Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Аделаида

Рецепти, подходящи за събота

Recommended Posts

Планета: Сатурн

Цвят: Виолетов

Подходящи храни: орехи, бадеми, лешници, сини патладжани, зрял боб, черна ряпа, кафе, какао, боровинки, шипки, черупкови и с голяма калор. плодове, Кестени, Кокосови орехи.

Подходящи билки, подправки: Бръшлян, Лопен, Зеленика, Коноп, Лудо Биле, Овчарска торбичка, Черна метличина.

Който обича Кафето, неминуемо сутрин се събужда с него. Аз понякога си приготвям кафе с мъничко канела, а когато реша да ми е по-слdдко утрото добавям и лъжичка мед.

За любителите на зрелия боб подходящите вегетариански рецепти са:

Бобената рецепта от Калофер на Чебурашка, Салата от боб с малсини на Диана Илиева, рецептата на Хамелеончето, боба с гъбки на фурна по предложената от мен рецепта, по идеита на Късметче и Pdvleta и полезните съвети на Донка свързани с препоръките на Учитела за приготвянето на боба без мазнина и пр., обичате ли боба можете да следите цялата тема за него.

Редактирано от Аделаида

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest devashaktika

Извинявам се предварително, ако повторя някоя вече споделена рецепта. Между вкусотиите с боб за мен са боб с праз (научена от Пловдивско:) ) и "фамилната" бобена салата.

Боб с праз

Сваряваме си бобец. Отделно от него нарязваме на колелца праз (колкото повече сложим, толкова по-вкусно) и задушаваме в малко вода достатъчно дълго време, за да омекне добре празът (около 30 мин.), след което добавяме доматен сок, сол, деветсил (тази подправка винаги я забравям) и босилек. Смесваме соса с готовия боб и го печем на фурната. Става чудничко! :) Може да се поднесе с уни сос, ако не сте против него :)

Бобена салата

Добре сварения боб, изцеден от водата, се смесва с нарязани на дребно печени чушки*, царевица, нарязани на дребно мариновани краставички и бурканче лютеница, за да стане хомогенна смес.

(*печените чушки се задушават/запържват предварително в малко зехтин/олио)

Добър апетит! :)

Редактирано от devashaktika

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Предлагам Имам Баялдъ 1 вариант:

2-3 сини домата, които ибелвам и оставям със сол да престоят, след които изцеждаме от водата. В тенджерка задушавам на едро нарязан стар лук и нарязани няколко червени чушки, след поомекване добавям обелени със малко червен пипер добавен накрая. В обикновена табичка или от иенско стъкло нареждам ред сини домати, ред от сместа лук и чушки, и наедро нарязани и обелени домати. И така на няколко реда. Прибавям дафинов лист и много магданоз добавям мъничко вода и пека на умерена фурна.

Имам баялдъ 2 вариант:

Вътрешноста на патладжаните нарязвам на ситни кубчета и задушавам с тенджерка с мъничко олио и вода, заедно с лук, 2-3 скилидки чесън нарязани на кубчета морковчета и към края добавени нарязани и домати, като добавям подправки като чубрица, босилек, мъничко червен пипер и магданоз.

В издълбаните вече сини домати слагам от задушената смес и пека на фурна. Понякога добавям в тавичката и по-голям домат пълен със същата смес. Пече се до зачервяване на умерена фурна.

Злинчо, предлага това:

моя измислена манджа 1.патладжани(на кубчета);2.праз (на шайбички); 3. зехтинче; 4.ориз; 5.соев сос. може пресни подправки в малко количество - магданоз джоджен или град. чай (но не ги смесвам- или едното или другото или третото). пекат се на фурна с повечко вода. за хора, които чистят пясък или "разбиват"камъни (имам предвид без процедури). не ползвайте тази манджа след процедура за разбиване. стават и за жлъчни, но още не съм установила точно кога, така че ако опитвате съобщете ми резултатите.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ето едно ястие от типа "Бързо, лесно, вкусно" smile.gif

1. Лешници - 2 чаени чаши, натрошени на по-едри парчета

2. Пълнозърнест хляб - 4-5 филии, нарязан на кубчета

3. Лук - 1 голяма или 2 по-малки глави, нарязан

4. Моркови - 1 голям или 2 по-малки, насъргани

5. Яйца - 2 бр.

6. Мляко - 1 чаена чаша прясно или кисело, каквото имате под ръка

7. Сол, черен пипер, ким, или др. подправки по избор

Яйцата и млякото се разбиват, добавят се останалите продукти и всичко се смесва в голяма купа, разбърква се и се изсипва в тавичка, в която предварително сме сипали малко мазнина. Пече се в умерена фурна (около 200 градуса) за около 45 минути.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ергенска баница

Вземате филия и поръсвате със зехтин. Солите, после червен пипер и е готова.

Усложнен вариант е да препечете първо филийката :)

Патладжан по мъжки

Изпичате патладжаните. Може и във фурна, не е нужно да е на жар или скара.

След това ги обелвате. Горите си пръстите, ругаете и един два патладжана задължително се изпускат на земята иначе няма да стане рецептата.

Очиствате ги криво-ляво от котешките косми, нарязвате, посолявате и чакате да се отцедят.

Удряте една заслужена бира и си мислите гордо, че може да се оправяте и без жена си.

Нарязвате или накълцвате патладжаните. Кълцате директно въргу дъската за рязане с точилката на жена си.

Разбирате, че е готово, когато плочките наоколо хубаво са напръскани със сок и парченца патладжан

Прибавяте разбити яйца, натрошено сирене и сол, ако трябва. Може по желание малко захар, но това за по-изтънчените мъже.

Слагате в тавичка и мятате във фурната.

След 5 минути вадите, за да махнете останалите черупки от яйца.

След още 5 минути пак вадите, за да изсипете сместта и намажете тавичката със зехтин.

Удряте още една бира и отивате да включите фурната.

Пече се на 180 градуса или до където стине врътката надясно.

Като стане коричката златиста отгоре или ви замирише на изгоряло значи вече е готово.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте кулинари.

Понеже в събота и неделя се срещаме с приятели и посрещаме драги гости,ще публикувам тук две рецепти за подобен повод.

Нещо малко ,но от сърце.

Сладки топчета:

Продукти:

1.Пакет бисквити Закуска(алтернатива лешниково или кестеново брашно.леко препечено в тефлонов съд)

2.100 гр.орехови или други сурови ядки(но най-добре орехови)

3.Кутия обикновен локум

4.Кокосови стърготини

5.Чаена лъжичка какао

6.Стафиди .

Приготвяне:

Локума се стопява на котлона с периодично разбъркване в 150-200 мл вода

Бисквитите се смилат(а брашното се леко препича)

Орехите се смилат също.

В топлия ,разтопен локум се слагат смлените бисквити и орехи+какаото и се разбърква до получаване на тесто.Правят се топчета с размерите на орех,в които се слагат по една -две стафидки и се овалват в кокосовите стърготини.Нареждат се в подходящ съд и се оставят за няколко часа в хладилник да се стегнат.

Солени топчета:

Продукти:

300 гр.краве сирене

1/2 чаена чаша орехови ядки

чер пипер и смлян чесън на вкус

сусам

Приготвяне

Сирененто се натрошава,орехите се смилат и се смесват със сиренето +черния пипер и чесъна.

Омесва се тесто.Правят се топчета.Овалват се в сусама,който е минат през огъня за вкус.Аз го слагам в тефлонов тиган за няколко минути и разбърквам непрекъснато да не изгори.

Тези топчета са чудесно допълнение към сладките .Както се казва по нещо за всеки.

Да ви е вкусно.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

1.Боб във всички варианти е подходящата за събота храна .

Моята последна  идея за приготвяне :

1 ч.ч. боб се накисва в студена вода от вечерта

На сутринта се изплаква ,сменя се водата и завира на котлона.Тази вода също се изхвърля .

Така обработения боб се слага в тенджера или гювеч(аз ползвам втория вид) и се добавя:

Цяла глава кромид лук или нарязан праз лук,морков,целина,сушен магданоз,малко сол ,сминдух ,червен пипер и джоджен.Понякога слагам и малко лимецово брашно(2-3 суп.л).Всичко това се вари до омекване на боба.Яденето е готово за консумация.Няма нужда от мазнина.Бобът е богат на мазнини.При консумация подправям със смлени ядки по избор.

 

 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×