Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Еко транспорт


Recommended Posts

В тази тема можем да публикуваме връзки и мнения по въпроса за екологичните возила и машини въобще. Ето един мини автомобил-листо, който не само че не замърсява, но абсорбира CO2 и произвежда кислород! Нищо освен нечии нефтопродажбени интереси не пречи да имаме повече и по-усъвършенствани подобни машини.

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

path8990.jpgТози автомобил има превъзходни параметри, а и изглежда чудесно.path8990.jpg

Дано да се реализира идеята, това ми вдъхва надежди не само, че ще я бъде България, но и цялата ни изстрадала планета Земя. Те нещата са си свързани. Питам се, обаче, колко ли ще струва. Прокрадват ми се едни тъжни съмнения, че дори и за най-запалените от идеята, като мен примерно, би било абсолютно непосилно да си го позволят. Освен проблемът със себестойността, ще има и засегнати интереси на големи финансови акули. Но да не сме скептични и да се надяваме, че дори и не съвсем скоро, подобни автомобили ще успеят да си пробият път на пазара, въпреки всичко.

Може би най-достъпни еко-средства за транспорт са велосипеда, също ролери и тротинетки. В България все още няма добри условия за тях. При това натоварено движение направо си е опасно.

Във Варна направиха нова велосипедна алея- това чудесно. Все още липсват обаче навици и култура у някои пешеходци - разхождат се по нея, майки си бутат там количките и т.н.

В някои държави се счита за погрешно и велосипедист да пресича като пешеходец на пешеходните пътеки, той де факто не е пешеходец и за него трябва да си има задължително велосипедна пътека, да бъде защитен от колите.

У нас няма много вело-алеи, а когато ги има- задръстват ги пешеходци.

Освен, че за сега нямаме една цяла магистрала, северната, както е все още недовършена, в участъка между Шумен и Варна малко докарва на лунен пейзаж с тия кратери и дупки.Такова нещо на магистрала, където идеята е да се кара с висока скорост е престъпно опасно. Старая се да не се натоварвам излишно и да не забелязвам някои детайли от родната действителност. Но да не забелязваш, да не забелязваш, колко да не забелязваш - Още недовършена, но вече опасно разбита магистрала!!

Та мисълта ми е, че трябва да има и грижа за безопасността на евентуалния еко-транспорт. Забелязвам наистина повишена култура у българския шофьор. В смисъл понякога изчаква и дори дава път на пешеходците, не се налага те да се спасяват на прибежки. Би трябвало да не изхожда винаги "от позиция на силата" и "по-мощното превозно средство" спрямо велосипеди/тротинетки/ролери или евентуално подобни еко-автомобили.

Последните ще се нуждаят от защита и подкрепа. За най-сигурно си трябват нови правила за движението./Които пък по стар български обичай почти никой няма да спазва. Все пак сякаш българският шофИЙОр става мааалко по-културен и по-културен. Напредваме, макар и бавно.

Линк към коментар
Share on other sites

path_8990.jpg

Това ми звучи като научна фантастика!

Но е прекрасно, че е реално!

Дано по-скоро се реализира на пазара!

Големите корпорации вече видяха, че за да останат на пазара трябва да намерят нови видове транспорт.

В Америка откакто се появиха много сервизи и станции за зараждане на ток по паркингите за електромобилите -

то те вече са много масови!!!

Линк към коментар
Share on other sites

flower-power-debbi-granruth.jpg

И аз искам и подкрепям идеята...

Линк към коментар
Share on other sites

Привет, Приятели! с очите си видях първият "водороден" трактор. това беше на Агро 2009 в Добрич.

Водата също е парников газ, но все пак има свойството да се извалява:thumbsup2:.

във всеки случай след това изложение някакси се чувствам доста по-добре. (семейството ми работи в областта на механизираното земеделие, което винаги е означавало за мен голямо противоречие. това лято повярвах,че могат да съжителстват спокойно т.нар. модерни технологии и природата, от която сме част и ние.)

Пздрав на всички вас!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

:) Едно интересно японско изобретение - екологична триколка.

Караш, докато си на тоалетната чиния

0000130649-article2.jpg

Снимка: AutoMedia.bg

Борбата за намаляване на вредите емисии газове ражда всевъзможни екологични и понякога доста щури разработки. Една от тях обаче е повече от странна – тя идва от Япония и се казва Toilet Bike Neo.

Триколката е произведена от компанията TOTO (лидер в обзавеждането на бани в Япония) и както вече се досещате, се задвижва от биогаз, произведен от изпражненията на този, който я управлява.

За добро или лошо, Toilet Bike Neo е създаден единствено с рекламна цел. Странното екологично возило ще обиколи Япония, за да промотира кампанията Green Challenge; чиято цел е да редуцира парниковите емисии с 50%.

Производителите не съобщават дали возилото може да се "зарежда" по време на движение и от колко "суровина" се нуждае, за да се движи.

Съобщава се обаче, че има качествена озвучителна система и LED екран, може да изпълнява гласови команди и да възпроизвежда такива.

Още снимки на странния мотор и новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg

dnes.bg

Линк към коментар
Share on other sites

По-еко транспорт от нашето собствено тяло няма. То е пълно със енергийни залежи, които трябва да бъдат отключени. Просто тая мързелива идилия, дето си я представяме като футористично бъдеще, няма кой да ни я позволи. Бъдещето е единсвено насочено към самите нас, към вътре в нас. Да се превърнат хората в лоени топки с разбита имунна система - това не влиза в Божия план.

На другаде трябва да гледаме.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...