Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Науката за Кришна


petarstankov

Recommended Posts

тук предлагам да почнем такваз тема и да каже кой каквото знае. Аз доста поназнайвам, понеже ходя при Харе Кришна движението и чета. Много "нектарни" работи има в тез книжки, но разбира се има и много остарели работи, както в православните книги.

Който иска да научи за Кришна, да си вземе книгите ,дето ги раздават симпатичните момичета и момчета от Харе Кришна движението - да не се разделяме на Кришнари и Дъновисти, а да се сприятеляваме, да общуваме и да учим. Като ги четете ще видите, че има много какво да се научи. А това , което аз съм научил и прилагам е в сигнатурата ми.

:)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Отговори 79
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Здравей, Петър,

Интересно защо никой не е написал нищо по темата. Аз уважавам българските членове на Кришна движението - преди около 10-на години общувах с тях активно(с Пловдивчани), прочетох Бхагавад Гита в няколко различни превода, с и без коментари - преди две години бях в къщата в Прослав, в Пловдив - оказа се че |Кришна движението се е разпаднало на практика- хубаво щеше да ми дойде един прасадам :) ! Кришна е велик, няма две мнения! Мен лично не ме задоволи подхода на Свами Прабхупад, и затова продължих търсенето си. Например в негови лекции на запис, той отрича всички други системи глупави, последователите на Йога глупаци, казва че единственият метод е мантрата - и то не коя да е, но маха мантрата - знаеш я много добре - а и коментарите му в книгите и самият превод дори от санскрит ме отблъснаха - има нещо силно тесногръдо в този човек. Но хубавите неща са много повече - голяма дисциплина спазват, целомъдрие, прост, чист и силен живот - нека Кришна ги води в пътя! Харе Кришна

Линк към коментар
Share on other sites

Да има го и това- тесногръдието на остарелите работи в религията, но шапка му свалям на този човек - за Цялото е правил всичко - и много добро е направил - има доста тесногръди изказвания, но самата Личност е широко скроена, с голямо сърце и има добро място в книгата на Живота. А сега от нас зависи да общуваме с "бхактите" и да се учим взаимно - има страшно много полезни притчи в тази култура. Освен за Кришна, много са приятни и полезни за Чайтаня(което до колкото разбрах значи "скрит във всички"), който е основоположника на този метод на повтарянето на святите имена на Бога - един вид медитация+проповядване на хората, които са в "майа". Ето днес ще има "харинам"-пеене пред НДК от 6ч. - и общо взето всяка седмица има. Храната Прасад всеки ден я готвят в храма в Малинова Долина, а основната "програма" е в събота от 5ч "лекция" и след това -към 7 "киртан"-пеене.

Важното са хората-да се обичаме. Аз исках сега всички от Кришна, да отидат на рилските езера, но май догодина ще стане. Там в "храма" идват доста Ученици, заповядайте. Не се смущавайте, ако някой е още само "кришнар" - ще срещнете и много Хора.

http://petar.no-ip.com

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Всъщност един Бог(тоест Агартяните, които дават религиите) знае дали наистина е имало Христос и Кришна - защото животите им - на тези двамата, както и на много други се припокриват почти напълно по рождени дати и детайли - - нещо като фрактална графика - и нещо повече - никога не можеш да си сигурен дали става дума за астрологически и алхимически символи или за истински събития на персонажите. Мене лично личностите не ме вълнуват никак - интересува ме смисълът на ученията - един и същ, под различна фасада...

Линк към коментар
Share on other sites

За да заживее в теб някой, трябва да го обикнеш. Трябва да си изградиш реален образ за него. Трябва да го видиш пред теб такъв какъвто е и тогава като го обикнеш, да излезе сила от Него за да те спаси от мрака.

Линк към коментар
Share on other sites

:v: Здравейте!

харе кришна харе кришна кришна кришна харе харе харе рама харе рама рама рама харе харе....действително всяко учение/практика е добро когато е за добро, свободна воля и избор+ търпимост и толерантност...бяхме и пяхме и сега го можем, а иначе Аржуна е пример за ученик и преданоотдаден приятел на Кришна.Много ми харесва как описват 5 начина да общуваш с Бога - преданоотдаден като приятел, родител, любим , активно и пасивно. :smarty:

Любов+Светлина+Мир+Радост :hypocrite:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

hare krishna maha mantra

hare krishna maha mantra2

hare krishna maha mantra3

За изчистване на главата от мислите

п.с. - забравих да кажа - тези звуци са самият Кришна :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

На 8 тоз месец ще има шоу от Движението за Кришна съзнание - Теглене на колесница с "божествата". Към обед на НДК. Елате за да светите.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за поканата! Ще има ли прасадам? :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Всъщност защо Кришна, а не Вишну??? :hmmmmm:

Кришна не е от божествата в Индуизма, които са били самостоятелни!!! :smarty:

:feel happy: Любов+Светлина+Мир+Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Не знам, но по важното е Чайтаня, който се явява Реформатор Бог какъвто е Христос, а най-ценното е, че когато вижда малко детенце пастирче, той изпада в трансцедентален екстаз, защото вижда самия вечнонаслаждаващ се. А тази вибрация Харе Кришна той я поставя на едно с Самия Творец, защото сила жива вечна е всичко, което съществува, а другото са форми.

Линк към коментар
Share on other sites

Кришна и Вишну са едно, но Кришна е тази част която е имала земно превъплъщение преди 5000 години. Тук малко идва съмнението за върховенство, но самият малко повече се доближава до Христа, отколкото Чайтаня - реформатор, да, но с Божествено начало - колкото всички нас. Най-активната му дейност се заключава в популяризирането на споменатите мантри, които със сигурност не са идентични на Кришна ( най-много проява ) и сами не ще доведат до Кришнаосъзнаване и преданоотдаденост. Разбира се йога-системите е Бхакти-йога в частност са много повече от мантруването, но и сам Кришна заявява, че много от освобождаващите дейности вече не са достъпни за хората... Обаче тук има и малка уловка, щото колкото по-неосъзнати сме - толкова по-малко ни трябва за освобождение... Е, ми... Май не е точно така и сигурно става въпрос за някаква етапност...

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Най-силната Любов е Любовта между мъжа и жената. Това е в природата. Съвършенството се докосва, когато тази Любов се пренасочи към Бога. Такъв е случаят с Вечната Божествена двойка - Кришна и Радха. При тази Любов не може да става дума за ритуали, религии постулати и т.н. умствени спекулации. Тази Любов ще спаси света, защото само Тя може да ни върне в света на трансцеденталните забавления с материята, само Тя има силата да превърне целия свят в училище. Тази Любов гледа отгоре, отвисоко, Тя не е от този свят. Тя не може да се прояви в този свят, но Тя е вечна горе - там от където паднахме.

Линк към коментар
Share on other sites

:v: Здравейте, приятели! Здравей, Петьо!

Извинявайте за глупавия въпрос, но какво означава "Харе Кришна"?

Задал си тема,братко, питат те конкретно нещо, а ти :( ...как отговаряш... :1eye: на въпроса с въпрос..."А защо всичко трябва да означава нещо?"..... :o

Ми щото трябва да означава нещо...в различните светове си има принципи общовалидни...и всяко нещо - означава нещо конкретно...така например във физическия свят имаме - кръгла маса...ти ми викаш ...това е пейка...да, ама НЕ!!! :harhar: това си е кръгла маса....тези, които виждат вярно или почват да ти казват, че нещо недовиждаш... :hmmmmm: или просто си трайкат :smarty: търпеливо...и ти гледат как се губиш в илюзията :thumbsup2:

Та ти ако искаш да бъдеш от разбиращите Бхагавад - гита трябва да се самоопределиш - от коя от трите категории си? - ако се стремиш към третата - преданно-отдаден...трябва да се опиташ да си изясниш някои неща...като например - ЩО е ТО? - ЧИСТОТО ПРЕДАНО СЛУЖЕНЕ ....и как се вместват желанията за сетивни наслажедения в него...и дали изобщо се вместват??? :o

А за бебетата си има бебешка градинка и забавачница - те не служат, за тях се грижи НЯКОЙ друг! Ти от коя от двете групи си?! От която ти е по лесно и по - интересно ли или не? :dancing yes:

:feel happy: Любов+Светлина+Мир+Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Харе Кришна Харе Кришна Кришна Кришна Харе Харе

Харе Рама Харе Рама Рама Рама Харе Харе

За тази мантра се казва, че съдържа в себе си цялото ведическо знание, защото това са имената на Божествената Личност Кришна.

Но същото се казва и за това , което повтарят монасите в християнските манастири:

Исусе Христе, Господи помилуй ме грешния.

Всъщност целта и на двете е да се съсредоточим в образа на Божествената Личност, която е идвала на тази земя неведнъж. Когато Я обичаме искрено, ние изоставяме всички други желания освен това да достигнем вечен блажен живот. Този живот се характеризира с чистота, която имат и дечицата. Може да се каже, че целта е да се върнем в света на децата, в който значението на думите не е обвързано с чувствата - там чувствата се менят, но не и блаженството, забавлението от живота.

Международното Общество за Кришна съзнание, или както е по-известно, движението Харе Кришна, е типично хиндуистко движение. То почита като върховен бог Кришна, който е личност, живее на една отдалечена планета на небето и там е недостъпен. Тъй като е напълно божествен, той не може да разбира хората и нито ги обича, нито ги мрази. Той е отвъд злото и доброто. Титлата, с която сам той се нарича, е “Господарят на демоните“.

Светът е “мая“, т. е. илюзия, включително и човешкото тяло. Доброто и злото също са илюзия. Основният проблем на човека се състои в това, че той е забравил Кришна и е потънал във временното. Следователно пътят за спасение на човечеството е възвръщането на всеки човек към Кришна съзнанието. Това става, когато човек мисли за Кришна, пее за Кришна, живее за Кришна, яде за Кришна, говори за Кришна, надява се на Кришна и пребъдва в Кришна. Всеки последовател носи броеница със 108 зърна, на всяко от които трябва да се пее великата мантра:

  Харе Кришна, Харе Кришна,

  Кришна Кришна, Харе Харе,

  Харе Рама, Харе Рама,

  Рама Рама, Харе Харе.

Тази махамантра трябва да се пее 1728 пъти на ден. Когато човек пее по този начин божественото име, той пречиства съзнанието си, освобождава се от страха и болката и достига до екстаза на “трансцеденталната любов“.

Пеенето на мантри Харе Кришна привлича духовете от пантеона на индуистките богове. Такова явно езичество изисква изпълнението на различни храмови задължения, тъй като кришнаитите вярват, че Кришна обитава металните и дървените идоли, които се намират в храма. На тези статуи се предлага храна шест пъти през деня, а по-късно тази идоложертвена храна се изяжда от последователите и учениците. Тази ритуална трапеза се нарича prasada, което символизира вкусването на тялото на Кришна, така наречената "евхаристия на Кришна". Водата, с която мият божествата, се събира и после се изпива от последователите. Във всеки храм има специално растение, което расте в Индия - Tulasi Devi, което също е обект на поклонение и се използва за изкореняване на греховете и за изцеляване на болести. Независимо от това Прабхупада заявява, че не смята религията си за идолопоклонническа.
В Русия например проповедниците на тази религия учат, че всички народи се покланят на единия Бог, а Христос е като че не друг, а самият Кришна в своето поредно въплъщение (или според друго тълкувание - син на Кришна). Това твърдение явно има за цел да се примамват хора към този култ, като се използва авторитетът на Иисус Христос. Всъщност те хулят нашия Господ и Спасител, като го приравняват към измислени езически божества. Необходимо е да се отбележи, че не християнството атакува предразсъдъците на култовете, а по-скоро култовете се стараят да подронят авторитета на християнството. В резултат на това православието е принудено да заеме отбранителна позиция, като разкрива лъжливостта на тези култове, които се представят за вариант на християнската доктрина и с това заблуждават хората.

"Бхагавад-Гита - такава, каквато е" обяснява на последователите защо хората са бедни и страдат с думите на самия Кришна: "Мъдър е този, който не се оплаква и не скърби за нищо живо или мъртво." Прабхупада е съгласен с това и пише: "Филантропите, които строят болници и църкви, просто безцелно пилеят времето и парите си." Но този бездушен рационализъм е нищо в сравнение с изкривената логика в характера на Кришна и неговата нравственост. Бхагавад-Гита обрисува божествените игрички на Кришна. Той крие дрехите на момичета, които се къпят в реката, съблазнява чужди жени в гората и прекарва с тях пролетни нощи. При това всяка от тях е обхваната от дълбок екстаз и е сигурна, че е единствената, която го притежава. Кришна има любима, която се казва Радха, но има и близки отношения с 16 108 гопи (пастирки). В продължение на 125 години той има по 10 деца от всяка от тях. Такива оргии и фриволности в поведението не са характерни за съвременните последователи на Кришна.
Най-опитните членове на организацията запознават публично хората с мантрата Харе Кришна, която се състои от 16 думи:

"Харе Кришна, Харе Кришна

Кришна, Кришна, Харе, Харе

Харе Рама, Харе Рама

Рама, Рама, Харе, Харе."

Според Прабхупада независимо от краткостта на тази мантра, усилена от музикален съпровод, тя притежава невероятна сила, предизвикваща трансцендентни звукови вибрации. Музикалният съпровод се осъществява с помощта на звънчета, чинели и палки за барабани. Рама е другото име на Кришна, а Харе означава неговата градивна енергия. Последователите повтарят пълния цикъл на мантрата с помощта на специални броеници от 108 мъниста не по-малко от 16 пъти на ден.

Тези песнопения се съпровождат и от запалване на тамян, който достига собствената им сфера на "духовно небе", създавайки аромат, в който може да обитава Кришна. Кришнаитите вярват, че който вдишва този тамян, вдишва самия Кришна. И колкото по-дълго продължава този ритуал, толкова повече отслабва умът, изчезва съзнанието и на лицата на последователите се появяват щастливи усмивки. От неговата божествена милост им е обещано, че може би те ще достигнат до състояние, при което космите по тялото им ще се вдигнат, гласът им ще се промени, те ще плачат и викат в екстаз и накрая ще изпаднат в дълбок транс. Резултат от такава форма на хипноза, предизвикана от собствената мисъл, е, че участниците в този ритуал могат да станат подвластни на демони. Такъв метод за отклоняване на волята и ума от действителността може да превърне последователите в зомбита или роботи, които сляпо ще изпълняват волята на силата, която отъждествяват с Кришна.
На висшето ръководство станали известни злостни нарушения от страна на гуру на етичните, моралните и обществените норми на поведение. Така в периода 1982-1987 г. заради прелъстяване и съблазняване на жени, жестоко поведение и злоупотреба с наркотици са отстранени шест от единадесетте гуру.

Как започва отъждествяването на Кришна с Васудева-Нараяна - Върховния Бог? В Махабхарата те се различават (12. 3. 4. 1). Но скоро Кришна започва да се отъждествява с Върховното божество. Ако се опитаме да проследим произхода на името Кришна, то ще открием, че всъщност това е било името на ведийски риши, съчинил химн (R.V., 8. 74). Съществува и мнение, че Кришна е потомък на Ангираса (Sm. Kaysitaki Brah. 30. 9: Panini, 4. 1. 96). В Чхандогя упанишад срещаме Кришна, син на Деваки, като ученик на наставника Гхора, ангираса2. Ясно е, че от времето на ведическите химни до периода на упанишадите са съществували предания за Кришна като за ведически мислител. В друга част от Ригведа обаче за него се говори като за неарийски вожд, който стои на брега на Амшумати с десетхилядна армия, за да порази Индра. Р. Г. Бхандаркар предполага, че номадските пастирски племена, наречени абхири, са били поклонници на бога момче (Maysalaparve, chap. 7). Те са били племена от неарийски произход с жестоки обичаи. Разказите за разпътството на Кришна може би водят началото си от тези номадски племена (Vaisnaism, etc., pp. 36-38, Сарвепали Радхакришнана, Индийская философия, т. 1, с. 420, 427, 430, 431).

Намерих това в Интернет и много повече. Във всеки случай достатъчно да изгубя всякакво желание за по-задълбочено изучаване на кришнаизма. Иначе словосъчетанието "Харе Кришна" звучи приятно, чувала съм да се повтаря в една хубава песен.

Линк към коментар
Share on other sites

:v: Здравей, Латина - Светлинка от семейството на Светлината!

На това му се вика...БИНГО! :thumbsup2:

Петьо + кришнарите да му мислят и отговарят!

:feel happy: Любов + Светлина+ Мир+ Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Когато слизаме на умствена платформа е неизбежно да възникнат някакъв вид спорове или най-малкото продължителни дискусии, от които ползата е, че друг път ще "знаем" повече и дискусиите ще са още по дълги и с по дълги изречения. Аз предпочитам да си слушам The Doors в съзнание, че времето ми е дадено да горя в огъня на безсловестното блаженство.

Линк към коментар
Share on other sites

че времето ми е дадено да горя в огъня на безсловестното блаженство.

Хубаво е, обаче не само в това е смисълът на земния живот. Нека бъдем живи за живия живот! Човек трябва и да действа, не само да блаженства.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте!Търся специалист по индииска митология.Може ли някой да ми помогне?Интересуват ме преди всички индииските божества и тяхнитео превъплащения!

Линк към коментар
Share on other sites

Този наркотик, с който ни е дарил Създателя когато сме влюбени не може да се сравни с никакъв друг наркотик. За този наркотик плачем и само той може да ни направи наистина щастливи, наистина пречистени, защото той ни издига над всичко материално и всичко става детска игра, трансцедентално забавление, суетата на светския живот става смешна. Тази Любов не е от този свят. Тя е вечна в Рая, от където паднахме.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...