Jump to content
Порталът към съзнателен живот
klapauciusjd

Алиса в Страната на чудесата

Recommended Posts

alice-in-wonderland-2010.jpg

Филмът е един от най-добрите кинопостановки на книгата, а аз винаги съм харесвала исторята за Алиса така че спокойно мога да кажа, че с удоволствие прекарах малко повече от два часа в киното.

Тук има допълнителна информация, препоръчвам го на всеки!

Редактирано от klapauciusjd

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Току що го гледах в IMAX 3D в мола в София. Много интересна метафора за работата на ума. Отначало седнах да го гледам скептично - ня бях чел приказката. Бях гледал някаква анимация за Алиса отчасти, но не до край, защото не ми беше харесвала... Сега обаче беше приказно преживяване. Още веднъж се убеждавам, че приказките са повече за възрастни, отколкото за деца. Децата ще ги разберат буквално - а има толкова символика.

Едно момиче, което изоставя момическия си живот, пълен с блянове, мечти, фантазии, въображение, приказност, щастие. Земята на ИСКАМ и мога всичко. А пред нея зейват ужасяващите перспективи на ТРЯБВА и съобразявам се. Интуицията, въображението, сърдечната емоционалност им предстои да бъдат може би оковани от сухата жестока логика, от страха и скучните изисквания. Всичко е архетипно и се развива в несъзнаваното на Алиса в резултат на случващото се в живота и. Личностите от живота и имат отраженията си в архетипните приказни персонажи на несъзнаваното и. Бялата кралица, мама, е заточена от червената кралица - майката на оня сух и бездарен лорд-вале. Зайчето на тредвожността от ставащото повлича Алиса в 'заешката дупка' на собственото несъзнавано, където в края на краищата се среща с най-големия си страх-змея на така ТРЯБВА, на ужаса от механизмите на социалния контрол, убиващи творческия дух... това са общи приказки, разбира се. Един юнгианец би написал книга по тази приказка - може и да е написана...

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×