Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Крем супа от моркови

вариант за хора които не се боят от напълняване

Продукти:500г моркови,50г краве масло,1 чаена чаша прясно мляко,1 кафеена чашка ориз,3 чаени чаши вода,сол на вкус.

почистените и нарязани моркови се задушават в маслотои малко вода,добавят се солта и ориза и най-накрая всичко се залива с водата.Вари се до омекване,след което се миксира и разрежда с прясното мляко.Поднася се с препържени кубчета хляб.

строг вариант

1кг моркови,1 глава кромид,2 супени лъжици зехтин,зелена подправка според вкуса(много върви копър)1-1,5 вода.

морковите и лука се варят във водата до омекване,след което се миксират.(Желаната гъстота на супата се постига с повече или по-малко вода,като е желателно при варенето зеленчуците да се залеят с по-малко вода,а евентуално след миксирането да се добави още),добавят се зелената подправка и зехтина.Супата се поднася с кълнове според вкуса(или наличието им;))

Добър апетет!:)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Крем супа от гъби

Продукти:250-300г гъби,2 глави кромид лук,2 средно големи картофа,1 супена лъжица олио,около 2 супени лъжици сметана,1 скилидка чесън,1/2 връзка магданоз,сол.

Измитите и нарязани на ситно гъби и лук се задушават в олиото и малко вода след което се заливат със затоплена подсолена вода и се добавят нарязаните картофи,вари се до омекване и се пасира.

Преди да се поднесе се наръсва с магданоза и се добавя сметаната,при желание може да се добави черен пипер.

Добър апетит!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
thumbup2.gif Борш с карфиол: взимаме карфиол 1 малка главичка, една глава лук, един малък морков, чушка и домат. Нарязваме ги и ги задушаваме с 2 лъжици олио и малко вода. после доливаме с вода като за супа, прибавяме червен пипер и съвсем малко брашно, размито с вода, и един картоф, и оставяме да се свари. Поръсваме накрая с листа от целина и магданоз

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Крем супа от коприва

Продукти:1/2кг коприва,1 глава кромид лук,3 средноголеми картофа,2 скилидки чесън,пресен джоджен,сол,1 супена лъжица зехтин.

Добре почистената и измита коприва,обелените и нарязани картофи,лука и чесъна се прибавят към 1,5 вряща подсолена вода.След омекване продуктите се пасират,добавят се зехтина и ситно нарязания джоджен.

Добър апетит!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Доматена супа

Продукти: 1кг домати,1 глава кромид лук,пълнозърнесто фиде,2 супени лъжици олио,1 водна чаша прясно мляко,сол,магданоз.

Доматите се обелват и нарязват на малки кубчета и заедно с лука се задушават в олиото с малко вода и сол,долива се гореща вода и след 15 минути варене се добавя фидето.Когато супата е готова се оставя да поизстине(около 10 минути) и се добавят млякото и магданоза.При желание може да се добави и черен пипер.

Добър апетит!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Супа с юфка:Слагаме юфката с едно парче масло в тенджерка и бъркаме на котлона, докато се запече юфката до златисто. После наливаме вода като за супа, слагаме сол и оставяме да се свари. Сервира се с поръсен черен пипер и лимонов сок.thumbsup.gif Тази супа е от пазарджишкия край и в къщи я правим

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Крем супа от грах

Продукти:1 консерва млечен грах(800г),1 глава кромид лук,2 супени лъжици зехтин,копър,сол.

1л вода се слага да заври,добавят се граха,лука и солта,вари се до омекване на лука,пасира се и се добавят зехтина и копъра.При желание зехтина може да се замени с краве масло.

Добър апетит!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Гъста Зелева супа с левурда

вкъщи ме поправят, че това е борж - може :)

Не ме бива по точното спазване на количествата на продуктите, но вярвам, че това няма да е проблем за вас :) И така:

половин неголяма зелка

1-2 малки тиквички-свежарки

шепа листа от левурда

няколко пера зелен лук

сол или 1-2 кубчета готови супи

по желание капка или лъжица олио или каквато предпочитате мазнина

(аз лично я готвя без мазнина и си е чудесна)

Почистваме и нарязваме на ситно зеленцето, а тиквичките ги настъргваме на едро - горе-долу да са на еднаква едрина. В тенджерата със зеленчуците добавяме толкова вода, че да ги покрие, слагаме и солта (или кубчетата бульон), който иска слага и мазнина. Като поври и напредне, добавяме и нарязаната левурда. Сваряваме да омекнат зеленчуците. Сипваме по чиниите и нарязваме и лукът във всяка порция. Добър апетит, приятели!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Спаначена супа с маслини

Изчистете,измийте и нарежете на ситно 1/2 кг спанак

и 5-6 стръка зелен лук.Сложете ги да се задушават

с 3 лъжици мазнина,докато омекнат.Налейте

необходимото количество вода.Щом заври супата,

прибавете 2 лъжици ориз,15-20 маслини,сол и черен пипер на вкус.

Поднесете супата поръсена с магданоз.

Добър апетит!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Супа от тиквички

Остържете и нарежете на кубчета 1/2 кг тиквички и 1 глава кромид лук и ги сложете във вряла подсолена вода

за 10 минути,прибавете 2 лъжици грис или ориз и доварете супата.Преди да я свалите от огъня

добавете 3 лъжици зехтин и 1/2 връзка ситно нарязан копър.

По желание може да се застрои с чаша прясно или кисело мляко.

Добър апетит!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Благодаря за идеите! 

Да споделя едно откритие от последните дни! Ако не ви се съсипват с варене зеленчуци като чушки, домати и др подобни, които спокойно се ядат сурови, но все пак ви се иска да хапнете супа, то направете супата само с това, което не може без варене (колкото да поомекнат и добият хубав вкус), после пасирайте до крем-супа и добавете в нея ситно нарязани суровите зеленчуци и подправки докато е още гореща.

Ще се изненадате колко вкусно става! 

Благодарностите за тази идея - на д-р Д. Пашкулев - Добромир в нашия форум. Той има огромен опит и неизчерпаеми идеи, които в момента прилага и обогатява в комплекса Витарама в Емона. Книгите му също са си едно съкровище за кулинарната ви библиотека. 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×