Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Паневритмията и силата на мисълта. Паневритмията като метод за развиване на ума


Иво

Recommended Posts

Паневритмията е метод за развиване на ума и усвояване силата на мисълта. Мислите се успокояват, концентрацията се засилва, мисълта става по-ясна и силна. В главата нахлуват свежи идеи, така както когато сме отворили широко прозореца на домът ни и слънцето влиза и осветява всички негови части.

Ето какво се казва в текста на Паневритмията:

"Всеки ден, всеки час, всякоя минута ний сновем и тъчем най-красиви мисли...

ще работим, ще растем и добро ще сеем, и в душите си красиви мисли ние да втъчем...

/цяло упражнение посветено на мислите/

Мисли, право мисли. Мисли, право мисли.

Свещени мисли за живота ти крепи. Свещени мисли за живота ти крепи.

Крепи, крепи, крепи. Свещени мисли за живота ти крепи..

Вдъхновени мисли в нас да потекат...

Мисли красиви вредом посяваме...

Светла мисъл приеми, тя живот ще ти дари, радост нова и красиви бъднини ще изгради...

Tи си ме, мамо, човек красив родила, умен да стана, добре да мисля, добре да любя..."

"Всяко движение без мисъл няма смисъл. При тях е нужно едно вътрешно концентриране. При движенията силата на човека седи в в концентрирането... Действието на тези движения се усилва още повече, понеже се придружават и с музика. Особено е силно действието на Паневритмията, понеже в нея имаме музикална мисъл! Музикалната мисъл прониква дълбоко... Ако във време на тези упражнения човек не мисли за други работи, но се концентрира върху възвишените идеи, които им съотвестват, то тогава тези мисли ще пратят своите вибрации, своите радиовълни чрез движения на света! " (Боян Боев) из "Въведените в Паневритмията"

"При паневритмичните упражнения човек влиза в обмяна с живите сили на Природата. Но ако имсълта на човека не работи при тези движения, ако той не прокара своята мисъл и воля през ръцете, краката, мускулите и пр. той не може да се ползва." (Боян Боев) из "Паневритмия - кратко описание на упражненията"

"Като играете Паневритмията, движенията трябва да бъдат нито много бързи, нито много бавни. Прекарвайте мисълта си в предната ръка, която е насочена нагоре, и в задната лява ръка, която е насочена надолу. И като снемате ръцете си надолу, прекарвайте мисълта си към ръцете, тогава енергията ще мине през центъра на Земята. А когато ръцете са насочени нагоре, тя ще мине през центъра на Слънцето... После, като правите упражненията вие мислите за обикновените си работи: за къща, за сметки и пр. Когато правите упражненията мисълта ви трябва да бъде концентрирана... С тези упражнения ще коригирате вашите мисли и чувства... При Паневритмията мисълта се свързва с музиката и с движението." (Учителя) из Паневритмията – разговори при Седемте Рилски Езера

Моля споделете опит и наблюдения

Как Паневритмията влияе върху мислите ви?

За какво си мислите докато играете Паневритмия?

Мислите ли върху смисъла на упражненията? Вниквате ли в идеите?

Мисълта ви проектира ли се в движенията ви?

А разконцентрирате ли се понякога? Мисълта ви отвява ли се в друга посока?

Кога и колко често се случва? И как успявате да запазите концентрацията си?

Съзнанието ви будно ли е? Как го поддържате такова?

Споделете всичко в тази връзка

Линк към коментар
Share on other sites

Още малко по темата:

"Най-съществената разлика между спортната тренировка и практикуването на паневритмичните упражнения е в насочването на мисълта. Учителят Петър Дънов дава следните съвети: "Упражненията се играят съсредоточено. Когато правите упражненията, няма да гледате и да мислите кой как играе, но бъдете вглъбени в това как вие играете. Вашата мисъл трябва да влиза и в ръцете, и в краката – навсякъде, във всяка клетка да участва.” [3]

По време на изпълнението на Паневритмията при всяко упражнение мисълта трябва да се отправя към определени представи. В първото упражнение “Пробуждане” например, мисълта се насочва към пробуждане на човешката душа, във второто – към примиряване на противоречията в живота и т.н. [2]

За начинаещите е трудно да насочват вниманието си към смисъла на всяко упражнение. При тях то е отправено към правилното изпълнение на упражнението, на следенето на партньора и запазването на синхрона в двойката и в цялото колело. Това е едно от големите предимства на Паневритмията пред другите духовни практики. Тук концентрацията се получава непринудено. Стремежът да не се допускат грешки, да не се разстройва играта на другите, стимулира към съсредоточаване, което се получава естествено....

Какъв е положителният ефект от гледище на съвременната неврофизиология, от съчетаването на всяко упражнение с насочване на мисълта? Създават се временни връзки в кората на главния мозък между центровете, командващи изпълнението на отделното упражнение, центровете които се възбуждат от рецепторите в мускулите, сухожилията и ставите и тези центрове, които ние активираме с нашата мисъл. Тези връзки допринасят за взаимното влияние на всички центрове и взаимното им възбуждане, така ефектът от изиграването на Паневритмията се засилва." Физиологични основи на Паневритмията (д-р Георги Проданов, Снежана Димитрова)

"Паневритмичните упражнения не са механични гимнастики, но една дейност, в която вземат участие всички сили на човешкото естество: физически, духовни, умствени и Божествени. Всички тези сили при Паневритмията са в будност, творчество, активност и в състояние на възприемчивост. Ето защо, при тези упражнения трябва да се мисли. Всяко движение без мисъл няма смисъл. При тях е нужно едно вътрешно концентриране. При движенията силата на човека седи в в концентрирането. Така дълбоко да се концентрира човек при тези упражнения, като че ли ги прави сам! Учителят казва: “Когато правим упражненията, живата Природа взема участие в движенията. Тя гледа има ли ритъм и съзнание. Когато забележи че няма, тя не взема участие. А когато тя не взема участие, то всичката работа на човека отива напразно. Тя е механическа.” Въведение в Паневритмията (Боян Боев)

"Човешкото тяло представлява музикален инструмент, на който човек трябва да се научи да свири. Всяко едно движение да бъде осъзнато – това ще рече да усещаме, да осъзнаваме движението във всеки един момент, за всяка точка от фигурата, по която движим съответния уд. Да усещаме присъствитето на живот във всяка част на своето тяло. Както тонът на един музикант зависи от движението, което е направил, за да го произведе на музикалния инструмент, така и човешкото тяло ще произведе такъв тон, който зависи от съответното движение, което сме направили. В това осъзнаване на движението вече можем да проектираме своята мисъл. Когато човек проектира мисълта си в движението, това движение става съзнателно. Човекът е вече господар на своите движения. Тогава можем да говорим и за духовно танцуване. Всяко подвижване в тялото да го усещаме, да ни е приятно, да го разбираме и да го вършим със свещеното чувство за велика работа – свещенодействие с Любов. Това разбиране изисква изучаване на движенията, извършени с различните части на тялото, в различните посоки в пространството и връзката им с духовната същност на човека. Колкото по-съзнателно танцуваме тези движения, толкова по-добре ще дадем възможност на тези велики духовни сили да градят в нас. Чрез тези движения се увеличава и съзнателността в човека." Развиване на съзнателността чрез Паневритмичните движения (Ясен Даскалов)

Линк към коментар
Share on other sites

Паневритмията е наистина динамична медитация! Докато я учим, вниманието ни е изцял ов тялото, движенията. После започваме да чуваме повече текста на думите и да го преработваме визуално в динамични картини, наситени със светли чувства. После предполагам и това се автоматизира и вече идва съзерцанието - а то е "летеж с разтворени свободно криле". Който го е преживявал ил преживява ежедневно, знае какво е...

Днес по време на паневритмията започнах с фокус в дишането. Плюс движенията. Започнаха да ми се "навръзват" все по-ясни връзки между движението и дълбинния му смисъл. А не съм чел за това. Но още много път имам да вървя с паневритмията, което е чудесно ! :) Както и да е... Та, след това само една малка част от вниманието ми просто наблюдаваше енергията, течаща през тялото, ръцете и краката по време на движенията - просто като наблюдение, без никакъв контрол и усилие. А останалата част от вниманието си насочих в текста на песните - за птичките, пчеличките, природата, божественото... Тогава стана нещо почти изумително за мен. Енергията ми, която чувствах само в тялото си и ограничено в земята и небето наоколо, се сля с енергията на всичко наоколо. Играем в западен парк, над факултето, н аполянка с борове и други дървета. Сякаш аз самия и всичко наоколо стана флуидно и гъвкаво. Сякаш дърветата и аз потекохме един в други. Сякаш всичко запулсира с гъвкаво променящи се цветове и форми, а границата между моята енергия и тази на парка наоколо изчезна. В същото време минувачите наоколо подвикваха на кучетата си, в мен течаха по едно време разни съпротиви против виковете им, но посе ги приех и тях като "неидеалната идеалност" на владеенето на привидния хаос.

За пръв път подобни преживявания имах на курса по НЛП. Там се работи много с въображението. Водещият (Алекс) е голям фен на Кастанеда и сам казва, че въображението е равно на магия. Тогава въображението ми някакси проби през рамките на разума. Осъзнах, че наистина всичко зависи от собствените граници на ума, които си поставяме или не. А въображението ми преля през бента на логиката - без да я губя и нея, разбира се :) ! Та, паневритмията за мен е предизвикателство по развитието на въображението. При това динамично, а не статично седнал. Динамично, заедно с координация на движенията, равновесието, вербалността на текста и т.н. Имам много да уча в паневритмията! За което благодаря на Учителя, на великото братство, на нас, малкото физическо бяло братство. Благодаря и на групата, с която сега играя в западен парк!

Линк към коментар
Share on other sites

Орлин thumbup2.gif .Толкова красиво и образно си описал преживяното,че направо я излъчи тази вълна от добра енергия през времето,пространството и компа.

А вчера, като те четох в темата за кучетата, си мислех,че сигурно не си бил на паневритмия сутринта(за вчера ставаше дума).Прав си за опитността-личната.Това е пътя.

Ето какво може да допринесе едно ку-че.Хех.Надявам се имаш чувство за хумор.

Благодаря за споделеното.Наистина само с практикуване можем да открием,да разберем или да отхвърлим за себе си дадено знание.

Аз чета материали за паневритмия в търсене на сламки(както казвахме едно време в следването),та да съкратя за себе си времето за откриване на Америка в паневритмия.Много ме заинтригува един коментар на Георги Стойчев в книгата за паневритмия.Коментара е следния.Можем да разделим с два перпендикулярни диагонала кръга на паневритмия на 4 сектора.Нали си го представяте?Двата сектора,които остават в долния полукръг съответствуват на :

1.-Първите 10 упражнения на паневритмия = старозаветни (според Учителя) хора

2.Следващите 18 упражнения на паневритмия =новозаветни

3.Двата горни сектора,тези,които се образуват над хоризонталния диагонал след пресичането му с вертикалния са:Слънчеви лъчи = праведни

4.Пентаграм =ученици.

Сещам се за това в неделя по време на моята паневритмия и започвам да регистрирам усещанията си.Докато играя първите 10 упражнения мислите в ума ми все още препускат и са много ,най-различни.В края на тези 10 упражнения започвам да усещам,че успокоявам мислененто,съсредоточавам се все по-добре върху текста и някак забравям за битието,от което съм дошла на полянката.Мисля си,че не е случаен факта,че тези 10 упражнения се играят без прекъсване ,с голямо натоварване в ръцете и ако не си играл от доста време към 10 упражнение вече не усещаш нищо друго освен болката в ръцете и се мобилизираш с тая доминанта,за да завършиш упражнението.А когато се излиза ежедневно,след три дни ,няма болка,упражненията се играят с лекота и доста по-бързо постигам приклюването с разсейващите мисли.

С Евера сякаш отварям нова страница и усещането е за лекота ,полет,нежност.

До скоро не можех да усетя Слънчевите лъчи.Като изживяване паневритмия се свеждаше до първия цикъл от 28 упражнения.Когато няма достатъчно хора не се стига изобщо до Пентаграм.

Сега с всяко следващо излизане се постига ново усещане.Определено за практикуването допринасят хората,които излизат.Да играеш в кръг,който е пълен ,е съвсем различно от индивидуалната игра.Така,че и аз благодаря на всички,с които имам честта да играя ,макар и за сега два пъти седмично в разширен състав.3d_050.gif

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...