Jump to content
Порталът към съзнателен живот

В кои случаи трябва да сменим хомеопата си?


Иво

Recommended Posts

Хубаво е ако човек се лекува активно с хомеопатия, да посещава само един хомеопат, който да го следи дългосрочно. Не всеки хомеопат е подходящ за всеки човек обаче и понякога може да се наложи смяна на хомеопата с друг....

От друга страна, тъй като понякога пациентите не знаят какво точно да очакват от хода на хомеопатичното лечение, взимат прибързани решения.

Моля споделете според вас, в кои случаи човек трябва да смени хомеопата си?

Случвало ли ви се е? Ако да, защо?

Самия хомеопат ли ви го препоръча? Някой друг ви спомена или вие сами решихте?

Нека в тази тема да обсъдим и споделим опит по темата.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ето какво казва самият Баща на хомеопатията - Ханеман:

На какво да обърнете внимание?

Търсете обикновен човек, здравомислещ, който отделя време не само да запише оплакванията Ви, но също и да обясни какво вижда.

Той може да Ви препоръча книга, която да прочетете, за да подпомогне комуникацията помежду ви, и по този начин съответно да намери правилния лек за състоянието Ви. Дава Ви ясна и концентрирана информация относно изкуството на хомеопатията. Никога не показва яд, раздразнителност или нетърпеливост когато му задавате въпросите си. Изслушва внимателно оплакванията на тези, които търсят помощта му и не изказва мнение без обстойно обмисляне.

За да можете да откриете някой, който владее най-напредничавите методи на хомеопатията, обръщайте внимание на следните неща:

1. Добрият хомеопат предписва само ЕДНО единствено лекарство.

2. Той слага Вашето лекарство в шишенце с вода плюс малко спирт, като количеството е определено от него. Тези, които ви съветват да вземате лекарството си на сухо -гранулки, не са усвоили модерните методи на хомеопатията, и не само ще забавят лечението Ви, но може дори да го осуетят.

3. Добрият хомеопат Ви препоръчва да вземете пробна доза вечерта, и да го уведомявате през следващите няколко дни за реакцията на организма Ви. Не повтаряйте приема преди разговор с него!

4. При този разговор той ще Ви уведоми колко често да повторите терапията, така че да е сигурен, че заболяването Ви се лекува по най-прекия и умерен начин.

5. Отбягвайте тези, които твърдят следното: „Трябва да спрете алопатичното си лекарство, преди да почна да Ви лекувам.” Това не само не е вярно, но е и опасно, тъй като пациентът ще преживее и симптомите на спирането но лекарството. Добрият хомеопат ще препоръча промяна в дозата на алопатичните лекарства едва след като се забележи подобрение , дължащо се на хомеопатичното лечение.

6. Избягвайте тези, които Ви предписват единственото лекарство сухо (напр. три топчета на езика), и Ви карат да повтаряте това „лечение” всеки месец цяла година, без дори да променят потенцията на Вашето лекарство.

7. Добрият хомеопат иска да Ви вижда в кабинета си най-малко по един път месечно, но освен това настоява за ежеседмичен отчет (по телефона, имейл, факс). По този начин може да направи промени в лечението, когато има нужда.

8. Избягвайте тези, които, като им поднасяте информирано знание относно модерни методи, заявяват „ Всичко това го знам вече.”, но действията им говорят за обратното.

9. Избягвайте тези, (които никога не връщат обажданията Ви или не отговарят на имейлите Ви,) или пък заминават на дълга ваканция, без да осигурят някой, който да поема спешните случаи.

10. За съжаление, като цяло, изграденото име, посещаваните училища, придобитите степени, великите учители – не означават много. Дори и уверението, че „той е в бизнеса на практикуването на хомеопатията от двадесет години” не е гаранция за успех. Някои хомеопати си остават начинаещи за цял живот.

Както във всяка професия, всичко зависи от съзнанието и усърдието на практикуващия, и искреното му желание да помогне на пациента. Вслушайте се в пациентите, които е лекувал: „Какъв е резултатът от лечението?”, „До каква степен хомеопата е на разположение?”, „По какъв начин се отнася към Вас?”, „Какъв е като човек?”, „Може ли да усети болката на пациента?”

11. Избягвайте хомеопатът, който променя лекарството Ви при всяко посещение, или пък предписва няколко различни в течение на няколко седмици. Най-вероятно няма представа кое е вашето лекарство.

12. Избягвайте хомеопатът, който твърди, че няма нужда да се третират сериозни, остри състояния, и че вашето постоянно лекарство ще се погрижи за тях. Това е против всички принципи на добрата хомеопатия. Но не правете грешката да третирате всяко малко неразположение с лекарство от Вашия комплект.

Докато сте на постоянно лечение при добър хомеопат, обсъждайте с него кои състояния изискват интервенция. Не започвайте лечения на своя глава.

13. Избягвайте хомеопатът, който твърди, че имате нужда само от ЕДНО конституционно лекарство през целия си живот, без значение какво се случва и дали не не трябва лекарство за Остро състояние. Това е против принципи на хомеопатията.

14. Избягвайте хомеопат, който по време на вашата консултация постоянно приема обаждания. Вие плащате за това посещение, и заслужавате да получите нужното внимание.

15. Избягвайте хомеопат, който въпреки липсата на развитие, след една или две години, отказва да преразгледа случая Ви, и пръдължава лечението със същото лекарство, като упорито вярва, че не може да е сгрешил.

16. Добрият хомеопат Ви казва още в началото какво може да очаквате. Той Ви казва кога ще се състои следващата ви среща в кабинета, дава Ви варианти за комуникация с него между визитите, за да осигури възможно най-доброто разрешаване на Вашия случай. Помогнете му, като наблюдавате промените в състоянието си, записвайте ги, и се свързвайте с него поне веднъж седмично.

17. Избягвайте хомеопат, който почти през половината време от вашата консултация обсъжда „некомпетентните” си колеги , позволявайки си злобни коментари.

18. Избягвайте хомеопат, който Ви дава две лекарства – едно за сутринта и едно за вечерта. Той Ви уверява, че дори Hahnemann е редувал лекарствата (всъщност правил го е за кратко време, установил е, че методът не е ефективен и е отхвърлил тази идея).

19. Избягвайте всеки практикуващ лекар, включително хомеопат, който е осъждан.

20. Идеалният хомеопат е скромен, усърден, съчувствен към Вашето състояние. Той е търпелив и живо участва в разговора по време на консултацията, не е зает с неща, които не се отнасят към Вашия случай. С други думи – той обича хомеопатията и хората.

Третира еднакво бедните и богатите, и отдава част от времето си на неоправданите – в собствената си страна, или зад граница.

Източник: “The Lesser Writings of Hahnemann.” Jain Publishing, New Delhi, 1990, p236-241

Линк към коментар
Share on other sites

:hmmmmm:Замислих се, защото при двама хомеопати съм била вече и двамата имат някои разминавания по поне 3 от изброените точки... :feel happy: Но пък и да ги сменям в непрекъснато търсене също не ми се иска.

Благодаря за тези насоки Александър! 245.gif

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 4 weeks later...

Да, съгласна съм, Мария-София.

Какво ще се случи с жизнената сила обаче, ако й подадем неподходяща информация?

Мога да дам образен пример с вашия компютър. Какво ще се случи, ако вие му запишете неподходяща информация/програма? Дали ще работи по-добре или обратно? А ако му подадете крайно неподходяща информация, примерно компютърен вирус, дали няма възможност да се скапе съвсем?

Мисълта ми е следната - много хора купуват от аптеката хо лекарства и то ей така, по собствен (най-често неособено компетентен) избор или по малко или много случаен избор от страна на фармацевта, под предлог, че те вредят по-малко, отколкото химическите препарати.

Откъде сме сигурни в това?

Когато хората все още не са знаели за вредността на радиоактивното лъчение, също смело са боравели с него, правили са опити, добивали са радиоактивни минерали и т.н., без никакви предпазни средства - нали не се вижда и няма някаква бърза негативна реакция ...

Жизнената сила е далеч по-интелигентна от един компютър и според мен не може да става сравнение.

НО,

Крайно неподходящо и зловредно е даването на хомеопатично лекарство само върху физически симптоми-това се извършва от лекари-алопати/озн. официална медицина/ от школата на Боарон.Това противоречи на Законите и принципите на Класическата хомеопатия,които са дадени от създателя и Ханеман.В този случай се изписват хом. л-ва на алопатичен принцип.Това не е хомеопатия.Пример:отивате при такъв хомеопат със симптоми в черния дроб.Той е учил че 10 л-ва примерно имат афинитет към този орган и ви изписва 3 от тях в схема.Белким някое свърши нещо,а това,че и другите работят

той въобще не го отчита,щото е такава боаронската му хомеопатия,която е учил...Той не се интересува от психо-емоционалното ви състояние,а само от черния ви дроб.

Класическата хомеопатия е холистичен метод-Всеки пациент е уникален Дух, Душа и Тяло,а не само черен дроб,сърце,или бъбреци..всичко е свързано в едно цяло по уникален начин и класическия хомеопат ще даде лекарство за вас -едно единствено,което отговаря на цялата съвкупност от симптоми на ниво ум,емоции,физически,общи,отчитайки вашите фамилни обременености,физика,език на жестовете,говор,коса,нокти...И след един месец ще направи проследяване на вашия случай.И понеже е изучил Ханеман, ще разбере как се развива случая-Дали л-вото е точното /симилимум/ или е подобно,или пък няма нищо общо с вас...

Намирането на симилимум не е лесен процес-трябва да избере от над 6 хил.л-ва точното,може да не успее от първия път.Това е друга тема.

Опастност има ,ако хомеопата се увлича и дава изключително високи потенции.

Повечето класически хомеопати се придържат към по-ниските потенции,ако се придържат и към Ханеман.

В хомеопатията всичко е индивидуално-схеми няма.

А фармацевтите не са хомеопати и не са меродавни.Съвета ми е да не се самолекувате с хомеопатия,а да изберете добър хомеопат.Такива има в България и то не малко. Познавам ги лично.Александър е един от тях./Моля да не се счита за реклама!/

Прилагам статия:

Как да разпознаем добрия хомеопат? Страници в статията:Как да разпознаем добрия хомеопат? Page 2 Page 3 Обедини страниците Consultation.JPGВинаги е добре да разполагаш с алтернативно мнение и начин на лечение.

Хомеопатите и практикуващите алтернативни лечебни методи могат да ви помогнат да балансирате вашия избор на лечение.

Но понякога – и то не рядко – може да се окаже трудно да откриете точния човек за своето пътуване в света на алтернативното лечение.

Много от най-добрите хомеопати не са задължително и лекари, макар от друга страна това, че си лекар да не пречи да си и добър хомеопат.

Най-често хората се насочват към хомеопат, когато им бъде препоръчан от приятел, който е бил излекуван или е останал с достатъчно добри впечатления.

Единствената причина Хомеопатията в доста случаи да е вторият избор на хората в България е агресивността на спонсорираната и издържана от фармацевтичните компании конвенционална медицина.

Истината е, че Хомеопатията има огромен регистър от прекрасни излекувания, писан и попълван в продължение на повече от 200 години.

И така – как да разпознаем добрия хомеопат?

Първо, не е излишно да зададете няколко въпроса, когато се записвате за първи преглед – хомеопатично интервю.

Още по-добре е, ако хомеопатът има свой уебсайт, от който може да се информирате къде, как и колко се е обучавал. Много хомеопати са завършили няколкогодишни професионални курсове, но има и такива, които са се обучавали сами и допълнително са посещавали курсове и семинари.

Това се отнася и за лекарите. Но по отношение на тях трябва да обърна внимание на едно типично българско явление. Много лекари имат известен афинитет към алтернативни методи на лечение, но са склонни да се отнасят към тях като към лечебни възможности ‘втора ръка’. Често пъти лекарите имат самочувствие, че щом имат диплома от медицински университет, за тях не е проблем да усвоят и да започнат да прилагат, да речем, Хомеопатия без да са били специално обучавани за това. Законът за здравето, в сегашната си порочна редакция, допълнително подсилва тази заблуда. Според този закон, всеки лекар има право да предписва хомеопатични лекарства без никой да му държи сметка дали е бил обучаван за това, или не. В момента във всеки град в България има поне по няколко лекари, които прилагат тази порочна практика. Бъдете нащрек! Вие може да храните голямо уважение към вашето джипи или да сте влюбени в него като лекар – само по себе си това не го прави хомеопат и не означава, че той знае как да предписва хомеопатични лекарства и да води хомеопатично лечение. Научете се да отдавате Божието Богу, а кесаревото – кесарю. Когато джипито или друг лекар ви предложи или предпише хомеопатично лекарство, просто се поинтересувайте дали е завършил курс на обучение по Хомеопатия, или просто разчита, че една-две прочетени хомеопатични книги са му достатъчни, още повече, че ‘хомеопатичните лекарства са безвредни’.

Важно е да се убедите, че човекът, който претендира да е хомеопат, се стреми да повишава непрекъснато квалификацията си в тази област. През последните десетилетия Хомеопатията се развива почти главоломно. Въвеждат се много нови лекарства, методологията за предписването им се обогатява с нови подходи. Професията ‘хомеопат’ се развива много бързо и това е за добро. Все по-трудно е специалист в друга област да се развива достатъчно бързо и като хомеопат. От ден на ден става все по-очевидно, че за да се развиваш като хомеопат, трябва да поставиш Хомеопатията в центъра на своите интереси, да я поставиш като приоритет N1 за теб. В противен случай, може да си перфектен мозъчен хирург и да се окажеш абсолютно безпомощен като хомеопат.

Ако хомеопатът ви не е лекар, за вас е добре той да разчита на помощта на лекар и да е склонен да се вслушва в мнението му. (Разбира се, за да стане това, абсолютно задължително е лекарят ви също да се интересува най-вече от вашето благополучие, а не от от това на аптекаря.) В идеалния случай, този лекар може да е джипито ви. Затова е толкова важно да си избирате за джипи лекар, който е готов да разговаря с вас на човешки, а не на медицински език, на български, а не на латински и в никакъв случай да не допускате да ви говори като ‘учен човек’ с невежа. Лекар, който не може да говори с вас на познат вам език, не е вашият лекар. С една дума, за вас е много важно да поддържате еднакво добра връзка и с хомеопата, и с лекаря си и да изисквате от тях (а и да им помагате) да си сътрудничат.

Избягвайте да правите преценка за перспективността на хомеопатичното лечение преди да сте се срещнали с хомеопата поне 3-4 пъти. Много, ама много често задачата, която поставяте на хомеопата е много по-сложна, отколкото си мислите. Ако подходите към него като изпитващ – ‘Хайде сега, да те видя какво можеш!’ – вие го лишавате от най-ценния му помощник в борбата с вашите болести – самият пациент. Вие сте най-заинтересовани той да успее – помагайте му с всички сили. Не го поставяйте в ситуация да се бори с вашите предубеждения, неговата работа и без друго не е никак лесна. Ако имате някакви предубеждения или резерви, значи още не е дошъл моментът да започвате хомеопатично лечение. А най-доброто оръжие срещу предубежденията е информацията. Информирайте се колкото е възможно по-добре какво представлява Хомеопатията, какво е естеството на хомеопатичното лечение, какво прави хомеопатът и какви са ангажиментите на пациента към собственото му хомеопатично лечение. И когато си научите урока добре, знайте, че сте направили огромна крачка към излекуването си.

Не се заблуждавайте – хомеопатите не държат да убедят всеки срещнат колко велика наука е Хомеопатията. Това не е наш ангажимент. В хомеопатичния кабинет нашият ангажимент е да правим болните хора здрави, т. е. да ви лекуваме, а не да водим курсове за запознаване с Хомеопатията.

Безгрешен критерий дали човекът, който претендира да е хомеопат, наистина е такъв е броят на хомеопатичните лекарства, които ви предписва.

Ако ви предписва едно лекарство за дадения момент (което, разбира се, може и трябва да смени с друго при промяна на картината), този човек е хомеопат.

Ако ви предписва две или повече лекарства наведнъж, това е самозванец или боаронец. Неговото ‘лечение’ е каквото си пожелаете, но не и Хомеопатично.

И за да не правя тази статия прекалено дълга, ви обещавам още през следващата седмица специален коментар по този въпрос – ‘Разликата между Хомеопат и боаронец’.

Малко дълго стана,ама няма как.

Редактирано от Мария-София
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

Прочетох цялата информация, въпреки че и без нея бях сигурна, че се лекувам при много способен класически хомеопат. Аз съм от Варна и няма да споменавам имена, но ще Ви помоля, ако можете да ми препоръчате точно такива хомеопати, практикуващи в София и Пловдив (дори и това да сте самият Вие). Предварително благодаря.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте,

 

В София има много голям избор, не така е във Варна и Пловдив, и за Пловдив ще Ви изпратя на Лични, за колежка с  много добри отзиви от нейни клиенти.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Добре е да видите Дипломата на хомеопата ви,препоръчително е да е Лондонски колеж класическа хомеопатия,това е най-добрата система за обучение в Европа.

Също е важно да знаете,че хомеопатът ви посещава международни семинари при светила на хомеопатията поне веднъж годишно и следи новостите.Ще ви кажа честно,че колеги работят само с наученото в началното обучение и нямат представа от цели раздели хомеопатични лекарства,доказванията на които излязоха по-късно от обучението.

Обучението е само началото на процеса,хомеопатия се учи цял живот.Тя е нова наука и търпи невероятно развитие.,независимо,че основата и не се променя-визирам ОРГАНОН НА ЛЕЧЕБНОТО ИЗКУСТВО на Ханеман.

Другото важно нещо е духовното ниво на хомеопата.Всеки хомеопат практикува на ниво,съответстващо на личното си ниво.То това е хубавото на това лечебно изкуство,лошото е когато нивата на пациента и хомеопата не съвпадат.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...