Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Първата Паневритмия в живота ми. Споделете опит


Иво

Recommended Posts

Първата Паневритмия в живота ми

Споделете опит за първата Паневритмия в живота ви.

Как се случи, че отидохте? Дълго ли го планирахте?

Какво ви мотивира да започнете?

Къде и кога се случи? Кой ви заведе? С кого играхте?

Какво почувствахте? Какво си помислихте?

Лесно ли възприемахте стъпките?

Как протече денят ви след това?

Споделете каквото решите за първата си Паневритмия.

med_gallery_2448_67_365981.jpg

Линк към коментар
Share on other sites

Хайде, аз ще започна smile.gif

Не, че съм планирала дълго, но отдавна се канех (от година-две) и все не успявах да отида. Но сега се получи.

Един познат още миналата година ме викаше, говореше много възторжено за нея, но аз така и не отидох. Сега пак той ме заведе. Дъщеря ми също прояви желание, така че отидохме и двете smile.gif . Играхме двете, макар че другите имаха резерви как ще се справим, като начинаещи. Но и бяха толерантни и разбиращи - не настояваха. Само накрая, за пентаграма се разделихме, за да бъдем двойка с по-опитни хора.

Стъпките ... да, много лесно, някои чак ми идваха отвътре. Все пак се обърквахме на моменти и, разбира се, гледахме внимателно другите.

Мотивите - винаги се старая да прилагам нещата, не виждам смисъл само от теорията.

За мисленето - въобще не мислих biggrin.gif

За чувстването - много приятно беше. А представям си как ще бъде, когато престана да гледам другите в ръцете и краката, и започна да правя движенията в едно полумедитативно състояние.60.gif

А след паневритмията ми беше дори още по-приятно (там малко или много, като новобранка, се напрягах, внимавах) - човек се чувства така освежен, спокоен; по това време на годината съм затрупана с работа и обикновено преуморена, като ми е трудно да си дам почивка, чак отвътре не ми идва (малко съм и работохолик, де wink.gif ), но след паневритмията ми беше толкова спокойно, тя и работата вървеше добре без мен, та дори си дремнах следобед biggrin.gif

Линк към коментар
Share on other sites

Първата си паневритмия аз изиграх преди (ако не се лъжа) 4 години.Преди това около няколко месеца само наблюдавах отстрани майка ми и приятелите ни.В един момент се престраших и аз да се включа. :rolleyes: Интересното е, че отстрани всичко изглежда много по-лесно, но когато се включих в кръга беше малко по-различно. В началото - говоря за първите месеци в които съм играла паневритмия - повече се замислях за правилността на движенията, но след като ги бях научила добре, започнах да е замислям за техния вътрешен смисъл и тогава усещанията ми от паневритмията се засилиха.Чувството на хармония, спокойствие и единство - беше много красиво усещане.

Най-силно разбира се ми действа паневритмията на Рила и по-специално когато играем на Бъбрека. Дори в много случаи през останалото време когато ми падне енергията или се почувствам не във хармония, се сещам за някоя много хармонична паневритмия на Рила, за гледките към езерата и Харамията и настроението ми мигом се оправя.:yinyang:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

много обичам да погледна кръга в някакъв момент между фразите. :3d_047:

винаги имам чувство за неочаквана цялост с всичко, просто няма нищо по-важно от това, когато си в кръга.

отказвам се-наистина не мога да опиша това чувство. чувство на цялост.

:3d_122:

Линк към коментар
Share on other sites

Беше лето господне 92-ро. Бях излязъл в полагаема отпуска от казармата. Служех в жандармерията, вътрешни войски в Нови Пазар. В една от малкото си отпуски преди това обикалях сергиите с книгите в центъра на Варна и търсех "източни мъдрости". Попаднах на авторката Беинса Дуно - поне тогава си помислих, че е жена, заради а-то накрая. Книжката беше мъничка, с мисли от "авторката". Започнах да ги чета в казармата и направо ме проникнаха като танкова картечница през каска... Спрях месото и т.н.

Та, в полагаемата, след няколко дни във Варна, тръгнах към Айтос - разбрах от един приятел, дядо Кольо (писал съм някъде за него), че по това време на годината бялото братство се събира в Айтос. Взех някакви влакове, сменях, стигнах. В Айтос питах народа и ме упътиха за посокат ана лозето, а на път срещнах две сестри и един брат - йога с брада. Там се настанихме в една къщичка, където се лягаше на земята, но имаше постлано с одеяла, както и одеало за отгоре. На другата сутрин този брат, йогата, ме сръчка да ставам, да сме посрещали слънцето. Леле, беше рано. Качихме се горе на някакво плато и няколко души зачакахме слънчо. Аз бях "се наял" с някакви книжки за тибетски йоги вече и оттам бях научил някакви дихателни ритми. Започнах да правя дишането така, както бяхме прави. Тогава за пръв път ми се случи нещо, което после пак ми се е случвало: пренаситих се с въздух, налягането ме замая и ... паднах по гръб. Лежах около две минути като не можех нито да стана, нито да говоря - и вибрациите и т.н.. Добре, че имаше тревичка... :) . Някоя от жените се обърна и спокойно ми каза нещо от сорта на: "Аааа, с дишането трябва да внимаваш - сутринта има много прана..". Аз тогава бях много социално тревожен и ме беше супер срам, че паднах...

Гледахме изгрева. После слязохме долу на лозето и този брат, йогата, вика: "Айде сега да видиш една гимнастика...". Аз тогава не бях и чувал за паневритмията... Влязох в кръга обаче и започнах да асоциирам за кукутцу и неко аши дачи... :) - защото някои от стъпките приличат малко на някои позиции от карате... Викам, я гледай тука, що е лесно! След известно време обаче почнах да бъркам стъпките - при квадрат, при тъкане и т.н. :) . След малко ужасно ме заболяха и раменете - нали ръцете са почти постоянно настрани и нагоре. А тогава бях трениран наистина като за световно - в Нови Пазар почти всеки ден бягах по 21 км. до едно село и обратно, отделно лостове и зала и чувал и т.н. Въпреки това обаче раменете така ме заболяха, че ми се ревеше. Викам си обаче: "Ей, тези бабки тука могат, аз ли няма да мога...". После на лъчите и пентаграма съвсем загинах. Имах мускулна треска на раменете после поне три дни ... :) .

Тогава бях на 21. И преди, още от 19год. се интересувах от дзен: "Да минеш през вратата, която обаче я няма.." - ъъъ, шах и мат с пешката... На 21г. обаче нещо се събуди в мен - просто като клик. Като спусък. Събуди се в мен едно ново съзнание. Една жажда за идеали, за духовност и сърдечност. Сякаш една вълна ме грабна тогава - и не ме е пуснала и досега, ща или не. Тази жажда беше много силно примесена с катаклизмите на егото ми, които тогава бяха големи. Но събудената духовност ги разбърка из основи и ги направи огромни... :) . За да могат по-късно тези катаклизми бавно и постепенно да изкристализират в нещо по-стабилно и цялостно.

След Айтос тръгнах директно за Рила - разбрах, че там е бил съборът на братството. Тръгнах с едни гуменки, тениска и лятно яке. Там се губих в планината, валя ме студен септемврийски рислки дъжд, висях по някакви скали... В този дух мога да продължа, но нали темата е за паневритмията...

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Запознах се с учението преди 5-6 години. Сега като се замисля, всичко ми звучеше много познато, както когато си чел много за един изпит и ти трябва само едно опреснително четене:3d_167:

За движенията и смисъла им чета от три години, гледах филмчета, и на живо няколко пъти. Но усещах, че не е дошло времето. Исках да се запиша на курс, но в града в който живея няма такъв. После разбрах, че се играе Паневритмия, макар и от малко хора.

Тази година, започнах всяка сутрин след 22 март да се будя с мелодията в главата си. Това май беше знак, че достатъчно съм чакала :3d_146:

Отидох в друг град, в който имах щастието да играя с много опитен човек. Първите 10 упражнения не бяха препятствие за мен. Разбира се после обърках едно-две, като най-големия проблем беше Пентаграма.

Мисля, че е почти задължително първо да ходиш на курс.

Благодарна съм, че хората бяха търпеливи и помагаха.:3d_161:

Докато играех не мислих за нищо друго освен за кръга. Реших, че след като нямам опит, най-доброто което мога да направя е да мисля само положително (което се оказа много лесно докато играя) за да не смутя някой. Няколко пъти долетяха някакви скучни мисли от ежедневието, но бързо изчезнаха. В един момент дойде един човек, който правеше сутрешния си крос. Той започна да обикаля около кръга заедно с нас. Просто си тичаше. Установих, че изобщо не ме дразни, нито пък ме смущава по някакъв начин. След това дойде едно куче с една клечка в устата - и то не ме притесни, само го отбелязах :thumbsup2:

След това през целия ден бях изпълнена с любов към всичко. Недоразуменията от ежедневието не ми влияеха, бях някакси страничен наблюдател, а не участник. И така като наблюдавах отстрани, решенията ми се струваха по-лесни.

Благодарна съм, че този човек бе до мен, защото без него със сигурност нямаше да изживея това.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Ще бъда лаконична, за това мое преживяване думите ми убягват.

Как се случи първата Паневритмия в живота ми? Ами случи се тъкмо навреме, въпреки че бях изненадана, че ми се случва.

Но, в момента, в който пристъпих в кръга, разбрах, че всичко е на мястото си - осмислено, хармонично, съкровено. Пътувах към себе си, въпреки хората наоколо. Усмихвах се на света, но се усмихвах и на себе си и бях благодарна за това, което ми се случва.

Какво е за мен Паневритмията? Един интимен, съкровен танц и разказ за човешката душа.

Линк към коментар
Share on other sites

Което означава че ти наистина играеш паневритмия т.е. сливаш се със същността. Казвала съм го и друг път, веднъж имах честта да наблюдавам от страни и видях, че само една млада жена от всички танцуващи наистина играеше паневритмия.

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

И не просто разказ, а пресътворяване на човека, във всеки аспект от живота.

Жалко, че през последната година не отидох на паневритмия нито веднъж.

Не знам какво ме спира.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...