Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Есенциите на д-р Бах и самовнушенията


Recommended Posts

В края на всяка статия в книгата за цветотерапия, която чета, има препоръки и за лечение с адекватни самовнушения.

Интересно ми е - хора, които имат опит с това лечение като странични наблюдатели - какъв е ефектът на есенциите, ако не се работи с това самовнушение докато се приемат капките?

Ами ако по време на приема, напротив, човек затвърдява проблемния начин на мислене по някакви причини?

Ако човекът упорито отказва да приеме своя начин на мислене като свой проблем - тогава ще имат ли въобще ефект есенциите?

Или ако нещо и някой около него стимулират стария начин на мислене?

Например - лозата се препоръчва за хора, които са склонни да налагат волята си на другите около себе си, смятайки, че другите не могат да оцелеят без тяхното управление. Есенциите смекчават и облагородяват това (виждам го в момента), но ако пациентът е в контакт с близък, който, обратно, е със симптоми на безволие, предаване на свободата в ръцете на авторитет и сляпо следване на неговите инструкции?

Ще се наложи ли и вторият да приема съответните есенции, за да се получи ефектът при първия?

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Пила съм ги, при мен работят.

Или поне, ако човек иска промяна - тя се появява.

Дори човек само да гледа есенциите и да избере тези, които го привличат,

то вече има енергиен ефект. Или дори само стискането на шишенцето.

Но ако един човек приема лоза, то е много по-добре е например хората около него да вземат нещо, което ги прави по-отговорни и самостоятелни.

Приемам тези есенции (метафорично) като вид енергийни коренчета, които се засаждат в характера и дават конкретни цветове (плодове, качества).

Докато хомеопатията има много по-дълбинно и мощно лечебно действие и потенциал за справяне със сериозни емиционални и физически проблеми.

:3d_041:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

По-горе имах предвид книгата на Метхилд Шефер - Цветолечение, която попадна при мен в електронен вид. Ще постна тук запример края на статията за камшика:

Камшик - ключови симптоми

Пациентът се опитва да скрие мъчителните мисли и вътрешното неспокойс­твие зад външна фасада на добро настроение и безгрижие.

Симптоми в блокирано състояние

Понеже пациентът обича да живее в мир и в добро настроение около себе си, отрицателните настроения и конфронтациите потискат душата му. Той прави много за запазване на добрите отношения и понася всякакви жертви за поддържане на вътрешното и външно равновесие. Той скрива грижите и неспо­койствието под маската на хумор и ведрост и мотото му е: „усмихвай се винаги". За него е много важно доброто външно представяне, той омаловажава проблемите си и не ги признава дори при запитване. За да избяга от мислите си, които са пълни с грижи и непрекъснато го мъчат, личността от този тип търси непрекъснато разнообразие и забава, например в киното, излетите и дейности­те от всякакъв вид.

Пациентът от този тип е общителен, за да забрави в обществото вътрешна­та си потиснатост. Той е добрият приятел и партньор, посредникът за сдобряване и душата на настроението във всяка компания.

Понякога той посяга към алкохол, транквилати или дроги, за да преживее трудностите в добро настроение и за да отдалечи тежките мисли. Трябва да бъде винаги в движение, за да не се задълбочава в мислите си. Като болен прикрива оплакванията си и е благодат за болничния персонал.

Той се тревожи, че не може да доведе докрай намерението си да отслабне, да се откаже от пушенето и т.н.

Децата от този тип крият болка и чувство за самотност в душата си, които обикновено бързо отзвучават при другите деца.

Потенциал в трансформирано състояние

Уравновесеност, обективност, способност за преценка; вътрешна веселост и бодрост. Личността в това състояние е заслужаващ доверие оптимист, умен дипломат и неуморен посредник за мир. Тя успява да се справи с конфронтациите в живота и им дава точна оценка. Така може да се надсмива над собствените грижи, защото осъзнава тяхната относителна маловажност. Пациентът вижда единство в многообразието.

Подпомагащи препоръки в състояние камшик

Да се свалят розовите очила и действителността да се възприема обективно. Конфликтите да се анализират, евентуално и в писмена форма и да се извличат от тях основните принципи. Да се разпознават вътрешните противоречия и да се търси връзката помежду им. Да се живее повече в дълбочина, отколкото в ширина. Да не се взимат стимулатори, животът да протича по-продуктивно, а не консуматорски. Упражненията йога хармонизират енергийната система.

Поощряващи положителното начало мисли: „Няма светлина без сянка", „факти­те трябва да се приемат обективно", „намирам мир вътре в себе си", „възползвам се и от тъмните страници на живота си", „установявам връзка между различните нива на моята личност".

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Книгата на Метхилд Шефер Цветолечение по метода на д-р Едуард Беч излезе в България през 1992 година. Отдавна е изчерпана на пазара. След нея излезе книга "Медицинските открития на д-р Едуард Бах", която е сборник от три книги Първата е история на откритията на д-р Бах от Нора Уйкс, която е негова пряка последователка. Останалите две са от д-р Бах - 12 - те лечителя и други лекарства - в тази книга са дадени кратки описания на есенциите от д-р Бах. Третата крига е Излекувай сам себе си - тофа е книга за философската страна на терапията. Тази книга също е изчерпана.

Книгата на Пати Аспен е всъщност книга от Медхилд Шефер, която е преведена на български от Пати (Петя). Тиража е изчерпан.

Други книги на български - 2 книги от Барбара Мацарела - за децата и терапията на д-р Бах и за жените и терапията на д-р Бах. Издателството е Изток - Запад и книгата е в наличност.

Последната книга, която официално е излязла на пазара у нас е Енциклопедия на терапията с цветята на д-р Бах от Медхилд Шефер е чудесно ръководство, което съдържа информация както за начинаещи така и за напреднали. Издателство Сребърно звънче - книгата е в наличност.

Линк към коментар
Share on other sites

Работата с позитивните самоутвърждения не е задължителна част от оригиналната терапия на д-р Бах. Това е допълнение от Медхилд Шефер. Това са подпомагащо средство, за тези които искат да променят живота си и начина си на мислене. На практика обаче голямата част от хората, които се лекуват с цветните есенции не знаят за тези формули и не ги използват, но се променят и живота им се хармонизира успешно.

Лечението с цветни есенции е лично преживяване и едва човек сам го преживее може да си обясни как те действат.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...