Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Сапунът, шампоанът и пастата за зъби


Recommended Posts

Тук е мястото да споделяте изпитани рецепти,методи,мехлеми и всичко свързано с природата за да заменим лабораторните продукти,които съдържат вредни вещества и по този начин да насърчим за 100 процента здравословно производство .Аз започвам темата с ежедневната хигиена която всеки от нас трябва да поддържа.Три неща на които искам да обърна внимание са сапуна,шампоана и пастата за зъби.Какви?Домашни?Как? Моля ,нека с общи усилия създаден образец-"ежедневна хигиена на човека". Моля,тази тема да бъде само за сапуна,шампоана и пастата за зъби.Ако някои иска да пише за други точки от нашия образец-"ежедневна хигиена на човека", да отвори нова тема само за конкретната точка,да бъде широко дискутирана,докато дойде момента да съберем образеца точка по точка. Моля за оптимистични коментари!

Линк към коментар
Share on other sites

За опасностите от пастите за зъби http://burda.blog.bg...-za-zybi.375290 от статията тези елементи флуорид,триклозан.сорбитола лаурилсулфат на натрия (Sodium Lauryl Sulfate – SLS)/натриев лаурилсулфат --- това евтино миещо вещество, получавано от кокосово масло чрез химичен синтез /би трябвало да се каже “изкуствено”, а не “ситез”, уточн.бел.прев./, е широко използувано в козметичните очистители, шампоаните, геловете за вана и душ, пенообразователи за вана и т.н. През последните 10 години производителите на пасти за зъби започнаха масово да използуват този евтин химически ингредиент. Но той е най-опасният в препаратите за грижа за косите и кожата. Много фирми често маскират своите продукти, съдържащи SLS като естествени, надписвайки “получено от кокосови орехи”. лорет сулфат на натрия (Sodium Laureth Sulfate – SLES) :::::::::::::::не искам и не са част от моето ежедневие!

Редактирано от inspecto_rdinoza
Линк към коментар
Share on other sites

За хигиенизиране на четки за зъби, гребени или други предмети – четката, гребена или предмета се

оставя да престои в чаша вода с една лъжичка колоидното сребро в продължение на 10 -20 минути.

Линк към коментар
Share on other sites

Учителят е казал, че сапунът не е подходящ за измиване. ( Из "Книга за здравето" ) Предполагам, че причината е животинската мазнина, от която е произведен.

Добра алтернатива са сапуните на растителна основа.

А дали има нещо подобно сред пастите за зъби?

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

Много интересна тема, която много ме вълнува в последно време. Що се касае за пастата за зъби, късметче, аз наскоро си купих паста "Билка" без флуорид. Пише, че е предназначена за хора, които се лекуват с хомеопатични лекарства. Не знам, хомеопатите да казват, дали става...Аз лично реших да я пробвам, защото е без флуорид и уж е на растителна основа (или по-скоро съдържа "екстракт от лимонова кора" и "ксилитол - натурална растителна съставка", което не знам, колко е натурално :), ето за нея: http://www.krasnaya-bg.com/bilka/bg/products3_natural_products.html?p176).

Линк към коментар
Share on other sites

Навремето, преди 20 години имах срахотни проблеми с кожата и една билкарка ми беше препоръчала да ползвам хума вместо сапун и шампоан :dancing yes:

"Вана с хума

Тялото се измива и почиства добре със сапун и кесе. Съдържанието на едно бурканче хума се разтваря във ваната с вода. Могат да се добавят и различни билки, завити във вързопче марля, за да не запушат канала. След ваната тялото се изплаква само с вода. " това намерих за тяло но нямам вана а и пише почистете добре със сапун и кесе. дали става само с хума и да не е за вана . от един месец ползвам зелена хумаhttp://www.tialoto.b...nata-prast.3017 за лицето thumbup1.gif страхотно почиства но след това се слага крем щото кожата става суха а по добре с лимон (ползвам го и за ръце стоя докато поизсъхне и изплаквам) евтина е и има упътване:маска за укрепване на коса (пак с предварително измиване) маска за лице и Вана.Да,хумата е дар природен. сигурен съм че това търсим някой който разбира моля,да ни научи как да я използвамe за тяло и коса! " Съхраняването става само в стъклени, фаянсови, дървени, глинени съдове или картонени кутии и в никакъв случай в метални; разбърква се с дървена лъжица. Преди да се смеси с водата се напича на слънце".

Редактирано от inspecto_rdinoza
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Пригответе запарка, като кипнете 5.с. л. листа от коприва във литър вода. Дръпнете съда от котлона, захлупете го с капак и оставете течността да престой половин час, за да се извлекат полезните вещества от билката. След това прецедете запарката, и я използвайте за последно изплакване на косата след всяко измиване с шампоан.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Знаете ли, добри съвети давате за запарки и билки, но ...

Всичко би било чудесно, ако някой работи вместо мен и изкарва пари вместо мен, тогава само с отвари и запарки ще се занимавам и ще мисля кое е по-здравословно. Дали паста за зъби от глухарчета или от лунен камък.

Изобщо, темата вещае прекрасен билков живот, но не тази планета :)

Дано не съм засегнала чувствата на никого, но това е :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Аз мисля, че при добро желание винаги можеш да отделиш 20 минути да кипнеш 1 л вода и сложиш 3 супени лъжици билка в нея, не е кой знае колко сложно. :feel happy: Лично и изпитано мнение, всички работим и изкарваме пари. :yinyang:

Исках да споделя една рецепта за паста за зъби от сайта www.zemianazaem.com :

"Има един начин за поддържане на добра устна хигиена, който е вече изпитан многократно и оказва страхотно благотворно действие. Полезен е – за нас и за околната среда, безвреден е – за нас и за околната среда, евтин е и много приятен. Та, на вашето внимание представям лечебната карамфилова паста за зъби:

1 лъжичка хума

1 малка лъжичка зехтин

5 капки етерично масло от мента

1 лъжичка карамфил на прах /най-добре смлян току що/

малко розова вода /колкото да придобие кремообразна консистенция/

Много е лесно – всичко се разбърква добре (с неметална лъжица) в подходящ малък съд, стъклен или порцеланов (чаша, съдинка, бурканче). Количеството стига за 2-3 пъти, не правим повече, за да не изветряват съставките и за да изпитаме пълната мощ на полезните вещества. Когато застанем пред огледалото на банята, въоръжени с четка или показалец, взимаме малко количество от сместа и масажираме зъбите, венците, небцето, езика, въобще всичко, до което имаме желание icon_smile.gif . Но не прилагаме сила, а нежно. Наслаждаваме се на хладината от карамфила и ментата /ако не разполагаме с мента, тя може да се пропусне или да се замени с етерично масло от чаено дърво, евкалипт или бял бор/. Ако използваме четката си за тази процедура, след като приключим я измийте с вряла вода или я потапяме в соден или сапунен разтвор. Аз лично я измивам с малко сапун.

Карамфилът има свойството да унищожава /до крак/ вредните паразити и бактерии. Тъй че нищо дето е почнало да се развива неканено в устната ни кухина няма да изтрае за повече от ден /е, зависи от честотата на практикуване/. Също така потушава и гнилостните процеси, ако има такива. В комбинация със зехтина добре влияе на венците, съживява ги, подхранва ги, заруменява ги….. Етеричното масло е по наш вкус, пак да споменем – мента, бял бор, евкалипт, кориандър, лимон, грейпфрут, чаено дърво… все такива, които придават свежест и приятност. Хумата пък привлича към себе си нечистотиите, но за да не нарушим това й свойство не бива да я притесняваме с метални предмети /има едни порцеланови лъжички – доста са приятни и подходящи за тази цел/. Ако глътне малка част от “пастата”, най-много да изтрепем някой заблудил се паразит, но все пак нека да се избягва гълтането.

Внимание!!! Гореописаната “паста” е лишена от флуор, не е токсична за тялото ни, не съдържа петролни съставки и не е създадена от компании, които правят тестове върху животни!"

Мисля да си купя необходимите продукти и да си я забъркам, ще споделя мнение после:sorcerer:За да е по-обективно трябва да се ползва поне няколко месеца.

Линк към коментар
Share on other sites

Хубава идея!

Само да предупредя - у нас се продават ного шишенца с ароматни масла, които НЕ са нито за вътешна употреба, нито за допир до кожата. Внимавайте какво и откъде купувате. :) Успех.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за уточнението!:feel happy: Ще избегна да си слагам каквото и да е масло, наистина консистенциите им са много силни и могат да причинят раздразнение на лигавицата. А карамфила си придава аромат, който е много приятен, поне за мен:rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

Още веднъж за флуорида в пастите за зъби:

http://aloeverabg.wordpress.com/statii/fluorat-goliamata-iadrena-zabna-izmama/

 

За косата - от година ползвам къна + индиго вместо боя за постигане на обичайния кестеняв цвят. Малко повече време изисква, защото се нанася на чиста коса и се стои 2- 3 часа вместо 20 мин. Но си заслужава. Косата отново става мека и гъвкава, както преди боядисването.

Правя разпределение на времето, като в един ден измивам косата, а на следващия - боядисвам. За тези 2 - 3 часа съм си предвидила подходяща работа , най-вече на компютъра. :)

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Късметче!

Предполагам, че къната и индигото са от индийските магазини, т.е. напълно натурални. Много добро решение, при положение, че пакетираните къни са всичко друго, но не и натурални. 

Аз, освен къна, използвам отвари от билки, най-обичам да смесвам листа от орех, бреза и бъз. Косата става разкошна! Освен това репеят и чемериката. Прекрасни билки за коса!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Използвам натурални сапуни и шампоани.Само с билкова паста за зъби не можах да свикна.Просто не дава същия лютиво-свеж вкус след измиване.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...