Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Отглеждане и аранжиране на стайни и терасни цветя. Задай въпрос тук


Recommended Posts

Можете да зададете въпрос към специалист по отглеждане и аранжиране на стайни и терасни цветя тук.

На вашите въпроси ще отговорят:

Диана Илиева, която има повече от 10 г. професионален опит в озеленяването

и

Диляна Колева (didi_ts), която има повече от 2,5 г. професионален опит в отглеждане и аранжиране на стайни цветя

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 49
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Здравейте, любители на цветята :dancing yes:!

Много от нас отглеждат цветя и въпроси като - "Защо това цвете съхне?" или " Направих всичко, а то умря"- са често задавани.

Защо умират иначе обгрижените ни цветя, защо определен вид цвете не вирее в нашия дом, защо въпреки усилията ни не се разбираме с цветята.

Интересно е да се знае, че не само ние избераме цветята за дома си, а и те избират нас и дома в който да живеят.

Освен това разбира се има много тънкости с които доста хора не са запознати или имат погрешна информация и без да искат или удавят своето сухолюбиво цвете, или заслепяват сенколюбивото растение, или обричат на суша любителя на водата. :)

Всички се учим постоянно, науката за цветята е част от нашето обучение.

Къде живеем и кое цвете ще се чувства най- добре при нас? И други подобни въпроси и отговори, споделен опит и предложения ще се много ценни за всички, които поддържат зеления цвят в домовете си.

В този ред на мисли ето нещо забавно::)

" Като правило, родените под знака на Скорпиона например се оплакват, че растенията, които те отглеждат, често се нападат от насекоми-паразити; Телците често са недоволни, че цветята им растат твърде бавно, а цветята и растенията при Близнаците трудно цъфтят и вързват плод. Опитът показва, че проблемите на цветари, родени под един и същи зодиакален знак, са твърде сходни.

Именно определени особености на нашите характери и енергията на нашия зодиакален знак създават благоприятните условия за паразити, които нападат нашите растения, спомагат за твърде буйния растеж или пречат на цветята да цъфтят. Всеки може да стане добър любител цветар, но за това е полезно да знае най-вероятните проблеми, които могат да възникнат при отглеждането на неговите зелени любимци и за тайните на цветарството според Зодиака."

:rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте!

Чувала съм,че там където спим не трябва да има цветя.Вярно ли е?Ако не е вярно,какви цветя са подходящи за спалнята?

Кои от цветята са най-често предизвикват алергии?

Кои цветя са отровни за домашните любимци?

Линк към коментар
Share on other sites

Това за спалнята и аз съм го чувала доста, но разбира се както повечето митове за вредата на цветята и в това има доста малко доза истина.

Всяко стайно цвете има различни свойства и е важно те да се знаят, за да може цветето да се намира на правилното място.

За спалня много подходящ е Спатифилума. Той е невероятен неутрализатор на вредните емисии във въздуха, както и на редица други отрови.

"Великолепен “зелен филтър” е спатифилумът. Той поглъща от въздуха бензола, формалдехида, фенола, толуола. Освен това, благодарение на действието на електростатичните заряди на листата на растението, върху тях полепват частиците на тежките метали и праха, които могат да се отделят с помощта на влажна кърпа или душ."

До колкото знам е включен в книгата за растения пречистващи въздуха. В детската стая на моите деца има два огромни спатифилума. Това цвете е много непретенциозно, едно от малкото които могат да се развиват сравнително добре и в сенчестия ъгълна на панелните ни стаички, ако е на слънце, разбира се, ще ни зарадва с красиви бели цветове напомнящи цветовете на калата. Обича водата :), така че е хубаво да го радвама с поливане, но дори и до го забравим няма да умре, просто клюмва и след поливане възвръща блясъка на листата си. От скромния ми опит съм забелязала, че това цвете много се харесва на мъжете, техният избор често се спира точно и само на Спатифилума.

Отровни за домашните любимци са някои доста разпространени видове сред стайните цветя, като някои видове Драцени, Антуриума, но дори и цветята които си похапват като Нолините и хамидореите, например,(особено котките), също е желателно да се обезопасяват.

"Сокът на антуриума е отровен, но само за тези, които се опитат да го изследват по-отблизо. Затова растението трябва да се намира в недостъпно за децата и домашните животни място. Иначе това забележително растение донася само полза. Например то убива до 70 на сто от колониите на стафилококите в окръжаващото пространство.Антуриумът усвоява и преработва в безвредни за човека съденинения ксилолът и толуолът, източници на които са съвременните строителни материали. Освен това, растението е незаменимо в дома, където има животни: продуктите от тяхното съществуване отделят амоняк (който не е малко и в цигарения дим). Поглъщайки амоняка, антуриумът понижава вероятността от заболявания на органите на дишане сред обитателите на дома."

Що се отнася до алергиите, основно ароматните и цъфтящи, мъхести ръстения ги предизвикват, но ако човек няма цветна алергия вероятността е много малка.

Линк към коментар
Share on other sites

Днес и утре ще бъде много хубаво времето - слънчево и топло. smile.gif

Затова, спокойно можем да се погрижим за сандъчетата и кашпите по тераси, бакони и веранди.

Почистете остатъците от есента, ако имате многогодишни растения, внимателно проверете какво е оцеляло след зимните студове, почистете от изсъхнали и повредени части, разкопайте и полейте, евентуално с торов разтвор, богат на елемента фосфор, за да подпомогнете кореновата система и евентуалното напъпване на цъфтящите. Ако имате мини рози или други компактни храсти, сега е времето да ги подкастрите - изключение правят ранно цъфтящите видове, които най-често залагат цветните си пъпки на миналогодишните леторасли/клонки. Ако от есента сте заложили в сандъчетата и кашпите луковочни - минзухари, кокоичета, момини сълзи, зюмбюли, мускари, лалета (много подходящи и за съвсем малки съдове са минилалетата), нарциси (също има мини сортове), те вече са подали листенца или дори са цъфнали - минзухарите и кокичетата поне - също разрохнете почвата около тях, подхранете с тор за цъфтящи растения, за да ви радват с големи цветове и интензивни багри.

В съдовете, които до есента са имали лятно цъфтящи едногодишни (при нашите климатични условия) цветя, можете да почистите, частично или дори изцяло да подмените субстрата, в който ще засадите новото попълнение. По това време на годината (все още хладно вечер и евентуално с възможност за слани) могат да се аранжират пролетните цветя: виоли(теменужки), примули (иглики), парички и др. подобни цветя, които ще ви радват до към края на май. Тогава вече ще се подменят или между тях ще засадите лятно цъфтящи видове - петунии, лобелии, алисиуми, тагетеси, вербени, латинки ...

Много е важно с какво изложение е балкона/верандата, т.е колко светлина ще получават през лятото цветята ви. И докато пролетните цветя ще се справят на всякакво изложение, много по-съществена е разликата при летните.

Ако е със северно или източно изложение, подберете видове, които са за полусянка: латинка, импациенс (циганче), флокс друмонди, миниастри, мимулус, декоративен грах/секирче и др. Дори и нежните лобелии често (в по-горещите райони на България) се чувстват по-добре на изток, отколкото на силно напечения запад, макар че по принцип са за слънчево място.

А ако е южен или западен - изборът е доста по-голям: калдаръмче, петунии, леденче (месембриантемум), тагетес, вербена, алисиум, немезия, линария, миникученца, миникарамфили, пламъче(салвия), диморфотека, сакъзчета и мн.др.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Здравейте!

Имам 3 малки рози,които изведнъж израстнаха и саксиите се оказаха малки.Напъпили са.Мога ли да ги пресадя в по-големи саксии и каква тор да използвам?

Линк към коментар
Share on other sites

Не разбрах какви точно са розите, но по принцип всяко растение, напъпило или в момент на цъфтеж не е много желателно да се разбутва с едно пресаждане, което, вместо да му помогне, силно ще го затормози в този период.

Но винаги може да се направи прехвърляне в по-голям съд.

Прехвърлянето се различава от пресаждането, че нищо не пипаме от стария субстрат, нито по кореновата система, нито правим опити за разделяне или отделяне на издънки, просто изваждаме внимателно кореновата туфа, като се стремим да остане цяла и непокътната, в новия, по-голям съд подсипваме отдолу толкова, колкото е необходимо, за да застане растението на същото ниво, както е било преди, след това подпълваме отстрани и уплътняваме добре почвата, за да не останат кухини и накрая поливаме обилно. Растението буквално не усеща, че е сменило "къщата" си smile.gif

Иначе относно субстрата - и градинските рози, и китайските рози(хибискуси) не са особено претенциозни и ще се чувстват добре както в чист торф (тогава се налага по-рядко да пресаждаме/подменяме субстрата), така и в смес 2 части градинска пръст, 1 част пясък/перлит и 1 част листовка/торф/компост. Но после, в зависимост от това какъв е субстрата и кога е подменен, ще се наложи различно по интензивност подхранване с тор за цъфтящи растения.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Здравейте! Опитът ми показва,че цветята усещат настроенията на стопанина си.Когато съм спокойна и те си зеленеят добре,но когато ми е притеснено- линеят...особено преди 3-4г когато изживях жестока депресия ,за едно лято всичките ми цветя изсъхнаха ,въпреки постоянните ми грижи към тях.

Редактирано от марсин
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Здравейте, имам следния въпрос към вас: преди около два месеца си купих налба или както му казват английско мушкато: изключително красиво цвете с преркасни розово-червени цветове. Растението се разлисти още повече, появиха се още две-три пъпки, които се разпъпиха, но след това прецъфтяха и ... дотук. Цветето е все така с буйни зелени листа, не пожълтява, но не цъфти и се чудя защо.

Казаха ми за някакви смеси - на гранули или течни, които карат цветята да цъфтят. Какво бихте ме посъветвали?

И благодаря :)

Линк към коментар
Share on other sites

Да, няма съществено значение какво е цветето, купи си тор за цъфтящи, а тъй като далеч не всички рекламирани за цъфтящи са такива, то погледни в съдържанието на елементи на опаковката - фосфорът трябва да преобладава.

Обикновено се дава съдържанието или на отделните макро- и микроелементи, или като последователност N-P-K (азот-фосфор-калий), т.е средната цифра следва да е най-голяма; едно удачно съотношение е 1-3-2 за посочените макроелементи.

Линк към коментар
Share on other sites

Да, няма съществено значение какво е цветето, купи си тор за цъфтящи, а тъй като далеч не всички рекламирани за цъфтящи са такива, то погледни в съдържанието на елементи на опаковката - фосфорът трябва да преобладава.

Обикновено се дава съдържанието или на отделните макро- и микроелементи, или като последователност N-P-K (азот-фосфор-калий), т.е средната цифра следва да е най-голяма; едно удачно съотношение е 1-3-2 за посочените макроелементи.

Благодаря ти :) Имах нужда от квалифицирано инфо.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Здравейте.

Имам въпрос относно азалията. Имам я от пролетта, тогава беше цялата в цветове, но не цъфнаха всичките, а окапаха, същото се случи и с листата, останаха само връхчетата, но успях да я спася. Лятото я поливах през два дни и се появиха листа. От два дни има вече и пъпки на цветчета. Интересува ме сега, по време на цъфтежа, как да я поливам, за да ги запазя? Сега я поливам по два пъти в седмицата. Така ли да продължавам? И изобщо как мога да я запазя, защото е много капризно цвете, но пък за сметка на това много красиво.

Линк към коментар
Share on other sites

smile.gif Да азалията е много капризна. първо и е важно мястото - трябва да е светло, но не силна пряка слънчева светлина.

С поливането е хубаво да се продължава по начина по който е до сега, особено щом това и действа добре. Азалията обича леко влажната почва и еднократно, дори и за кратко засушаване може да я убие.

Хубаво е да се знае, че за азалии и рододендрони има различен тип почва. Продава се по цветарските магазини. Когато се купува за пресаждане трябва да се уточни, че пръстта е за азалия.

По същия начин има и торове, които са за азалии. Има за: по време на цъфтеж и по време на почивка. Трябва да се внимава.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Имам следния проблем: цветята, които гледам, визирам бегонията нито се развива, нито нищо. Почвата е с плесен, не поливам често, какво се случва не знам. Останалите цветя са ок, особено мушкатото и каланхоето.

Не знам какво да правя. Нещо не е както трябва, очевидно. Моля за идеи и съвети :)

Линк към коментар
Share on other sites

Бегонията е много красиво цвете и не особено капризно. Има различни видове бегонии обаче, smile.gif и те си имат своите малки особености.

Най- общо когато бегонията е у дома, а не на двор например, тя иска хубав слънчев прозорец, по скоро светъл, не силна пряка слънчева светлина. Постоянната влага не е препоръчителна. Полива се по- скоро когато почвата леко позасъхне.

Зимно време, ако е на топло и не особено светло място спира да цъфти. За да се разклонява и да придобие по- атрактивен и кичест вид е хубаво често да се подрязва.

В случая е от значение къде се намира - дали не трябва да се смени мястото.

Била ли е навън през лятото- ако е била възможно е да е в адаптация в момента.

Как е температурата и въздуха- хладно и влажно, топло и влажно, топло и сухо. Според това да се регулира поливането.

Малко подхранване може би smile.gif

И ако отдавна не е пресявана вероятно почвата е степана, може малко да се разрохка.

Признак за преполиване е ако края на листата и изсъхват и стават кафяви.

Линк към коментар
Share on other sites

Малко подхранване може би smile.gif

И ако отдавна не е пресявана вероятно почвата е степана, може малко да се разрохка.

Признак за преполиване е ако края на листата и изсъхват и стават кафяви.

Мерси, Диди

Мисля, че проблемът е в почвата, пък и аз само местя саксията от едно място на друго, разгеле се оправи :-)

Ще взема мерки.

Светли празници на теб и семейството ти :sorcerer:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Ето това растение ми направи огромно впечатление, такава красота и нежност :)

paradisarblom-b.jpg

Въпросът ми е дали това растение може да се гледа в саксия вкъщи. Разбрах, че се казва Шизантус и освен това било отровно ... Но, въпреки това, аз го искам :)

Та, някои от вас има ли опит и знае ли как може да се процедира в този случай.

Предварително благодаря.

Редактирано от Мона
Линк към коментар
Share on other sites

Красиво е цветето, но когато е в магазина :), иска доста обгрижване.

Като нетипично цвете за нашите райони няма гаранция, че ще се постигне цъфтеж през цялото лято както го дават.

Обича варовикова почва, което ще рече по- бедна. Хубаво е да е на балкон. За да цъфти му трябва достатъчно светлина. Иска постоянна влага, а това е добра предпоставка за появата на мухички, затова е добре да е навън където има въздушни течения, пряко слънце и т.н. Сивото гниене е друга от честите болести има препарат за това обаче. Отровността му не е нещо, което може да навред, ако не се яде :) или ако се стриват листата му да се измиват добре ръцете, за животни не знам дали е отровно, но ако е, то ще е при изяждане от животното на част от растението. Хубаво е ако е в саксия да е плитка и ако може да се потапя във вода, за да се напоява изцяло почвата и да може лесно да поддържа влага. За добър цъфтеж се подрязват прецъфтелите цветове, и редовно се отстраняват жълтите листа, за да не изгниват между растението.

:) С две думи от опит глава не боли, без гаранции за успех.

Ако пък е твоето цвете Мона :) вероятно и без много грижи ще те радва цяло лято.

Редактирано от didi_ts
Линк към коментар
Share on other sites

Красиво е цветето, но когато е в магазина :), иска доста обгрижване.

Като нетипично цвете за нашите райони няма гаранция, че ще се постигне цъфтеж през цялото лято както го дават.

Обича варовикова почва, което ще рече по- бедна. Хубаво е да е на балкон. За да цъфти му трябва достатъчно светлина. Иска постоянна влага, а това е добра предпоставка за появата на мухички, затова е добре да е навън където има въздушни течения, пряко слънце и т.н. Сивото гниене е друга от честите болести има препарат за това обаче. Отровността му не е нещо, което може да навред, ако не се яде :) или ако се стриват листата му да се измиват добре ръцете, за животни не знам дали е отровно, но ако е, то ще е при изяждане от животното на част от растението. Хубаво е ако е в саксия да е плитка и ако може да се потапя във вода, за да се напоява изцяло почвата и да може лесно да поддържа влага. За добър цъфтеж се подрязват прецъфтелите цветове, и редовно се отстраняват жълтите листа, за да не изгниват между растението.

:) С две думи от опит глава не боли, без гаранции за успех.

Ако пък е твоето цвете Мона :) вероятно и без много грижи ще те радва цяло лято.

Диди, благодаря ти за интересната информация и ценни съвети.

Надявам се това да е моето цвете :)

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте, аз отново имам казус.

Отдавна вкъщи имам растение, което нито знам как се казва, нито нищо, дори не си спомням откъде се появило то. Расте нависоко с едни островърхи зелени листа и аз си мислех, че това е пипер :3d_146:

Къде на шега си го мислех, къде сериозно. Досега то никога не е цъфтяло ...

НО какво се случи?

От няколко дена това растение се разпъпи и се оказва, че е Бяла коледна звезда, поне това видях като сравних растението с тези от интернет.

Удивлението ми е огромно! Растението, цветето, което мислех за вид пипер, излезе Бяла Коледна звезда.

За съжаление, не видях и не прочетох как цъфти, дали изобщо цъфти през пролетта и защо досега, години наред не е цъфтяло ... Нямам идея защо. Покрай това цвете и научих за съществуването на Бяла Коледна звезда, мислех, че има само червена и че тя с подарява само по Коледа.

Ще бъда много признателна, ако някой от вас може да ми даде повече информация :)

Линк към коментар
Share on other sites

Даааа между коледната звезда и пипера няма много общо, но си направила интересно сравнение :)))))))).

Има бяла коледна звезда, има и розова, жълта, и пъстри от различните нюанси на червеното и бледо жълтото.

по принцип коледната звезда цъфти трудно и за да цъфне иска специална грижа. На цъфтежа и влияе равноденствието. За да цъфне по Коледа още от септември растението трябва да се постави в стая в която няма изкуствена светлина т.е. да усеща изгрева и залеза на деня. Ако няма такава стая в дома, се покрива с тъмна торба или плат, когато навън се стъмни и се открива сутрин, като се зазори. Дори и при това обгрижване, пак има вероятност да не цъфне по Коледа, а по Великден :).

Въпреки това, ако коледната звезда се чувства добре тя прави големи много красиво зелени листа. Хубаво е да се подреже на пролет след като се е изцъфтяла, за да обнови листната си маса. Обича светлината, но не директна слънчева светлина. Ако пуснеш снимка, може да видим от нискостеблените ли е или от големите. (поне така си мисля) Има коледни звезди, които стават до 1.5 метра, могат да се подрязват като дръвчета, има тип храст, има и нискостеблени, най- разпространените у нас и най- подходящи за апартаменти.

Линк към коментар
Share on other sites

Даааа между коледната звезда и пипера няма много общо, но си направила интересно сравнение :)))))))).

Има бяла коледна звезда, има и розова, жълта, и пъстри от различните нюанси на червеното и бледо жълтото.

по принцип коледната звезда цъфти трудно и за да цъфне иска специална грижа. На цъфтежа и влияе равноденствието. За да цъфне по Коледа още от септември растението трябва да се постави в стая в която няма изкуствена светлина т.е. да усеща изгрева и залеза на деня. Ако няма такава стая в дома, се покрива с тъмна торба или плат, когато навън се стъмни и се открива сутрин, като се зазори. Дори и при това обгрижване, пак има вероятност да не цъфне по Коледа, а по Великден :).

Въпреки това, ако коледната звезда се чувства добре тя прави големи много красиво зелени листа. Хубаво е да се подреже на пролет след като се е изцъфтяла, за да обнови листната си маса. Обича светлината, но не директна слънчева светлина. Ако пуснеш снимка, може да видим от нискостеблените ли е или от големите. (поне така си мисля) Има коледни звезди, които стават до 1.5 метра, могат да се подрязват като дръвчета, има тип храст, има и нискостеблени, най- разпространените у нас и най- подходящи за апартаменти.

Здравей, Диди

Благодаря ти много за отговора.

Искам да я снимам, но след като се разпъпи. И да, храстовидна е, висока като малко дръвче и има 12 места, от които ще цъфнат цветове. Просто прекрасно!!!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...