Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

В тази тема можем да публикуваме връзки и мнения по въпроса за екологичните возила и машини въобще. Ето един мини автомобил-листо, който не само че не замърсява, но абсорбира CO2 и произвежда кислород! Нищо освен нечии нефтопродажбени интереси не пречи да имаме повече и по-усъвършенствани подобни машини.

Редактирано от Орлин Баев

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

path8990.jpgТози автомобил има превъзходни параметри, а и изглежда чудесно.path8990.jpg

Дано да се реализира идеята, това ми вдъхва надежди не само, че ще я бъде България, но и цялата ни изстрадала планета Земя. Те нещата са си свързани. Питам се, обаче, колко ли ще струва. Прокрадват ми се едни тъжни съмнения, че дори и за най-запалените от идеята, като мен примерно, би било абсолютно непосилно да си го позволят. Освен проблемът със себестойността, ще има и засегнати интереси на големи финансови акули. Но да не сме скептични и да се надяваме, че дори и не съвсем скоро, подобни автомобили ще успеят да си пробият път на пазара, въпреки всичко.

Може би най-достъпни еко-средства за транспорт са велосипеда, също ролери и тротинетки. В България все още няма добри условия за тях. При това натоварено движение направо си е опасно.

Във Варна направиха нова велосипедна алея- това чудесно. Все още липсват обаче навици и култура у някои пешеходци - разхождат се по нея, майки си бутат там количките и т.н.

В някои държави се счита за погрешно и велосипедист да пресича като пешеходец на пешеходните пътеки, той де факто не е пешеходец и за него трябва да си има задължително велосипедна пътека, да бъде защитен от колите.

У нас няма много вело-алеи, а когато ги има- задръстват ги пешеходци.

Освен, че за сега нямаме една цяла магистрала, северната, както е все още недовършена, в участъка между Шумен и Варна малко докарва на лунен пейзаж с тия кратери и дупки.Такова нещо на магистрала, където идеята е да се кара с висока скорост е престъпно опасно. Старая се да не се натоварвам излишно и да не забелязвам някои детайли от родната действителност. Но да не забелязваш, да не забелязваш, колко да не забелязваш - Още недовършена, но вече опасно разбита магистрала!!

Та мисълта ми е, че трябва да има и грижа за безопасността на евентуалния еко-транспорт. Забелязвам наистина повишена култура у българския шофьор. В смисъл понякога изчаква и дори дава път на пешеходците, не се налага те да се спасяват на прибежки. Би трябвало да не изхожда винаги "от позиция на силата" и "по-мощното превозно средство" спрямо велосипеди/тротинетки/ролери или евентуално подобни еко-автомобили.

Последните ще се нуждаят от защита и подкрепа. За най-сигурно си трябват нови правила за движението./Които пък по стар български обичай почти никой няма да спазва. Все пак сякаш българският шофИЙОр става мааалко по-културен и по-културен. Напредваме, макар и бавно.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

path_8990.jpg

Това ми звучи като научна фантастика!

Но е прекрасно, че е реално!

Дано по-скоро се реализира на пазара!

Големите корпорации вече видяха, че за да останат на пазара трябва да намерят нови видове транспорт.

В Америка откакто се появиха много сервизи и станции за зараждане на ток по паркингите за електромобилите -

то те вече са много масови!!!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

flower-power-debbi-granruth.jpg

И аз искам и подкрепям идеята...

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Привет, Приятели! с очите си видях първият "водороден" трактор. това беше на Агро 2009 в Добрич.

Водата също е парников газ, но все пак има свойството да се извалява:thumbsup2:.

във всеки случай след това изложение някакси се чувствам доста по-добре. (семейството ми работи в областта на механизираното земеделие, което винаги е означавало за мен голямо противоречие. това лято повярвах,че могат да съжителстват спокойно т.нар. модерни технологии и природата, от която сме част и ние.)

Пздрав на всички вас!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:) Едно интересно японско изобретение - екологична триколка.

Караш, докато си на тоалетната чиния

0000130649-article2.jpg

Снимка: AutoMedia.bg

Борбата за намаляване на вредите емисии газове ражда всевъзможни екологични и понякога доста щури разработки. Една от тях обаче е повече от странна – тя идва от Япония и се казва Toilet Bike Neo.

Триколката е произведена от компанията TOTO (лидер в обзавеждането на бани в Япония) и както вече се досещате, се задвижва от биогаз, произведен от изпражненията на този, който я управлява.

За добро или лошо, Toilet Bike Neo е създаден единствено с рекламна цел. Странното екологично возило ще обиколи Япония, за да промотира кампанията Green Challenge; чиято цел е да редуцира парниковите емисии с 50%.

Производителите не съобщават дали возилото може да се "зарежда" по време на движение и от колко "суровина" се нуждае, за да се движи.

Съобщава се обаче, че има качествена озвучителна система и LED екран, може да изпълнява гласови команди и да възпроизвежда такива.

Още снимки на странния мотор и новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg

dnes.bg

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

По-еко транспорт от нашето собствено тяло няма. То е пълно със енергийни залежи, които трябва да бъдат отключени. Просто тая мързелива идилия, дето си я представяме като футористично бъдеще, няма кой да ни я позволи. Бъдещето е единсвено насочено към самите нас, към вътре в нас. Да се превърнат хората в лоени топки с разбита имунна система - това не влиза в Божия план.

На другаде трябва да гледаме.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×