Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Озеленяване. Попитай специалист по озеленяването тук


Recommended Posts

Можете да зададете въпрос към специалист по озеленяването тук.

На вашите въпроси ще отговоря Диана Илиева, която има повече от 10 г. професионален опит в озеленяването.

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 87
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Такаааа, първия от некъде към илядо въпроса.

Като садим нещо на вилата и при всяко засаждане тъста ми се кръсти и вика дано се хване.

Чудя се дали това е правилната молитва?!

Редактирано от БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

Хубаво вика човека - растението и то е живичко, една благословия от наша страна, би го подкрепила в този кризисен за него момент.thumbup1.gif

Освен това обаче има и друго - при засаждане, особено на по-големи неща - дървета, храсти, е хубаво дупката да бъде изкопана няколко месеца по-рано. Да е предвидено колко и накъде ще расте, за да му се остави достатъчно място за развитие. Ако дупката е скорошна, то се прави по-дълбока и на дъното се полага поне десетина сантиметров слой от горна, богата на хумус почва или най-добре смес от почва, компост и пясък, съотношението на които зависи от вида на почвата. При засаждането корените се разпределят колкото е възможно радиално, подсипват се с посочената смес и се уплътнява добре почвата между и около тях, желателно с дървен предмет - летва, колче, може и със самия сап на лопатата/мотиката. Накрая горния слой се притъпква с крак и след това винаги се прави обилна поливка. Растението се засажда така, че нивото на почвата да е същото, на което е било и преди това.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Привет,Диана!

садят ми се рододендрони-какво освен иглолистни в близост изискват, мога ли по-нагъсто, или трябва да ги оставя сами да се сгъстят, представям си един прекрасен жив плет от рододендрони, но дали не искат повече сянка.

има ли конкретни изсквания при засяване на брезови дръвчета или "дано хване":)

Благодаря!!!

Линк към коментар
Share on other sites

Рододендроните виреят на по-кисела почва; една такава подходяща е именно иглолистната листовка. При засаждането може да се изкопае по-голяма дупка и да се насипе отдолу и после и отстрани специален кисел торфен субстрат. Иначе при нашите климатични условия - да, нужна им е полусянка - чудесно е например нещо, което се облиства по-късно, а после цяло лято дава хубава (понякога дори прекалено, ако не се подкастря сериозно) сянка, като декоративната лоза. И ще се радват, ако им е по-влажен въздухът около тях - оросяване, къпане или в близост да има езерце/фонтанче - такива неща smile.gif .

Жив плет от рододендрони ще е наистина прекрасна придобивка. Малко е скъпо, но си заслужава.

Оптималното разстояние зависи много от вида рододендрони. Има поне 3 по-често срещани в търговската мрежа. Ориентировъчно - минимума е 70см; ако са от по-едрите (с най-големите листа) по-добре 1-1,2м.

Брезите са много нежни и красиви дървета. Деликатни; чувствителни ...

Предпочитат хладно, слънчево, проветриво място.

Другото особено при тях е, че поради естеството на почвата в естественото им местообитание, по принцип развиват плитка коренова система. По тази причина е хубаво да им се прави редовна поливка, особено първите няколко години, но и след това е желателно да не са съвсем на самоиздръжка wink.gif в горещите напоследък лета.

И нека са купени от добри разсадници/градински центрове, където обикновено се предлагат контейнерни растения. Вярно, че са по-малки, но тези фиданки ще се прихванат почти на 100%.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря,Диана!:sorcerer:

п.с. вярно,че са скъпички, но капка по капка- вир:thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

Купих си Спатифилум от Ботаническата градина, голямо растение с около 25 големи листа, някак си и там сгушено сред големите палми изглеждаше нещастно...

След няколко дни изрязах мого лсита, защото се цепеха.

Сега като му порастват малките нови листа виждам, че сякаш са им изгризани връхчетата.

По всички листа се появяват кафяви петна, които стават дупки.

Моля за съвет.

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Цветелина.

Здравейте,

И аз се включвам с един въпрос за Спатифилум: имам от няколко месеца това цвете, но не може да изкара хубави цветове, а израстват много дребни и си остават зелени, без да побеляват, и така си и изсъхват... Чудя се на какво се дължи, тъй като все по-рядко се образуват, а и са все по-малки...

Моля за идеи какво да правя :)

Линк към коментар
Share on other sites

Цветелина, най-вероятната причина - растението е много гладно или е посадено в твърде малък съд и/или крайно неблагоприятен за него почвен субстрат. Препоръчвам да бъде чист торф (не широкоразпространените торопочвени смески, в които уж има и торф), универсален (с pH реакция 5,5-6,6), като се прави редовно подхранване с торов разтвор за цъфтящи растения - всяка седмица.

Относно другите условия - растението се чувства добре на ярка, но непряка, разсеяна светлина, умерена топлина през цялата година: не по-ниска от 18 през зимата (може до 15, за по-кратък период от време и известно засушаване на субстрата) и не по-висока от 30 през лятото при засилено пулверизиране на листата, умерено влажен субстрат (но не и преполят - никога да не се оставя с вода в подложката за повече от няколо часа) и ще му хареса да бъде оросявано/пулверизирано с мека вода (ако при вас е твърда водата, може да се филтрира с кана Брита или да се купи такава, дето продават за акумулатори и др.п.). При такива условия доста охотно цъфти и ще ви радва почти целогодишно.

Вики, от това, което казваш, оставам с впечатление, че растението боледува, най-вероятно по описаните признаци от някакъв вид бактериоза. Не го пулверизирай с вода, подхранвай го известно време с тор, богат на азот и желязо предимно, в който е добре да има и аминокиселини (примерно един такъв е "N-extra" на холандската фирма Hortiland) и купи от агроаптека някакъв по-широкоспектърен антибактериален препарат, с който да го третираш (има и системни, които могат да се употребят почвено, но може и да се напръска по листата).

В интерес на истината в Ботаническата градина в София не успяват (предполагам не толкова от безхаберие, а просто не смогват) да се грижат добре за растенията. Но там могат да се видят и да се купят някои видове, които или липсват, или са твърде редки в търговската мрежа - като например Еписция.

Линк към коментар
Share on other sites

Обичам цветята, но съм профан по отношение на отглеждането им и изобщо, имам няколко въпроса към знаещите :)

Тези дни говорих с една моя приятелка, която отглежда цветя вкъщи и тя ми сподели, че всяка жена трябвало да има в дома си мушкато, то било символ на женствеността. Изненада мен, някой от вас чувал ли е нещо такова?

И още нещо, имам палма, но не знам как да я поливам, правя го през 3 до 5 дена и тя е все така свежа и зелена, имам и цвете, което ми казаха, че се казва Детелина на щастието, и него го поливам по този начин и видях, че онзи ден са се показали и цветчетата. И мушкато имам ... Дори и бамбук :rolleyes:

Изобщо, как да ги поливам тези цветя, вкъщи има много, но не ги знам нито как се казват, нито нищо. Говоря им и ги моля да не изсъхват ...

Линк към коментар
Share on other sites

Е, щом са живи и здрави, значи добре се чувстват, респ. добре ги гледаш.60.gif

По принцип - много е трудно да се дадат конкретни препоръки за поливането особено. Ясно е, че това зависи от твърде много, при това променящи се фактори. Влияние оказват не само големината на съда и вида почвен субстрат, но и температурата, големината на надземната част/броя листа, също дали е цъфнало - цветовете трансперират още повече вода, отколкото листата. Затова чак се стряскам, когато някой ми каже - специалист ми препоръча да поливам цветето с 200мл вода на 3 дена веднъж 1eye.gif . Сега за момента добре, може и да е уцелил, ами след 2 месеца, като стане по-топло, а цветето пусне още 5 листа или цъфне?!

Могат да се дадат само по-общи препоръки - растенията с месести корени или развиващи грудки/луковици, както и тези с дебели/месести или по-кожести листа, или с восъчен налеп по тях се нуждаят от по-малко вода, поливането следва да е на принципа: позасъхване на субстрата, обилна поливка, без задържане на вода в подложката за повече от няколо часа, пак изчакване да позасъхне ... в този ритъм.

Растенията с меки, сочни листа, фини, не много дълбоки корени се поддържат непрекъснато умерено влажни; известно намаляване на водата при тях е допустима за кратък период от време, когато евентуално на цветето ще му се наложи да пребивава за малко на необичайно ниска за него температура.

Кога субстратът е засъхнал - не е достатъчно да се гледа повърхността; проверява се, като бръкнем с показалеца до първата му фаланга и с върха на пръста все още усещаме, че е сухо.

Редактирано от Диана Илиева
Линк към коментар
Share on other sites

Мона и аз не разбирам от цветя,но специално за мушкатото знам, че пречиства дома от отрицателни енергии и ограничава свадите между членовете на семейството.Но че е символ на женствеността не знаех.

Линк към коментар
Share on other sites

Мона и аз не разбирам от цветя,но специално за мушкатото знам, че пречиства дома от отрицателни енергии и ограничава свадите между членовете на семейството.Но че е символ на женствеността не знаех.

Гранат, не зная какви свади ограничава мушкатото, но имам наблюдения: дори напротив - ако мразиш някого и си в конфликт, няма цвете, което да ти помогне. По-скоро цветето ще повехне ...

Нека ни извинят модераторите за този разговор.

Линк към коментар
Share on other sites

Мона и аз не разбирам от цветя,но специално за мушкатото знам, че пречиства дома от отрицателни енергии и ограничава свадите между членовете на семейството.Но че е символ на женствеността не знаех.

Гранат, не зная какви свади ограничава мушкатото, но имам наблюдения: дори напротив - ако мразиш някого и си в конфликт, няма цвете, което да ти помогне. По-скоро цветето ще повехне ...

Нека ни извинят модераторите за този разговор.

:)Така е Мона!Моите мушката си цъфтяха и си цъфтят без да ги е грижа кой какво прави!

И аз моля за извинение.

Линк към коментар
Share on other sites

От година имам Антуриум. До преди месец цъфтеше много и растеше превъзходно. Но се появиха едни кафяви петна по листата - сякаш са прогорени от слънцето. Самите листа загубиха блясъка си и започнаха да растат по-малки и хилави, не така тъмно зелени. Поливам го с престояла вода и на 1.5 л вода 1 капачка течен тор за цъфтящи, но винаги проверявам дали има нужда от вода. Чудя се дали да не премахна долните листове, които са болни?

Линк към коментар
Share on other sites

Kафяви сухи или кафяви със сочността на листата?

Ако е първото - по-скоро е някаква бактериоза, ако е второто, може би се е появило гъбично заболяване, от типа на картофената мана примерно. И при двата случая има нужда от лечение с подх. препарат.

Отстраняването на болните листа - да, може да е полезна мярка, но не е задължително да спре боледуването. Също така не е добре да се пипат заразените части и после здравите.

Едно общо засилване на растението също ще е от полза - по-често подхранване с универсален тор, или такъв съдържащ повечко азот и желязо за предпочитане в хелатна форма, поставяне при оптималните възможни условия, но ... не и при висока въздушна влажност (вкл. пулверизиране на листата, въпреки че му харесва по принцип това), защото ще благоприятства и заболяването.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте много се радвам, че имам към кого да се обърна за съвет.Най после имам мечтана къща с двор и градинка(макар и под наем),но идея си нямам от градинарство.Първият ми въпрос е мога ли сега да преместя чемшира, който е цопнат на средата на двора, искам да си направя жива ограда. Чудя се дали няма да навредя на чемшира, защото вече е започнал да дава клонки с листенца.И другият ми въпрос е как да се отърва от бръшляна.Тук много го харесват и озеленяват къщите си с него,но аз съм чувала че е отровен,а и не ми харесва.Колкото и да го изкоренявам не успявам да се справя, от други места се появява дори се е увил около крушовото дърво. Това не му ли пречи?

Желая успешна седмица и дни изпълнени с любов и слънчеви усмивки:3d_105:

Линк към коментар
Share on other sites

Да, малко е късно вече за преместване. Зависи и в кой район на България се намира градинката - по-топъл или по-хладен, но щом вече е започнал да пуска нови листа ... Все пак може би тези дни е последния възможен момент (поне за този сезон, де). Много важно при чемшира е да се извади с колкото е възможно по-голяма коренова туфа, защото по принцип трудно се прихваща.

От друга страна чемшир за жива ограда не е много ефективно. Той (поне най-разпространения вид) расте бавно, става колкото висок, толкова широк и обикновено се използва за очертаване на ниски бордюри или разни орнаменти в цветните лехи. Сега, има и дървовиден чемшир, който е с доста по-източена форма и расте доста по-бързо на височина.

Ако растението е доста възрастно и е "цопнато" в средата на двора може би е по-добре да се помисли за подкастрянето му в някаква интересна форма, за да стане акцент сред други храсти (стелещи!) и цветя. Времето за подкастяне също вече изтича, защото ако се подрязва, когато вече е развил нови леторасли, всички дори леко засегнати нови листенца ще продължат да се развиват, но ще бъдат деформирани, позасъхнали и ще си останат такива (няма да изпопадат по някое време).

Между другото и чемшира е отровен.

Колкото до бръшляна - той е едно много непретенциозно и адаптивно растение. Да, отровно е, но не повече от чемшира, да, полупаразитно е, т.е ще навреди по-малко или повече на крушата, зависи колко я е обсебил. Изкореняването му е лесно - просто проследете летораслите и намерете коренището; важно е да се премахнат и всички клонки, плъзнали върху стени, други растения и т.н., защото бързо се вкореняват и лесно отцеляват. Все пак, чрез редовно подкастряне, бръшлянът може да се държи в желани от нас граници и размери, така че помислете - далеч не всяко растение е способно да озелени някоя северна стена и въобще да се развива при най-различни небалгоприятни условия.

Редактирано от Диана Илиева
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря Диана за прекрасните и изчерпателни съвети.Винаги забравям да пиша че живея в Ротердам,на този климат каквото и да е не се развива както би се развило в България,но поне цветя много.

Поздрави Нора.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Здравеите,

Имам един малко по-интересен въпрос. В двора, пред къщата, където живея расте бреза, която е над 20 годишна.

Притесняваме се, че е доста голяма и ако е стара може да навреди по някакъв начин.

Моля, отговорете ми:

1. Колко време живеят брезите?

2. Ако решим да я отсечем, какво трябва да направим като пост, молитва, засаждане на нови дръвчета и др. подобни?

Линк към коментар
Share on other sites

Брезите не са от най-дълговечните дървета, освен това зависи и при какви условия живее (благоприятни или не), какти и от кой вид е точно, но и в град спокойно може да стане на 50-60 години.

Иначе не разбрах въпроса - в какъв смисъл, ако е стара може да навреди?!

Брезите са много нежни и деликатни дървета. Тяхната сянка е лека, под нея спокойно се развиват доста растения, предпочитащи полусенчести условия, както осигурява и добра почивка за хората под нея. Кореновата й система е плитка, но не развива мощни, изпъкнали корени, които да разрушат примерно плочник, или зид, или др. подобно, разположено близо до нея.

Като енергийно излъчване брезата е от положителна до неутрална. Странно звучи това, знам, но е така, казвам го от опит. Брезата може да подкрепи и помогне (физически, психически) на човек, който тя си хареса, обикновено светъл, чист; към останалите остава неутрална.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, Диана,

благодаря за бързия отговор. Наистина не съм задала въпроса за брезата ясно.

Имам пред вид, че тя е близо до къщата ни и може да падне или да се счупи или нещо подобно,

но щом живеят до 50 години, значи нашата е млада. Много е красива и си я обичаме, но терасата ни е точно под нея и ни прави много боклук, освен това и когато от нея пада някакъв сок ни захабява плочките, та затова понякога се чудим дали да не я махнем.

Честно казано, не ми се иска да я отсичаме, макар  мъжа ми да го желае.

Затова питам, в преносен смисъл донякъде, голям грях ли ще си сложим, ако я отсечем? <_<

Линк към коментар
Share on other sites

:dancing yes:A аз си мислех че си въобразявам. Това за брезичките е вярно. Една ме беше избрала в онова трудно за мен лято. Много ми помогна наистина, а сега е неутрална - аз си я обичам и ходя винаги при нея, но вече не усещам същата помощ. Може би защото нямам нужда сега.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...