Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Пеперудите в Европа пред изчезване


Recommended Posts

Пеперудите в Европа пред изчезване

29.jpg

В Червената книга на Европа, публикувана от Международния съюз за защита на природата (IUCN), са включени много видове пеперуди, бръмбари и водни кончета, които са застрашени от изчезване поради загуба на местообитания.

Изготвен по искане на Европейската комисия, този списък показва, че 9% от пеперудите, 11% от бръмбарите и 14% от водните кончета са заплашени да бъдат изтрити от лицето на Земята.

Когато говорим за застрашени видове, ние често си мислим за големи животни като тигрите и пандите, но не бива да забравяме за малките видове на нашата планета, които са еднакво важни и изискват да се вземат мерки за опазването им, предупреди Джейн Смарт, която ръководи отдела по опазване на биоразнообразието.

По нейните думи пеперудите биха могли да играят важна роля в процеса на опрашване, а според новите изследвания числеността на 31% от 435 европейски видове намалява, а 9% вече са застрашени от изчезване.

Като цяло 1/3 от европейските пеперуди (142 вида) не се срещат никъде другаде по света, а най-застрашени са онези, живеещи в южната част на Европа, обяснява БГНЕС.

Като основна заплаха за тях се сочи загубата на местообитания, причинена главно от промените в земеделските практики, климата, горските пожари и туризма.

Водните кончета са налице почти навсякъде в Европа, но 14% от 130 вида са застрашени, а 5% рискуват да изчезнат в световен мащаб, допълва БГНЕС.

Три от най-заплашените разновидности се срещат в Гърция и близките държави, вкл. Албания, България и Турция, като могат да бъдат заличени още през първата половина на този век, предупреждават еколозите.

/източник/

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...

Не са само пеперудите - всички насекоми са намалели. Това установих през лятото. Установих го по един не особено приятен фактор - при извънградско шофиране неминуемо по предното стъкло се размазват мушици и др. насекоми. Но това лято стъклото остана почти съвсем чисто..

Намаляха също и малките птици в градовете - врабчета, славеи ( имахме една двойка преди 2 години съвсем наблизо).

Не чувам и гугутки. Може би все пак има някакви, не съм обръщала специално внимание.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...