Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Против отлагането на забраната за цигарите


Recommended Posts

Българите против отлагане забраната за пушене

78% от българите са против отлагането на забраната за тютюнопушене на обществени места.

Линк към коментар
Share on other sites

Цитат от статията: "...Още повече че според данните на СЗО пасивните пушачи са далеч по-застрашени от развитие на тежки белодробни заболявания от активните.." Нещо много нелогично.. излиза, че е по-добре да пушиш :) Аз съм за свободните права на всеки човек- ако иска да пуши свободно, ако не иска- да има специални места за непушачи в заведенията.. Не бива да се делим на пушачи и непушачи! Т.е. попадам в другите 22%.

Линк към коментар
Share on other sites

Пушачът причинява вреда. Никой не може да е свободен да ми причинява вреда – пряка или косвена – без мое съгласие. Нормално е в заведенията примерно да има обособени места за пушачи, а не обособени места за непушачи.

Линк към коментар
Share on other sites

Нормално е в заведенията примерно да има обособени места за пушачи, а не обособени места за непушачи.

Това имах предвид- отделни места за пушачи, отделни за непушачи. Да се зачетат и двата лагера! Но идеята на кампанията е да няма места за пушачи! Дори лулата на мира да не може да се изпуши в заведенията :) Междудругото.. според мен цигарения дим е в пъти по-малко вреден от мислоформите на доста непушачи примерно.. но това не е тема за тук.

Линк към коментар
Share on other sites

Цитат от статията: "...Още повече че според данните на СЗО пасивните пушачи са далеч по-застрашени от развитие на тежки белодробни заболявания от активните.." Нещо много нелогично.. излиза, че е по-добре да пушиш :)

Точно така е и е логично. Запознайте се.

Аз съм за свободните права на всеки човек- ако иска да пуши свободно, ако не иска- да има специални места за непушачи в заведенията.. Не бива да се делим на пушачи и непушачи! Т.е. попадам в другите 22%.

Абсолютно. Ако някой иска да се трови, негово право е да го прави. Когато трови и мен, това вече е нарушаване на моите права.

Делението на пушачи и непушачи има в здравословен план и по показател преждевременна смърт причинена от болести. Аз съм ЗА единението на пушачи и непушачи и ЗА деленето, когато нечия безотговорност рефлектира върху мен, без мое позволение излагайки ме на токсични отрови.

Линк към коментар
Share on other sites

Относителни проценти. Аз съм пушач и знам, че подобни щения няма да станат, българинът пуши, както пуши и немецът, и французинът ... В Германия това не е забранено на обществен места; България по-дисциплинирана от Германия ли е? Едва ли ...

Не желая да се ограничават и моите права.

Редактирано от Мона
Линк към коментар
Share on other sites

То па голям аргумент се изтъкна, защо забраната за публично тровене да се отложи - заради приходи в хазната. Евала за шовинистичното изказване!

Онанизмът също е кеф, при това се отразява благоприятно на здравето, защо не е публично разрешен? Аа, да, парите, забравих...

Администраторска бележка: Моля не използвайте подобен език във форумите на портала!

Линк към коментар
Share on other sites

Относителни проценти. Аз съм пушач и знам, че подобни щения няма да станат, българинът пуши, както пуши и немецът, и французинът ... В Германия това не е забранено на обществен места; България по-дисциплинирана от Германия ли е? Едва ли ...

Не желая да се ограничават и моите права.

Народът иска хляб и зрелища :).. не че няма по-наболели теми за протести.. А отровния въздух в София- излизаш с бели дрехи и се прибираш с черни? Всичките тези газове от автомобилите по-малко вредни ли са от цигарения дим на пушачите? Що не забраним движението на автомобили в София?.. Изнемогването на пенсионерите и социално слабите? Агресията сред идващото поколение?.. Седнали сме да се тръшкаме дали да има заведения с отделни места за пушачи или всички да са само за непушачи..

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Кристиян

Още повече че според данните на СЗО пасивните пушачи са далеч по-застрашени от развитие на тежки белодробни заболявания от активните..
- правлино, в това няма нищо логично, а въпросния доклад е от началото на 90-те, един единствен е, и изобщо не съдържа подобни изводи...Но, като се вземат фрагменти, като се добави към тях угодна посока, като се използват нагло медиите- ето ти масово манипулиране на общественото мненине...а общественото мнение се манипулира лесно...най-лесното нещо на света е това...От десетилетия шепа хора трупат милиарди точно от това...

Последния "хит" в тази насока е онази реклама на ваксина против хепатит А и В, в съдържанието на която, убеден съм, мнозинството не се и съмнява...а би трябвало...:3d_146:

Това изобщо не отговаря на истината, и е несериозно да се твърди, че било от някакъв доклад на СЗО. Този доклад всъщност установява нещо, което няма ама нищо общо с по-горе цитираното. Няма такова животно "пасивен пушач"- и да му се иска на човек, не може да пуши пасивно. Разликата в заболеваемостта и смъртността от злокачествени заболявания между пушач и непушач е 0,008%. Но, невежеството на хората и високият процент наивност, създават една маса хора податливи на внушения със съдържание като по-горе цитираното, и те изиграват ролята на масовка "пешки"- сред тях може да има и интелигентни хора, може да има известни хора на изкуството и прочие там медийни звезди, политици, разни псевдоучени, религиозни водачи..но предимно са си простодушни хора с висок коефициент по отношение на склонност към проява на фанатизъм...

Зад всичките тези закони и забрани за пушене и т.н. винаги са стояли интереси, нямащи ама абсолютно нищо общо със загриженост за нечие здраве..А интересите са два: пари и/или власт, възможност да забогатееш и да манипулираш други хора.

Зад каквато и кауза да застане някой, 100% ще бъде най-нагло използван изцяло и напълно за интереси, от които и хабер си няма- важното е да си вярва, че има свобода да избира и да решава, и да си вярва, че позицията му е "правилната"...

То, така се започва...Светът познава много примери, но един от най-ярките е този със забраната на евреи на обществени, че и на каквито и да са други "арийски" места...А вредата от пасивтото тютюнопушене и от един евреин е една и съща от статистическа гледна точка :3d_146:

Редактирано от Кристиян
Линк към коментар
Share on other sites

Кристиян,

Напълно съм съгласна с теб!

Линк към коментар
Share on other sites

Категорично съм против отлагането на забраната, както и против това да се пуше на всякакви обществени места в България.

Който иска да пуши, нека си пуши на чист въздух, но не хората около него и особено децата, да му дишат дима.

Който иска да си вреди, нека го прави свободно, но без да вреди на другите!

Хубаво ще еда се направи държавен орган, да следи за тази забрана и да налага сериозни санкции.

Иска ми се да има и телефон, на който може да сигнализираш и да правят изненадващи проверки.

Линк към коментар
Share on other sites

Мен всичко това ме касае и професионално- наясно съм със съществуващата в момента законова уредба за проектирането на обществени заведения (тъй като точно това правя) както и със строителните възможности за реализиране на зали за пушачи и за непушачи. Единствено в много малки заведения няма изисквания за обособяване на такива зали и е избор на собственика дали ще се пуши или не там. Въобще не виждам къде е проблема на непушачите да искат да се забранят залите за пушачи?! Защо е целия този цирк? Никой не ги кара да влизат в залите на пушачите и да дишат цигарен дим. Още повече, че съществуват строги изисквания на РИОКОЗ и за вентилацията на залите за пушачи. Така че към момента непушачите спокойно могат да си дишат далеч от пушачите било то като ползват обособените зали, било то като си избират заведения за непушачи. Проблем няма.. (освен като онзи с ваксината)

Линк към коментар
Share on other sites

Аз също съм за забрана и контрол над нея.

Чувствам се дискриминирана в ситуации като следната.

Зимна сутрин. Тичала съм край морето, след това разходка и ми се иска да седна и да изпия един топъл чай или кафе на топло място с приятна музика. Влизам в кафене край морето и от вратата потъвам в димна завеса, липса на кислород, дори на видимост понякога. Първата реакция е да се закашлам и след това да изляза. И...... няма по различно място. Прибирам се и си пия чай у дома. Ами това не ми харесва.

Не виждам защо, пушачите трябва да са по- привилегировани от непушачите.

Редактирано от didi_ts
Линк към коментар
Share on other sites

Това е, никъде не съм ходил по никакви барчета по цяла зима, и пролет и есен, затова, че винаги трябва да дишаш този дим ако искаш да се срещнеш с приятели. В Германия ходя, защото не се пуши наистина. Дори ходя да гледам футбол там всички срещи на Вердер Бремен, защото каналът е скъпо платен и хората не могат да си го позволят. Пълни се с фенове, но никой не пуши. Дори запалянковците са културни, в България да се интересуваш и гледаш футбол е почти все едно се събираш с простаците. На когото му се пуши, излиза отвън през паузата, но повярвайте сред 50 човека, напълнили заведението, не повече от 3-4 излизат да пушат. Съжалявам, че все измествам темите към сравнение, но моят ум е такъв, винаги сравнява и съпоставя.

Добре поне че във влаковете вече не се пуши, ама наистина. Но каква беше причината, и защо трябваше 9 човека да загинат, за да се въведе чак тогава? Ако това не се беше случило и досега във влаковете щеше да се пуши.

Редактирано от Максим
Линк към коментар
Share on other sites

Въобще не виждам къде е проблема на непушачите да искат да се забранят залите за пушачи?! Защо е целия този цирк? Никой не ги кара да влизат в залите на пушачите и да дишат цигарен дим. Още повече, че съществуват строги изисквания на РИОКОЗ и за вентилацията на залите за пушачи. Така че към момента непушачите спокойно могат да си дишат далеч от пушачите било то като ползват обособените зали, било то като си избират заведения за непушачи. Проблем няма.. (освен като онзи с ваксината)

По закон би трябвало да е така, но на практика нещо не ни се получава. :31:

В по-голямата част от заведенията масите за пушачи и непушачи са почти една до друга - няма никакво разделение (преграда или стена) между тях, а на много заведения, ако пушач седне на маса за непушачи и си поиска пепелник, масата мигновено се превръща в маса за пушачи.:huh:

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...