Jump to content
Порталът към съзнателен живот

помощ за две деца


Recommended Posts

Здравейте,не знаех къде точно да пусна тази тема. Ако модераторите решат нека я преместят.

Преди около 2 години се запознах тук(в Холандия)с две деца чиято майка е починала преди 7-8 години.В момента са на 16 момичето и на 13 или момчето.От общуването си с тях забелязах някои неща и не знам как да им помогна.Моля за вашите съвети!

Момичето непркеснато се притеснява за здравето на околните особенно за баща си,непрекъснато си мисли че има сърдечен проблем(майката е починала от порок на сърцето).Много се притеснява за всичко дори за елементарни неща.Сподели ми че непрекъснато е напрегната.Вярно че животът и е малко по натоварен, понеже поради липсата на майката тя трябва да се справя с всички домакински задължения освен училището и др. си занимания.От тези нейни страхове и притеснения които явно изживява вътре в себе си изведнъж и прималява(но като я попитам какво чуства трудно и е да обясни) или получава подежи около сърдечната област.

Момчето до преди няколко години се е нааквал в гащите си и все още спи на светло вечер.Непрекъснато повтарят ако загубим и баща си какво ще правим и т.н. Също така избягва да се къпе сякаш го е страх от водата,забелязах че е с псориазис по врата от което си мисля че уплахата е дълбоко в него заседнала.

Бащата също още страда по загубената обичана жена и трудно намира жена с която да се задържи дълго време,което мисля че оказва влияние в/у децата,така преди няколко месеца много се бяха привързали към жената с която беше и изживяха раздялата трудно.Това е в общ план.

Бих била благодарна на съвети от съфорумци,защото не знам как да им помогна да преодолеят страховте си и да се успокоят. Както и дали цветята на Бах биха помогнали в случая или е по добре за хомеопатия. Предварително благодаря на всички отговори!

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей!

Свикнал съм да мисля простичко.Това обикновено ми помага да виждам и предлагам такива решения –прости и ясни.

В случая трябва обезателно да се говори с бащата. Децата и той имат нужда от професионална психологична помощ, която нито вие нито ние може им дадем.Вие сте разумен човек, но единственото което на пръв поглед можете да направите е да убедите бащата за нуждата от такава помощ.И това съвсем не е малко, защото би решило проблема на тези хора.

Така, че бъдете убедителна и успех!

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за съвета Хип,(доколкото ги познавам) ако им кажа да отидат на психиатър ще го приемат много драматично,за това писах тук във форума с надеждата да получа съвети как да разговарям с децата.Но може би ще е най добре да им кажа за хомеопатията и да се моля Бог да им помогне да превъзмогнат болката си.

Линк към коментар
Share on other sites

Не мисля, че може да стане нещо с хомеопатия.Мисленето поражда страха.То трябва да се промени, а не знам как лекарството може да промени мисленето. Вярвам обаче в силата на молитвата.

Линк към коментар
Share on other sites

За да мога да Ви дам някакъв отговор е добре да ми кажете Вие каква сте на това семейство. Имам само усещането, че сте им близка, но не можах точно да разбера каква. Защото казвате, че сте се запознали с децата.

А професионална помощ в случая може да означава и не точно да се отиде на психиатър, а и на психолог или на психотерапевт или в някаква група за взаимопомощ. Трябва да се намери в града, в който живее това семейство, може би има такава група за мъже, загубили съпругите си и останали сами с децата си. Там може би ще намери такава помощ вдовецът.

Това, което Вие бихте могли да помогнете, е да го мотивирате да потърси нещо такова. Понякога, когато нещо в дадено семейство не е наред и е трудно да бъде мотивиран този, от когото зависи (както в случая бащата), би могло да се пробва и чрез някой от другите членове. Може да се пробва и чрез училищния психолог на момичето или момчето.

Но така ми е трудно да гадая без да имам повече информация.

Пожелавам Ви да успеете да намерите верния подход. Освен това не трябва да се забравя и едно много важно правило, че не може да се помага насила. Човек сам трябва да пожелае да му се помогне, за да има смисъл от това. Нашият народ го е казал много добре: "Насила хубост не става!"

А пък ако Вие имате желание да им помогнете и ги познавате, сигурно също може да намерите начин - важно е например да се работи с дъщерята за страха й, но това, което Вие можете да правите, е да проявявате истинска загриженост и любов!

Светлина и любов!

Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...