Jump to content
Порталът към съзнателен живот

09.06 - Хорхе Букай в София. Среща-разговор.


Recommended Posts

Здравейте!

По-долу копирам съобщение за срещата с Хорхе Букай в "червената къща" в София. Къщата е на 20м. от "Витошка", на ул."Парчевич". Много съм слушал за този Георги Буковски (Хорхе Букай в бул превод :) )- нека го чуем! :)Долното писмо е от председателя на българската асоциация по психотерапия. Това е организацията, която обединява интересите на българските психотерапевти от всички школи по психотерапия. Освен това тази организация съдейства за прокарването на закон за психотерапията в Б-я! Засега тя дори не съществува официално като професия, за разлика от магията например ... Парадоксално, но факт! :) Та, да чуем Гошо буката от село Арджентино! ;) Моите уважения към гещалт терапевта и писателя - просто се шегувам... !

"Уважаеми колеги, членове на БАП,

Имаме честта и удоволствието да Ви поканим на специална среща – разговор с Хорхе Букай - световноизвестен аржентински писател и психотерапевт. Автор е на повече от 20 книги, преведени на над 20 езика. Само през 2008 г., осем от книгите му се появяват в световните класации за бестселъри, което е феноменален успех. Авторът е особено популярен в страни като САЩ, Мексико, Бразилия, Чили, Аржентина, а в последните години името му нашумя и в Испания, Германия и други европейски държави.

Малко информация:

Роден през 1949 г. в Буенос Айрес, днес Хорхе Букай е от тези личности, които са щастливи, че „сами са изградили себе си“. Той твърди, че първият му университет е бил самият живот. Започнал е да работи на тринайсетгодишна възраст и е упражнявал различни професии: продавач, таксиметров шофьор, клоун, възпитател, актьор, телевизионен водещ, докато не стигнал до сегашната си работа, която сам определя като „професионален помощник“.

Букай разказва, че когато се дипломирал като лекар, все още не бил съвсем наясно с понятието психично здраве. Пет години по-късно, вече квалифициран специалист по умствени заболявания, имал усещането, че е научил малко повече за патологиите на съзнанието, но все още не знаел достатъчно за произхода и природата на психичното здраве. През 1973 завършва медицина в местния университет със специализация лечение на умствени заболявания. Започва кариерата си на психиатър в отдела по психопатология в болницата „Пировано” в Буенос Айрес.

Хорхе Букай специализира като гещалт-психотерапевт в Аржентина, Чили и Съединените щати. Работи като дидактически наставник и координатор на редица гещалт-лаборатории, член е на Американската асоциация по гещалт-терапия и координатор на групи за терапия и обучение в Испания и Мексико.

В момента съвместява преподавателската си работа в Университета в Буенос Айрес с професионалната си практика като психотерапевт на семейни двойки. Заедно с това води курсове, семинари и конференции в цял свят и най-вече в испаноговорящи държави като Чили, Мексико, Коста Рика и Испания, където е редактор на списание „Здрав дух”.

Днес теориите му, макар и нетрадиционни, са ясно формулирани и много ефективни. Доказателство за това е огромният читателски интерес, на който се радват книгите му. По думите на Хорхе Букай фактът, че всяка негова книга се превръща в бестселър, се дължи на много работа, на определени умения, които е придобил, и на привилегията да е внук на двама дядовци, които са разказвали приказки. Сега на български език е публикуван романа „Да се обичаме с отворени очи“, в който основната тема е любовта и изграждането на взаимоотношенията в една двойка.

Срещата с Хорхе Букай е на 09.06.2010г.(сряда) от 17 до 18 часа в Център за култура и дебат - Червената къща – зала „Пеша Николова”. Ще Ви очакваме на срещата!

С най-добри пожелания

Георги Антонов – председател на БАП"

Линк към коментар
Share on other sites

:dancing yes:Много благодаря Орлине!

От няколко месеца чета предимно Хорхе Букай. В някои от последните си постове съм пускала цитати от негови книги.

Неговото виждане и отношението му към пациентите, промени виждането ми за гещалттерапията (положително).

Препоръчвам книгите му към всички, които се интересуват от психология.(и не само)

"Писма до Клоудия" е сбирка от писма, които е писал до пациентите си по време на техните терапии. За тази книга, обаче, читателя трябва да е по- запознат с терминологията и същността на психологията и гещалта изобщо.

"Приказки за размисъл" е по- лека и много приятна, подобно на придчи е написаното в нея.

Книгите му са четими, защото са написани в стил много удобен за усвояване от широката аудитория. А това е важно, ако човек иска да стигне да сърцата на повече хора.

Установих и доста прилики между неговите писма и размисли и тези на Дънов, което ме наведе на мисълта, че Дънов явно е бил отчасти много добър гещалттерапевт :rolleyes: това разбира се съвсем неангажиращо го казвам.

Предполагам, че който отиде няма да съжалява.

Линк към коментар
Share on other sites

Не било в тази "червена къща", а в някаква друга, до стадион "Левски", в която се събират психоаналитиците да си хортуват. :)

Линк към коментар
Share on other sites

Guest devashaktika

Центърът за култура и дебат "Червената къща" се намира в пресечка на "Граф Игнатиев" и по-точно на ул. "Любен Каравелов" 15 (карта).

Как ще я познаете? Ами по това, че е червена :)

f00.jpg

Линк към коментар
Share on other sites

Срещата с Хорхе Букай е на 09.06.2010г.(сряда) от 17 до 18 часа в Център за култура и дебат - Червената къща – зала „Пеша Николова”. Ще Ви очакваме на срещата!

Мдам, но беше само с покани ....

Да споделиш нещо интересно?

Линк към коментар
Share on other sites

Eга ти жалката дискриминация. Това се организира от БАП - българската асоциация по психотерапия. Това всъщност е първото събитие, организирано от нея, което става за пред хора... Но явно според организаторите само богоизбраните, наредили се админстративно на ключови за обучителния психотерапевтичен бизнес места могат да присъстват... Аз не бях, сори. Членувам в това ригидно - безжизнено БАП само индиректно, чрез асоциациите по когнитивна, краткосрочна, позитивна и т.н. терапии. Но, явно и аз нямаше да мога да вляза, също нямам лична покана! Голяма мафия е това обучителният бизнес в психотерапията, що пари, що чудо се печелят, що обучителни часове се измъдрят, нямате си идея, не ви и треба... Между другото, в поканата на БАП не се споменаваше и една едничка думичка за лични покани. Получих я поради гореобясненото си индиректно членство... Съжалявам за подвеждането, простете! За добро я сложих тази обява тук. Оказа се, че само бапоизпрани, пардон, богоизбрани можело да присъстват...

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...