Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Децата вегетарианци. Кърмене и захранване


Recommended Posts

Zdraveite mili hora..Bremenna sam v 7 mesec i sam vgetarianka ot 5 godini..Sas sigurnost niamam namerenie da zahranvam givot i zdrave rogbata si s meso..Bihte li me posavetvali sled 6 mesec kakvo da predlagam na beb4eto..maika mi,koiato e mesoiadna se opitva da me plashi,4e na deteto ste mu lipsvat geliazo i belta4ini..Kakvo e nai-podhodishto da davam na bebe vegetariane4e..iasno e,4e ste mu e rano za bob ili iadki..Blagodaria bi predvaritelno...Neka vsi4ki sashtestva badat shtastlivi..

Здравейте мили хора..Бременна съм в 7 месец и съм вегетарианка от 5 години..Със сигурност нямам намерение да захранвам живот и здраве рожбата си с месо..Бихте ли ме посъветвали след 6 месец какво да предлагам на бебчето..майка ми, която е месоядна се опитва да ме плаши, че на детето ще му липсват желязо и белтъчини..Какво е най-подходящо да давам на бебе вегетарианче..ясно е, че ще му е рано за боб или ядки..Благодаря ви предварително...Нека всички същества бъдат щастливи..

Бележка от администратор: Моля пишете на кирилица!

Линк към коментар
Share on other sites

Привет vitalina,

Вероятно знаеш, че още през бременността бебето се запознава с хранителните навици в семейството, с вкусовете на храните, които майката приема, както и трупа запаси от желязо, които ще са му необходими след раждането. Бременността, раждането и кърменето са естествения ход, който се следва от природата, а майчиното мляко е уникално за нашия биологичен вид, като състав, усвоямост и т.н. Когато се роди, с кърмата детето продължава да получава разнообразно меню всеки ден и в различните часове от деня. То приема чрез кърмата всички необходими вещества, които са му нужни, а в това число е и желязото. При бебетата желязото се усвоява изключително добре чрез кърмата. Неслучайно адаптираните млека ги обогатяват с желязо, имитирайки майчиното мляко. С избора си да кърмиш, след раждане би продължила да му осигуряваш желязо, при това във възможно най-подходящия за обработка от организма му вид. Изключително кърмените бебета и бебетата, които са плавно захранени, рядко имат недостиг на нещо, тъй като майчиния организъм осигурява първо всичко за бебето. Между 6-тия и 12-тия месец, кърмата би трябвало да съставлява 75-85 % от хранителните нужди на детето и едва след 12-18 месеца % се измества 50-50 кърма-твърди храни. След захранването то вече има представа за вкусовете на много храни и по-скоро се запознава с техните текстури. Много често кърмените деца не изпитват физическата необходимост от повече от 30-50 гр. твърди храни, защото тяхното меню си е разнообразно, а кърмата ги засища все още достатъчно добре. Между 6-тия и 12-тия месец има физиологичен спад на желязото, който често се компенсира скоро след това, а при някои деца дори не се наблюдава такъв.

Желязото в храната съществува под две форми хемово и нехемово желязо. Най-общо казано хемоглобина се състои от хем и от глобин. Хемовото желязо се съдържа в хема на хемоглобина, а нехемовото желязо не е част от хемоглобина.

Хемовото желязото, което е около 40% от желязото в месото (включително яйцата, в частност жълтъка), майчиното мляко и рибата се усвоява добре.

Нехемовото желязото, 60% от желязото в животинските тъкани, и всичкото желязо в растенията (плодове, зеленчуци, зърнени храни и ядки) е по-слабо усвоимо, но все пак усвоимо.

Храни богати на желязо са:

майчината кърма, сух боб, тиква, сладък картоф, броколи, гъби, зелените (спанак, броколи, цвекло, домати), изсушени плодове (смокини, кайсии, сини сливи, стафиди), зърнени (покълнало жито, булгур, царевично брашно, просо, кафяв ориз, трици, хляб, желязо обогатени зърнени храни), меласа, бирена мая, ядки (без фъстъци).

Витамин Ц подпомага усвояването на желязото, затова е добре да се приемат и храни богати на витамин Ц:

цитрусови плодове, ягоди, малини, боровинки, зелени зеленчуци като броколи и зеле, праскови, ябълки, банани, домати.

Някои от горепосочените храни, не са подходящи за бебето, можеш да ги приемаш ти самата, тъй като с кърмата детето приема желязо и вит.Ц.

Витамин В12 (фолиевата киселина) също подпомага организма да усвои желязото.

Калция пречи за доброто усвояване и е добре да не се приема едновременно с желязо-обогатяващите храни.

Когато се правят изследвания за желязо има значение дали са правени венозно или е взета кръв от пръстчето. Ако желязото е взето с венозна кръв и е под референтните стойности е добре да посетите хематолог. А ако е взета кръв от пръста е добре да знаеш, че изследването не е показателно и е добре да поискаш венозно изследване и на двата параметъра хемоглобин и желязо.

Предвид гореописаните неща и когато му дойде времето, обикновено е добър вариант да се провери действително ли детето е със занижен хемоглобин и желязо, и ако това е факт да се включат в менюто и на двама ви подходящи храни, с които да се компенсира допълнително намалялото желязо. Желязото в изкуствените препарати не винаги се усвоява добре от организма и често по-голяма полза има от храните богати на желязо, вместо от препаратите, които се изписват. За лекарствата е най-добре консултация с хематолог, който да препоръча адекватно лечение, в случай на нужда.

Посвета има много родители вегетарианци, вегани и суровоядци, които отглеждат децата си според собствените си разбирания. При едно здравословно хранене и внимателно отношение към развитието на детето, дори и да възникне проблем, вероятно ще е в самото начало и ще можете да се обърнете за консултация към когото е необходимо. Ако детето се развива добре, жизнено и енергично е и ако педиатъра смята, че то е добре, най-вероятно всичко е ок. Има не малко деца вегетарианци с изключително високи стойности на хемоглобин и на желязо, защото в много случаи те се хранят много по-балансирано (разбира се всяко правило си има изключения), с много повече плодове и зеленчуци, поради начина на отглеждане на тези деца и културата на родителите им относно храненето. Има не малко деца, които не консумират месо, въпреки че родителите им го правят. В крайна сметка до определена възраст родителите са тези, които са отговорни за децата си и които взимат своите информирани решения как да постъпят и за всяко семейство този избор е много личен.

Линк към коментар
Share on other sites

Мила Vitalina,не ям месо от 18г. както и почти 3 годишният ми син.Към предния изчерпателен постинг бих добавила лична практика:от първият месец на бебето капвам няколко капки лимон във водичката за пиене-така приема витамин Ц в продължение на целия ден.

Сега на ден поема сок от поне 1 лимон.Здравни проблеми няма-малка енергийна бомба3d_146.gif .

Най-светли пожелания за теб и детенцето3d_053.gif

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...