Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Море от пластмаса


Guest devashaktika

Recommended Posts

Живеем в свят, заобиколени от пластмаса, а моретата миещи бреговете ни са препълнени с нея. Около 6.4 милиона тона боклук, повечето от който пластмаси, всяка година убива над 1 милион морски животни – риба, морски костенурки, птици, акули, делфини и китове.

КАКВО Е ПЛАСТМАСАТА?

Пластмасата е петролен продукт, който е навсякъде във всекидневния ни живот. Използваме я в промишлеността, стоките за бита, за опаковане, за пренасяне на стоки, за рибарски мрежи и въдици и др.

ПРОБЛЕМЪТ С ПЛАСТМАСАТА

Почти всяко парче пластмаса, произведено някога, съществува и днес и ще са му нужни стотици, ако не хиляди години, за да се разгради. Качествата, които правят пластмасата така полезна, нейната здравина и дълготрайност, са всъщност нещата, които я правят един от основните проблеми за дивата природа, особено за морската среда. Морските животни често се заклещват/оплитат в пластмасите, или поглъщат парчета от тях, което води до фатални наранявания и смърт.

МЪРТВИ ПТИЦИ

Дори и дивата природа в откъснати от света части на земното кълбо показва признаци на замърсяване с пластмаси. Проучване, направено на южно-африканския остров Марион, установило наличие на пластмаси в стомаха на 90% от измрелите птици.

МЪРТВИ МОРСКИ КОСТЕНУРКИ

В стомаха на мъртва морска костенурка, намерена в Тихия океан, са открити над 1000 парчета пластмаса, сред които парче от гребен, колело от детско камионче и найлоново въже. Морските костенурки често вземат найлоновите торбички за медузи – любима тяхна храна – и пълнят стомаха си с тях докато окончателно задръстят храносмилателната си система и умрат от глад.

МЪРТВИ БОЗАЙНИЦИ

10% от морските животни, които се счита, че биват ежегодно убивани от пластмасите, са морски бозайници, китове, делфини и тюлени. Наред с пагубния ефект от лова, ударите в моторни лодки и т.н., заклещването/оплитането в пластмасови изделия или тяхното поглъщане са довели до почти пълното изчезване на много популации морски животни.

ОПАСНОСТИТЕ ЗА НАС

• Пластмасите загрозяват беговете и моретата ни.

• Измирането на морски видове от замърсяването с пластмаси създава биологическо неравновесие в океаните, което несъмнено води до негативен за нас ефект. Да вземем за пример измирането на морски костенурки по причина на замърсяването с пластмаси или неволното им уплитане в рибарски мрежи – намаляването броя на морските костенурки е довело до прекомерна популация на медузите. По-нататъшното нарушаване на биологичното равновесие в моретата ще доведе до още по-сериозни последици. Морските микроорганизми, в много по-голяма степен от горите, са тези, които ни снабдяват с кислорода, който дишаме. Ако продължаваме да замърсяваме моретата, не се знае какъв ефект ще окаже това върху тези микроорганизми и върху нас.

• При разграждането си пластмасата образува мини частици. Изследванията показват, че тези частици, широко разпространени в моретата ни, са с висока концентрация на изуствени химикали от типа на полихлорните бифенили и ДДТ. Оказва се, че пластмасата действа като магнит за тези вещества, които поради химическото замърсяване изобилстват в моретата и океаните ни. Тези мини частици и токсичния заряд, който те носят, биват поглъщани от морските животни и се придвижват нагоре по хранителната верига. А на върха на повечето морски хранителни вериги е човекът!

КАКВО МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ

Не се отчайвайте, има какво да се направи!

• Съдействайте за забраната на безплатните найлонови торбички.

• Купувайте продукти опаковани във възможно най-малко пластмаса, като се постараете персоналът на магазина да разбере защо го правите. Пазаруващите трябва да носят собствени платнени торби или рециклирани хартиени торбички..

• Подкрепяйте схемите за рециклиране.

• Старайте се да режете или късате пластмасовите опаковки, като например пластмасовия държач на 6 кутийки с бира, в който морските животни лесно биха се заклещили.

• Рибарите не бива да изхвърлят в морето непотребна корда, мрежа или други пластмасови отпадъци – това причинява много страдания и смърт.

• Изхвърляйте пластмасите на определените за това места и у дома, и на плажа, като насърчавате и другите да го правят. Помнете: боклука води до боклук!

• Никога не изхвърляйте пластмасови отпадъци, като например клечки за уши, в канализацията.

• Изхвърляйте пластмасовите и други отпадъци в съответните варели за боклук на плажа. Ако те не са в подходящ вид, се свържете в местните власти и направете оплакване. Вземете боклука с вас в къщи, ако на плажа няма контейнери. Съберете пластмасовите отпадъци, ако ги видите хвърлени на брега. Насърчете малките деца да правят като вас.

• Не хвърляйте пластмаси и друг боклук на улицата или в канавката през прозореца на колата.

• Дайте пример на хората около вас и ги насърчете да помогнат и те.

/източник/

Линк към коментар
Share on other sites

Aко сме отговорни, пластмасата може да бъде почти вечна суровина и да се ползва чрез рециклиране векове наред.

Гледах преди време документален филм за Англия, където боклукчия вече не е непрестижна професия. Преработването на отпадъци е сериозен клон от икономиката и в него са заети голям брой хора - от редови изпълнители до учени.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 7 months later...

Хубаво е, че идва зима.Да поскрие нашите боклуци, да не дразни погледа ни Нашата безотговорност. Един факт, говори в плюс за това- нехайник унищожава два контейнера за разделно събиране на боклука и вече втора година нещата са все така. За паралел- в Германия се води политика за разделно събиране на отпадъците, като за определено количество пластмасови бутилки се плаща 15 евроцента и 30 евроцента за стъклени отпадъци.Друг аспект на Германската политика за екологията е в дестинации като Малдивите и други на немските туристи да им се осигурява безплатен обратен транспорт за отпадъците-въздушен.

Бих провокирала девойките във форума да разкажат как организират изхвърлянета на излишна храна!?Чистосърдечно си признавам, че изхвърлям на боклука или WC.В Малта например излишните отпадъци се изхвърлят на определени места за бездомните кучета и котета в съд.След като мине деня във вечерните часове идва транспорт, чрез който се събират остатъците от храна и се раздробяват с дрожди.Получената хранителна материя се хвърля за рибите и морските обитатели на определена дълбочина. :hmmmmm:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 10 years later...

От къде идва пластмасата във въздуха и водата ? От невежия потребител изхвърлящ опаковки на всякъде или от този уж рециклиращ отпадаците ?

https://www.sinoptik.bg/news/mikroplastmasa-se-sydyrzha-dori-i-vyv-visokoplaninskiia-vyzduh-7665

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

https://www.vbox7.com/play:ecea328c97

30.12.2022 14:12

Четки за зъби, бутилки, корпуси за компютри, части за самолети, дрехи. Пластмасата се използва във все повече продукти. И все повече от нея се произвежда. Само през 2019 г. са почти 460 милиона тона в световен мащаб.

Но повечето красиви пластмасови продукти стават не толкова красиви пластмасови отпадъци. Дори 10% от тях не се рециклират в световен мащаб. Голяма част от тях се изгаря, попада на сметища, в реки или морета.

Контейнери в пристанището на Манила едва не предизвикаха война. Те бяха пълни с боклуци, включително използвани пелени за възрастни. Филипините отказаха да ги пуснат в страната. Тогавашният президент Родриго Дутерте предупреди канадския премиер Джъстин Трюдо, че има седмица или ще има война.

Така 6 години отпадъците гниеха на слънце в морето, след което Канада си ги взе и изгори.

Конфликтът разкри тъмната страна на глобалната мрежа за пластмасови отпадъци.

Как работи световната търговия с пластмасови отпадъци – гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което можете да гледате по NOVA и NOVANEWS.

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...