Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Николай Дойнов. Биография


Recommended Posts

Николай Дойнов е един от най-видните и самобитни български астролози. Оригиналните му трудове в областта на астрологията, окултната философия, френологията и хиромантията са добре познати в десетки страни по света. Възгледите му поразяват с блестящата си логика, съчетала в себе си древното мистично познание с най-новите научни открития. Животът на този лъчезарен човек е низ от възходи и падения, борба за преодоляване на безбройните препятствия, които съдбата му отрежда по пътя към нравственото съвършенство.

Роден е в Габрово през 1904 г. След завършването на Априловската гимназия следва физика и математика в Софийския университет, изучава философия и естествени науки. С Учителя Беинса Дуно се запознава през 1922 г. и става близък негов ученик и последовател. Успехите му като търговец на едро го превръщат в милионер, но след 1944 г. новата власт му отнема всичко – стоки, имот, пари, книги и го изпраща за близо три години в Белене. Въпреки всичко в душата му не остава и капка озлобление. До края на земния си път през 1997 г. той е светилник, който осветява пътя на хиляди хора устремени към духовните светове. Николай Дойнов е един от първите предвестници на епохата на Водолея, която ще обедини в едно наука и религия, дух и материя.

източник

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте,

ще публикувам спомена на Ивелин Иванов за Брат Николай :

"През месец май 1992 год. присъствах на Международен езотеричен събор в гр.Банкя,организиран от фондация” Зов”.Участваха хора с разнородни интереси в областта на Духовното,Езотериката,Парапсихологията,Окултните науки...Ето някои от по-именитите:

-Д-р Чарлз Томас Кейси-американски психиатър и президент на фондацията”Едгар Кейси”,

-Проф.Лешек Верес-вице-президент на Световната асоциация по Астрология,

-Юзеф Оношко-директор на Лодзката школа по Психотроника,

-Д-р Виктор Сарчук-създател на уникален патентован метод за диагностика и лечение по акупунктурните точки с целия си украински екип,

-Люс Гиерин-французойка,специалист по „Мандала”,

-Д-р Ренато-немец,създал уникален метод за биолечение във вода,

-Любомир Димков-син на големия български природолечител Петър Димков,

-Милена Нейкова-гладолечител ка и ученичка на Лидия Ковачева,

-Д-р Атанас Михайлов-хомеопат, природолечители,радиестезисти и много други.

Огромно впечатление ми направи лекцията по Астрология на един от доаените на Бялото братство-брат Николай Дойнов.Той разказваше простичко и с лекота,на достъпен език самобитните си знания,съчетали в себе си древните езотерични мъдрости с някои от най-новите научни открития(въпреки деветдесетте си години).Никога няма да забравя как в края на лекцията залата избухна в ръкопляскания,а проф.Лешек Верес излезе на сцената и целуна ръката на брат Николай ,разказвайки,че познава много астролози от цял свят,но чутото току що дълбоко го е впечатлило.(По-късно имах възможноста да дам данните си за личен хороскоп,който брат Николай изготви.Факт е,че за тези 18 години,които изминаха от тогава,всичко предначертано от стария астролог се случи.)

Много от чужденците бяха дошли с пълни с техника коли,за да документират и заснемат песните и танците на Бялото братство.На събора присъстваха над осемдесет танцъори,художници и музиканти от Бялото братство,водени от Ина дойнова, а музиката на Учителя Беинса Дуно(Петър Дънов)звуча няколко пъти,изпълнявана от виртуозната цигуларка Йоана Стратева.

Тук-на този събор за пръв път гледах и танца на Слънцето-Паневритмията.Както аз,така и много от присъстващите по-късно имахме възможноста неколкократно да го играем Паневритмия в полите на Витоша под акомпанимента на групата великолепни музиканти,свирещи музиката на Учителя."

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Книгата на Николай Дойнов - И с очите си видях Изгрева можете да прочетете в нашата Електронна библиотека.

С благодарност към Издателство Бяло Братство за предоставената ни възможност спомените на Николай Дойнов да стигнат до всеки читател по света, който има нужда и интерес към тях!

Ако имате желание и време да участвате в работата над публкуването на спомените в Портала, пратете лично съобщение до Иво.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 years later...

Творците в Школата на Изгрева

Николай Дойнов

(статия на Соня Митева във Вестник Братски живот бр.88)

 

Николай Дойнов (1904-1998) е роден на 18 декември в Габрово, завършва гимназия в родния си град, математика и физика в Софийски университет “Климент Охридски”. През 1921 г. той за пръв път участва в събора на Бялото Братство във Велико Търново и това бележи началото на пътя му като ученик в Школата на Учителя Петър Дънов – път, който той следва през целия си живот.

Николай Дойнов е един от първите заселници на т.н. “Баучерово” край София, където от 1922 г. започва да се изгражда селището на Бялото Братство, наречено “Изгрев”. Там до 27 декември 1944 г. се изявява на Земята Окултната Школа на Учителя Петър Дънов.

Необикновен, белязан от резки промени е житейският път на Николай Дойнов, за който той разказва в автобиографичната си книга “И очите ми видяха Изгрева”. Този път бележи необикновената съдба на човек, познал какво е да се издигнеш от беден прекупвач на стоки до милионер, а след това да загубиш всичко спечелено; какво е, след като си достигал социални върхове и почести да се озовеш на дъното на обществото сред множеството затворници на концлагера в Белене, подложени на крайни лишения и тежък изправителен труд.

Необикновено в живота на Николай Дойнов е също и това, че той – математик, физик и астроном, години наред изкарва прехраната си като строителен работник, а в същото време будният му ум неуморно търси отговор на вечните въпроси за връзката между човека и звездите, за скритата мъдра целесъобразност в Природата, историята и човешката съдба.

Плод на тези размисли са множеството му статии, изнасяни като лекции и разпространявани между негови съмишленици. Такива са: “Ерите в човешката история”; “Прагът на човешката еволюция”; “Земята ката място за проява на живота”; “Към Мировия Силов Океан”; “Кристалите”; “Черните слънца”; “Дишане, прана, етерен двойник” и други. Освен това Николай Дойнов търси сведения за отдавна отминали времена и събития, които вълнуват творческото му въображение, и така той открива там необикновени личности, загадъчни съдби. Така се раждат неговите мъдри летописи: “Алмагеста – най-великото построение”; “Аиа Бен Якзан”; “Мей Ту”; “Зимбабве” и др.

Като ученик в Младежкия окултен клас на Учителя Петър Дънов, Николай Дойнов постепенно навлиза в езотеричното познание; започва да открива скритите връзки и зависимости между различните прояви на Битието и достига до астрологията – древната и вечната т. н. “царска наука”. Тази наука Учителя нарича “физиология на човешката душа” и препоръчва към нейното изучаване да се пристъпва с любов и безкористие. “Без астрология, пояснява Учителя Петър Дънов, вие не можете да обясните отношенията между хората, но ако я изучавате механически, малко ще се ползвате от нея. Трябва да изучавате психоастрология, т. е. отношението на астрологията към душевния живот на човека”. Забележително е, че още през 30-те години на ХХ век Учителя Петър Дънов подчертава необходимостта от поява на астропсихология (синтез на две науки, психология, предимно юнгианска, и астрология, възникнала едва петдесет години след това). Освен това, Учителя разкрива най-дълбоката същност на астрологията, поставя я извън полето на материалистичния мироглед: “Всички планети, Слънцето, Луната, пояснява той, представляват една разумна система. Те са образувани от Разумни същества. Затова тези течения са под контрола на тези Същества, чрез тях те влияят на хората през пространството”.

Николай Дойнов размишлява върху наученото в Школата на Изгрева, прилага го в практиката си, прави проучвания (сравнява множество хороскопи с характеристиките на техните носители) и постепенно формира своя теоретично обоснована астрологична методология.

Тук трябва да се отбележи едно интересно явление в световната историята на астрологията. И то е, че в началото на ХХ век от Окултната школа на Учителя Петър Дънов в България излизат множество оригинални методологични подходи към астрологията. Фактически Учителя дава този силен импулс към астрологичното познание и разкрива пред астролозите разнообразни възможности за творческото му приложение. По този начин, излизайки от една окултна школа се оформят различни астрологични методологии, съответно на: Николай Дойнов, Иван Антонов, Влад Пашов, Методи Константинов, Георги Радев, Петър Манев и др.

Освен това, даденият импулс към астрологичното познание обхваща в различна степен почти всички последователи на Школата на Учителя, който се обръща към тях с думите: “Вие трябва да изучавате планетите и тяхното влияние, но то да става с Любов. Астрологията в никакъв случай не трябва да служи като цел за материални придобивки. Казано е, че човек е създаден по образ и подобие на Бога, че той е свободен да се разпорежда със себе си, а оттам и със своята съдба. Но за да може да си въздейства, човек трябва да познава своите качества и способности, своя енергиен заряд; да познава влиянието на светилата, на Слънцето, Луната, планетите. Човек се ражда с условия да бъде щастлив или нещастен; в първия случай, при условията за щастие, запознатият с астрологията ще използва разумно благоприятните възможности; при втория – ще противодейства на влиянията, ще внимава да не се поддаде на своите отрицателни подтици. Когато човек се научи правилно да чете себе си, тогава той ще може да изучи и хората, и природата. Човек може да подобри живота си, т.е. да измени лошите аспекти на своята съдба като служи на една възвишена идея”.

Благодарение на този импулс, даден от Учителя Петър Дънов през първата половина на ХХ век, астрологията в България бележи разцвет.

В окултната Школа на Изгрева се изучават също хиромантия, физиогномика и френология. Астрологът, според Николай Дойнов, трябва да си служи с тези окултни науки, защото показаните в хороскопа предразположения и характеристики могат да бъдат различно възприети, проявени и използвани, в зависимост от онова, което човек носи като дадености, намерили израз на ръката, черепа и лицето му. Това е и един от основните принцип в работата на Николай Дойнов: да се чете не само езикът на хороскопа, но да се търсят и знаците, изписани върху главата и ръцете на дадения човек. Едва тогава заключенията на астролога могат да бъдат достоверни и съветите му полезни. Затова и книгата, представяща астрологичната теория и практика на Николай Дойнов, носи заглавието “Ръководство по астрология, френология и хиромантия”. Това са “трите свидетели”, както той ги нарича, или “трите ключа” към разбирането на дадената индивидуалност и на уроците, които в настоящото си превъплъщение душата трябва да научи; това е и възможност за дадения човек да си припомни онези задачи, които си е поставил преди въплъщаването си на Земята. В този смисъл “Ръководство по астрология, френология и хиромантия” определено е оригинална и новаторска в търсенията си към едно по-многостранно и цялостно разбиране на човека.

Книгата на Николай Дойнов е интересна за съвременния читател също и с това, че в нея е представена историята на астрологията от най-дълбока древност. Една част от тази информация авторът получава непосредствено при разговорите си с Учителя, а другата е плод на дългогодишните му проучвания в тази област.

Предимство на книгата пред множество съвременни ръководства по астрология е и това, че астрологичната теория тук е дадена във връзка с научни данни от астрономията. При това осмисляне на физичните факти в съответствие с техните вътрепсихични духовни същности, отново откриваме характерния оригинален подход на този автор, търсещ едно по-цялостно и задълбочено вникване в астрологичните понятия.

Интересен, от гледище на днешната т. н. “митологична астрология”, е и паралелът, който Николай Дойнов прави между факти от астрологията и митологията.

Николай Дойнов е от астролозите, които внимателно, с удивителна бързина и точност изготвят хороскопа. Според него е важно това да става “на ръка”, не само защото в по-голямата част от времето, през което той е работил, не са били познати днешните технически средства. По думите му (изказани през последното десетилетие на миналия век и отправени към астролозите от позицията на неговата патриаршеска възраст) построяването на хороскопа по този “жив начин”, без помощта на технически средства, е особено важна част от работата на астролога, защото така той прави по-добра връзка с конкретната индивидуалност и има по-голяма вероятност да открие точния ключ към интерпретацията на картата.

Това специално отношение на Николай Дойнов към направата на хороскопа някак напомня духовната практика на будистките монаси, изработващи в дълбоко мълчание сакрални символи от пясък. “Символите са езикът, на който Духът говори” – казва Учителя Петър Дънов. А какъв друг, ако не символичен, е астрологичният език и нима той не е онази жива невидима връзка, по която протича диалогът между Земя и Небе? И астрологът, в своята висша духовна концентрация, не е ли той – разчитащият знаците – Посредникът, Преводачът, който помага на загубилите посоката да си припомнят точно това: пътя към себе си, към другите, към Бога.

Навярно и Николай Дойнов – който обичаше да казва: “Тук, в разчитането на хороскопа, няма гадаене – всичко е математика, всичко е числа.” – беше достигнал онази яснота от досега си до невидимата “жива нишка”, по която протича в нас преводът на Единния космичен говор на сферите, числата и звездите.

 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...