Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Ани

Пеперудите в Европа пред изчезване

Recommended Posts

Пеперудите в Европа пред изчезване

29.jpg

В Червената книга на Европа, публикувана от Международния съюз за защита на природата (IUCN), са включени много видове пеперуди, бръмбари и водни кончета, които са застрашени от изчезване поради загуба на местообитания.

Изготвен по искане на Европейската комисия, този списък показва, че 9% от пеперудите, 11% от бръмбарите и 14% от водните кончета са заплашени да бъдат изтрити от лицето на Земята.

Когато говорим за застрашени видове, ние често си мислим за големи животни като тигрите и пандите, но не бива да забравяме за малките видове на нашата планета, които са еднакво важни и изискват да се вземат мерки за опазването им, предупреди Джейн Смарт, която ръководи отдела по опазване на биоразнообразието.

По нейните думи пеперудите биха могли да играят важна роля в процеса на опрашване, а според новите изследвания числеността на 31% от 435 европейски видове намалява, а 9% вече са застрашени от изчезване.

Като цяло 1/3 от европейските пеперуди (142 вида) не се срещат никъде другаде по света, а най-застрашени са онези, живеещи в южната част на Европа, обяснява БГНЕС.

Като основна заплаха за тях се сочи загубата на местообитания, причинена главно от промените в земеделските практики, климата, горските пожари и туризма.

Водните кончета са налице почти навсякъде в Европа, но 14% от 130 вида са застрашени, а 5% рискуват да изчезнат в световен мащаб, допълва БГНЕС.

Три от най-заплашените разновидности се срещат в Гърция и близките държави, вкл. Албания, България и Турция, като могат да бъдат заличени още през първата половина на този век, предупреждават еколозите.

/източник/

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Не са само пеперудите - всички насекоми са намалели. Това установих през лятото. Установих го по един не особено приятен фактор - при извънградско шофиране неминуемо по предното стъкло се размазват мушици и др. насекоми. Но това лято стъклото остана почти съвсем чисто..

Намаляха също и малките птици в градовете - врабчета, славеи ( имахме една двойка преди 2 години съвсем наблизо).

Не чувам и гугутки. Може би все пак има някакви, не съм обръщала специално внимание.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×