукти:

1 бурканче бял тахан-250- 300 гр.

1 главичка чесън

щипка сол

вода ,колкото поеме

Приготвяне:

Чесънът се обелва и заедно със солта се се разбива с пасатора.Прибавя се тахана и се разрежда с вода до получаване на соса.Вместо вода може да се сложи кисело мляко и тогава сосът става млечен и не се усеща толкова вкуса на тахана.

От един малък буркан тахан се получава сос -компотен буркан.Стои в хладилника и с него се заливат салатите .У нас свършва за два дни понеже ядем много салати,дори и през зимата.

Да ви е сладко.

Важно-сока на 1 лимон.

Тахана е сусамов,а не слънчогледов.Поне аз не съм пробвала със слънчогледов.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest pavletA

Доматения сос е нещо много универсално, аз предлагам нещо бързо, летно и вкусно Аделаида:thumbsup2:!Почти същата е технологията да приготвим, сос със печени чушки или чушлета.Сгъстяваме едри, розови домати с мазнина, добавяме червен пипер чаена лъжичка, брашно в 100 ml вода добре разбито и сосът е готов.Към него когато е изстинал добавяме чеснови скилидки пасирани и магданоз.Печените чушки се нареждат в съда и се заливат. БОН АПЕТИ!!!

Друга подобна лятна бърза лютика се приготовлява по следната технология.Печем на фурна 5-6 домата, печем по наш избор няколко чушки.Кълцаме доматите, прибавяме и печените чушки.След като се получи хомогенна маса се добавя и чеснов лук, пасиран, мазнина 2-3 лъжици, по желание може да се добави и печен патладжан.Може да се гарнира със сирене.Магданоз за украса и ястието е готово!!!:thumbsup: Вегетарианците го харесват като основно ястие, а месоядните може да го

ползват като гарнитура!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Сос от орехи

Счукайте 5-6 скилидки чесън и 3/4 - 1 чаша орехови ядки и сол на вкус.Прибавете 1 филия от сух бял хляб,накисната във вода и добре изстискана,3 лъжици олио и 2 лъжици оцет.Разбъркайте добре сместа и я разредете до умерена гъстота с хладка вода.Разбийте отново получения сос и го поднесете с пържени тиквички,пиперки,патладжани.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Моля регистрирайте се, за да коментирате

Вие можете да публикувате коментар след като влезете в акаунта си



Влизане Сега
Sign in to follow this  

×