Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Опитности извън тялото (ОИТ)


Recommended Posts

Здравейте, не съм изчела все още всичко което сте писали по темата бих искала да споделя какво ми се е случвало на мен и усещането не беше много приятно. Един ден преди около 2 години докато спях виждах стаята в която бях всичко беше някак изкривено нереално и по-страшно разбрах че не съм будна и се опитах да се събудя и всъщност не ми беше лесно неможех да движа тялото си и бях доста стресната опитвах се да мърдам и неможех и изведнъж се размърдах и се събудих. Преди няколко месеца пак ми се случи само че не виждах нищо пак бях в стята си всичко беше тъмно беше ме страх да не видя странни движещи се неща като предния път и просто се опитах да се наместя в тялото си и да се сабудя. Тази сутрин ми се случи нещо още по странно и затова реших да потърся форум в който се обсъждат подобни неща да разбера малко повече какво същност ми се случва. Бях във стаята си спеше ми се и щях да си лягам и погледнах към вратата на стаята си не беше тя и разбрах че сънувам и след предишните преживявания реших да се събудя по скоро не виждах много ясно светлината беше слаба хвърлих се на леглото си и всичко стана черно имах усещането че се нося над леглото си знаех че тялото ми е там усещах къде е раката ми обаче не виждах нищо първо се спуснах надолу после нагоре защото беше някак страшно надолу и накрая се реших напрегнах се и се спуснах надолу размардах се и се събудих какво мислите? :blink:

Здравей,

Това, което ти се случва е спонтанно ОИТ. Това, че нямаш предварителна представа за ОИТ и възможността да се научиш да го правиш контролирано, внася страха от непознатото и от смъртта. Макар, че именно спонтанно ОИТ би трябвало да изкоренява този страх - защото ти не си тялото си, иначе не би могла да се усетиш извън него. Тук дискутирахме "в" и "извън тяло", за по-лесно го наричам "извън телото".

Това, че губиш способността си да се движиш се нарича парализа при сънуване. Много хора изживяват този феномен в по-леки фази на сън "REM" (който се характеризира с бързо движение на очите). Парализата при сън (сънуване) не винаги въврви с ОИТ, ала често е предпоставка за него.

Ако предварително програмираш съзнанието си, както са те посаветвали тук, ще имаш повече контрол над сънищата си. Не би могла да умреш - или по-скоро тялото ти не може да умре. Защото има нишка, която свързва сънуваното тяло (астралното) с физическото тяло. Тази нишка не може да бъде прекъсната толкова лесно. Независимо къде отиваш, тя винаги ще те връща при физическото тяло. Физическото тяло, би могло да умре единствено и само - в много определени и специални случаи, които според мен изключват това, което се случва на теб.

Всеки среща по-пътя си единствено това, което би му помогнало и/или насочило по пътя. Мисля, че това, което те плаши е, че добиваш съзнание за това, което ти се случва - съзнателно сънуване - т.е. тялото спи, а съзнанието не спи и осъзнава ситуацията, в която се намира. А това е един плюс в осъзнаването като цяло, както и себепознанието.

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 257
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Прочетох мнението на umami и това за котките ме разтревожи аз спа с котарака си имам чуството че на него навсякъде му е добре, обаче най-често спи на леглото ми даже се чуствам по спокойна като знам че е с мен, понеже малко ме е страх от тъмното и от това да спа сама в стая от около 2 години си спа така, но винаги с котарака си всъщност той е там кадето съм аз дали това значи, че аз излъчвам отрицателни енергии? И задължително ли е това, че котарака ми спи на леглото ми да означава че това място е опасно и нетрябва да се спи на него? А попринцип с баща ми сме на едно мнение че в къщи се чустваме по зле сякаш се носи отрицателната енергия във възуха... А на майка ми не и се излиза, а брат явно е решил да прекара живота си пред компютъра си... Какво мислите?

Линк към коментар
Share on other sites

За котките е писано че където легнат в новопостроен дом там трябва да е главата на човек при сън т.е това е най положителното място откъм енергии.

Описания случай на ОИТ от теб не ми се коментира понеже не съм на ясно макар че като се замисля подобни състояния съм изпитвал(знам за какво говориш) ,но съм скептично настроен че е ОИТ

Бих се съгласил с това мнение:

...Това, че губиш способността си да се движиш се нарича парализа при сънуване. Много хора изживяват този феномен в по-леки фази на сън "REM" (който се характеризира с бързо движение на очите). Парализата при сън (сънуване) не винаги въврви с ОИТ, ала често е предпоставка за него...

Изобщо дали съществува ОИТ в истинския смисъл на думата ?

Поразрових се малко из нета и ето какво открих

''Значението на парадоксалния сън не е напълно изяснено. Известно е, че той е необходим за правилното функциониране на нервната ни система. Възможно е да играе роля при психичното разтоварване, прави възможно прочистването на душата. По време на будното състояние често се налага да потискаме различни емоции: страх, нежелание, гняв, радост, страст, тъга. В сънищата всичко е възможно и там можем да ги преживеем.''

Сън

Изкуството на Осъзнатото Сънуване

Сънят

Google

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, ^Ani^!

Ако се чувстваш по-добре с котка до себе си - защо ще я отстраняваш? Ако наскоро сте се местили просто си осветете и пречистете дома, за да няма енергийни натрупвания.

Иначе, кучето е това, което избира най-доброто място за легло в празна стая, котката е тази, която посочва най-неблагоприятното място.

Котката е привързана към теб, затова все е на леглото ти. Обикновено, като се нанасяш в ново място, човек инстинктивно усеща най-доброто място за леглото му в стаята.

Котките балансират енергията на човек, като отнемат излишъка от негативна енергия, затова успокояват. Това не означава, че излъчваш негативна енергия, колкото това, че котката е привързана към теб, а и евентуално усеща настроенията ти.

При астрални проекции котките може би биха помогнали повече, отколкото навредили, защото биха могли да те последват или открият в астралното пространство.

Ако същността ти не се проявява на физическо ниво, мисля, че е нормално физическото ти тяло да е полу или изцяло, временно обездвижено.

Линк към коментар
Share on other sites

По-добре не дръжте животни в спалнята си - особено докато спите.

Защо?

Какво те кара да смяташ така, сподели моля те. Когато си лягам сама, котката почти винаги заспива на мен, избира си различни места и това е свързано и с излишък на енергия на съответните центрове. Обичам да заспива на сърцето ми мъркайки :) Мнооого е хубаво. Чувствам се прекрасно от общуването си с нея. Хармонизира.

Редактирано от jul
Линк към коментар
Share on other sites

Опитай се да събереш колкото се може повече впечатления.

Здравей ^Ani^, обърни внимание на тези думи!

:thumbsup:

''...Същото се отнася за сънуването. Така или иначе се храним и спим, защо да не го правим осъзнато? Всяка вечер ние влизаме в света на сънищата и там се случва нещо. Защо да не сме съзнателни за този процес? Повече от 1/3 от живота си прекарваме в спане. Трябва ли наистина да “проспим това време”? Можем ли вместо това да го използваме за израстването ни като човешки същества, за по-доброто разбиране на нас самите и на реалността около нас, за духовната ни еволюция?

Из "Изкуството на осъзнатото сънуване"

:hypocrite:

Линк към коментар
Share on other sites

Нека в тази тема се придържаме към ОИТ.

Въпреки, че ОИТ и осъзнато сънуване са много бликзи по спектър на преживяването... за осъзнатото сънуване има отворени няколко други теми, моля продължете обсъждането там, ако искате сънищата да обсъждате главно.

Също бих посъветвал да прочетете цялата тема за ОИТ, да не става преповтаряне на стара информация....

Линк към коментар
Share on other sites

Нека да се придържаме. :thumbsup:

Иво но каква е разликата ? Не съм чел книгата на Монро

4078nh4.png

но прочитайки всички постове във темата за ОИТ никой не е съвсем сигурен от преживяното т.е дали е било Осъзнато сънуване или ОИТ според мен темите са свързани поне до толкова за да се направи разликата...

За книгата

''Оставете страховете и съмненията си относно живота след смъртта и се подгответе за една реалност, която очаква всички ни, независимо от вярата или убежденията ни.

Тази книга събира три уникални творби, които разтърсват всички учения, които познавате, и в много случаи са далеч по-авангардни от теории като фройдистката, например. Робърт Монро открива случайно през петдесетте години способността си да се отделя от физическото тяло и неговите пътешествия приличат на истинско приключение в един загадъчен свят, необвързан с живота и смъртта.

През седемдесетте години авторът създава свой институт и патентова специална методика за синхронизация на дейността на двете мозъчни полукълба, която позволява контакти с чисти форми на съзнание от миналото, настоящето и бъдещето на Земята и други планети, с починали и чакащи да се родят хора.

В третата книга авторът чертае картата, която е от "другата страна на ръба", пътя, който ни се разкрива, след като напуснем физическия си живот, с неговите входни и изходни точки, указателни знаци и мъглявини.''

источник

Редактирано от bee_bg
Линк към коментар
Share on other sites

Иво но каква е разликата ?

Това е добър въпрос. Всъщност сред сериозните изследватели има спор относно отговора на този въпрос и къде точно е разликата/границата. Дали ОС (осъзнатото сънуване) не е вариация на ОИТ (опитността извън тялото) или ОИТ е вариация на ОС? Въпрос на терминология и дефиници, но според мен като цяло става въпрос за преживявания от един и същи спектър на съзнанието.

И все пак, най-общо казано разликата е, че при ОИТ може да се наблюдава и изследва физическата реалност (макар и не само) - такава каквато я виждаме с физическите си очи и възприемаме с нормалното си ниво на съзнание. При ОС това обикновенно е друга реалност. Това не е съвсем точно, но дава приблизителен, макар и малко повърхностен отговор на въпроса... поне дотолкова, че да не смесваме раличните теми във форума.

Редактирано от Иво
Линк към коментар
Share on other sites

Разбрах те .

С две думи може да се провери ако човек изпаднал в състояние на ОИТ т.е

вижда реалноста ,и след това се сравни видяното . Нещо подобно като примерите с хора преживели прага на смърта разказвайки какво са ''видели'' в съседни болнични стаи и това наистина е било така според присъстващия там персонал .

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Здравейте, искам да кажа какво ми се случва вече няколко пъти и дали някой ще може да ми каже какво става.

Докато спя се събуждам (не знам дали наистина или в съня си), но не мога да помръдна. Осъзнавам че съм буден, но немога да помръдна. Дишам, но не мога нищо друго да направя и след около 10-20 сек. опити най накрая само един пръст да раздвижа и цялото тяло почва да се движи. Не знам на какво се дължи това ако можете да ми дадете съвет какво да правя. Иначе нямам никакви видения подобно на другите коментари.

Линк към коментар
Share on other sites

Просто изчакай докато почустваш, че отново можеш да се движиш, като се опиташ да останеш спокоен. Можеш и да подпомогнеш процеса, като концентрираш волята си в посока на постигане на координация на съзнанието с физическото тяло. Просто насочваш вниманието си и чакаш, а междувременно може да обърнеш внимание и на чувствата, усещанията и мислите, които те спохождат.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте, искам да кажа какво ми се случва вече няколко пъти и дали някой ще може да ми каже какво става.

Докато спя се събуждам (не знам дали наистина или в съня си), но не мога да помръдна. Осъзнавам че съм буден, но немога да помръдна. Дишам, но не мога нищо друго да направя и след около 10-20 сек. опити най накрая само един пръст да раздвижа и цялото тяло почва да се движи. Не знам на какво се дължи това ако можете да ми дадете съвет какво да правя. Иначе нямам никакви видения подобно на другите коментари.

Явлението се нарича сънна парализа. Не е опасно. Просто трябва да имаш малко търпение, отминава от само себе си.

Объждали сме го поне няколко пъти във форума. Потърси...

Линк към коментар
Share on other sites

Би ли споделил някой преживял ОИТ към кого се е обърнал за подкрепа , помощ, съвет и т.н. Ясно е че хората преживявали такова нещо са малко а още по-малко смелчаците да го опишат. Кой е човека, специалиста помогнал им да осъзнаят случващото се с тях? Може би въпроса е към хората със спонтанно проявяване на ОИТ а не тези търсещи и работещи в тази посока съзнателно.

На мен ми помогнаха материали в нета свързани с транседенталната медитация.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

Някой тук има ли, който да може да отговори на един въпрос. <_<

Вярно ли е че по-фините тела и в крайна сметка душата и духът са като "матрица" за физическoто при човешкото прераждане, т.е. дават нещо като отпечатък в човешкия ембрион (бъдещия човек) ? Тази мисъл ми хрумна, и си мисля следователно че при смъртта човек не губи кой знае колко (не губи идентичност или нещо подобно) и тя не е толкова страшна... (?)

:rolleyes::feel happy:

Редактирано от Любо
Линк към коментар
Share on other sites

Някой тук има ли, който да може да отговори на един въпрос. <_<

Вярно ли е че по-фините тела и в крайна сметка душата и духът са като "матрица" за физическoто при човешкото прераждане, т.е. дават нещо като отпечатък в човешкия ембрион (бъдещия човек) ? Тази мисъл ми хрумна, и си мисля следователно че при смъртта човек не губи кой знае колко (не губи идентичност или нещо подобно) и тя не е толкова страшна... (?)

:rolleyes::feel happy:

Да, подобни разсъждения има Мулдашев в последната преведена книга у нас "Матрицата на живато на Земята". Можеш да се запознаеш подробно с нея и източниците, от които е черпил автора. :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Интересна тема имате. Аз лично не съм си излизала от тялото нито наяве, нито насън, обаче като чета тука, оставам с впечатление, че това , особено като е неосъзнато, се случва на хора по природа страхливи, боязливи, неспокойни. Особено имаше такива, които усещали, че някой ги души. Освен да казвате молитви преди сън, не ви ли е идвало на ум да сложите икона над леглото си или в стаята. Например ако носите име на светия, неговата икона, или на Божията майка, или на Исус. 

Ако някой се интересува от физика, ..ще ви кажа, че в момента учените усилено работят над теорията на струните. Това е теория, която би обединила квантовата механика и теорията на относителността. Нещо, което се е опитвал Айнщайн, но не е успял. Защо е необходимо такова обединяване? Защото при едната действат едни закони, а при другата съвсем други. И законите на елементарните части не важат за големите тела, както и обратното. Установено е, че теорията на струните би могла успешно да бъде доказана, ако се допусне, че измеренията не са 4, които ние познаваме, а 11.

В този ред на мисли, това излизане от тялото явно е докосване до други измерения.

Редактирано от mvm
Линк към коментар
Share on other sites

Привет на всички! От много малка са ми се случвали всичките тези неща, за които става на въпрос във форума. Спомням си много добре първия път когато видях себе си от тавана на стаята докато всъщност спях. Тогава ми беше колкото любопитно толкова и страннно и мъничко страшничко. И така в продължение на 10-12 години. За мен вече е нещо нормално така се освобождавам от стреса на ежедневието. Но имам един въпрос. През последните семици сънувах все едно и също нещо и едва миналата седмица всичко което сънувах се случи - със същите хора на същото място и по същия начин. Дори знаех какво ще кажат хората замесени в ситуацията. И чесно казано малко се притеснявам. Ако някои може да ми обясни изобщо дали това е възможно и нормално нека ми пише :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

Няма място за притеснения - и е възможно, и е нормално! Всъщност границите на нормалното са доста променливи. Те зависят от нивото на съзнание, защото това, което е нормално за теб, за други може да не е, както и обратно. В това отношение бих те посъветвал да внимаваш много с кого споделяш тези свои опитности. Що се отнася до съня ти, който се е сбъднал - също не намирам нищо необичайно. Преди дадено нещо да се случи във физическия свят, то се случва първо във финия. А понякога се случва (съзнателно или не) чрез някои от своите сънища да се докосваме до това фино поле и оттам да черпим информация за това, което предстои да се случи.

Линк към коментар
Share on other sites

здавей благодаря ти много за обяснението и успокоението, а относно споделянето само тук съм споделила какво ми се е случило и то след като прочетох, че не само на ме ми се случват това :) а може ли един въпрос :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

аз съм го преживявала много често (от само себе си) дори се уча още и ми е много интересна материята относно това :)

Линк към коментар
Share on other sites

Насън всеки човек излиза от тялото си и е нормално и безопасно.

Може дори да не се помнят тези неща, но ги има.

Например събудили сте се изведнъж и ви заболява главата. Това оззначава, че сте били някъде далече и събуждането ви е "придърпало" разко.

Всичко е наред стрига да не се прави в будно състояное без един куп подготовка и задължителни неща. Тогава е опасно.

Линк към коментар
Share on other sites

Гост
Тази тема е затворена за писане.

×
×
  • Добави...